Letošnjo zimo v Sloveniji prezimuje rekordno število belih štorkelj, ki se vse manj odločajo za selitev v Afriko in druge tople kraje.

Bele štorklje so velike, vsem dobro znane ptice, med drugim so upodobljene tudi na slovenskem kovancu za en cent.

Štorklje navadno gnezdijo na visokih električnih drogovih, v iskanju hrane v zimskih časih, pa je že od nekdaj znano, da se štorklje čez zimo odločajo za selitev v tople kraje.

Naše štorklje se najpogosteje selijo čez Balkanski polotok in Bospor v podsaharsko Afriko.

Vse več štorkelj, ki so se v preteklosti v jatah selile v Afriko že meseca avgusta pa se zaradi milih zim odloča za prezimovanje v Sloveniji.

Letošnja zima rekordna po prezimovanju štorkelj

Prva prezimujoča štorklja je bila registrirana leta 1973, do leta 1999 pa je bila prezimujoča štorklja v Sloveniji opažena zgolj med milejšimi zimami.

Po podatkih Urše Gajšek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je letošnja zima rekordna po prezimovanju štorkelj v Sloveniji: »Letos v Sloveniji prezimuje 12 štorkelj, in sicer pet v Logatcu, potem v Ivančni Gorici, v Dolenjem Jezeru in pa v okolici Pragerskega in Slovenskih Konjic.«

V Sloveniji prezimujejo predvsem lokalne štorklje, tiste ki pri nas gnezdijo že čez leto: »Zaradi milih zim so se nekatere odločile, da bodo tu ostale, ker jim to omogoča boljše preživetje

V Afriki za štorklje nevaren krivolov

Selitev je za štorklje po besedah Urše Gajšek zelo nevarno, ker jih na poti čakajo številne nevarnosti, med drugim tudi krivolov v Afriki: »V Afriki je še vedno močno prisoten krivolov oziroma lov nasploh.«

Za štorklje so v Afriki nevarna tudi odprta smetišča, kjer se lahko zastrupijo s hrano, ali pa pojejo kos plastike, ki jim ostane v želodcu in potem poginejo. Nevarne za štorklje so pri selitvi tudi žice daljnovoda.

Trend prezimovanja štorkelj gre navzgor

»V prihodnosti lahko pričakujemo več prezimujočih štorkelj pri nas. Mi imamo zbrane podatke od leta 1999 in je zelo dobro vidno, da je do leta 2010 v Sloveniji prezimovala kakšna posamična štorklja, v zadnjih petih letih pa redno prezimuje več kot pet štorkelj,« je za Sobotainfo razložila Gajšek.

Vse kaže, da bodo zime še naprej ostale mile, zato bo najverjetneje v prihodnjih letih še več štorkelj prepoznalo, da je boljše ostati v Sloveniji.

Glavni razlog za selitev je iskanje hrane

»Štorklje se selijo zaradi sezonskih virov hrane, ker pozimi načeloma naj ne bi bilo dovolj hrane pri nas oziroma bi bila težje dostopna zaradi snega,« je povedala Urša.

»Ker pa je pozimi snega v Sloveniji vedno manj, imajo štorklje na voljo dovolj hrane, kot so miši, ribe, rakci in imajo zadosti hrane za preživetje,« je še dejala za Sobotainfo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jožef Bonifarti (nepreverjen)

Što je avtor oz. lastnik tej slike ?
Prosen za kontakt na zs. Fala.

https://www.facebook.com/joze.bonifarti

Starejše novice