V Pomurju je žetev končana.

Odkupovanje pšenice poteka po cenah, ki so po mnenju predsednika sveta območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota Danila Meolica zadovoljive ter primerljive sosednjim državam in drugim članicam Evropske unije.

Za pšenico najvišje kakovosti so kmetje prejeli 370 do 390 evrov, za najslabšo krmno pšenico okoli 300 evrov.

Pridelovalci naj prodajo najboljšemu ponudniku

Meolic je ob tem pozdravil odločitev vlade o odkupu pšenice za blagovne rezerve. »Pšenica je najpomembnejša poljščina. Pozitivno je, da bo država povečala blagovne rezerve, sploh v teh negotovih časih, saj je pred nami prehranska in energetska kriza,« je pojasnil.

Ker bo država odkupila 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano, to pomeni, da bi lahko odkupila tudi pšenico nekoliko nižje kakovosti, razreda B, ki je primerna tudi za prehrano ljudi, pravi Meolic. Sicer pa pridelovalcem svetuje, »naj prodajo najboljšemu ponudniku«.

Letošnja letina pšenice je bila sicer povprečna, tako glede kakovosti kot količine. Čeprav so bile odkupne cene sprva neznane, so se do konca žetve vendarle oblikovale, kot pravi Meolic, »zadovoljive in primerljive cene«.

Kakšne so cene?

Za pšenico najvišje kakovosti razreda A premium, z več kot 15 odstotki beljakovin, tako imenovano izboljševalko, so slovenski odkupovalci plačali od 370 do 390 evrov, za razred A od 350 do 355 evrov, za B1 od 330 do 340, razred B so odkupovali po 320 evrov, krmna pšenica razreda C pa je dosegla ceno okoli 300 evrov.

Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci, ki je pred kratkim povečala svoje skladiščne zmožnosti, je letos prevzela 5000 ton pšenice. Dobro polovico so od kmetov odkupili, nekaj manj kot polovica pridelovalcev pa se je odločila, da bodo pridelek skladiščili pri zadrugi in se bodo o prodaji odločili pozneje.

Kot je povedal direktor zadruge Slavko Petovar, se še niso odločili, ali se bodo prijavili na razpis zavoda za blagovne rezerve za razširjen odkup pšenice. Naročilo se nanaša na nakup do 14.000 ton pšenice in do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije, zavod pa bo sklenil pogodbo s ponudnikom, ki bo ob izpolnjevanju pogojev predložil ekonomsko najugodnejšo ponudbo.

 »Glede na nižje cene iz tujine, po katerih bo najverjetneje zavod odkupoval pšenico, mi temu ne moremo konkurirati, se bomo pa pri prodaji vedli kot skrben gospodar in pšenice ne bomo prodali v škodo kmetov ali zadruge,« je napovedal Petovar.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
levak (nepreverjen)

A subvencije so vštete v ceno pšenice ?

Gost55 (nepreverjen)

Spet en, ki kmetije samo v glavi.

In reply to by levak (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Subvencija je čisti dobiček, pa ne od kmeta samo v glavi !

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

Gost55 (nepreverjen)

Subvencija je kompenzacija za delo kmeta ker se mu le to na trgu ne plača dovolj, da bi lahko preživel. Po drugi strani je pa subvencija sredstvo za kontrolo kmeta. Od subvencij dobro živi industrija, trgovci in pa velik državni aparat, zato se jih še dolgo/ali nikoli ne bo odpravilo. Dosti kmetov, tukaj mislim tiste prave, bi bilo bolj srečnih, da se subvencije ukine, ampak lobiji so premočni.
Kot kmet si prisiljen, da subvencijo vsameš ker drugače enostavno nisi konkurenčen in če nimaš drugega vira dohodka ne boš preživel. Dejansko je tako da moraš ogromno časa vložiti v to, da skombiniraš različne ukrepe in pridobiš sredstva, da lahko preživiš in delaš z nekim dobičkom. enako je z razpisi, mi majhni sicer nimamo nekih opcij in se tega ne gremo, večji pa razpise koristijo ker so prisiljeni v tole. Vse cene se zastavljene tako, da se všteje noter, da bo kmet stroj najverjetneje kupil preko nekega razpisa, si poračunal davek. Tako so cene strojev vsaj 30 % prevelike.
Kot vsepovsod so tudi tukaj črne ovce, ki zadevo izkoriščajo. Takim lahko sodite, ni pa fer da se nas vse kmete meče v enak koš.
Tudi po drugih državah so subvencije, celo večje kot pri nas, samo malo je potrebno pogledati okoli, splošna razgledanost tukaj pomaga, da se ne mlati prazna slama.
Me pa zanima zakaj se eni in isti, ki kmetujete bolj ali manj samo v glavah, vedno zapičite v kmeta? Kaj pa subvencije, ki jih sami koristite, recimo subvencionirana prehrana, vrtec, elektrarne, fasade, kurilne naprave, okna, subvencije za zaposlitev, ... Enim dejansko država, ja mi davkoplačevalci, krmimo otroke, jih šolamo, in vse to zastonj. Drugi, ki pa presegajo neko mejo pa morajo vse to plačati sami, pa jim na koncu ostane manj kot tistemu, ki mu država vse plača. Je to fer? Ogromno ljudi to tudi izkorišča, ločeno življenje, ločitve, ..., samo da mu država izšola otroke. Zakaj ni nobenih komentarjev na to temo? Ste mogoče v tej skupini, imate preveč časa in potem svoj gnev izlivate na kmeta, ki vam prideluje hrano? Je kmet kriv, da morate v trgovini za meso plačati 16 eur, kmet bika krmi dve leti in na koncu dobi cca 4 eur in ta znesek mu ne pokrije niti stroška dela in materiala. Zato pa rabi subvencijo.
Zadosti pisanja, eni tega nikoli ne boste razumeli, ali nočete ali pa vam manjka možganske kapacitete, ali pa samo iščete nekoga na katerega boste zlivali svoj gnev, ki izvira iz vašega zavoženega življenja. Tu ste si sami krivi, dvignite riti z foteljev in se sami spravite kmetovat. Pa boste tudi vi imeli novega fenda, pa velik avto. Ampak bidimo realni, večina kmetov nas ima samo delo, kot pravijo robijo. Če niste razni kučani, kanglerji, boste bolj ali manj samo životarili.

In reply to by asdasd (nepreverjen)

lllllp (nepreverjen)

cakaj malo… torej ti placuvles vrtece pa vse ostalo in NE koristis nobenih drugih subvencij? pa placas davek za avto, ce gli ti ga nej trbej ka mas vec kak 3 dece… tudi kda delas fasado ne vlagas subvencije? tak si vrli ale tak puno pejnez ka toga ne nucas:) malo morgen…

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

Gost55 (nepreverjen)

A ti to vse koristiš, ker če koristiš spadaš v klub delomrznežev ali pa onih, ki samo čakajo kako prelisičijo sistem. Če se greš po pravilih potem en par z dvema otrokoma in nekimi normalnimi plačami ne dobi niti polovico tega kar si našteval. Celo če je v ozadju še nekaj HA zemlje, ti vedno presega. Sosed, ki pa visi na socialni ali pa vse takoj ko dobi spusti po grlu, pa lepo vse to dobi. Država ga hrani, mu šola otroke, ... Da sploh ne govorim o raznih nevladnikih (8 marec, metelkovci, razni eko teroristi), kjer jim plačujemo še plače.

Še za spodnjega, daj ne seri s tem, da smo vsi davkoplačevalci, to ve vsako tele. Ampak eni vplačamo dosti več kot pa dobimo nazaj ali pa ne dobimo nič, drugi pa samo vlečejo denar, vplačajo pa bolj malo.

In reply to by lllllp (nepreverjen)

sanoj (nepreverjen)

Ne serji s to oguljeno frazo davkoplačevalci.
Vsak je davkoplačevalec. Karkoli greš kupit, vedno plačaš DDV.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

ehja (nepreverjen)

Ja subvencije, plus enkratna pomoc, povracilo trosarin, povracilo vecjih stroskov za gnojila, brezobrestni krediti, odpis prispevkov, subvencije za vsako stvar itd… pa 45.000€ nepovratne subvencije ka se zacas ukvarjati sploj s kmetijstvon… Skos kda omenjate kak “malo” dobijo, pozabite na vse ostalo! Nega kmeta v Evropi keri bi telko dobo od drzave… Ze v sosednji AT nega telko malih kmetov keri se prevazajo z novimi traktori prevelkimi za normalne ceste… Ale trbej drzavo izsiljevati na mrtvo…

In reply to by levak (nepreverjen)

kopitar (nepreverjen)

[email protected]@@ Seronja ,če te zanima so subvencije vse povsod po državah in to dosti večje kot prinas.Za kaj te tij tudi nisi kmet če znaš za vse te ugodnosti ? Seveda še delat mogoče ne hodiš ker si lenuh in živiš mama in ata

In reply to by ehja (nepreverjen)

levak (nepreverjen)

Kelko subvencije dobi delavec ? Še nad ure mora delati in vrašanje če mu plačajo.

In reply to by kopitar (nepreverjen)

utttt (nepreverjen)

Kaksno subvencijo dobi delavec? Niksno, placilo na svoje delo! Kaksno subvencijo dobi upokojenec? Niksno… Kmet pa dobi subvencijo ka se zaposli kak kmet prevmeznik, te dobi subvencije za stroje, vrtine, za infrastruktoro, za namakalne sisteme itd. Te dobi subvencije za njive kere obdeluje, te povrnitev trosarin za gorivo na konce pa se placano 1x za pridelek, keri je bil ze itak subvencionerani 100x!
Zakoj te delavec ne dobi subvencijo za avto keroga nuca ka pride do sluzbe, za cote kere nuca tan, za garazo v keri de mel avto, zmanjsane davke za vse, brezobrestne kredite, pa te se taksne in drugacne dodatke in nagrade za delo za kero je itak bil placani?’! Te delavec ne dela? Se ne mantra? Njegovo delo menje vredno? Se ne vnicavle????

In reply to by levak (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Evo, ce pa je tak fajn biti kmet, pa izvoli! Subvencij kelko sces, nebi ti smel biti problem...

In reply to by utttt (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Seveda ka te tij lejko dobiš socialno.

In reply to by levak (nepreverjen)

Er tut was er Hast (nepreverjen)

To ni več pšenica,to je čisti kancerogeni strup...

🤣🤣 (nepreverjen)

e bogme? Ka pa te ti gejs ka bos zivo vecno? 2 skatli cikov dnevno, pivo ale 5, proteine pa dodatke pa tak dale 🤣🤣

In reply to by Er tut was er Hast (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Te pa suni asfalt pa beton po varaši.

In reply to by Er tut was er Hast (nepreverjen)

pšenica (nepreverjen)

levak......... Tű sprašuješ po subvencijaj za kaj te tij tűdi nisi kmet pa bi vse imel Drage moderne traktore kombanje po mili volji in bi bil kmet gospod .V vsaki državi je kmetom dana subvencija in več kot v Sloveniji .To vso mehanizacijo ki jo imajo kmetje se drago odplačuje .Tudi hipoteke so gor in kaj še vse .Vsi ,ki vas moti subvencija in vse znate za kaj niste kmetje ?

lppp (nepreverjen)

brezobrestni krediti ja. senki od drzave!

In reply to by pšenica (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Za vse tiste štenkaše tű gor ka be rade bilij kmetovge pa be velke subvencije vlekle. Naj vas opomlen ka 1 hektar obdelovalne zemlej košta priblijžno 20.000 eur. Ge je pa te škerijna pa garaže,zavarovanje, repromaterial......... delo od ve do ve. Vijden ka se enen sploj ne senja ka je kmejstvo

TraktorŠTAJER (nepreverjen)

Što ti pa pravi ka moreš biti kmet?! Idi za orača na Panvito ali pa polagat v Noršince za 900 EUR,...

In reply to by bonge (nepreverjen)

nelazi (nepreverjen)

vecina ma zemljo v NAJEMI za gumbe od drzave! Nieen kmet skoraj nema zemlje v LASTI!

In reply to by bonge (nepreverjen)

Kmetje (nepreverjen)

Mene pa čudi ka kmetje res čitate soboto info pa tu komentirate.??

levak (nepreverjen)

Majo čas ! Ko preštevajo evro - je od subvencij.

In reply to by Kmetje (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Pitajte kmečkoga čobaša Kučana pa lovca Pojbiča njiva sta se sigdar dobro zgučala

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice