Na volitvah je slavil Borut Pahor, ki je prepričljivo ugnal dosedanjega predsednika republike Danila Türka.

Slovenija je dobila novega predsednika republike. Borut Pahor je z 67,44 odstotki glasov pri 41,92 odstotni volilni udeležbi prehitel dosedanjega predsednika republike Danila Türka. Kaj menijo o novoizvoljenem predsedniku republike in kaj mu želijo, smo povprašali nekaj znanih Pomurcev.

Geza Erniša, evangeličanski škof:

"Večina se je odločila, da bo predsednik države gospod Borut Pahor. Treba mu je čestitati in treba mu je zaželeti vse najboljše pri njegovem predsednikovanju, kar pa prav gotovo ne bo lahka naloga."

Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice in novi državni svetnik:

"Zmagal je boljši. Seveda, ljudstvo ima vedno prav, tako da računam, da se bodo nekatere stvari v Sloveniji spreminjale na bolje."

Danilo Krapec, direktor Regionalne razvojne agencije Mura:

"Kar se tiče zmage Boruta Pahorja, želim najprej čestitati zmagovalce in mu zaželeti, da bi ta mandat dokončal in predvsem izpolnil vse obljube iz predvolilnega časa. V tem času se je dosti srečeval z malimi ljudmi in pričakujem, da ga izvolitev ne bo odnesla v slovenski virtualni svet politike."

Darko Rudaš, romski svetnik Mestne občine Murska Sobota:

"Treba je povedati, da smo tokrat imeli na voljo dve dobri izbiri, torej dva dobra kandidata. Za to, da se je volilno telo odločilo za novega predsednika gospoda Pahorja, velja, da volilno telo pošilja javno sporočilo politiki, da bo vendar potrebno stopiti skupaj. Gospod Pahor je v svojem volilnem programu zagovarjal povezanost in dialog in očitno se je volilno telo prepoznalo v sloganu, da je za izzive potrebno stopiti skupaj. Težko je to storiti, predvsem v tem turbulentnih, kriznih časih, kajti vedno več je osamljenih in revnih tik pred pragom revščine."

Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota:

»Borut Pahor je bil med obema preostalima kandidatoma za predsednika RS boljši kandidat, saj je povezovalen, nekonflikten, velik optimist z mnogimi dobrimi in slabimi političnimi izkušnjami, za razliko od dosedanjega predsednika, ki nas je bolj delil kot povezoval. Slednji je imel tudi neprimeren – neenak odnos do različnih lokalnih skupnosti in regij. Lani se recimo ni udeležil proslave ob državnem prazniku ob priključitvi Prekmurja matici Sloveniji (organizirala jo je MOMS), medtem ko je bil cca. 14 dni kasneje glavni govornik na podobni proslavi priključitvi Primorske matici. S tem je pokazal svoj nekorekten odnos do Prekmurcev.

Izvolitev Boruta Pahorja bo prinesla do neke mere razkol na politični levici in tudi normalizacijo odnosov znotraj političnih relacij – predsednik države – predsednik vlade – predsednik parlamenta, kar je zelo pomembno.« 

Jožef Horvat, pomurski poslanec iz vrst NSi: 

»Borut Pahor ni bil moj kandidat na letošnjih predsedniških volitvah, saj je Nova Slovenija podprla dr. Milana Zvera. Na Martinovo nedeljo se je zgodilo, da je, pri sicer slabi volilni udeležbi, tri četrtine volivcev izbralo levo politično opcijo. V drugem krogu Nova Slovenija uradno ni podprla nobenega kandidata, smo pa spodbujali k udeležbi volitev. Izvolitev Boruta Pahorja pomeni zagotovo spremembo. Ob tem mi sicer prihaja na misel malce hudomušen izrek M. Twaina, ki pravi: ''Klasika je tisto, kar vsi hvalijo, a je nihče ni prebral''.

Po tem, ko sva z Borutom že skoraj leto dni poslanska kolega, ki kdaj tudi na hodnikih Državnega zbora na zelo spoštljivi ravni izmenjata kakšne poglede, so moja pričakovanja velika. Slovenija potrebuje na mestu predsednika države državnika s širokim in povezovalnim političnim horizontom. Pričakujem, da bo kot predsednik Republike Slovenije svojo nalogo izpolnil kot v Evropi in v svetu, predvsem pa doma cenjen državnik, z doslednim spoštovanjem ustave in zakonov. Pričakujem, da bo njegova retorika tudi ''meso postala'', da se bomo tokrat lahko strinjali res vsi državljani Slovenije, ne glede na naše vrednote, politično in versko pripadnost, da je to resnično predsednik vseh državljanov.

Slovenija je v zahtevni situaciji. Ne prvič in ne zadnjič v svoji zgodovini. Predsednikova naloga je tudi, da državljane spodbuja, da stopimo skupaj, da združimo vse slovenske potenciale za naše boljše življenje, za blaginjo vseh. Predsedniku Borutu Pahorju bom priporočil, da opusti dosedanjo slabo prakso, ko se je predsednik države preveč pogosto oglašal in komentiral marginalne dnevno politične zaplete. Glede na to, da smo se v Sloveniji pred dobrimi 20 leti odločili za parlamentarno demokracijo, pa je nedopustno, da predsednik republike ocenjuje v Državnem zboru sprejete zakone in zahteva celo njihovo razveljavitev. Mislim, da bi v tej situaciji bilo dobro, da predsednik republike obnovi pogovore o prihodnosti Slovenije, ki naj bi med drugim prinesli odgovore na vprašanja od kod smo Slovenci prišli, kje smo in kam želimo priti. To bi bil pomemben prispevek predsednika republike za našo skupno prijaznejšo in mirnejšo prihodnost.

Tomaž Rous, Beltinška ambasada Štefana Kovača Marka:

»Že Mišku Krajncu so strici povedali, da če bi volitve karkoli spremenile, bi jih že zdavnaj prepovedali. Namesto strank in kandidatov izberimo Svobodo! Volitve so farsa, vsi na ulice! Gotovi so lopovi!«

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. Pahor - pomanjkljiva strokovna znanja, je pa dober retorik, prebral je tudi nekaj knjig o psihologiji, kolikor opažam po njegovem (psi) profilu - čist cool politična osebnost, za predsednika države ali predsednika parlamenta čist primeren, za predsednika vlade pa ne, saj zaradi šibkega strokovnega znanja .. mhm, kaj pišem, ah, saj pa Janša ali pa Jankovič nista nič boljša, pa sta vseeno bila predsednika vlade, Jankovič seveda mišljeno simbolično .. :P

.. strtci iz ozadja so Turke sicer prinesli nekaj procentov, ale je Jankovičov sin zabil dokončni žebelj v krsto .. :)

Plemeniti

Predlagam JJ da Tuerka postavi za veleposlanika na Cipru.

kasparov

Tisti, ki mislite, da je Pahor dober retorik verjetno v življenju kaj dosti knjig niste prebrali. Vaš domet so kvečjemu Družina, Ognjišče ali Slovenske Novice.
Pahor je nakladač težke kategorije, prazen in votel populist, ki računa na neznanje in neizobraženost povprečnega volivca.
Povprečni volivec pa rad gčeda mexikanske nadaljevanke, posluša narodno muziko in v nedeljo hodi k maši. Povprečnemu pahorjevemu volivcu je v šoli bila najboljša ocena 3.
Izvolili ste klovna, sedaj pa imejte klovna.
Budale svetske.

stackoverflow

Avtor: Tipično slovensko. Cerkev in politika bi naj bili ločeni. Ok?

BB

Moren se strinjati s kasparovon :)

trot

Ko prevzame funkcijo bomo videli kako bo .... tajkune obvezno razlastniniti in v arest.

Ä‘žćčš

"Že Mišku Krajncu so strici povedali, da če bi volitve karkoli spremenile, bi jih že zdavnaj prepovedali." Originalni avtor misli je bil sicer nekdo drug, a vseeno zanimiva misel :)

Starejše novice