Na fotografiji z leve: vodja Sektorja območja Mure Anton Kustec, direktor DRSV Roman Kramer, direktor POMGRAD – VGP d.d. Andrej Biro in direktor MILT inženiring Iztok Žvegla s.p.
Danes je v prostorih Direkcije RS za vode potekal podpis pogodbe za gradnjo in gradbeni nadzor nasipa pri Benici.

Gre za sklepni del projekta Frisco 2.2, h kateremu je Slovenija pristopila skupaj s Hrvaško, z ukrepom pa se bo zmanjšalo tveganje pred poplavami v porečju reke Mure, izboljšalo pogoje bivanja in obvarovalo okolje.

Mura ogroža 70 družin

Direktor DRSV Roman Kramer je ob podpisu povedal:

»Z novim nasipom bomo zavarovali naselje Benica, kjer je ob škodljivem delovanju voda ogroženo premoženje približno 70 družin. Z nasipom bomo preprečili povratne visoke vode reke Mure, ki so to naselje ogrožale leta 2005 in 2014.«

Vrednost projekta dobrih 900 tisočakov

Dela bodo vključevala gradnjo novega nasipa, rekonstrukcijo dela obstoječega nasipa, gradnjo prehodnih ramp, servisne ceste in drugih elementov nasipa z namenom funkcionalnosti objekta.

Pogodbena vrednost celotnega projekta je dobrih 900.000 evrov brez ddv, izvajalec pa podjetje Pomgrad. Z deli bo ta pričel takoj po uvedbi v delo, časa za izvedbo vseh pogodbenih obveznosti pa ima 238 dni od podpisa pogodbe.

Nasip se izvaja v okviru projekta Frisco 2.2 - Čezmejno usklajeno zmanjševanje poplavne ogroženosti – Gradbeni ukrepi na porečju Mure, programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška.

Po rekonstrukciji nasipa Sveti Martin na Muri na hrvaški strani, sledi izgradnja nasipa ob naselju Benica na slovenski strani, kar predstavlja sklepni del ukrepov na porečju Mure na obeh straneh meje.

Frisco 2.2. je že tretji od štirih strateških projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014 - 2020. Čezmejno sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo spodbuja trajnostno, varno in vitalno obmejno območje, hkrati pa ohranja, mobilizira in upravlja naravne in kulturne vire v korist ljudi, ki živijo ali delajo na tem območju ali pa tega samo obiskujejo.

DRSV na tem območju načrtuje še utrditev nasipa v Gaberju, Gornji Radgoni, ter gradnjo nasipa med Hotizo in Bistrico.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stric feri (nepreverjen)

Kaj spet lažejo in se preseravljejo ????!!!

Kaj pa nasip Veržej - Krapje - Mota - Razkrižje ????
Leta 2014 je bilo Krapje pod vodo in Mura je že tekla po Moti.

Iz Ljubljane so takrat hodili neki ljudje in politiki in si ogledovali stvari. Na Cvenu so se ustavili in so takrat rekli, da je potrebno urediti celotno traso od Veržeja dalje.

Do danes se še ni nič zgodilo in se očitno še ne bo.

Banda pokvarjena politična. Vsi so isti !! Tako levi kot desni !!!

Tr89 (nepreverjen)

Kaj se jeziš? A ti ne gre v glavo, da se je desna vlada prva konkretno lotila problematike nasipov?

In reply to by stric feri (nepreverjen)

logika.. (nepreverjen)

Od 30 let samostojne slovenije, kradejo ali vladajo 25 let levicarji, in 5 let desni. In potem so vsi isti. Nekako ko dobis oceno 1 in oceno 5 v soli, to ti je isto.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

Norci slovenski, kar se tiče reke Mure, denar teče mimo nas, mi pametni Slovenci pa ga ne znamo samo gor pobrati. Takih norcev na svetu zelo težko najdeš, teh 15 nasprotnikov razvoja vsega ima v šahu celo državo, sami pa koristijo najboljše GSM aparate in ostalo tehniko ki koristi elektriko najhujše je ker so to plačanci pokroviteljev iz ozadja.

Vascan112 (nepreverjen)

Kaj pa ižakovci-Melinci!?

lppppa.. (nepreverjen)

kaj je tam?

In reply to by Vascan112 (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Pametni domačini postavijo preveliko ceno za m1 zemljisca

In reply to by Vascan112 (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Zato ni nasipa ižakovci melinci

In reply to by .... (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

turk

Kaj je bilo prej? Mura, al hiše?

Starejše novice