FOTO: obcina-apace.si
Štorkljama, ki sta se znašli brez gnezda, ponudili novo, varnejše domovanje.

V Apačah so v minulih dneh srečali z žalostno zgodbo brezdomnega ptičjega para. Štorklji, ki sta gnezdili na železnem ogrodju ob dimniku ene od tamkajšnjih trgovin, sta namreč v močnem deževju izgubili svoj dom. Kot so zapisali na uradni spletni strani apaške občine, so se, potem ko so izvedeli, da se je zrušilo gnezdo, hitro aktivirali:

»Žalostno je bilo gledati kroženje para štorkelj nad uničenim gnezdom, zato je bilo nujno ukrepati, kar se da hitro.« 

Štorkljama ponudili varnejšo alternativo

Moči so tako združile ekipe več različnih inštitucij. Gregor Domanjko iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic je na primer dan pred začetkom del v dežju prekopal staro gnezdo, da bi preveril, ali so v njem nahajali kakšni živi mladički. Marko Bračič je z ekipo iz Elektra Maribor pristopil k postavitvi visokega lesenega droga ob trgovini, Rok Čuš iz Zavoda za varstvo narave pa je medtem v sodelovanju z ostalimi vpletenimi našel še podstavek za gnezdo, ki je omogočal dolgoročno ureditev domovanja štorkelj. 

Po namestitvi podstavka za gnezdo na drog so vanj položili še nekaj gnezdnega materiala starega gnezda, da bi štorklji, ki sta postavljanje svoje nove hiške vseskozi spremljali s sosednjega dimnika, sprejeli novo lokacijo svojega doma.

»Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, zdaj lahko le držimo pesti, da bosta štorklji ostali v Apačah, si zgradili novo gnezdo in se naslednje leto vrnili na isto mesto,« so zapis sklenili v Občini Apače.

Ob tem so se vsem, ki so priskočili na pomoč, tudi zahvalili za vso požrtvovalnost in pomoč.

FOTO: obcina-apace.si

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Štorklje na te umetne drogove ne bodo šle NIKOLI. Vprašajte Polančance oz. "Evropsko vas štorkelj", danes brez 1 štorklje. Oni so npr. postavili vsaj 5 drogov, na njih ni sedel niti 1 par.

Sobočan123 (nepreverjen)

Ne govori bedarij. Štorklje na teh umetnih drogih živijo trenutno v Predanovcih, Lemerju in Beznovcih in imajo vse podmladke.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Jin (nepreverjen)

Tij še tude verjetno hodiš v leseni sekret srat!

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

maš čista primeren nick

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

pravavlada (nepreverjen)
Vipko
Truplo

Ena lepših zgodb v zadnjem času!

Upam, da štorklje naselijo njim narejeno gnezdo!

Starejše novice