Ante Šimundža se je že v svoji prvi sezoni kot glavni trener uspel uvrstiti v evropske pokale. »Glede na razmere, v katerih so fantje prišli do tretjega mesta, se jim lahko samo poklonimo,« pravi mariborski strokovnjak na klopi Mure, ki je spregovoril tud

Mura je prejšnjo nedeljo dosegla nekaj, kar si pred začetkom sezone niso upali napovedati tudi največji optimisti. Kako si tudi bi, če pa je Mura iz četrtega mesta druge lige po dolgih sedmih letih prišla med prvoligaško druščino in nato presenetljivo osvojila tretje mesto. Veliko zaslug za ta »zgodovinski« uspeh gre zagotovo trenerju Anteju Šimundži, ki je črno-bele prevzel po šestih odigranih krogih in v stanju, ko se je Mura nahajala praktično na dnu državne razpredelnice.

Igro so priredili profilu igralcev

»Ko sem prišel v Muro se je ta nahajala v dokaj neprijetni situaciji, vsaj iz vidika stanja na lestvici. Ko smo se takrat usedli z vodstvom kluba, smo si zadali jasen cilj in to je obstanek v ligi. Vzpostavili smo nekakšen sistem, ki smo ga nato odigrali do konca. S tem mislim na to, da smo način igre in igralne položaje razdelili glede na profil igralcev in glede na to, katera različica jim je bila najbolj pisana na kožo. Na roke nam je šel tudi prvi neodločen remi pod mojim vodstvom proti Domžalam in nato smo se lahko v Radencih pripravili na naslednja srečanja in nanizali nekaj pozitivnih rezultatov, ki so bili prava spodbuda za naprej,« se svojega debija na klopi Mure spominja Šimundža, ki je v svoji karieri igral tako v tujini kot doma, svoje znanje pa sedaj prenaša tudi na igralce.

Glede na to, da je Mura nekako njegov »prvi otrok«, gledano v trenerskem smislu, nas je zanimalo ali so bila pri vodenju ekipe morda prisotna kakšna posebna čustva. »Po pravici povedano ne,« nam pove in v isti sapi nadaljuje, »štirinajst let sem se z nogometom ukvarjal profesionalno in zamenjal različne nogometne sredine. Od tukaj sem nato črpal znanje, je pa res, da je biti igralec ali trener velika razlika. Izkušnje iz tujine so bile v tej fazi zelo dobrodošle. Postavil sem svoje temelje in cilje«.

Medsebojno zaupanje ključ do uspeha

Črno-beli so z dobrimi igrami morda prekosili celo sami sebe, po napovedanem boju za obstanek v ligi, je v zadnjih krogih potekal boj za Evropo. Indikator, da so bili temelji, ki jih je postavil Šimundža več kot dobri, sam pa formulo za uspeh vidi v medsebojnem zaupanju. »Mislim, da je bilo odločilno zaupanje igralcev do trenerskega štaba in obratno. Takšen odnos je namreč zelo pomemben in sam sem vseskozi verjel vanje, pravzaprav so vsi verjeli vanje in v določeni točki je tudi pri njih bilo opaziti vse večjo ambicioznost in zaupanje v svoje sposobnosti. Skupaj smo tlakovali to pot do uspeha. Eden brez drugega enostavno ne bi mogli uspeti,« pravi nekdanji pomočnik Darka Milaniča.

Poklon fantom

Sam se je z Mariborom že uvrstil v evropske pokale, tako na igrišču, kot ob njem. Tokrat mu je to uspelo v »lastni režiji« in zato je veselje morda še toliko večje. »Preprosto povedano, občutki so bili fenomenalni, saj vemo, kako napeto je bilo vse do konca. Prav čuti se, da je nekakšna pozitivna energija na stadionu v Murski Soboti. Toda razumevajoči del razmišljanja prihaja šele zdaj, po nekaj prespanih nočeh. Upam, da se vsi zavedajo da je to fenomenalni uspeh,« navdušenja ne skriva Šimundža, ki ob tem dodaja, da je Mura že igrala v evropkih pokalih, postala pokalni zmagovalec in ligo končala na drugem mestu, a da je tokrat situacija nekoliko drugačna.

»Vemo, da je bil takratni vložek v klub in v igralski kader neprimerno večji, kot je to bilo sedaj. Ravno zaradi razmer, v katerih so ti fantje prišli do tretjega mesta, se jim lahko samo poklonimo,« še pove.

Ureditev razmer + skupno razmišljanje = nadaljevanje sodelovanja

Glede na to, da je sezona končana in se Šimundži pogodba z Muro izteče konec tega meseca, mimo vprašanja o njegovi prihodnosti ni šlo. O tem, ali bi želel še naprej ostati pri črno-belih, seveda ob predpostavki, da se razmere uredijo in mu klub v podpis ponudi novo pogodbo, pravi: »Stvar je takšna. Konec meseca mi poteče pogodba in nesmiselno bi bilo podpisovati novo pogodbo prej, preden vidimo, kako se bo stvar razpletla. Poleg stvari, ki ste jih omenili je tukaj še nekaj faktorjev, povezanih z igralskim kadrom, reorganizacijo in pogledom v prihodnost. V kolikor bi tukaj našli nekakšne skupne pozitivne indikatorje, smernice, potem bi se lahko usedli in začeli pogovarjati,« je za konec povedal Šimundža, ki torej ne izključuje možnosti, da bi v Fazaneriji deloval tudi v prihodnje. Seveda pa bodo morali najprej svoje delo opraviti še v vodstvu kluba in Muri omogočiti nastopanje med prvoligaško druščino tudi v prihodnji sezoni.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. kak je trenutno kaj? De što kaj vrgo iz domačega okolja? mhm, SGP pa GMT bi ščela vkuper pol miljončka šenkati? Ali vsaj 300 jurjev? :) .. Misija nemogoče? No, drugega upanja skoraj ni, ostalo je vse srmaštvo v Pomurje, šče bole, kak je čevapčič srmašen, tau pa znamo, ge smo .. :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. čujte, ka pa če bi šlo prosit evropsko investicijsko banko? Saj tau bi bijla investicija ene vrste, namenska simbolika si je tu nekje podobna .. :)

.. ok, malo se hecam .. pozabil prej - ajmo, Mura, jaz držim pesti .. ;)

leon400

Cestitke strategu g.Simundzi!

13546

župan je poklical gospodarstvenike pa jih je lekar samo 5 prišlo

Al_Pacino

Aaaaaaaaaaaaaaaaanteeeeeee, puno si liiiiiiip al nisi mooooj tiiip

Spy

Šimundža si pa resno zasluži spoštovanje na najvišji možni ravni! Tak daleč kak je pripelo Muro iz dna... praktično na čisti vrh lestvice. Bravo!!

kansas

heh spy,ka pa motaš brez veze,šimundža???!!!če že so jo pripelale vsi skupaj nej pa edn simundža!!!!!!!!!!

Spy

Nej, ti si verjetno odgovoren za takše rezultat telebajsek... Vsi skupaj so ji pripelali ja. Ampak Šimundža je pa bil 'kapetan' tej ladije. Ka ti je nej jasno?

kansas

telebajsek te je napravo.Ka ti nej jasno?Ka se pa gor vužigaš,ekipno delo ti nej nika znano?!!!

Spy

Vužigan se zato ka se eno tele (kansas) pri svojih 40-50 letaj (ale kelko že pač maš) nevej obnašati in v vsaki temi žali nekoga: tele, idioti, kmeti,... tudi s ten kda napišeš ''ka motaš brez veze'' žališ mimogrede. Se da to na dosti bole kultiverani način napisati. In če ti ne bi preklopo na takši nivo, ge tudi nebi.

Evo to san se zaj pujsto na tvoj nivo - prvič, zadnjič, pa nikdar več.

I-OWN-YOUR-MOM

heh spy,ka pa motaš brez veze,šimundža???!!!če že so jo pripelale vsi skupaj nej pa edn simundža!!!!!!!!!!

Po tvoje je EN IGRALEC (Dodlek) kriv, ka smo se zdignili? :)))

http://www.mura05.si/news/images/domzale_mura120512_1.jpg - trenera smo menjali po 7.koli ... hmm ...

I-OWN-YOUR-MOM

Dodlek pravin zato, ka je bil Rep čist povprečen, mogoče malo motivejrani boel prvo tekmo, dvej, dale pa nika. Torej je Dodlek edina okrepitev skup s Simundzo. Pa ja, valda ka je sama ekipa tuj napredovala. Ali brez simudze bi se s Pevnikon 100% borili za obstanek zaj ...

kansas

spy...ti si itak pod nivojon,žalo san pa tebej sigurno nej...

kansas

Ja pozabo san ti napisate,ka te je tele napravilo zatau pa si telebajsek...

Spy

Aha, zgleda ka ostajaš na svojon nivoji.
Ob priliki pa pokomenteraj malo to ka me je I-OWN-YOUR-MOM prehito, pa ti napiso. Nogometni strokovnjak kansas.

kansas

no tudi on se strinja delno z ten ka san ge napiso,glede Šimundže se pa pač ne strinja z menof,pa zatau še nejsan za njega na nižjon nivoje ka san tao za tebej,vsak ima pač svoje mnenje in ka bi ti zaj rad od menej,bi me rad linčo zaradi toga,te povej ka ti izpolnin željo,ka neboš ger zakoj prikrajšane.Zaenkrat ima vsak pravico komentiret po svojem mišljenju,ko bo pa to prepovedano bom pa z veseljem utihnil.Zaradi tega mojega pisanja se ti uvrščaš v višji nivo,nevem sicer po kaki presoji ampak ok,se ne sekiram zaradi tega,vsi pač nemoremo biti tako pametni kot si ti.Hvala da si me poučil in mi dal misliti,tako vsaj vem da sem z inteligenco in znanjem na dnu lestvice.Še enkrat hvala.heh

Spy

Nišče ti nej pravo ka nesmiš komenterati. Ovrži moje teze z argumentami nej pa ka tvoriš stavek z: ''ka pa motaš brezveze''

kansas

z besedo motaš te nisem hotel užalit,jo zamenjujem z besedo kvasiš.Z to eno nenamerno besedo sem te tako razjezil da si me parkrat ozmerjal z besedami,ki bi mene mogle bolj razjezit,ampak razumem da si vzkipljiva oseba in ti ne zamerim.

kansas

mislim pa da nisem nikogar žalil z besedami tele in podobno,to je namreč na tvoji višji ravni,poglej komu je kdo napisal da je tele...Jaz sem končal z tabo,ti se pa,če hočeš še naprej razburjaj..mi je vseeno kaj si misliš.

kansas

malo san prečekejro tvoje komentare,pa san že pri prvih dveh naletel,da si uporabil žaljivke kot so ko vas jebe,smrdljivi...in ti se uvrščaš na višji nivo od mene?hehehe...brez besed...

Spy

Čudno... ge san pa zadnjih 6 prešto pa san nej najšo tej besede!?

Ka pa tej tvoj komentar: ''meni pa tangice...hehehe idioti'' ???

Ok, zaj če ge napišen recimo 'smrdljivi sindikati' se ti počutiš užaljeni ale kak? Ide se za to ka ne diskrediteran osebe s kerimi neposredno komuniceran tu na forumi. Tak kak to delaš ti. Ti je jasno zaj?

Majkemi ne razmin takšo obnašanje človeka pri tvojih letaj. Končuvlen. Uživaj!

kansas

ka pa smrdljive mađare...ej človek malo se kontrolejraj,če že kaj napišeš te tau tude priznaj,se prave ka si tudi na mojon nivoje če blatiš narodnost,tau je tudi žalitev,tau si verjetno namerno v pozabo...hehehevsi grešimo pa tudi ti.

kansas

sprijazni se...

BAMBINO

daj, vuva dva se malo umirta (Spy, kansas), pa se na privat štukajta.. al se pa ger dobta, pa na 4-oči to opravta.. c c c

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice