Strokovna komisija je izbrala najboljšo gibanico. Tekmovalci so se pomerili v kategoriji tržnih ponudnikov in ljubiteljev prleške gibanice.

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH je že četrto leto zapored pripravilo turistično-gastronomsko prireditev Prleška gibanica, na kateri so izbirali najboljšo prleško gibanico. Tekmovalci so bili razdeljeni v dve kategoriji, in sicer v kategorijo tržnih ponudnikov ter ljubiteljskih pekov.

Poenotena receptura

Strokovno komisijo, ki je ocenjevala to prleško slaščico, so sestavljali Branko Slavinec, Zdenka Tompa in Frančka Lebarič. Ta je ocenila, da je vseh 21 vzorcev prleške gibanice, ki so prispele v kategoriji tržnih ponudnikov, precej enotnih glede količine uporabljenega sladkorja. To je seveda posledica triletnega dela, ki je privedlo do poenotenja recepta, v katerega je društvo KELIH povezalo številne nevladne organizacije, posameznike, strokovne službe in gospodarske družbe. 

Udeleženci iz vse Slovenije

Župan Občine Križevci Branko Belec je poudaril, da je Prleška gibanica 2017 ena izmed številnih odličnih prireditev prazniku v čast. Hkrati si organizatorji omenjene prireditve prizadevajo, da z izjemno bogatim kulturnim, tekmovalnim in zabavnim programom vsako leto znova navdušijo obiskovalce, ki prihajajo ne le iz domačih vasi, ampak tudi od drugod. Prav zato so tokrat v goste povabili nastopajoče iz drugih koncev Slovenije. Tako so nastopili med drugim tudi člani Folklorne skupine Vrbe iz Rogašovcev, Vokalna skupina Vanda Križaj iz Postojne ter člani gasilskega društva iz Krškega.

Tržni ponudniki prleške gibanice:
1. mesto: Gostilna Zorko
2. mesto: Turizem na podeželju Tompa
3. mesto: Vinotoč Belak

Ljubitelji prleške gibanice:
1. mesto: Turistično društvo Banovci
2. mesto: Urška Borko
3. mesto: Kafetarici Majda in Lidija

Izbirali tudi najboljše vino in fotografijo

Komisijo za izbor najbolj všečnega vina k prleški gibanici so sestavljali Branko Belec, Borut Godec in Branko Slavinec, na izboru pa je sodelovalo devet vin. Na fotonatečaj je prispelo deset fotografij, komisijo sta sestavljali Sara Kager in Karmen Dragovič. Najbolj všečno vino k prleški gibanici je postal Laški rizling Vina Škrget, pozna trgatev 2015, za najboljšo fotografijo pa je komisija razglasila fotografijo z naslovom Rumeno polje, avtorice Sare Vinkovič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nikola (nepreverjen)

Križevsko, ne pa prleško...

Starejše novice