Kaj botruje izjemnemu obsegu dela soboških zdravnikov?

Število nadur in dežurstev v zdravstvu je v porastu, ugotavljajo na Ministrstvu za javno upravo. Potem ko se je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pritožil čez njihove javne objave visokih plač zdravnikov, ki so zanemarile količino opravljenega dela, so na ministrstvu opravili še polno analizo dohodkov in delovnih ur zdravnikov – upoštevajoč oba kazalnika.

Podatki o obdobju od decembra do aprila so tako pokazali, da zneski izplačil zdravnikom presegajo tudi 13.000 evrov na mesec. Na seznamu tisoč najbolje plačanih se je pet mesecev zapored znašlo 468 istih zdravnikov, med drugim so to bili tudi direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Najbolje plačana peterica zdravnikov je z več kot 350 urami krepko presegla povprečno delovno obveznost 174 ur. Delali so torej vsaj 17 ur dnevno. Ob tem je moč zaslediti tudi več primerov zdravnikov, ki so kljub zaposlitvi za polovični delovni čas zbrali do 120 nadur na mesec. Kot poroča Delo, je rekorder v Sloveniji bil polno zaposleni zdravnik, ki je delal kar 406 ur na mesec. 

Imena zdravnikov seveda niso znana, bodo pa primere, v katerih so opazna odstopanja od povprečja, menda pregledale inšpekcijske službe in pridobile dodatna pojasnila. Odgovornost za samo delo in zakonitost izplačil sicer nosijo direktorji zavodov.

Zbrani kljub 17 uram dela?

Ob vrtoglavih številkah se pri mnogih ljudeh porajajo dvomi v zbranost in kakovost dela zdravnikov, ki opravijo toliko dodatnega dela, posledično pa tudi zaskrbljenost za varnost pacientov. 

Sumničavost je v družbi še nekoliko narasla, potem ko so si zdravniki s stavko zagotovili, da jim nadrejeni namesto dežurstva lahko odrejajo plačane nadure, ki so precej bolje plačane.

A ne glede na dohodke kadrovskega primanjkljaja v zdravstvenih zavodih ne gre zanikati. Fides denimo že dlje časa opozarja na pomanjkanje zdravnikov in posledice, ki jih to prinaša.

Po pisanju Dela je med zavodi, v katerih so zdravniki delali po več kot 350 ur na mesec, tudi Zdravstveni dom Murska Sobota, zato smo se na tamkajšnje vodstvo obrnili z nekaj novinarskimi vprašanji. 

Soboški zdravniki delali tudi več kot tristo ur mesečno

Zanimalo nas je predvsem, kakšno je povprečje delovnih ur oziroma nadur, ki jih mesečno opravijo njihovi zdravniki, najvišje število opravljenih mesečnih nadur katerega od zdravnikov v letošnjem letu ter razlogi za to.

V svojem odgovoru so v zdravstvenem domu poudarili, da je problematika večurnega dela zdravnikov tesno povezana z obveznostjo zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva javnih zdravstvenih zavodov na primarnem nivoju, ki ga predpisujejo zakonska določila, in opozorili, da je ob izvajanju NZV treba upoštevati tudi vsa druga zakonska določila, ki opredeljujejo konkreten položaj zaposlenega zdravnika.

Situacije, ki se, kot pravijo, v zdravniški praksi pojavljajo izjemoma in jih javnost prepoznava kot alarmantna, pa po njihovem mnenju predstavljajo 'skupek različnih zapovedi, omejitev, prepovedi, pravic in konkretnih razmer'.

Kot pojasnjujejo, se lahko zgodi, da delavec zdravnik opravi ure v obsegu tudi čez 300 ur mesečno, vendar to ne pomeni rednega dela, ki praviloma predstavlja 176 ur mesečno, temveč gre za dežurstva ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih, ko zdravnik v dežurstvu ostane skupaj 24 ur.

»Glede na frekvenco efektivnega dela v času dežurstva s sodelavci ocenjujemo, da je psihofizično stanje zdravnikov v času dežurstev takšno, da še vedno omogoča varno delo,« zagotavljajo v soboškem zdravstvenem domu.

Izplačana dežurstva, ne nadure

Ob tem dodajajo, da so večkrat podali potrebo po specialistih urgentne medicine, a so bili vsaj petkrat zavrnjeni, saj se je Zdravniška zbornica odločila specializante urgentne medicine zaposliti v okviru Splošne bolnišnice namesto v Zdravstvenem domu Murska Sobota;

»V okviru našega zavoda smo imeli od leta 2013 zaposleno le eno specializantko urgentne medicine, ki je v letu 2017 z odobritvijo Zdravniške zbornice zamenjala področje specializacije in ji je delovno razmerje pri nas prenehalo. Novo specializantko urgentne medicine smo na podlagi odločbe Zdravniške zbornice zaposlili šele z marcem 2018, program specializacije pa traja 5 let.«

Do vključitve novega dodatnega zdravnika je potrebno navkljub težavam razmere obvladovati, pravijo, ter kakšen mesec posameznemu zdravniku izplačati tudi 300 ur opravljenega dela. Hkrati izpostavljajo, da zdravnikom, ki izvajajo neprekinjeno zdravstveno varstvo ne izplačujejo nadur, temveč so ti plačani za opravljeno dežurstvo, če gre za obseg opravljenih ur nad redno mesečno obveznostjo.

Sicer pa so v Zdravstvenem domu Murska Sobota svoj odgovor sklenili z naslednjim zapisom: 

»Komentar, ki bi ga sugerirali tudi vašim bralcem, bi bil glede na poznavanje razmer zahvala zdravniku, ki je pripravljen takšen delež svojega osebnega časa nameniti dobrini kot je zdravje posameznika, katerega skrb je predvsem naloga in odgovornost slehernega posameznika.«

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vladop (nepreverjen)

Ne kdo mora opraviti delo, če primanjkuje zdravnikov morajo zaposleni opraviti toliko več ,da pacijenti dobijmo svo oskrbo ki je nujna za nas bolne !

Katastrofa... (nepreverjen)

ja seveda,.. če je čas porabljen za paciente... vendar se bojim, da je marsikatera ura zaračunana tako čez palec (nabijanje ur so včasih rekli)

In reply to by vladop (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Imena zdravnikov seveda niso znana, bodo pa primere, v katerih so opazna odstopanja od povprečja, menda pregledale inšpekcijske službe in pridobile dodatna pojasnila. Odgovornost za samo delo in zakonitost izplačil sicer nosijo direktorji zavodov.

Ne vem zakoj se skrivajo imena teh udarnikov, herojev socialističnega dela. Zaslužijo si najvišje časti in medalje. Na prvom mesti tisti, ki je delal kar 406 ur in tako ropal naše pejneze.

CCCP (nepreverjen)

Za optimizacijo zdravstva bi bilo potrebno odobriti več koncesij mladim zdravnikom, da lahko ti takoj po šolanju začnejo z delom, ne pa da čakajo da se en 70 zdravnik v javni ustanovi stegne/upokoji

AHAM (nepreverjen)

Pajdaš ka dela v nemčiji mi je pravo ka so meli pri njih vsi sakši mejsec kar nekaj nadvör. Nakar se je pojavo nekši strijc od države pa je obrazložo šefi ka telko nadvör nemre biti pa ka morejo nekoga kcuj zaposliti če je telko dela.

Za en mejsec so dobili novega sodelavca...

gostja 426 (nepreverjen)

"Zdravniku, ki je pripravljen takšen delež svojega osebnega časa nameniti dobrini kot je zdravje posameznika, katerega skrb je predvsem naloga in odgovornost slehernega posameznika", naj bi se še zahvaljevali? Absurd!

Moja osebna zdravnica, direktorica ZD, menda ena od teh zaslužkarjev, si v 8 letih ni vzela niti nekaj minut, da bi me vsaj malo pogledala, dovoli mi stavek, dva med pisanjem recepta in me že odslovi. Vem, da mi bo nekaj spregledala, ker je površna. Tja grem redko, če sem res bolna, zato ker je ne morem vsakič čakati vsaj eno uro, ker je na terenu, pa še direktorovanje se gre. Tudi če si zelo bolan in ne zmoreš sedeti, obenem pa s svojo boleznijo ogrožaš druge, tam ni milosti, da bi te vzeli preko vrste. Polna čakalnica izgine v pol ure, ne moreš verjeti, če tega ne vidiš.

Vsak zdravnik naj si naloži toliko dela, kolikor ga lahko dobro opravi. Upam, da najdem novega zdravnika. Takšnega, ki bo mislil tudi na paciente, ne samo na denar.

Sandoz (nepreverjen)

Bravo za zapis, popolnoma korektno! Imel sem popolnoma iste izkušnje, pa sem šel k drugi, vendar ni kaj dosti drugače! Sam grem k zdravniku ko sem resno bolan, eni pa, ko se jim "prdec stavi". Tudi zato je tak... Te pa se še gor prosijo če niso takoj na vrsti,... Saj veš katero populacijo mislim?! Pred leti je bil TV prispevek, da je zdravnik v MS zaslužil največ v SLO v tistem mesecu... Okrog 10.000 EUR!! Haloooo supermeni, mladi doktori pa doma..

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Sandoz (nepreverjen)

Bravo za zapis, popolnoma korektno! Imel sem popolnoma iste izkušnje, pa sem šel k drugi, vendar ni kaj dosti drugače! Sam grem k zdravniku ko sem resno bolan, eni pa, ko se jim "prdec stavi". Tudi zato je tak... Te pa se še gor prosijo če niso takoj na vrsti,... Saj veš katero populacijo mislim?! Pred leti je bil TV prispevek, da je zdravnik v MS zaslužil največ v SLO v tistem mesecu... Okrog 10.000 EUR!! Haloooo supermeni, mladi doktori pa doma..

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

hotel (nepreverjen)

Bi Jin trebelo tou spanje tan zaracunati.

kasparov

Nej je istina, ka bi se Fides prizadejvo za več doktorof.
Nasprotno.
Fides cejli čas blokejra, ka bi se izšoulalo več doktorof. Fidesi pa doktorskoj eliti paše, ka je doktorof malo.
Dokeč je doktorof malo, tak dugo si lejko nabijajo dežurstva, pa nadvöre, pa visike plače .
Fides je glij tisdti šteri najbole drek mejša v našon zdravstvi.
Fides je v bistvi niti nej sindikat ampak je prostozidarsko združenje elite in bogatih.
V sindikat se po definiciji združujejo navadni delavci, nej pa najbole bogati doktori.
Tou je karikatura sindikata, tou je naroube svejt.

Pax (nepreverjen)

Odličen komentar!

In reply to by kasparov

gost-1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne vem ka se gor ništerni prosite. Vej pa 350 ur če dela 6 dni na teden pa kakšno nočno je nej 17 ampak maksimalno 14 ur/dan oziroma še manj če dela tudi ponoči. Vsi ti ki imate toliko čez zdravnike in njihove plače bi se tudi lahko izšolali za zdravnike če bi seveda imeli kaj v glavi in namesto v gostilno hodili v šolo. sedaj se jokati da je plača mala ste si sami oziroma so vam starši krivi da so vam dali premalo pameti da bi bili lahko zdravnik, podjetnik, direktor.. Ste pač umsko malo manj razviti zato pa ste lahko dobri delavci vendar izobrazbi in odgovornosti ki ga opravljate tudi manj plačani. Če pa mislite da vse veste pa ko ste bolni nejte k doktore ampak k tem zgoraj pisočim, ki itak vse vejo pa naj vas oni pozdravijo. To pa da za vaš denar premajo plačo pa ne vem za čigav naj bi ali naj še vam plačajo da pridete po njihovo storitev. Po vašem pisanju je najbolje da delajo 174 ure za plačo natakarja in naj vam še riti brišejo. Zato pa grejo rajši mladi zdravniki čez mejo kjer jim vsak pol pismeni ne soli pamet.

Ne nakladaj (nepreverjen)

Što ti pa deco vzgaja, pa gda odiš v bauto, pa gda gejš, pa kelko časa se voziš v šlujžbo, pa še 100 drujgih opravkov, pa gda spiš? Edini umsko malo razviti si ti. Nemaš muda ka bi priznal ka noriš državo.

In reply to by gost-1 (nepreverjen)

12345677889 (nepreverjen)

Direktorica zdravstvenoga doma je nej vredna ka bi sunce na njau svetilo. Naj bi malo vred vzela svoje zaposlene, patronažna slujžba je katastrofa, kelkokrat med delovnin časom idejo patronažne sestre po trgovinaj, pa na pošto, pa ban ko in še bi se lejko napisalo. Katastrofa

pacijentx (nepreverjen)

Niti novinarji ne vejo ka pišejo in ka spitavlejo. Delo, dežurstvo, nadurno delo in pripravljenost doma so pojmi katere je treba razmiti preden se spraviš pisat članke. Pripravljenost doma je vsekakor nej nadurno delo, pač pa je to postavka približno 10% postavke redne ure. Saj ne dela nič, doma gleda tv ali spi. Pač doktor ne more daleč od doma ali se napiti v tem času. Če treba iti v tem času na nujno delo pa se plača, kot nadura in eventuelni dodatki, nočni, nedeljski ipd.

Doktori večinoma namerno neščejo in ovirajo zaposlitve novih zdravnikov. Ja govorijo drugo, itak. Potem bi odpadle nadure in palamudenje. Tistih nekaj poštenih doktorjev žal nima dovolj moči, da raztira to pokvarjeno bando, ki se skriva za hipokratovo prisego.

klantoš (nepreverjen)

Kda preštejš prispevek, pa komentare,človik ne vej, če bi đouko ali pa se smeđal. To naše zdravstvo nemre bole niže iti kak je. Gost-1 ,pa nemremo vsi biti doktori. Mladi, bi pa radi, takoj delali v velikih bolnicaj, na periferiji pa nihči. Sam mam to srečo, ka že več kak 30 lejt odin v Avstrijo doktori. Ka se tiče znanja je to isto, odnos pa organizacija je pa tam neprimerno boukša. Prinas če nemreš prdniti se moreš veškomi doktori naročiti,toga v Evropi nega. Tam je osebje prijazno 100 na uro, pri nas je sestra bole čedna kak doktor. Vsak doktor tam ma svojo poteko itd,itd. Kda rabiš zdavilo, kero duže gemlejš, ideš do sestre pa ti da una. Prinas je pa to postopek, za keroga rabiš pol dnejva. To, ka nega osebja je pa kriva država, kera itak znamo kam ide in tou eni lepo izkoriščavajo in se bogatijo. Pa lejpi den želim vsem pa čim menje betega.

Bele halje (nepreverjen)

Resnično ne najdem besed za tele opisane primere o opravljenih oz.oddelanih urah , ne to niso zdravniki , to so supermeni preoblečeni v zdravnike , takih "pravljic" jaz ne kupujem več , še posebej glede na to , da so se čakalne vrste podaljšale in se podaljšujejo iz dneva v dan , in da že cca.13.000 ljudi čaka dalj , kot je "normalna"čakalna doba in ja Bajke in povesti o Gorjancih smo brali že v osnovni šoli , pa čim več zdravja vam želim .

Ojojoj (nepreverjen)

Direktorca sama odstopi, ker to forme nima kak vodiš zd. Katastrofa in občine to zraven gledajo, sramota.

someone1 (nepreverjen)

iz mene se je eden izmed doktorov na medicini dela delo norca, ka simolejran ka san delomrznež pa neven ka še čeprav san bil na bolniškon dugo predvsem zaradi čakanja na operacijo kera je vmes odpadnola iz objektivnih razlogov..... Po operaciji pa so geniji sklenili ka san puno delovno operativen, čeprav san nej mogo prav stopiti na operirano nogo. Tej doktori bar na medicini dela mislin ka se vlečejo v rit tistomi keri jih plača in se ne postavijo v za pacienta. Sram jih je lejko.....
Aja pa te doktor je pravo ka hodi v službo na pol mrtev če je prehlajeni, če ima gripo, pljučnico, sifilis, ka koli za betega on pride v službo pa dela (bedak eden ka pa verjetnost ka okuži zdrave ljudi, ki pridejo k njemi naprimer na pregled za opravljanje vozniškega izpita).

Neko (nepreverjen)

Srmaček, ne vrvlejo ti, ka si betežen, ka nemreš delate. Bougi se, tej doktore nika ne vejo, ges bi vse, ka jih neka malo boli na invalidsko dal, ka bi se te lejko sami sebi pa sousidon đoukale, kak so bouge. Doktore so krijve za tou, definitivno, pa direktorca.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Nakladeš, pa hitro odložeš na urgence ali pa pošleš z napotnicof, s tem predaš brigo na drujge, za dobro plačo, pa si te najdeš čas za kafe pa počitek, ker drugače ga ne bi bilo.

okk (nepreverjen)

Brez vašega soglasja vam delodajalec ne more odrediti nadurnega dela nad 170 ur letno. 143. člen (nadurno delo) (1) Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa - nadurno delo: - v primerih izjemoma povečanega obsega dela, -če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bise preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravjeljudi, - če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela, - če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa - in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. (2)Delodajalec mora delavcu nadurno delo po prejšnjem odstavku odrediti vpisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela alinujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega deladelavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudiustno. V tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendarnajkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu. (3)Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesecin največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur.Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kotpovprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivnopogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev. (4) Nadurnodelo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitveiz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeruvsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, moradelodajalec pridobiti pisno soglasje delavca. (5) V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju. vprašanja in odgovori stališče 144. člen (dodatno delo v primerih naravne ali druge nesreče) Delavecje dolžan opravljati delo preko polnega ali dogovorjenega krajšegadelovnega časa v skladu s pogodbo o zaposlitvi ali druga dela v zvezi zodpravljanjem ali preprečevanjem posledic, v primerih naravne ali drugenesreče ali ko se ta nesreča neposredno pričakuje. Tako delo lahkotraja, dokler je nujno, da se rešijo človeška življenja, obvarujezdravje ljudi ali prepreči materialna škoda. 145. člen (prepoved opravljanja dela preko polnega delovnega časa) (1)Nadurno delo po 143. členu tega zakona se ne sme uvesti, če je delomožno opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo indelitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmenali z zaposlitvijo novih delavcev. (2) Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa po 143. in 144. členu tega zakona: - delavki ali delavcu v skladu z določbami tega zakona zaradi varstva nosečnosti in starševstva (190. člen), - starejšemu delavcu (203. člen), - delavcu, ki še ni dopolnil 18 let starosti, - delavcu,kateremu bi se po pisnem mnenju pooblaščenega zdravnika, oblikovanem obupoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahkoposlabšalo zdravstveno stanje, - delavcu, ki ima polnidelovni čas krajši od 36 ur na teden zaradi dela na delovnem mestu,kjer obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare vskladu s 142. členom tega zakona, - delavcu, ki dela krajši delovničas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju,predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi. Lepo vas pozdravljam. Alojz Šket www.atama.si

busybee (nepreverjen)

doktorji so res ubogi,,Delajo ko črnci za mali denar sestre pa tak veste kaj delajo - dobro pušijo

Čebelicca (nepreverjen)

Smrdiš!

In reply to by busybee (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

imajo eno tako sestro ,,Jo mi pametni in fini kličemo MORTADELA ker dela mrtvece ,,pa še noge ima ko mortadela

tomo vinkovič (nepreverjen)

sem šel glediti kaj pomeni italijanska beseda mort-o --mrtev
ste pa res barabe da sestro kličete mortadela,,, to pomeni da sestra mrtvece dela,,pa dobro ji pač tu in tam kateri umre,, Jaz sem pa mislil da ima noge kot Mortadela ,,barabce ste vi pametni in fini prekmureci

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice