Poslanke in poslanci državnega zbora so včeraj odločali o konstruktivni nezaupnici vladi ter o novem predsedniku državnega zbora in novi mandatarki.

"To je potrditev, da lahko Slovenijo popeljemo na mesto, kamor sodimo. Težko bo, ampak verjamem v naše ljudi," je po včerajšnji prisegi kot mandatarka povedala Alenka Bratušek, prva ženska mandatarka v Sloveniji. Poslanke in poslanci  državnega zbora so namreč včeraj nekaj pred 22 uro s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše.

Kot poročajo Finance, bodo prioritete vlade Alenke Bratušek:

1. Zagnati gospodarski razvoj, da bo generator družbenega bogatenja.

2. Uravnotežiti javne finance tako, da ne bomo povzročili padanja gospodarske rasti.

3. Razvijati javni sektor, da bo postal spodbujevalec napredka.

4. Izboljšati učinkovitost pravosodja. Kot smo že poročali, je Janko Veber včeraj postal predsednik Državnega zbora. Za Vebra je glasovalo 52 poslancev, proti jih je bilo 34.

Kdo je Alenka Bratušek?  

Rojena je 31. marca 1970 v Celju. Leta 1994 je diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, leta 2006 pa magistrirala na Fakulteti za družbene vede, smer menedžment.  Kot piše v svojem uradnem življenjepisu na spletnih straneh Pozitivne Slovenije, je to njena prva politična stranka, s katero je bila na predčasnih volitvah tudi izvoljena za poslanko. V državnem zboru je do sedaj vodila Komisijo za nadzor javnih financ in bila članica še dveh odborov, Odbora za finance in Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo. 

Pred tem pa je delala na Ministrstvu za finance, kjer se je ukvarjala z državnim proračunom. Šest let je bila direktorica Direktorata za proračun, pred tem je vodila Sektor za državni proračun.

"Sicer vedno povem, da sem Štajerka, je pa tudi res, da je že skoraj dvajset let od takrat, ko sem se preselila v Kranj," je še zapisala Bratuškova, ki živi s partnerjem, ima pa tudi dva otroka, 18-letno hčerko in 14-letnega sina.

Predlogi ministrov v 15 dneh

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se bodo začela že v četrtek,saj mora nova mandatarka listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko državni zbor določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premierju prenehala funkcija.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trotlin

Pred eno uro sem stopil pod tuš, odprl pipo in glej ga zlomka; namesto tople vode sta se po meni začela cediti med in mleko. Tako osvežen svilnega otipa kože sem se odpravil iskat službo. Še prvih nvrat mi ni bilo treba odpreti, so me kar potegnili v veliko ovalno pisarno polno bogate opreme, brhka tajnica mi je skuhala odlično kavico, direktor mi je pa v eni sapi ponudil dobro plačano delo(3500 eurov neto) in službeno stanovanje za celo družino. Potem...
.
.
.
...sem se pa ves prepoten zbudil in se soočil s kruto realnostjo!

Vipko
Truplo

-----
1. Zagnati gospodarski razvoj, da bo generator družbenega bogatenja.
-----
To vejo itak vrabci na strehi. Nič novega. To govori od prvega dne. Kaj pozablja? Najbolj glavno: da ni denarja. Kje ga dobiti? Po kakšni ceni? Gospodarstvo je zadolženo "do guše" in brez odličnega bančnega sistema bo to težko oz. ne bo v enem, verjetno dveh letih nič na oko tako drastično videnega mogoče storiti. Enostavno zavaja!

-----
2. Uravnotežiti javne finance tako, da ne bomo povzročili padanja gospodarske rasti.
-----
Ponovno prodaja meglo. Brez varčevanja (nianse gor ali dol - Šušteršič je to v enem letu precej spravil v red) ne bo šlo. Kako bo preprečila nadaljni padec gospodarske rasti ne pove. Brez sanacije bank ne bo zagona gospodarstva, tu so pa njeni pogledi diametralno nasprotni od sedanje vlade. Kdo ima prav? Šuštaršič je zadnjič povedal, da v bistvu sanacija stane enako: ali z dokapitalizacijami ali s Slabo banko. Bistvena razlika je v tem, da je slaba banka veliko večji garant, da se zadeve uredijo, kakor dokapitalizacije - dosedanje neuspešne govorijo njemu v prid. Projekt slabe banke je tudi v tem, da se za 20 let nazaj ugotavlja odgovornost tistih, kateri so bančni sistem spravili na beraško palico. Zakaj se tako leve opcije otepajo slabe banke, pa je vsaj meni jasno.

-----
3. Razvijati javni sektor, da bo postal spodbujevalec napredka.
-----
To ni problem sprejeti, le pot bo malodane nemogoča. Javni sektor je prevelik, takšnega kot ga imamo sedaj si več ne moremo privoščiti oz. ne brez, da bi se ponovno zadolževali. Javni sektor je res pomemben, vendar smo s postopki, papirologijo.... etc. etc... sto let za opicami. V časih, ko je treba varčevati, ko se lahko spet pričakujejo demonstracije in velik odpor javnega sektorja, je iluzorno pričakovati napredek. Po mojem bo javni sektor več ali manj pustila, plače prav tako pustila, itak je za njihov padec kriva vlada Janeza Janše, popustila v marsičem glede prosvete, kulture in smo tam, kjer smo: z ponovno vzpostavitvijo vzporedne oblasti, katera preko raznih "stricev iz ozadja" obvlada vse. Če se malo zatakne so v rezervi razni pisatelji, kulturniki, univerzitetni in višješolski kadri, kateri se napajajo preko državnih "dud" že desetletja brez, da bi kdo pogledal in oceni njihove rezultate. Niti ne pogledal, "smel" pogledati in oceniti.

-----
4. Izboljšati učinkovitost pravosodja.
-----
Kako bo to naredila spet ne pove, ker pa so pravosodje in vzporedne inštitucije več ali manj ponovno v rokah levih opcij je težko verjeti, da vrana vrani izkljuje oko...

Kot piše trotlin, zbudili se boste mokri in prepoteni od lepih sanj in nato soočeni s kruto realnostjo. Nekako bi še verjel, da se jim gre za Slovenijo, če bi pustili finance tako, kakor si je zamislil Šuštaršič in ko potem jeb... če jim je Janša tako v napoto.

gorgona

vi2 zgornja komentatorja bi se lahko kar poimenovala "bloger iz šentilja z eno malo hiško"ne g janez janša je lopov,kradljivec mariborskega orožja,ter patrij,je ustrahoval ljudstvo z nevem katero trojko,pa čeprav v eu niso vedeli za kaj gre,sem ga poslušal v včerajšnjem govoru in namesto da bi 100 krat rekel slovenija-ljudstvo,je rekel jas-ljudstvo,ima se za nenadomestljivega,diskretitia KPK ki je vred z zoranom jankovičem pokradel miljone,diskretitita upravno,ter vsa sodišča,ločuje ljudi po naši vaši,neti spor med javnim in zasebnim sektorjem,pa čeprav ve in to je dejstvo da eden brez drugega nemoremo,vem da se med to vlado nebosta cedila med pa mleko kot trdita vi2,upam pa lahko da bodo se trudili delati v dobro malega človeka...aja pa še nekaj glede NSI,vedno so govorili kako je razvita avstrija,nemčija,RES JE!upam da tile popi oz maškare oz kleriki oz pedoji,čimpret plačajo za vse svoje objekte davek kot je v avstriji razen zemljišč samih cerkva,to je avstrija,naj nam vrnejo vse šume ka so nan pokrale,blejski otok,sinktisnki samostan kjer je notri sirotišnica za otroke,samb bogi reveži lopovski nucajo velki najem ker so brez keša...to je to

tuncika

Spoštujem ženske in vam želim vse dobro !
Vendar je Slovenija "UNIKUM V PODTAKNJENCIH" in z ga. mandatarko smo dobili Katarino Kresal II.
Bog nam pomagaj !

zima.bela

- si je Alenka Bratušek izmislila 211 slovenskih občin - da ima zdaj preobsežno javno upravo -- ko bi jih pa nekdanjih 50 bilo preveč;
jaz bi jih takoj ukinila oz. spravila na število iz rajnke YU. Kaj pa vi porečete na to, da bi ukinili občino z 3.000 prebivalci, ukinili župana tajnico, fikus in ostalo upravo?
- ima Alenka v vsakem selu šolo (s po 10 ali 8 učenci v razredu, šolo pa je treba kuriti, pometati, vzdrževati - aja, proslave za 8.februar pripravljajo in tako skrbijo za kulturno življenje na vasi in še pomembno vprašanje, kaj boste rekli, če bo 90% teh šol zapirala??
i t d, i t d...

Če bi jaz bil Alenka Bratušek, bi se vse to zgodilo .... že za Vuzen!!

amazone

Truplo; ala si bedak, nej čudo ka so banke propadnole.

Vipko
Truplo

Če bi banke propadle zaradi takih, navadnih delavcev, kakor sem jaz, bi bila rešitev njih - "piece of cake", kakor se pravi. Tako, da si epiteto bedaka kar sam nadeni!

klotilda

Šefi vaških SDS-ov tod okoli so šli med čebelore. Eden bole ta glavnih tod, keri se je dozda leko pogovarja samo še s svojimi ludmi v LJ, je že prvi dan čaka, ka se na njegovo pišlivo glavo takoj vlejeta med pa mleko. Dozdaj je lepo živa na držovne peneze, pa občino pa starse je ropa za svojo rit v cerkvenoj glosbenoj šoli. Pa še rovnatale se ide. Glih zdaj de ga KPV zradirala, ker bi rad bija rovnatelj pa svetnik, keri san sebi daje peneze. Njegovi politični komentari na facebooku pa so bedni, saj še san za sebe neje ugotovija, ka "veki"politik ne more biti imitator rovnatela v javni-cerkveni-privat školi.

zima.bela

Klotilda, ne sekiraj se!
Ves SDS-ov drek, ki je gor priplaval, bo počasi odplavilo.
Opažaš, da jih je večina pol-pismenih, še tisti, ki imajo nekakšna spričevala, pa si jih je polovica te dokumente pridobila po postopku copy/paste ali pa imajo diplome SDS-ovskih dopisnih (internetnih) šol.
No, nekaj pa jih je pravih - le toliko, da lahko uporabimo rek, da izjeme potrjujejo pravilo.
Janšizem je odšel v "nepovrat"!

Daddy_Cool

Lustracija se bo začela hitro in potiho. Vupajmo samo, ka našoga Robija ne odnesej iz RIS Rakičan.

pink panter

Odplavilo bo SDS-ov drek, naplavilo pa kaj drugega.
Vsem veselim optimistom želim, da v svoje dobro čimprej sestopijo z oblakov.
Zagon gospodarstva po komunistično smo enkrat že doživeli. Bog nam pomagaj!
Slamnati mandatar, kakor koli daleč v zgodovino pogledam, še nikoli ni bil rešitev na dolgi rok.
Nisem pristaš nobene opcije, je pa vsak red boljši od nereda. In to kar bo imeli zdaj, ne morem drugače imenovati. Z po sili sestavljeno družbo se lahko en večer skupaj napijem, pa še takrat bi mi postalo dosadno. Da pa z njimi skupaj vodim državo?

Vipko
buldog

Alenka Bratušek gor ali doj...Janševa vlada je razpadla, ker je bila nekredibilna.... nazadnje jo je podpiralo 14% vprašanih. Negativni rekord v Sloveniji. In to po enem letu "vladanja".
"Uspehi" njegove vlade so samo tisti, ki so jih v času Pahorjeve vlade isti, ki so do sedaj "vladali" zminirali z referendumi. Zato je prav, da gre takšna "vlada" na smetišče zgodovine. Za Bratuškovo pa ne bom nič rekel; včasih se takšne figure iz ozadja znajo dobro pozicionirati. Pustimo se presenetiti; mogoče ji bo uspelo sestaviti vlado; kako dolgega roka pa bo, je povsem odvisno od rezultatov.

Direktna

Pistijmo se naj presenetite? Ja, ker zdaj je pa vse načik, ker je Janša spadno, nej? Pa ge tij živejš?

To je zdaj isto sranje, drüjgo pakovanje!

black panter

dobra stran janševe vlade je ka se je spravo na javno upravo,če je kriza je za vse ,naj samo za delavce

Direktna

Spravo se je na javno upravo? lol

Vipko
buldog

Direktna, vidim, da obvladaš..... zato bo naslednja moja prošnja zate mala malica: Predlagaj rešitev! Na koncu je Janševo vlado podpiralo 14% anketirancev. V Bratuškovo očitno ne verjameš. Ti sigurno imaš neke rešitve...predlagaj! Da te slišimo. Pa prosim, nej mi odgovarjati s kritiziranjem bodisi Janše, bodisi Bratuškove.

BB

Janšova vlada se je bar probala spraviti na JU...

Sicer pa vsak napou pameten de začo tan šparati ge se da največ prišparati - ali? No ja, eni pa pač "u ime naroda daj kredit" pa idemo dale juhuhu :/ To smo nešterni že opazili kak je bilou pa...

Sicer pa je že slovenski šport ka man nouvi auto pa telefon pa televizijo večjo od okna, te pa v küjnji doma kukan pa bentin zakoj je že pa hladilnik prazen :)

Swan

BB brez teh nakupov dobrin bi še manj bilo te tako imenovane rasti. Kapitalizem bazira na potrošnji in ne varčevanju. to je sgrenao z vsako logiko. Najbolje bo, da vsi varčujemo in čakamo da nam inflacija požre ves privarčevan denar. Ko poslušam te ekonomske umotvore ala Damijan Lahovnik in pa "ekonomist" Stanislav Kovač mi gre na bruhanje. Vsi bili ministri in spizdili ko so videli da nimajo pojma. Rajši v tej isti JU vlečejo mastno plačo in se delajo pametne.

pink panter

Buldog, Janševa vlada je morala pasti, ker ji je padla podpora? Podpora ji je padla, ker je storila to, kar bi morala že tista pred njo. Pa tudi če ji je padla, je bila še vedno boljša opcija kot pa to kar imamo zdaj oziroma kar bomo imeli čez par mesecev.

Delavec je vajen trpljenja, če se pa spraviš na školnike, doktore, policaje, carinike in kar je še tega, si pa najebo. Ker ti imajo moč. Na kratki rok. Na dolgi rok pa, ko bo država zu grund, bodo se pa še z veseljem plazili kak štakori k delavcu in kmetu, da jih naučita preživeti brez blejanja.

pozdraf

black panter

pink panter
odlično 5

marjetica

Bratovškova je žal puppet on a string.

Vipko
buldog

okej dečki,.... že vidin kam pes taco moli; vij pač mene nemate za delavca, ker delan v javnon sektori (nej v javni upravi, čeprav vas 95% teh pojmov ne loči). To se mi zdi pošteno.
V veliki meri vam je odgovoril Swan; za vse ostale pa: ukinimo proračunsko financiranje javnega sektorja in ga ukinimo. Naj bo vse privatno. Se strinjam.
Naj si vsak plačuje zdravnika, šolo, naj bo policija, gasilci, reševalci, zdravniki, socialne delavke, vzgojiteljice v vrtcu, delavke za šalterom v JU plačljive, učiteljske gnide tudi.... vse naj bo plačljivo. Tudi to se mi zdi pošteno.
Vi pa boste dobili izplačano bruto plačo. Pošteno.
Komentar: Itak so vsi zaposleni v javnem sektorju zajedalci in gnide, ki nič ne delajo (delajo samo "delavci"). Janševa vlada je delala na tem; ukinjala je javni sektor in krepila privatnega. To je prihodnost Slovenije.
Ta koncept je sicer slabša varianta kapitalizma v ZDA, kje 50 milijonov ljudi nima nobenega zdravstvenega zavarovanja, kjer so edine šole, ki jih otroci obiskujejo cerkvene...ampak - to je vsaj pošteno.
Mogoče vlada, ki se zdaj pripravlja v Sloveniji nima takih ciljev; tega nihče ve. Mogoče še nova vlada še vedno hoče socialno državo. Bedaki! Naj se zgledujejo pa Janši, ki je forsiral privatne šole!
Naj se nova vlada tudi rajši zgleduje po "Evropi"....., Grki, Španci in Portugalci pa so že na tem, da se jim ob totalnem "šparanju" in prelivanju denarja v banke in na borzo že nakazuje, da bodo jutri lizali le med in mleko...

pink panter

buldog, primerjava amerike in slovenije ti je baš na mesti. Naj ti ponovin milijonkrat prežvečeno trditev:v ameriki maš ednoga župana na število prebivalcev nej za edno, ampak za par slovenij.

To san se pač zmislo, je pa še milijon primerjav.

In mij ka ne delamo v javnoj upravi bomo do neke mere zadovoljni, da do v Prekmurji največ tri občine(sobota,lendava, mogoče še beltinci).

Što ti guči od privatnij šol? Varčevanje z mojega vidika je število šol primerno številu učencev.

pozdraf

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice