Sojenje zaradi suma kršitve spolne nedotakljivosti: dijakinja ob obisku osebnega zdravnika, ki danes deluje na območju Prlekije, domnevno deležna neprijetnega pregled bezgavk in neprimernih dotikov.

Takrat 16-letna dijakinja zadnjega letnika ene od mariborskih srednjih šol se je v Zdravstveni dom Lenart odpravila po naročilu zdravnice, pri kateri je zaradi prirojene nepravilnosti prsnega koša opravila magnetno resonanco.

Osebni zdravnik bi moral namreč izmeriti tlak in izdati opravičilo za izostanek od pouka športne vzgoje, poroča Dnevnik.

Vendar pa naj bi pacientka tam bila podvržena nenavadnemu pregledu. 

Gre za spolni delikt?

Sleči naj bi se morala do pasu, nakar naj bi se zdravnik po uporabi stetoskopa začel s krožnimi gibi dotikati njenih dojk, domnevno z namenom pregleda bezgavk.

Nato naj bi ji brez opozorila odpel gumb na hlačah ter jih s spodnjicami vred povlekel do kolen. Ko je legla na mizo za pregled, naj bi z roko pritisnil na njen kolk, nato pa še nad sramno kost. 

Ko ji je naročil, naj se obrne na trebuh, se ni odzvala, saj se ji je pregled zdel čuden. Zdravnik naj bi jo nato sam prijel za boke, jo obrnil na hrbet ter ji začel brez rokavic razmikati sramne ustnice in pritiskati na spolovilo. 

Da bi prekinila neprijeten pregled, se je naposled sklicevala na bolečino. Po zaključenem pregledu se je oblekla in prejela opravičilo, zdravnik pa naj bi pred njenim odhodom še dodal, da se ji je lahko nekoliko bolj posvetil, saj je bila zadnja pacientka.

Oče, ki je dijakinjo pripeljal v zdravstveni dom, je med pregledom moral počakati v čakalnici.

Osumljen kršitve spolne nedotakljivosti

Dijakinja se je po pisanju Večera pozneje zaupala prijateljici, nato telefonski svetovalnici in naposled še zastopnici pacientovih pravic, ki je o domnevnem dogodku obvestila Zdravstveni dom Lenart.

V Zdravstvenem domu Lenart so po pojasnilih direktorja Jožefa Krambergerja izvedli mediacijo, potem ko jih je o dogodku obvestila zastopnica pacientovih pravic. Ukrepi proti zdravniku medtem niso bili sprejeti, saj mu krivda ni bila dokazana, ob tem pa je zdravnik tudi napovedal odpoved zaradi pridobitve koncesije v drugi občini, razlaga Kramberger.

Ker pa naj bi se mediacija izkazala za neprijetno za mladostnico, se je ta odločila tudi za prijavo policiji. 
Po mnenju mariborskih kriminalistov je bilo ravnanje zdravnika kaznivo, zato sta sledili ovadba in sodna preiskava. 

Aprila se je na Okrožnem sodišču v Mariboru tako začelo sojenje zdravniku, ki je obtožen kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Po naših informacijah osumljeni, ki sicer zanika kakršenkoli spolni delikt, trenutno službuje na območju Prlekije.

Obramba kaže na odškodninski zahtevek

Na sojenju mladostnica predstavlja svoje doživljanje dogodkov z 19. septembra 2016, zdravnik pa se zagovarja, da je bil zaradi suma infekcijske mononukleoze opravljen palpatorni pregled površinskih bezgavk, ki naj bi bil opravljen v skladu z doktrino.

Obramba poudarja, da za trditve tožilstva ne obstaja noben materialni dokaz in pravi razlog za obisk policije pri mladenki po njihovem mnenju tiči v zahtevku za enormno odškodnino. 

Maturantka naj bi se namreč po poročanju Večera zaradi posledic neprijetne izkušnje z zdravnikom odločila za premoženjskopravni zahtevek v višini do 15.000 evrov.

Rekonstrukcija pregleda

Tožilec medtem v obtožnici med drugim izpostavlja mnenje izvedenca za družinsko medicino, ki piše, da tovrsten pregled površinskih bezgavk ne zahteva dotikanja spolovila ter za nedopustno označuje neuporabo rokavic in pomanjkanje privoljenja pacientke.

Sojenje, ki poteka v tajnosti, naj bi te dni prineslo tudi pričanje izvedenca medicinske stroke ter rekonstrukcijo pregleda, ki bo predvidoma pokazala, ali je bilo ravnanje zdravnika v skladu z doktrino.

Za tovrstno kaznivo dejanje je sicer zagroženih do osem let zaporne kazni.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rtergeg (nepreverjen)

Kda san ge bil star ene 13 lejt san tudi šau k doktori, pa so not bilij sestra, pa doktor pa ena na prakse pa so mi lače doj potegnole pa kurac poglednole pa bilice... Pa mi doktor pravo no že si barvo nazaj daubo, ker san rped ten bil blejdi.. Taka ja očitno san te ge tudi bil zlorablene cilau od treh lujde

Kim97 (nepreverjen)

Glej to je drujgo, ka je gledo če maš bilice že tan kak trbej ali še vedno v telesi.
Če dekla ide na pregled zaradi prsnoga koša, še razmin, če ji prsi gleda.. Ali ka ji pa luliko šlata je neka drugoga. Zato so ginekologi.

In reply to by rtergeg (nepreverjen)

.... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tej doktor je vsaj pravilno usmerjeni....
vej bi ga pa naj prej opozorila nej potem gda sta končala pregled.
Nakar so jo pa še podučili ka lejko zasluži in akcija je stekla.

Cornelius (nepreverjen)

Se strinjan. K doktori je sla naj njoj opravicilo samo napise, kda jo pa scel preglednoti pa nevola!

In reply to by .... (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

Me res zanima kako bi komentiral, če bi šlo za tvojo hčerko...

In reply to by .... (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Glade na povedano to ni hec. Vprašanje kako se bo sodni postopek končel, če mu bo ostala licenca, bo lahko delal kateremkoli kraju in nobenemu ne privoščim, da se mu bo lotil hčere na tak način.
Splošni zdravnik nima kaj mladoletnici razmikati velike ali male labije, češ da išče povečane bezgavke. To je kriminal in takih zdravnikov ne rabimo, ker je vprašanja časa, kdaj bo naredil večjo norost.

Edek (nepreverjen)

Pravilno ugotavljaš A79, če je to res je to po mojem mnenju čisti kriminal.

Iz članka v Večeru gre razbrati, da gre za zdravnika, ki je ne dolgo nazaj postal koncesionar v Prlekiji. Po inicialih in zapisanem ni težko ugotoviti kdo je to. V kolikor bo gospod spoznan za krivega se sprašujem ali bo župan te male prleške občine odstopil iz objektivnih razlogov.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

Ivanušič? Nikoli!

In reply to by Edek (nepreverjen)

pe (nepreverjen)

16 let in zadnji letnik srednje sole??? ka je to za ene srednje sole, 2 letna s prilagojenim programom.

butalec (nepreverjen)

Ja,... takrat stara 16 let, zdaj, ko je sojenje, pa dijakinja zaključnega (4.) letnika srednje šole.
Znaš, to ti je novoslovenščina z arabsko slovnico!!

.... (nepreverjen)

Takrat 16-letna dijakinja zadnjega letnika ene od mariborskih srednjih šol se...

Čarni vrag (nepreverjen)

Pitaj vraga, če deklina sploh zna, kje jo šlatal. Če jo je sploh šlatal. Priče nega, ostane beseda proti besedi. Me zanima kak do izvedli rekonstrukcijo.

Mama mia (nepreverjen)

Osen lejt čuze,pa ge ste vij,ka ste malo nouri v toj zarukanoj Sloveniji.Kelko pa te dobijš čuze,če na primer človeka buješ.Verjetno 180 lejt,ka je tak duga nej človeška življenjska douba.Nega logike v Sloveniji.Zatou pa smo v kurci.Še nekaj,če bi jaz šou k naprimer,k doktorci,na pregled,pa bi mi jajca tipala,ali štela,kaj več,se nebi brano.Nejsan baraba,ka bi jo zajebal.Če bi njoj pasalo, bi tudi meni.Z doktorcov kaj meti tou je ponos.

busybee (nepreverjen)

Daj tujec ne bluzi že palik bacil.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

temumazaču je treba jebat mater spričo njega potem mu nategnit še očeta in na koncu še njega naguzit,,,da se nikoli ne več šel pedofilije

Lekoo (nepreverjen)

Dokaz??

Bobo 1111 (nepreverjen)

Dobrota je sirota kaj slaboga on nebi nikdar napravo pa nej privoščo.

Picekkk (nepreverjen)

D. K. (vir: Večer) opravlja koncesionarsko dejavnost v obmejni občini v kateri že leta vlada priljubljeni župan z brčicami in bujno črno frizuro. A se zato zadnje čase ne pojavlja v medijih?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kaj pomeni D,,K

Picekkk (nepreverjen)

Malo raziskuj, saj ti dobro gre...

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Diplomirani šlatalec (nepreverjen)

Kaj pofarbani že išče novega doktora?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice