Univerza v Mariboru se je na področju fizike in astronomije uvrstila med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

Univerza v Mariboru se je na mednarodni lestvici razvrščanja univerz na Quacquarelli Symonds (QS) WUR po študijskih področjih ponovno uvrstila med najboljše univerze na področju fizike in astronomije (401.–450. mesto). Gre za študijski program, ki se izvaja na Fakulteti za naravoslovje in matematiko.

Med najboljše tri odstotke

V razvrščanje univerz je bilo vključenih 48 študijskih področij, evalviranih 4488 univerz (zahtevne pogoje je izpolnilo le 1130 univerz) in več kot 19.000 študijskih programov. In tako se je v preteklem letu na QS WUR Univerzi v Mariboru že drugič uspelo uvrstiti med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

»Ponovna uvrstitev na prestižno svetovno lestvico potrjuje odličnost pri delu naših kolegic in kolegov, s tem pa tudi izjemnost naših študentk in študentov. Pri vrednotenju je upoštevana široka paleta različnih kriterijev. Ob izjemnih raziskovalnih dosežkih še posebej izpostavljamo pohvale delodajalcev, zaradi česar je ta uspeh še toliko pomembnejši. Uvrstitev na lestvico programu fizika in celotni fakulteti zagotavlja velik mednarodni ugled, Univerzo v Mariboru pa uvršča med najpomembnejše univerze na svetu,« je ob tem poudaril dekan mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec.

Quacquarelli Symonds (QS) je pomemben ponudnik informacij o visokošolskih izobraževalnih institucijah in pogojih za študij v različnih državah, ki vsako leto ocenjuje kakovost univerz in njihovih študijskih programov. Njihova spletna stran QS TopUniversities spada med najpogosteje obiskane strani z informacijami o univerzah, tako vsako leto objavijo različne lestvice, namenjene predvsem potencialnim študentom.

Pogoj za vključitev v razvrščanje

Da QS univerzo vključi v razvrščanje, mora ta preseči minimalno oceno ugleda pri delodajalcih in na akademskem področju, doseči mora določeno število objavljenih člankov s študijskega področja in izvajati dodiplomske ali podiplomske študijske programe v ocenjevani znanstveni disciplini.

Vsak od štirih kazalnikov ima drugačno utež pri izračunu skupne ocene. Največji vpliv na oceno študijskih področjih ima ugled univerze v akademski skupnosti (60–40 odstotkov ocene) in pri delodajalcih (30–10 odstotkov ocene). Število citatov na članek in h-indeks pa skupaj prispevata od 20 do 50 odstotkov ocene.

Univerza v Mariboru je izpolnila kriterije za ocenjevanje na 28 področjih in tako bila uvrščena na lestvico najboljših univerz v enem študijskem področju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je trava?

Starejše novice