Foto: Bobo
Velikonočni prazniki bodo letos potekali drugače, kot smo jih vajeni, ampak zagotovo ne bodo minili brez tradicionalne šunke.

Kristjani po vsem svetu in tudi v Sloveniji so v polnem pogonu priprav na njihov najpomembnejši praznik: Veliko noč. Od minule cvetne nedelje smo namreč vstopili v velikonočni teden, ki bo dobil vrhunec v prihajajočem vikendu, ko se kristjani na veliki petek spominjajo Jezusove smrti in v nedeljo, njegovega vstajenja od mrtvih.  Velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan tudi v Sloveniji, pa simbolično predstavlja Jezusovo prikazovanje svojim učencem in je tradicionalno namenjen obiskom.

Na veliko soboto verniki napolnijo cekarje z dobrotami kot so šunka, pirhi, hren potica in kruh, ter jih nesejo v cerkve da jih župniki blagoslovijo. A letos bo nekoliko drugače. Duhovniki bodo maševali v praznih cerkvah, velikonočne jedi pa blagoslovili kar iz televizijskih ekranov. 

Pri Kodili prodajo za 30 odstotkov manj

Na velikonočne tradicije ne bodo pozabili niti verniki, kot so nam povedali bo na tem področju vse potekalo, tako kot mora. Pri Bernatovih bodo na mizi hren, šunka, potice in pirhi, pri Boharjevih bodo pirhe barvali že zaradi majhnih otrok in samega vzdušja, spet drugi bodo barvanje opustili, bodo pa sigurno pripravili nekaj v znamenju praznika, da bo vsaj občutek prisoten, kot pravi Trezika Fujs.

Da bo šunka v večini domov tudi te velikonočne praznike, nam je potrdil Janko Kodila, ki sicer na račun koronavirusa opaža nekoliko manjše povpraševanje. 

»Prodaja je v skladu s trenutnim stanjem, ocenjujem, da bo dosegla okoli 70 odstotkov lanske,« meni prvi mož Šunkarne Kodila, ki priznava, da se pa je bistveno spremenil način prodaje, ljudje so bolj pazljivi, del prodaje pa se je preselil tudi na splet. »Zagotovimo dobavo bodisi preko hitre pošte, bodisi z hladnim vozilom v večje kraje kot so Ljubljana, Maribor in Celje,« pojasnjuje Kodila.
 

Bogoslužja v dnevni sobi

Situacija pa je precej neprijetna in nenavadna tudi duhovnikom, ki že nekaj tednov mašujejo v praznih cerkvah in tako bo tudi ob največjem krščanskem prazniku. 

»Zdaj sem se že skoraj nekoliko navadil, ko že dobre tri tedne sam v prazni cerkvi mašujem in sam sebi odgovarjam, kar so navadno ljudje odgovarjali. Je nekoliko nenavadno,« opisuje svojo izkušnjo župnik Alojzij Kozar, ki je na čelu odranske župnije.

Se pa tudi duhovniki znajdejo po svoje, nekateri oddajajo maše preko družbenih omrežij, no v Odrancih pa je župnik poskrbel, da lahko verniki doma opravijo bogoslužje. Predlog bogoslužja so poslali vsem družinam za vse postne nedelje, za ta veliki teden v času velike noči, pa so verniki dobili predlog domačega bogoslužja v tiskani obliki.

Žegen po televiziji

Slovenski škofje in duhovniki vabijo tudi k pripravi velikonočnih jedi, spremljanju bogoslužij in molitvam še posebej v času velikonočnega tridnevja, ki se začne na veliki četrtek, ko bodo utihnili cerkveni zvonovi kot spomin na Jezusovo trpljenje, ponovno pa jih bomo slišali v soboto.  Kot pravi župnik Kozar, si želijo, da bi v letošnjih prazničnih dneh pomagali ljudem, da  ne bi bili samo opazovalci in gledalci pri obredih, ampak da bi si obrede pripravili tudi doma.

»Če na primer samo po televiziji gledam najboljšega kuharskega mojstra, ostanem lačen. Če pa po njegovih navodilih sam pripravljam jed, pa naj bo še tako skromna, bom pa sit,« meni odranski župnik, ki je prepričan, da bodo tudi letošnji velikonočni prazniki lepi, čeprav bodo potekali drugače.

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goran horvat (nepreverjen)

ŠKOF MOBIL TAKO BI LAHKO TUDI ŽEGNJAL V SOBOTO A NE DA PREKO TELEVIZIJE SAJ SE ITAK VOZI NA TUJI DENAR

puklavi miha (nepreverjen)

Nikaj nej či odpade.
Mij stari in novi komunisti mamo žegenj 9 majuša pri Stalinovom spomeniki tan med LB in občinov. Pridejo pa naš pušpek direktno iz SSSR Sovjetske zveze.

In reply to by goran horvat (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, da nas je še Bog zapusto in nas predal v roke antikristov, ki bi se radi šli Boga.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

To sebe opisuješ satanist?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Blablaakakaka (nepreverjen)

Eh to pa ne vala prek televizije

DF junior (nepreverjen)

Vala, vala, samo pošlji sms z SUNKA50 na 1919. Cena storitve je trenutno akcijska 50 € z DDV-jem (redna cena 61 EUR).

Ali sms sporočilo VELIKANOC100 na 1919. Slednja je sedaj tudi akcijska in sicer samo 100 € z DDV-jem (redna cena je 122 €).

In reply to by Blablaakakaka (nepreverjen)

vinkomegla (nepreverjen)

Vejpa naj se župniki po župnijaj v avto sedejo -se pelajo po sakoj vasi po vsej ulicaj-verniki ka prinesejo k žegnji pa naj stojijo ob cesti pa naj tak žegnjajo-nevejn ka so tak plijtvi kas se tou nemrejo zgučati somarje...

MeglaTV (nepreverjen)

Zdaj vidite kelko je ta cejla zadeva resna in kelko to dejansko pomeni pri cerkvi tou žegnjanje. Nič, če lejko zdaj na ednouk prek TV tou delajo. Neje smisel žegnjanja ka župnik poškropij hrano z žegnano vodico? Znan ka je tou simbolično in ka gda je tan gužva v cerkvi ne spadne v sakši ceker dejansko žegenj ali ka do zdaj tou prek TV delali pa je resno degradacija enoga pomembnejših verskih običajov. Pa san nej vernik in sploj ne odin v cerkev ali spoštujen vernike in tudi ges bon v nedelejo meo šunko na sporedi, iz navade in nej zaradi vere. Samo tou zdaj je pa dejansko norčevanje iz vernikov in 2000 letne tradicije. Malo mo zdaj nesramen ali kak tou ka župnika ne čuva boug? Jezus bi naj šou med gobavce in se jih dotiko, moderni župniki pa ne upajo med vernike zaradi gripe.

black panter

lejko bi se z gasilsko cisterno vozo okoli,pa špricko

vilmoš (nepreverjen)

tej komentar zmaga

In reply to by black panter

Kam lahko nakažem? (nepreverjen)

Zakaj niste napisali TRR računa, so res ubogi ti katoliski duhovniki

pozorni (nepreverjen)

Pravljice in izmišljotine, štere so si lidgej zmislile, pa tej manjake dobro slujžijo že od pamte veka. Vüpan ka de narod ednauk vendar spregledno pa prišo k pamete. Če be rejsan ge neka bilau, be se nej tau dogajalo ka se dogaja. Be bili dobri nagrajene, slabe pa kaznovane, pa tak naprej,.....

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Spoštovani komentatori !
SRAM VAS JE LAHKO, SRAM , da ob največjem krščanskem prazniku in blagoslovu sejete (trosite) take nubeloze (nesmisle) in se AROGANTNO posmehujete prazniku, za katerega so veliko dobrega naredili tudi vaši starši.
FUJ IN FEJ, beda Soboške mladine (plačancev) globoke države.
Aktivirajte se kot prostovoljci pri humanitarnih organizacijah in zaklenite že enoug svoje računalnike.
Bog vas (nas) blagoslovi , spoštovani Sobočanci.

vinkomegla (nepreverjen)

Tij si sigurno prostovolec-kapate tij si nej na računalniki zdaj hm??

In reply to by tuncika

Jansa pusiiiiiii (nepreverjen)

Ti si pa zaostala stara mate v srednjon veke ka se ognja nepoznate

In reply to by tuncika

nithdil (nepreverjen)

šče 10-20 lejt pa do cerkvi prazne...mladi so zrasli ob računalnikaj pa knigaj nej na paše. Globoko državo si pa pelaj na noro24

In reply to by tuncika

. (nepreverjen)

Sto pa je nej zrasel ob racunalnikaj, ga je pa sama CERKEV nagnala iz nje.

In reply to by nithdil (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

Upam da komunajzerji ne bodo uživali zegna

Karl Marx (nepreverjen)

Jaz bom zrl žegen kot svinja

gasilec lojz (nepreverjen)

Saj tudi si svinja

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Mi Vardisti spoštujemo krščanske vrednote! Bog naj blagoslovi te neumneže na tem blogu, ki pišejo nebuloze ( odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo). Bog požegnej vse, ki v srcu dobro mislijo!

minds (nepreverjen)

Viš tou je glih problem..... eni v srcu in s srcon mislite, drugi pa za to uporabljamo možgane.

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

Baje so komunistom žegen v grlu zatakne in še zadušijo seveda je potem kriv korona virus

Ne laži (nepreverjen)

Menej samo zanijma kak de žegnjana voda skozi ekranov prišla do šunke pa rena. Aja boug de za tou poskrbo.

MaliJezusDJ (nepreverjen)

Janša letos nešče z meof gesti šunke pa rena, prej ka se zdaj po bosanskih običajaj ravna, ka te baukše kredite dobij v Bosni...trbej probati

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Ma boli mene kurac za šunko,jaz bom vedno kot se spodobi na ta dan lepo grilal in papal čevapčiče pa ražnjiče.Vam pa naj boug požegna šunko pa hren,četudi bouga nega vi samo vervlite še naprej totin pravljičaron popovskin.

tuncika

Spoštovani komentatori !
SRAM VAS JE LAHKO, SRAM , da ob največjem krščanskem prazniku in blagoslovu sejete (trosite) take nubeloze (nesmisle) in se AROGANTNO posmehujete prazniku, za katerega so veliko dobrega naredili tudi vaši starši.
FUJ IN FEJ, beda Soboške mladine (plačancev) globoke države.
Aktivirajte se kot prostovoljci pri humanitarnih organizacijah in zaklenite že enoug svoje računalnike.
Bog vas (nas) blagoslovi , spoštovani Sobočanci.

nithdil (nepreverjen)

vsen nevernikon jo pa jes požegnjan zdaj, pa dober tek !

Ne sunka (nepreverjen)

V casu covid.19 virusa mesne jedi niso primerne. Namesto sunke bi izbrali eno vegetarijansko jed, npr. hlebec kruha.

Predvsem pa katolicanstveni zakrament maziljenja!

sema (nepreverjen)

saj je ravno reformacija prinesla svinjarijo-svinsko meso. Verodostojno velikonocno meso je jagencek

In reply to by Ne sunka (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Mougi popi... že skoro mesec dni brez nabirbe... ze pa še vüzen , kda nejveč v puščico padne.. ze nej jouče of nimak ki se je buna nekda ka naj "bakra ne devlejo v puščico :)

tuncika

Spoštovani komentatori !
SRAM VAS JE LAHKO, SRAM , da ob največjem krščanskem prazniku in blagoslovu sejete (trosite) take nubeloze (nesmisle) in se AROGANTNO posmehujete prazniku, za katerega so veliko dobrega naredili tudi vaši starši.
FUJ IN FEJ, beda Soboške mladine (plačancev) globoke države.
Aktivirajte se kot prostovoljci pri humanitarnih organizacijah in zaklenite že enoug svoje računalnike.
Bog vas (nas) blagoslovi , spoštovani Sobočanci

NeumnostyNiMeja (nepreverjen)

Lejko me izključiš iz blagoslova? Neščen še kaj steknoti. Itak san budistične vere, tak ka mi to ne sede baš.

In reply to by tuncika

Beli Strojan (nepreverjen)

Blagoslovi tudi tebe z malo veš pameti, pa prosi popa za TRR pa njemi nakaži kakšni ojro, ka nede obuboža :)

NeumnostyNiMeja (nepreverjen)

Što tau še nuca? Kak so pofarbane bilice pa zafci s cerkvijo povezani? To so prevzeli od poganof, zdaj pa se idejo velki biznis. Zdaj se deci že večja darila davlejo za te svetke, ja pa ja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice