Lendavska bioplinarna v zadnjem času vzbuja precej pozornosti s smradom, na dan pa prihajajo tudi številne druge nepravilnosti. Na nujni seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je tako tekla beseda o tej problematiki, ministrica za Okolje in prostor Irena Majcen pa je predstavila tudi zaskrbljujoče rezultate inšpekcijskih pregledov.

Bioplinarna še vedno dviguje prah

Nad obupnim vonjem, ki se je širil iz bioplinarne v lasti podjetja ECOS, se je tako že skoraj mesec dni pritoževalo več ljudi, tako zaposlenih kot prebivalcev v okolici. Toda ker občinska inšpekcija tukaj nima pristojnosti, so morali počakati na odziv državne okoljske inšpekcije.

Kritično stanje, ogroženi prebivalci

Poslanec Poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Laj, ki je na seji vodil besedo o problematiki neustreznega delovanja bioplinarne je najprej opozoril, da je potrebno čim prej najti rešitev in ukrepati, trenutno stanje na območju Občine Lendava pa poimenoval kot kritično.

Bioplinarna naj bi s svojim procesom proizvodnje namreč kršila tako okoljevarstveno dovoljenje, kot tudi Uredbo o čezmejnem prevozu odpadkov.

Laj je izpostavil, da življenje v okolici bioplinarne postaja neznosno. Skoraj deset tisoč ljudi živi in dela v nemogočih razmerah, še posebej v visokih poletnih temperaturah pa se poveča njihov strah pred goro odpadkov na dvorišču. Ob razpadanju odpadkov se namreč širi neznosen smrad, potencialno pa je ogroženo tudi zdravje ljudi.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se kljub obiskom inšpekcijskih služb stanje ne spremeni. Ne le to, da so prebivalci ogroženi in neobveščeni o možnih nevarnostih, smrad, ki se razširi vse do bližnjih Term Lendava lahko negativno vpliva tudi na turizem v občini.

Zadevo komentiral tudi Cerar

Tudi predsednik Vlade Miro Cerar se strinja, da je situacija v Lendavi nevzdržna.

''Zadeva traja že od leta 2012, ukrepi pa so se začeli zdaj. Inšpekcijski postopek tukaj še ni zaključen. Odrejeni ukrepi Inšpekcije za okolje in naravo bodo vsaj delno le pripomogli k zmanjšanju smradu iz bioplinarne, tako da verjamem, da bodo ti postopki pomagali v tem konkretnem primeru in tudi verjetno v nekaterih drugih.''

Izredni inšpekcijski obiski pokazali več kršitev

V bioplinarno je bilo v letu 2016 iz tujine prepeljanih več nelegalnih pošiljk odpadkov, in sicer hrane s pretečenim rokom uporabnosti. Zaradi kršitev določil Uredbe o odpadkih, je bila tako maja letos podjetju ECOS Center sprva izdana ustna odločba o prepovedi predelave odpadkov nelegalne pošiljke, ta pa je junija postala dopolnilna odločba o odpravi nepravilnosti pri ravnanju z odpadki.

Podjetju je bila junija izdana tudi pisna odločba o prepovedi prevzema blata iz čiščenja komunalnih odpadnih voda v napravo, do zagotovitve pravilne obdelave odpadkov. Med drugim je inšpekcijska služba določila še, da je potrebno počistiti iztečeno snov, ki izvira iz fermentorja bioplinarne.

Podjetje ECOS zahtev teh odločb ni spoštovalo, zato jim je bilo zagroženo s kaznijo v višini 10.000 evrov.

Kljub grožnji predelovali naprej

Namesto, da bi razsute odpadke pospravili v ustrezne zabojnike, ter jih prekrili z nepropustno folijo, kot jim je bilo naročeno, so v bioplinarni po izrečeni prepovedi predelali več kot 17 ton in 1300 vreč odpadne hrane, pripeljane iz Hrvaške.

Inšpektorat RS za Okolje in prostor je ob tem zahteval, da se nazaj na Hrvaško vrne odpadna embalaža teh nezakonito prepeljanih odpadkov, vendar pa pri nas še vedno pričakujejo soglasje za vračilo s strani hrvaškega pristojnega organa.

Predlagani sklepi za hitrejšo rešitev zavrnjeni

Na odboru so sicer predlagali pet sklepov, da bi se problematika lendavske bioplinarne kar najhitreje rešila, vendar pa ti niso bili sprejeti. Če se bo zadeva vlekla dlje časa so lahko posledice za celotno območje nepredvidljive.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Murales (nepreverjen)

Pozdravljeni,

Ko berem in gledam razna poročanja in umno načrtovane izjave upraviteljev ECOSA se mi postavi vprašanje ali smo res tako neumni in ali pa predstavniki oblasti z inšpektorji v načelu ne vejo za kaj se gre in kako se stvari streže... Ne poznam vseh dejstev, zato bom lahko katero zadevo zapisal napačno.

G. Pavlinjek ves čas trdi, da v fermentorjih poteka fermentacija in da to traja 80 dni. Da fermentacija poteka v mezofilnem okolju. Da se procesa ne da ustaviti. To popolnoma vse drži! Postavil bom nekaj vprašanj, katere bi morali zastaviti inšpektorji in tudi preveriti povedane stvari z inštitucijo, ki to zna narediti.
vprašanje
1.) Kam gre bioplin, ki nastane v procesu feremntacije? Ali kogeneracije (motorji, ki plin porabijo) delujejo? Ali gre ta nastali bioplin v zrak? Bioplin vsebuje pretežni delež metana, ki je toplogredni plin in se ne sme nenadzorovano spuščati v ozračje. (Če ste dobili OVD (okoljevarstveno dovoljenje) za zrak na osnovi števila kogeneracij in verjetnosti, ki bi naj bila majhna, da motorji ne bi obratovali pa zato niste rabili postaviti bakle se je ta račun sedaj izničil). Torej če nobena kogeneracija ne deluje gre plin v zrak, kar občutimo mi okolišani obči svet pa še bo zaradi emisij metana, ki ga spuščate v zrak. Rešitev je postavitev bakle, ki bi skurila ves nastali plin. (kaj je bakla? Bakla je cev, v katero se uvaja bioplin ali zemeljski plin in na koncu je vžigalnik, ki poskrbi, da se ta plin vžge in zgori, tako se uniči. Tak primer male baklje imajo na Petrolu, ki se ga vidi iz AC, ko se pelješ proti Madžarski (malo naprej od nadvoza Petišovci-Trimlini).
2.) mezofilni proces… ali imate v ferementorjih res mezofilni proces ali ste se podhladdili in ne morete ustvariti gorljivega plina za mmotorje, pa ga spuščate v zrak. Mezofilni proces do neke stopnje tudi higienizira digestat, če s edigestat hrani vsaj 31 dni. To da se hrani je doseženo, kaj pa temperatura v fermeentorjih?
3.) Dvorišče se sicer prazni, tako ni več srž problema dvorišče, ampak fermentorji. S ceste se vidi, da sta strgana 2 plinohrama od koder nemoteno uhaja bioplin in smradi okolico. Ali se motim?

Zajebani (nepreverjen)

To je sramota kak smrdi in ne more nisce nic ukrenut. Kaj bomo 24ur v stanovanjih ali kaj. Jeboti plinarna!

Starejše novice