Ista zdravila, ki se lahko uporabljajo tako za živali kot ljudi, so v lekarnah dražja tudi za več kot trideset odstotkov, tudi zaradi plačila za delo v lekarni.

Pred kratkim smo pisali o tem, da so cene istih zdravil v lekarnah tudi za 30 odstotkov dražje kot pri veterinarju. Do razlik v cenah prihaja zaradi različnih marž, ki jih prosti trg dopušča.

Zdravila dražja zaradi storitve

Kot nam je pojasnil direktor Pomurskih lekarnah Ivan Zajc, oblikujejo cene zdravil po tako imenovanem storitvenem sistemu, kar pomeni, da vsaki ceni škatlice zdravila prištejejo znesek 1,72 evra ne glede na njegovo ceno in dodajo davek na dodano vrednost. Za blago, ki ni registrirano kot zdravilo, kot so na primer pomožna zdravilna sredstva pa obračunajo v povprečju 30 odstotno maržo. So pa nabavne cene zdravil določene na podlagi Pravilnika o določanju cen zdravil za uporabo v humani medicini.

Primer cene zdravilo Medrol:

Medrol tablete 4 mg: 2,95 evra (nabavna cena) + 1,715 (plačilo za lekarno) + 0,445 (DDV) =  5,11 evra

Medrol tablete 16 mg: 13,34 evra (nabavna cena) + 1,715 (plačilo za lekarno) + 1,425(DDV) = 16,48 evra

Znesek 1,715 evra je plačilo za delo v lekarni, ki vsebuje:

  • vročitev zdravila (je fizična predaja enega kosa zdravila, ki vključuje naročanje in prevzem zdravila, analizo, strokovno evidenco, shranjevanje, impliranje, kontrolo serije izdelave in datum zapadlosti, pripravo za izročitev in izročitev zdravila,
  • obdelavo (zajema navodilo za uporabo zdravila, vodenje evidence in strokovno administrativna dela),
  • svetovanje (tudi kadar gre za zdravila ali druge izdelke, ki se izdajajo brez recepta).

Vendar pa ljudjem na Veterinariji zdravil za lastno uporabo ne izdajajo. Zakaj ne, si preberite tukaj. V lekarnah lahko zdravila, ki so hkrati lahko tudi za veterinarsko uporabo, izdajajo na veterinarski recept, tista, ki se lahko izdajajo brez recepta, pa brez recepta. 

Primerjava cen: 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Na veterinariji pa plačaš "veterinarski nasvet" keri košta nekaj čez 3 €, pri Nabergoje, če se ne motin celo prek 10€, tak ka je na konci nak v lekarni vseeno cenejši. Zdravilo je pri veterinari sicer cenejše, si pa "svetovanje" konkretno zaračunajo. Pri veterinari stane tablica antibiotika pa tablica analgetika (nej škatla, oni razpakirajo!) s svetovanjon, okoli 25€...

BB

Veterinarji so doktori, in ker vau vau nema zdravstvenoga zavarovanja v večini primerov niti dodatnoga zdr.zav. se pač obisk doktora plača - ka tü neje jasno?

Je pa za menej apoteka kak bauta. Sicer je vse marmorno pa svetlejče in so vsi zelo fino oblečeni - ampak na konci še zmeraj davlejo zdravila prejk pulta. Glede zgoraj opsanega zakoj se kasejra več je vse čisto isto kak v železnini ali pa v gradbenoj bauti. Kak se kaj nüca s ken se lejko s ken pa nej je v vseh primerih tgovin isto, edino pri analizi prodajanega materiala morejo pač v apoteki meti zadaj laboratorij ka delajo za vsakšo prispelo zdravilo kemično analizo če zdravilo ustreza specifikaciji (zato jih je pa tak dosta zadaj...) indrik se pa zemejo cole, vaga... ;)

Lali (nepreverjen)

A ve kdo, kakšno plačo ima ena farmacevtka v Pomurskih lekarnah s srednjo šolo?
Vedno ko pridem v lekarno so ponavadi 3-4 farmacevtke prisotne, pa še šefica - to so sanjske službe :)

Gost (nepreverjen)

medrol je itak na recept, pa lekarna državo cuza, koga to briga? ovi ka so pri koriti to ponucajo

Nesche (nepreverjen)

Zakaj sploh komentirate če ne razumete sistema obračunavanja cen zdravil. Gre za sistem, ki je v Sloveniji prisoten že desetletja. Cene zdravil na recept poda proizvajalec, omejuje pa jih zavarovalnica. Lekarna si obračuna oz doda fiksno točko, ki zajema in pokriva vse faze razložene v prispevku.
Drugače je s ceno pri zdravil brez recepta in ostalih izdelkih (kozmetika, prehranska dopolnila,...). Tu prav tako ceno določi proizvajalec ali dobavitelj, lekarna pa si res doda maržo, večinoma nekje 30%. Če mislite da so to velike marže se zelo motite. Ste se kdaj vprašali kakšno maržo plačate v trgovini za liter mleka, ali čokolado?
Kar se pa tiče veterine, pa ne mešajte jabolk in hrušk. Mesto izdaje zdravil za humano uporabo je samo in samo lekarna. Veterinarska postaja lahko izdaja zdravila samo za živali na podlagi veterinarskega recepta. Je že res, da se nekatera zdravila za humano uporabo uporabljajo tudi za živali, ker preprosto ni ustreznih veterinarskih zdravil. Nikakor pa veterinarska postaja ni in ne more biti mesto izdaje/prodaje zdravil ali ostalih izdelkov za humano uporabo. Če je to kje možno, je to strogo kaznivo.

joshy

Nesche ti se idi najprle pozanimaj kakše velke plače majo v lekarnaj, pa te neka tü modrüj!!! Tau je ena velka sramota kak eni fejst slüžijo na račun bolanih ljudi!!! Če de tau tak dale šlo si pomali navaden človek več niti osnovnih zdravil nede mogo küpite, ovi v lekarnaj pa do še naprej na velki nogi živeli!!! Sramota!!!

krizaeure

Vidim, da se je Anja potrudila in skoraj končala raziskovanje. Spremljal sem debato, vendar se nisem mogel prej vključiti, ker že od gojne šef neka kilave ( po domače, dosaden je kak mesarska muja). Zdaj je končno vzel novine in odišo tisto delat, kar edino zna; štet Delo, štero jemi država plačuvle in zdaj man čas. Včasih jemi je država tudi Finance plačuvala, venda mi je nej nikdar bilou jasno, ka se on tan vö razmi.
Če sem že začel temo, bi rad še enkrat podal dejstva. HypoTears gel uporabljam pri svojem vuneki že dolgo. Predpisal mu ga je veterinar. Pregled sem plačal in tudi zdravilo in zdaj ko ima vunek enake probleme kot prvič, grem po zdravilo in mu namažem oko. Nihče mi ne kasira dodatne tri eure za nasvet. Ker je več kot očitno to zdravilo za ljudi, v navodilih nikjer ne piše, da je tudi za uporabo pri živalih, me je zanimalo koliko stane v lekarni. Ceno sem napisal, potrdila jo je tudi Anja. Če se zdravilo za odrasle dobi tudi na recept ne vem, ko grem naslednjič k zdravniku ga bom vprašal in če bo odgovor da, bom v trenutku dobil suho roženico, moj vunek pa zastonj zdravilo. Če bom v resnici kdaj imel težave z roženico bom po zdravilo šel v Veterinario na vunekov račun.
Vse tri opravila , ki jih imajo lekarne za dodatek 1,715 € opravljajo tudi veterinarske lekarne, pa je kljub temu gel za 1,26€ cenejši. Kje je tu logika? Da ne govorimo o ekstra rabatih na količino, ki jih pri veterini, vsaj za to zdravilo, verjetno ni.
Glede svetovanja v lekarni. Edino resno delo, ki ga ima farmacevt, ko ti pripravi zdravilo je, da ve prebrati zdravnikovo kraco in tebi še enkrat povedati tisto kar ti je že zdravnik povedal. To seveda zapiše tudi na škatlico. Ponavadi je vprašanje »poznate« in odgovor«poznam«. Naslednjič bom farmacevtko povpraševal o stranskih učinkih, o kompatibilnosti z drugimi zdravili,… Tudi če ti ponujajo čaje, ki se dobijo brez recepta, ti ga ne bo priporočala, če ji poveš, da imaš težave z ledvicami, zato je tako svetovanje brez veze.
Nesche; glede marže za čokolado. Zdravila moraš kupiti, čokolado po potrebi. Kam, po tvoje spada gel HypoTears? Zdravilo na ali brez recepta. Tudi zdravila za živali so za humano uporabo. Še enkrat ti napišem, če bom kdaj rabil gel HypoTears in bo cenejši na Veterinarii, grem tja po njega.

predrago... (nepreverjen)

kakorkoli bodo lekarnarji preračunavali je vse skuper več kot večkrat predrado. anjprej jih nategnejo mega korporacije, potem uvozniki, pa še par členov vmes pa te končni kupec namesto za tablete kere bi realno koštale 1eur plača 20 eur.
Pa naj me vrag zeme či je nej tak. Ka se zdravstva tiče je gvušno tak. Plače jim spraviti na normalno pa de vse ok.
In naj mi nešče povej, ka je znanosti, dela, materiala in posebnoga npr. v enon implatanti keri more koštati 1500 eur?! To je bolano in preseravanje kak so pomembni, ker si to lahko privoščijo na račun zdravja.
Sakši lejko svojo branžo in panogo do onemoglosti časti in govori kelko je vredna in sigurno je!! Vsi smo ljudje, vsi smo pomembni in vsi si zaslužimo dostojno živkljenje ter zdravje, ne pa na račun plačaj in dobiš takoj, drugače se postavi v enoletno vrsto!

nacika (nepreverjen)

Kakšne analize Medrola , Bisolvona Hypotersa gela. vej pa tuo dela proizvajalec, lepo vas prosin Če je nači mi povejte!

Jože123 (nepreverjen)

Zdravniki, lekarnarji in odvetniki. Država v državi.

Gost (nepreverjen)

Novinarje ljubite naslove. Koliko bi pa torej stala
škatlica zdravila v lekarni in na veterinarski, če je
njegova cena pri veledrogeriji 40 evrov+ddv.??????
Se slučajno razmerje obrne? Meni bi bilo zelo všeč,
če bi bil delež oz. zaslužek trgovca za moj računalnik
1,7 evra. Ja, tau je pač slaba ali pa dobra stran
storitvenga sistema. Kak obrneš. Pri nizkih nabavnih
vrednosti zdravil nanese lekarniška točka kar precej,
pri visokih pa malo. Pri zdravilih na recept je pa ta
točka manjša. Torej, če je nabavna vrednost zdravila na
recept 20+ddv ali 2000+ddv, dobi lekarno od zavarovalnice
vedno isti vrednost-nekaj čez 1 evro. In iz tega, se plačajo
vse plače in vse položnice (elektrika, voda, najemnina,...).
Če se preračuna točka zdravil na recept v maržo, dobijo
lekarne povprečno 7%. Če bi vsi na vse imeli takšno maržo,
bi bilo fajn. Sem za. Takoj bi vse cene šle dol.
Lekarnam je nekoč šlo precej dobro, ker je bila točka
višja (praviloma samo pada), pa več je šlo kozmetike
in prehranskih dopolnil, ki imajo maržo-praviloma največ
30% (te stvari ne grejo več tolko), največ se je zaslužilo
od priprave zdravil-svečke, praški, kapljice, sirupi, mazila
(tega je vedno manj, ker je vedno več že industrijsko proizv.
zdravil). Rezultat tega je, da so bile plače farmacevtov in
tehnikov nekoč višje, zdaj pa tudi že padajo.
In ja farmacevti morajo znat načeloma vse o neželenih učinkih,
interakcijah (če se opazijo, jih praviloma rešujejo oni in oni govorijo
z zravnikom in tudi če tu z iskanjem vseh dodatnih info
in možnosti zgubijo 2 uri, dobijo še zmeraj za tisti čas od
zavarovanlice za to zdravilo dober evro), odmerjanju (so
tudi odgovorni za maksimalni dnevni omerek, če se zdravnk
zmoti pri tem odmerku in ga farmacevt ne popravi, bo
ta zadnji kriv, če gre kaj narobe).... Če te zanima več
o nekem zdravilu, ga vprašaj in ti more povedati.
Farmacevt s srednjo šolo? Kolikor vem, je že pred leti
trajal faks 6 let. Tehnik pa ma srednjo šolo, ja. :-)
Zakaj so pa cene zdravil v Srbiji cenejše, je pa duga
zgodba. " Vsevedi novinarji" namig: glej JAZMP-cene
se določajo na državni ravni. In ja so drage. Je pa
kljub temu, eno zdravilo Galex spravilo v stečaj-že
spet druga zgodba.

Gost (nepreverjen)

Še to. O veterinarskih postajah pa ne bi dosti, ker sistema ne poznam tako dobro.
Je pa bilo plačilo po obisku veterinarja vedno precej visoko. Tudi, če gre na koncu
ven brez zdravila.Tam je pač zaslužek pri zdravilu drugje oz. se ga zaračuna na drug način. Zato ti Bisolvona nikoli ne bodo kar tako dali oz. prodali, ker se jim ne splača, pa "načeloma" niti ne smejo.

mnenje (nepreverjen)

Ne vidim smisla v razpredanju o primerjavah cen zdravil v lekarnah in pri veterinarjih, ker gre res za mešanje "jabolk in hrušk" in napletanje takih in podobnih zgodb s strani novinarjev po spletnih portalih kaže le na njihovo nepoznavanje področja in lahko se le sprašujem v čigavem interesu so.
1. Biti farmacevtski tehnik ali magister farmacije je res sanjski poklic za vsakega od nas, ki čutimo poklicanost pomagati bolnim ljudem in hkrati ljubimo naravoslovje od tega kakšni procesi se dogajajo v zdravem in bolnem telesu, kdo ali kaj bolezni povzroča, kakšne so snovi/farmacevtske učinkovine, ki lahko pomagajo k ozdraviti in vse njihove lastnosti, ki so pomembne, da od nas v roke čez pult dobite kakovostno, varno in učinkovito zdravilo. Naš šolski sistem je dopuščal in še vedno dopušča, da se vsak lahko izšola za ta sanjska poklica, če je seveda za to sposoben in dovolj marljiv.
2. Farmacevti v lekarnah smo univerzitetno izobraženi zdravstveni strokovnjaki, dostopni neposredno s ceste, brez čakalnih dob, naročanja in kakršnega koli plačila za nasvet. Tudi če nič ne kupite, se velikokrat zgodi, da vam kakšne želje tudi ne izpolnimo in vas samo z nasvetom, brez zaslužka, napotimo k zdravniku - v vaše dobro!. Naše vsakodnevne izkušnje so, da strankam pomagamo pri samozdravljenju vseh majhnih zdravstvenih težav, hkrati pa smo zadnji obrambni zid pred izdajo zdravil na recept, ki niso navadno železje in cveki, katerih kakovost bi z merjenjem s colami predstavljala veliko tveganje za vas. Malo karikirano ampak prekleto res je, da bi morali imeti radi svoje farmacevte, saj vas njihova napaka lahko ubije.
3. Po spletnih forumih pa verjetno nimajo časa viseti in pisati neslanih sporočil mamice nedonošenčkov in otrok, katerim pripravljamo praške in peroralne raztopine za lajšanje težav njihovih malčkov. Prav tako ne svojci na smrt bolnih ljudi, ki k nam prihajajo po analgetične raztopine za lajšanje bolečin svojih najdražjih. In še bi lahko naštevali. Vsi ti bi se nam mogoče za skrbno in strokovno delo celo zahvalili, vendar tega niti ne pričakujemo, saj je to končno naše delo.
3. Kot je bilo že lepo razloženo je sistem oblikovanja cen zdravil v lekarnah reguliran na državnem nivoju in je storitveni, kar pomeni, da prejmemo za eno škatlico zdravila, katere nabavna cena je 1 EUR isti znesek, kot za zdravila, katerih nabavna cena lahko gre v tisoče evrov. Vedno prejmemo enako! Za nabavo pa plačamo sami. Marža, kot veste pa bi pomenila odstotek (10…20…30 ali več) od vrednosti izdelka.
4. Na informativnih računih, ki vam jih izdajamo v lekarnah za zdravila na recept si lahko pogledate kakšne so cene teh visokotehnoloških izdelkov, v katere je vloženega ogromno znanja, truda, preštevilnih kontrol… Vanje vlagamo upanje na ozdravitev, boljše počutje, želimo, da preprečijo bolezni in hude zdravstvene zaplete, naj bi nam ponovno vzpostavila, izboljšala ali spremenila fiziološke funkcije, ki nam pešajo… Sedaj se pa moramo vprašati, kako malo še lahko stane tak izdelek, da je še vedno kakovosten, varen in učinkovit?!
5. Nekatere lekarne imajo tudi status učnih ustanov, kar pomeni, da vsi farmacevtski tehniki in magistri farmacije iz regije, ki končujejo svoje šolanje, pridejo k nam na pripravništvo oziroma prakso, ki sta obvezna, opravijo strokovni izpit in pred tem niso samostojno usposobljeni za "prodajo" zdravil - za vašo varnost! To so mladi fantje in dekleta ki jih videvate pri nas med učnim procesom v lekarnah in prispevajo k številčnosti v naših vrstah.

Kljub vsemu blatenju in grdim besedam, smo trdno prepričani v sanjskost svojega poklica in smo vam in vam tudi bomo na uslugo, če nas boste kadarkoli potrebovali.

hamurabi (nepreverjen)

Bajna plača 6urni delavnik(man sousido ka tak dela ali še menje).JAvna služba sanjska služba!

Gost (nepreverjen)

6 urni delavnik?? Delavnik majo 8 urni. Plus toga še ne pozabimo na to, da se je treba cejli život kcoj včiti. Nova pravila, novi zakoni, nova zdravila, nove študije,... Vse to izhaja, se posodablja, se obnavlja iz dneva v dan. Dostikrat se jin delavnik podaljša tudi krepko nad 10 ur. Ka se pa tiče članka - napisani za čisto provokacijo. Da bi ja lidje pluvali en po ovon pa pametovali o stvareh o kerih nemajo blage veze. Bravo narod

jožefinček (nepreverjen)

Kakšna je veza med Galexon (zdaj hišne preiskave - stečaj)in lekarnami.Pejnezi ge so potujejo se pa ta.

Gost (nepreverjen)

Jožefinček imaš čisto prav. Se čisto strinjam, to tudi nakazuje, drugi del stavka, da je to že druga zgodba, ki je večplastna in verjetno precej meglena. Povezava v komentarju je pa bila res nejasna. Pa nisem ziher, da mi bo šlo razložit vklop Galexa, tudi zato, ker tu še ni vse 100% . Ja, neposredne povezave z lekarnami ni. So samo povezave glede pisanja "novinarjev" o cenah zdravil (kaj vse je noter všteto v ceno in kako se določa cena zdravila na recept (tudi regulacija) in brez recepta – tu v glavnem ne razumejo nič, no dotična ziher ne), dobičkov v lekarnah in na splošno v farmaciji oz. v vsem kar se dotika zdravil in drugo platjo zgodbe - npr.Galexom (čeprav je še kakšna megla verjetno zraven v tem primeru). Moti me, da se piše o nekih stvareh, ki se jih niti maaaaalo ne pozna. Pa bi se "novinarji" lahko vsaj maaaaalo širše razgledali. Vsaka zgodba ima dve plati. Moje mnenje o sistemu in zaslužku v lekarnah je razvidno zgoraj (ne vem, če so še sploh dobički pri zdravilih na recept, brez recepta zelo majhni) . Pri proizvajalcih so pa res še zmerom dobički, se pa manjšajo, zato tudi že odpuščajo, manj zaposlujejo, manjšajo plače in stiskajo na večih ravneh in vedno več bo zgodb Galexa tudi zaradi tega in te plati se večina ne vidi. Ne vidi se niti te, koliko denarja gre pri proizvajalcih v razvoj, registracijo, vzdrževanje le-te, marketing... (tudi vse to morajo nekje proizvajalci zaračunat, proizvodni stroški so skoraj nič proti ostalemu). In to je tudi pripomoglo k propadu Galexa (pa verjetno še kaj zraven). Torej moj zaključek, cene zdravil so malo bolj kompleksne, lekarnam se zaradi teh ziher ne piše dobro,določene privatne so tudi v že slabem položaju, farmacevtske firme imajo še dobičke (so pa v glavnem manjšajo in tudi ni več luštno), in »novinarji«.....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice