Po svetu danes obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na današnji dan so namreč zavezniki pred 71 leti osvobodili preživele nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz v bližini Krakova na južnem Poljskem.

Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je tam umrlo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Romov, Sintov, Poljakov in pripadnikov drugih narodov. V koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih tudi 2.330 oseb iz Slovenije. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7.650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov.

Holokavst je močno zaznamoval človeško zgodovino in zaradi nacistične in rasistične politike je izginilo približno šest milijonov evropskih Judov, umirali pa so tudi drugi po prepričanju nacistov manjvredni narodi in ljudje, kot so invalidi, homoseksualci, Romi, Sinti ter Slovani.

Spominu na preminule so se zato poklonili tudi v Pomurju.

Prižig sveče na judovskem pokopališču

Na judovskem pokopališču v Dolgi vasi sta Zveza kulturnih društev Lendava in Kulturno društvo Lendava včeraj pripravila prižig sveče,  ki mu je sledila še kratka predstavitev v spominskem parku žrtvam II. svetovne vojne.

V prostorih obeh društev so nato pripravili še predavanje Dejana Süča o lendavskih judih.

Prižiga sveče se je udeležil tudi madžarski konzul, medtem ko se bo župan Balažek žrtvam poklonil danes.

Da se »Porajmos« ne bi nikoli več ponovil

Umrlih med holokavstom pa se spominjajo tudi Romi. K ohranjanju spomina na grozote druge svetovne vojne je tako pozval predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in izrazil upanje, da se kaj takega, kot je Porajmos – kot so holokavst poimenovali Romi – ne bi nikoli več ponovilo.

Rome so nacisti med drugo svetovno vojno sicer preganjali na podlagi rasne zakonodaje, slovenske Rome pa množično pošiljali v koncentracijska taborišča v Auschwitz, Mathausen, Dachau, Jasenovac, Begunje na Gorenjskem ter na Madžarsko.

Natančnejše število žrtev Porajmosa ni znano, a po nekaterih ocenah naj bi pod nacisti umrlo kar 80 odstotkov evropskih Romov.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krogvkrog (nepreverjen)

Lepo, vedeti pa je treba da je komunistična Jugoslavija z Titom imela zaničevalen odnos do vsega kar je bil povezano z judovsko kulturo.

V Murski Soboti so tako iz sovraštva do judov komunisti minirali sinagogo in jo nato porušili. Iz arhivov prihajajo dokazi da so komunistične oblasti preživele Jude, te ki so vrnili v Slovenijo skupaj z domobranci pobile.

Judovsko pokopališče pa je bilo neurejeno, nobenega spomina, nič v učbenikih zgodovine.

O kamnih spotike pa itak ne ve nihče nič v Sloveniji.

cd (nepreverjen)

Romi naj ne pozabijo tudi tistih svojih, katere je med in po II.svetovni vojni likvidirala komunistična oblast!

Gost (nepreverjen)

krogvkrog zgodovina ti pa ne gre ,ali pa tako malo okrog po tvoje so taborišča imeli Tito in partizani na Poljskem ,zaradi takšnih idiotov kot si ti sprejemajo zakone kot so ga včeraj sramota za ljudi ,ki se imajo za krščanske in domoljubne v resnici so pa fašisti in nacisti.

njoh (nepreverjen)

Sobotašinfo, ka "avtor" toga "članka" je prišo dale od prvoga razreda OŠ? Ker če je bila osvoboditev 1945 in zdaj smo leta 2017...kelko let je to? Nej telko kelko je navedeno v "članki"...

Gost nad meno, ja zato pa mamo v soboti sinagogo? Sinagoga je bila podrejta, ka je Feri Novak mel mesto za novi blok, ker je sobota bila tak gosto naseljena v 50. letih ka neje bilo zadosta mesta nigi indir in so mogli sinagogo podrejti. Baje...

komentator23 (nepreverjen)

Feri Novak je marsikaj v Soboti odstrano in napravo marsikeri kiks, je pa rejsan ka je rušenje sinagoge en vekših (zdaj če je pa to bilo navodilo od zgoraj ali njegova zamisel pa ne mislen špekulerate)

432567 (nepreverjen)

Dajte prosin vas kar je bilo je bilo in je konec .Te pa vij lapašje in zgodovinarji napravite sinagogo ampak iz svojih žepov

Starejše novice