Za učinkovito sanacijo poplavnih območij bi po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana, ki se je danes mudil v pokrajini ob Muri, potebovali dodatnih 600 milijonov evrov.

Obilne padavine bodo v veliki meri največ posledic pustile na kmetijskih površinah. Nastalo škodo bodo pomurski in ostali kmeti med drugim poskušali sanirati s pomočjo pristojnih vladnih služb, v okviru katerih si je posledice obilnega deževja in sneženja ogledal tudi novopečeni kmetijski minister Dejan Židan. Kmetijski resor in ostale pristojne službe so po besedah minsitra seznanjene s stanjem, sledi ocenitev škode, vlada pa bo s posebnimi instrumenti na pomoč priskočila v primeru, če je škoda večja od 0,3 odstotka državnega proračuna.

Podtalnica ponekod že dobrih 30 centimetrov pod nivojem zemlje

Minister za kmetijstvo je ob današnjem obisku pokrajine ob Muri, kjer se je poleg posledic naraščujočih voda seznanil tudi s poslovanjem Pomurskih mlekarn in Mlinopeka, pojasnil, da današnij ogled visokih voda predstavlja prvo fazo saniranja, druga faza sledi po podrobnejši oceni škode in višini potrebnih sredstev za učinkovito sanacijo kmetijskih površin. "Trenutna kriza je povezana z neobičajnimi vremenskimi pojavi," se je očitkov glede morebitnih strokovnih napak pri odvonjavanju na kmetijskih in ostalih površinah dotaknil Židan in dodal, da so struge rek, tudi Mure, ob tokratnih padavinah izrazito višje. "Imamo izrazito visok nivo podtalnice. Na nekaterih področjih se je podtalnica približila nivoju zemlje že na približno 37 centimetrov," še dodaja kmetijski minister.

Dodatne težave ob taljenju snega

Vremenski obeti so v prihodnjih dneh nekoliko bolj vzpodbudni za lastnike kmetijskih površin, Židan pa je izrazil zaskrbljenost nad topljenjem velikih količin zapadlega snega, ki bi ponovno lahko privedel do poplavljanja. "V tem trenutku že imamo popisanih 60 področjih v Sloveniji, kjer je višja stopnja ogroženosti in se že pričenjajo izdelovati akcijski načrti, kako zaščiti ljudi in premoženje," pravi Židan in dodaja, da bi za učinkovito saniranje pred poplavljanjem v Slvoeniji potrebovali dodatnih 600 milijonov evrov sredstev, katere bodo poskušali črpati preko finančnih instrumentov evropske investicijske banke.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. tau te buje - lani hidrološka suša in pomanjkanje vode kritično, letos pa palek preveč padavin - nujno, nujno bi zdaj trbelo en teden sunca in 15 stopinj, nujno ..

.. pa plazovi .. rejdno nepotrebno s**** se zdaj trau dogaja .. vse je razmočeno ..

Vipko
buldog

Zagovorniki izgradnje hidroelektrarn na Muri pogosto mahajo z argumentom, da se bo na ta način dvignila podtalnica... če bi bilo to res in če bi bile zgrajene te elektrarne bi zdaj imeli podtalnico na površju do bogojinske cerkve...

Narava je začela izstavljati račune; klimatske spremembe pomenijo tudi spremembe vzorcev vremena in dogodkov; to so lani spoznali na vzhodni obali ZDA, ko jih je presenetila tropska nevihta daleč na severu; zdaj pa cikloni že štiri mesece neprestano vdirajo v Sredozemlje in prinašajo padavine...če bo res prišlo do sprememb v cirkulaciji morskih vodnih mas bo še veselo.... škode bodo stomilijardne in na koncu bomo res doživeli 800 milijonov podnebnih beguncev... prve begunce z domov bomo imeli kmalu tudi v Sloveniji... nedolgo nazaj je nek poplavljenec ob Dravi izjavil, da se bo izselil iz hiše, ker ne neprestano poplavljena.

Vipko
Truplo

Ne vem Pesek, kaj je z mano... narobe svet? Spet ti moram dati prav!

Glede teh plazov so danes povedali na televiziji: v Sloveniji je veliko teh plazečih površin in kar 20% gradenj je na takih površinah. Zdaj meni ni jasno, vsled vseh strokovnjakov, katere država šola malodane zastonj, se to ne da preprečiti. Še posebej, ker so zaradi plazov baje najbolj ogrožene novejše gradbe in zelo malo tiste stare. Baje so naše babice in dedki že vedeli in to brez fakultet, kje se lahko in kje ne sme graditi?

baabu

Gradbena dovoljenja ne izdajajo strokovnjaki. Strokovnjake se ponavadi utiša, kadar dovolj vplivna oseba izrazi željo po določeni zadevi. Takrat je stroka najmanj pomembna.

McLaud

Ja, na brejgi je najlepši razgled! Što pa nebi mel iže na takšon placi.

Starejše novice