Po zadnjih informacijah naj bi angleški partnerji pri projektu iskanju plina na Petišovskem polju svoj delež posredno prodajali ruskemu investotorju, ki širi projekt črpanja plina na deset evropskih držav.

Angleška družba Ascent Resources naj bi se po zaenkrat neuradnih informacijah dogovorjala o prodaji lastniškega deleža pri projektu črpanja plina v Petišovcih. Kot novi partner v projektu se v zadnjih navaja srbska družba NIS – Naftna Industrija Srbije, ki je v večinski lasti ruskega naftnega mogotca Gazproma Neft. Slednji intenzivno prodira in širi proizvodnjo na deset držav JV Evrope, po poročanju finančnega portala Bloomberg tokrat posredno tudi v Sloveniji.

Z novim partnerjem tudi nova investicijska sredstva

Ascent Resources, ki je eden izmed kandidatov za nakup Nafte Geoterm v konzorciju s Petrolom in lendavsko občino, je pri dosedanjem izkoriščanju plina v petišovskih poljih projekt izvajal preko koncesije, ki je v lasti družbe Geoenergo. Okoljska vprašanja glede uporabe tehnike “frackinga” pri črpanju plina so pod vprašaj postavile predvsem nadaljna nekajmilijonska investicijska sredstva. Soglasje s strani lendavske Nafte za bančno posojilo angleška družbia ni prejela, po poročanju medijev pa naj Angleži rabili vsaj 15 milijonsko finančno injekcijo za črpanje plina iz trenutno obeh vrtin, kar naj bi bil možen razlog za iskanje partnerja.

V prihodnje odločitev glede prodaje Geoterma

Osemčlanska komisija, pristojna za prodajo Nafte Geoterm, za katero se v obliki konzorcija potegujejo že omenjena podjetja, je zasedala sredi prejšnjega tedna, odločitev glede morebitnega kupca poslovno najuspešnejše hčerinske družbe pa zaenkrat še ni znana. “Cilj prodaje je v zagotovitvi maksimalne kupnine za družbo ob hkratni pridobitvi strateškega partnerja, ki bo nadaljeval oz. ohranil osnovno dejavnost družbe, povečal število zaposlenih ter investiral v nove proizvodne zmogljivosti,” nam je nedavno na vprašanje o prodaji Nafte Geoterm odgovoril gospodrski minister Radovan Žerjav.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekomurec

....tuja vlaganja podpiram, ker mi slovenci itaq nimamo ideje kako pobrat smetano iz posla, pa še zadovoljni smo z drobtinicami. Gospodarjenje in strateško razmišljanje nam socialistčna kultura nikakor ne dopušča, občinski veljaki (beri seljaki)oz. lokalna politična struja pa itaq ne razpravlja o drugem kot imenovanju novih nadzornih članov v svete privezane na državne jasli...no, saj ni vse tako črno, mogoče pa dobimo vsaj nekaj delavnih mest nad 800Eu. lp

Starejše novice