Pomurski poslanec Dejan Židan je ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču zastavil pisno poslansko vprašanje o metodi črpanja plina v Petišovcih.

Pomurski poslanec Dejan Židan je v zvezi z metodo hidravličnega drobljenja (fracking), ki jo bodo uporabili za črpanje plina v Petišovcih, ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču zastavil pisno poslansko vprašanje. Židana zanima, kakšno je stališče ministrstva do te metode in ali namerava ministrstvo v zvezi s tem izvesti kakršno koli študijo ter raziskati vplive na okolje. 

V Prekmurju vse nared za črpanje plina 

»Po nekaterih podatkih naj bi bile v ZDA in Kanadi posledice že vidne in so katastrofalne za okolje in zdravje ljudi. Pri nas pa se o tem sploh ne govori, in to kljub temu, da je v Prekmurju praktično vse nared za njeno izvajanje. In to brez kakršnih koli raziskav, študij in ne nazadnje brez seznanitve zainteresirane javnosti, na katero bo imelo tudi neposreden vpliv,« je zapisal Židan v poslanskem vprašanju. 

Židan poziva Bogoviča k ukrepanju 

Židan je zasledil tudi, da je na Bogoviča in na evropskega komisarja za okolje že naslovljeno odprto pismo nevladne organizacije, ki poziva k ukrepanju. »Da vsa stvar ni tako nedolžna, priča dejstvo, da se v postopku uporablja kar 58 nevarnih kemikalij, kot navajajo v raziskavi Tyndall Centra za raziskave klimatskih sprememb, ki deluje pri univerzi v Manchestru, gre za strupene, rakotvorne in mutagene snovi,« dodaja poslanec SD, ki ga skrbi morebitno onesnaženje zajetij pitne vode.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
marianne1789

no pravilno! samo dvomen ka mo prišli do kakšnoga javnoga odgovora... Če de kakšno odprejto pismo s strani ministra, vupan ka se objavi.

Vipko
Truplo

Tale komunjarski seronja mi gre čedalje bolj na živce... Težko, da se motim, pa vendar: a so vso zadevo glede tega morebitnega črpanja privlekli na plano ravno sedaj, ali pa pred pol leta ali še prej. Kajti Bogovič je minister sto, stodvajset dni...? Kaj pa je prej počel Židan? Da ni ničesar vedel, zaslutil, mi naj ne priča, ker so to zgodbice za malo deco.

Da se ne bo spet osmešil, kakor se je pri tisti reklami za jogurt?

Swan

Truplo, pazi hrbet eno par komunistov ti sledi. Še malo pa te bo začela dajati paranoja. Verjetno bo vročina kriva. Židan se je za časa komunizma z lulekom v pesku igral, ti pa si že veselo skandiral s Titom in Partijo v nove delovne zmage.

Vipko
Truplo

Židan in podobni še danes živijo v komunizmu... pa ti to priznal, ali pa ne! Na srečo nas je veliko prišlo k pameti, kar pa spet ne velja zate... in tvoj način pisanje me celo spominja na nekoga?

Swan

aha se pravi to da menjaš stran pomeni priti k pameti. Tvoje pojmovanje demokracije je na nivoju paramecija. In kaj je narobe s komunizmom kje smo vsi ljudje enaki. A ne uči tega naša ustava in še bolje vesoljna rimokatoliška cerkev. Problem dragi truplek je da komunizma ni in ga ne bo.

Vipko
Truplo

... dobro, če me že loviš za besede... ločim, kaj je teoretično komunizem in kaj socializem...

Sedaj pa ... nekam... zvečer nadaljujeva? Jaz bi vse pustil, itak je vsak na svojem bregu.

marianne1789

torej je truplo zaj napaka ka se o ton guči? napaka je ka se izpostavla probleme? ali je napaka ka to gučijo pa spitavlejo (po tvoje) komunisti?

Takka se naj tou čim prle zača, zatou ka majo rdeči pomisleke glede toga? Bravo, mentaliteta pripadnika črede.

pišta

kdo pa je bil prejšnji minister za kmetijstvo in zakaj se njemu ni postavilo to vprašanje?

marianne1789

eem verjetno zatou ka je te še nej bilo pripravlenih načrtov za črpanje, saj so to pripravlali zadnjih par mejscov, če pa so že prle delali REALNE plane pa moreš takratno opozcijo pitate.

in pomoje je nej napaka, ka se o ton razpravla pa postavla pitanja v zvezi z možnimi problemi, ali?

southpaw

Če vas zanima več o metodi hidravličnega frackinga:
http://www.earthworksaction.org/issues/detail/hydraulic_fracturing_101
http://dangersoffracking.com/

Raziskave kažejo velik vpliv frackinga na zdravje ljudi, divjih živali, živine ...
http://dissidentvoice.org/2012/03/fracking-health-environmental-impact-…

Tukaj lahko pošljete sporočilo Evropski Komisiji, v katerem jih pozivate, da naj ustavijo fracking v Evropi:
http://action.foodandwaterwatch.org/p/dia/action/public/?action_KEY=102…

testis

Za Truplo je napak tou, ka se spitavle desne piz*une, keri zaj vladajo ...

5450

Edini človek, keri se trga za naše ubobožano Prekmurje. Ge je zdaj bedak Žerjav, ka je tak čeden bil pred volitvami? Nega ga nindri, hijena ena!

pišta

meni se pa močno zdi, da je bil ta problem zaznan že takrat, ko je bil on še ta minister za kmetijstvo, oziroma ko je bil minister v prejšnji vlada. Naj bi ga reševal takrat, ne pa da ga zdaj odpira, kot rešitelj.

Spy

Truplo, v vsaki temi odpiraš ideološke teme. Zakoj to delaš? Takše debate vodijo v razkol družbe, so totalno neproduktivne in prispevajo samo k tomi ka so ljudje v svaji med sebov zaradi zgodovine. Pokopli to polpretelko zgodovino že enok no!

Je pa Židan fejst dober poslanec, če se mene pita. Ne gučin na pamet. Gledan seje odborov. Židan fest konstruktivno in na nivoji debatera (tudi z opozicijo!) ter dosta prispeva k pozitivnomi vzdušji v DZ. Če bi vsi takši bili tan, bi nam dosti baukše šlo verjetno... :)

Vipko
Truplo

Spy, vprašaj se rajši, čemu Židan odpira to vprašanje. Čemu postavlja javno neka vprašanja in še kaj. Moj odgovor: to dela zato, ker je ideološko popolnoma na drugem bregu, kakor trenutni minister Bogovič.

Tako, da potem tudi meni pusti, da jih/ga skritiziram. Še vedno mislim, da je bilo to vprašanje aktualno že za časa njegovega ministrovanja in zakaj ni potem dal že neke jasne iztočnice?

Če je tako fer in načitan bi moral vedeti, da se take zadeve, kjer je je bil npr. on zraven, probajo rešiti tako, da se prej malo bolj potiho kaj pogovori in se šele nato da v javnost.

Zakaj ne? Kot sem napisal, eni jebejo druge in to je to. Tako, da ne pričakuj od enega prebivalca države, da bo kaj dosti drugače reagiral. Na koncu koncev se tudi vi nekateri tule obregnete ob vsako izjavo Janše, soboškega župana in še koga, kateri je ideološko drugačemisleči.

Pusti tudi drugim živeti. S tem se ravno komunisti ne morejo pohvaliti. Če le malo poznaš polpreteklo zgodovino moraš to enostavno uvideti!

BuLsHiT

truplo to ka tij komuniston ocitas direkt san delas :D drugin ne pistis meti svojga mislenja in pa samo JJ ma se prav

Vipko
Wizeman

ge ti je logika, mrtvec? Tvoje poste ge razmin tak: če si nej prle ukrepo, zdaj več nesmiš. Halo, trbej ukrepati, dokeć je nej prekesno.Za tou trbej mobilizejrati fse sile, pa magari kardinala Rodeta zavolo mene, ali pa generala Rupnika, či de tou kaj pomagalo, nej pa ka zaj ugotavlaš nekšo ideološko pripadnost poslanca, šteri je izpostavo naš SKUPNI problem. Te problem nan lejko fejst zagorči život, kak tebi, tak meni.

Petadiv

Dragi gospe in gospodje vse to nakladanje v zvezi s frakturiranjem plinskih vrtin je politični marketing, kjer želijo nepoučeni učiti nevedne o zadevah o katerih nimajo osnovnih informacij. Če pa kaj preberejo, potem to preberejo v pristranskih in diletantskih ekoloških revijah, kot jih navaja "soutpaw". Podatki ki so na razpolago v Geoterm do.o., ki so nasledniki organizacij, ki so se strokovno ukvarjali z pridobivanjem zemeljskega plina iz slabo prepustnih miocenski ležišč na petišovskem plinskem polju.
Podatki iz vrtin v Petišovcih se ne morejo primerjati s podatki iz 500.000 vrtin v ZDA, iz prezentacije http://dangersoffracking.com/. Samo ena malenkost, frakturirane so bile, in bodo najbrž v bodoče tudi samo vertikalne vrtine na globinah med 2800 in 3500 metri. V vrtine v Petišovcih se pri frakturiranju vtiskuje od 200 do 400 m2 fluida tj. 90 % vode, ostalo je kremenčev pesek ali sintetični pesek, ter kemikalije, ki so sicer strupene, vendar jih nihče ne pije. Dolžnost izvajalca je, da upošteva vse varnostne predpise veljavne za tiste kemikalije, ki se uporabljajo pri frakturiranju. V ameriških okoljevarstvenih člankih govorijo o horizontalnih vrtinah, v Petišovcih so vertikalne vrtine. Sloji, ki se lomijo s frakturo se lomijo horizontalno, kar pomeni, da ni niti teoretičnih možnosti, da bi razpoka dosegla kjer koli površinski vodonosni sloj, oziroma sloj iz katerega se črpa pitna ali industrijska voda.
Na koncu še samo toliko, po mojem mnenju in mnenju tistih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s frakturiranjem ni nevarnosti za onesnaženje pitne vode v okolici plinskega polja Petišovci.
Ta komentar sem napisal, kot oseba ki se je nekoč strokovno ukvarjala s problematiko povečanja proizvodnje iz slabo prepustnih plinskih ležišč z metodo hidravličnega frakturiranja. Ta metoda je bila uporabljena v Petišovcih od poznih 60-ih let vse do danes vsaj več kot 10 vrtin in ni bilo nobenih ekoloških oziroma naravovarstvenih problemov.
Veliko mirnega spanja vsem zaskrbljenim laikom.

Vipko
artur

Truplo, ti si ecek, šteromi nega konkurence. Inda si z rdečo zastavo najbole maho, zdaj se pa Janšiston pa v rit vlečeš. Pa če primerjamo novodobne "komuniste" pa cerkvene hlapce, mislin ka so tej drugi parkrat večji eceki kak tisti prvi. Pa san bil eden večjih nasprotnikov proti staromi sistemi, ka ti za sebe nemreš trditi. Glasen si zdaj grato.

Vipko
Truplo

Majko mila... enajst dni si rabil, da si res napisal argumentirani odgovor, he, he... Saj te človek ne more resno jemati!

Vipko
artur

Eni mamo še življenje izven računalnikov, ka bi cele dneve gor viseli

Vipko
Truplo

Če je npr. za Slovenijo merilo, koliko se ukvarjamo z računalnikom moje ukvarjanje z njim, potem Slovenci/ke zelo malo uporabljamo računalnik.

Sicer pa, fajn bodi, čemu bi se nategoval s kretenom, kateri piše po enajstih dneh nekaj čisto izven teme samo z namenom, da nekoga blati in se skriva za nekim imenom.

crt (nepreverjen)

Petadiv, kam se odlaga tekočina, uporabljena v postopku?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice