Kaj sodi med delo in zaposlovanje na črno in kaj ne?

Nadzorniki za pregon dela in zaposlovanja na črno tudi v lanskem letu niso mirovali. Inšpektorat za delo je opravil 9759 nadzorov dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja, pri čemer so ugotovili 10.802 kršitvi. Tudi v tržnem inšpektoratu so opravili 6310 pregledov, pri tem pa izrekli 449 glob. Finančna uprava je skupaj opravila 4847 nadzorov, v katerih je bilo v povprečju ugotovljenih 11 odstotkov kršitev samo pri delu in zaposlovanju na črno.

A številna dela niso nezakonita in ne pomenijo zaposlovanja na črna. Med delo na črno tako ne šteje sosedska pomoč, sorodstvena pomoč, nujno delo, humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije ter prostovoljsko in dobrodelno delo, brezplačna pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah in osebno dopolnilno delo. Ste v dvomih? Preberite spodnje primere.

Ali vam lahko pri delih na hiši in okolici pomagajo prijatelji, ki niso sorodniki in ne sosedi, delo pa bi bilo opravljeno popolnoma brezplačno, kot medsebojna pomoč?

Ne. Zakon takšne pomoči ne dovoljuje, situacija pa se šteje za delo oziroma zaposlovanje na črno. Izjema je sosedska in sorodstvena pomoč. Sosedska pomoč je omejena na sosede oziroma posameznike, med katerimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, delo pa mora biti opravljeno brez plačila. Sosed pa lahko pomaga sosedu pri gradnji nove hiše, ki jo sicer sosed gradi izven svojega sedanjega prebivališča, če sta soseda glede njegovega sedanjega prebivališča.

Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.

Ali lahko frizerka, zastonj postriže prijateljico, čeprav ni soseda ali sorodnica?

Ne. Zakon med izjeme dela oziroma zaposlovanja na črno ne uvršča tako imenovanih prijateljskih uslug. Kot pravijo na FURS-u se namreč velik del dela na črno skriva prav pod institutom medsebojne prijateljske pomoči in se na ta način uspešno izogiba kakršnemu koli nadzoru oziroma plačilu obveznosti.

Ali lahko samostojnemu podjetniku pri delu brezplačno pomaga svakinja?

Ne. Za kratkotrajno delo se ne šteje brezplačno opravljeno delo, ki bi ga pri samostojnem podjetniku posamezniku opravljala svakinja. Kratkotrajno delo lahko opravlja oseba, s katero je samozaposlena oseba v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena. Lahko pa pomaga sin ali oče samostojnega podjetnika, ob predpostavki, da opravlja največ 40 ur mesečno in za to ne prejme plačila.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
asa

Ove naj lovijo ka so zdigavali velke kredite brezi porotnikov in garancij a nič krijvi lidje pa davlemo nazaj .Ge so pa tisti iz Komunale ka so dali pejnaze Muri 05 ?

divjejabolko

@asa: kak je že tisto? "Sanja svinja kukuruz" ali nekaj podobnega.

q (nepreverjen)

NEKATERI SOBOŠKI TAKSISTI IMAJO TUDI PRIJAVLJENE ŠOFERJE ZA DVE URI NA DAN. VOZIJO PA CELE DNEVE. A TO NI DELO NA ČRNO?????

smrkci (nepreverjen)

Glede dela na črno,je kriva zakonodaja in država.Jaz sem delavni invalid 3 kategorije in me noče nobeden delodajalec in s.p zaposliti češ da imam preveč omejitev na odločbi zpiz-a.Politika in zakonodaja sta mi vzeli službo,ki sem jo opravljal zvesto in pošteno 25 let.Politika in zakonodaja sta me prisilili da delam na črno in tudi bom delal na črno,ker morem preživeti in krivec je politika in zakonodaja da delam na črno,ker ne dobim dela ali službe v tej izropani državi ker so to državo izropali politika in zakonodaja.Poglejte si kdo naj več dela na črno v tej izropani državi,to so politiki,sodniki ,odvetniki,zdravniki,s.p policija tako imenovani strici iz ozadja itd.....oni delaj za 5000€ ali pa za več na dan jaz pa za 50€ na dan kakšna razlika je delo na črno in mene bodo ti isti ljudje kaznili za 5000€ oni še pa dobijo nagrado da so me zalotili da sem delal na črno.

boštjan k. (nepreverjen)

ma vsi ste lopovi keri mate v mislih kak državo okoli prnesti , od smetara do papeža.... lopov je za menej lopov, tisti ka je zvečilne vkradno ali par milionov kredita spušo... razlika je samo ka prvi je nej tak sposoben kak drugi, pokvarjena sta pa oba... in dejstvo je ka je 10,20 % lidij pokvarjenih vsi stali se pa morejo zaradi teh pokvarjenih pravil držati, ker družba leko ide naprej samo če ide s tistin ka je najpomalejši...

boštajn k. (nepreverjen)

plus toga mi nej jasno zakoj van tej boj prauti deli na čarno tak v naus ide, vsaj nekaterih... po drugi strani pa te isti modeli đaučete, kak se z poštenin delon nemre zaslužiti, ker tan en isto stvar brez računa dela pa nej njemi trbej garancije na delo dati, pa vsi pr njemi naročavlejo... jah narod... če pelaš sestrični s tovornjakon omare, pa maš odpreti s.p. trbej davek plačati od storitve, ka menej brika što je tvoj kolega ali rodbina... če sta si že tak dobra izstavi račun za 0evrov, ali nikšno minimalno vsoto, ampak nemreš pa tij nikomi brez računa storitve izvajati če maš fermo odpreto, pa leko je tau tvoja mati ali babica, gnes den se še tau nevej več što je komi kaj... dosadni ste redno raznorazni zašankarge, sploj takšni ka krivite bavčarja pa šrota, ka je država v kurci, a se ne zavedate ka v toj državi živij še na 10000če takšnih kalibrov z vami na čeli, keri samo gledajo ge leko luknjo najdejo ka okoli prnesejo sistem...

nemanja

Eno stvar se samo pitaj: Zakoj narod dela na črno? Zato ka jin v službe 8 vr ne folga pa bi radi še popoudnejve delale, ali zatou ka morejo delate, ker vače ne preživijo?
En zelo lep eksperiment bi bil (nažalos ne izvedljivi) zdignite minimalne plače na 1000 € za pou leta, pa te bi vido kak be delo na črno kapalo :D

In reply to by boštajn k. (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

država pač potrebuje denar to pa za to ker tisti ki so bodo lahko imeli višje plače po eni strani pa je treba naredit red glede davkov eni ga pač plačujejo kot so ga do sedaj drugi pa še vedno delajo na črno in še niso državi plačali niti evra do sedaj te davčne blagajne bi že morali uvesti že zdavnaj klub temu da so veliki strošek ali bi pa morale inšpekcijske službe večkrat na leto delati kontrolo pri podjetnik in tistih ki delajo na črno

Gost (nepreverjen)

država pač potrebuje denar to pa za to ker tisti ki so bodo lahko imeli višje plače po eni strani pa je treba naredit red glede davkov eni ga pač plačujejo kot so ga do sedaj drugi pa še vedno delajo na črno in še niso državi plačali niti evra do sedaj te davčne blagajne bi že morali uvesti že zdavnaj klub temu da so veliki strošek ali bi pa morale inšpekcijske službe večkrat na leto delati kontrolo pri podjetnik in tistih ki delajo na črno

Konjoji jedni (nepreverjen)

Brat me striže, zaprite ga!

xy2 (nepreverjen)

Se pravi če kolegi pokosin travo, on pa meni tečas avto zaperej pa zglanca sva oba v prekrški?

Kultura (nepreverjen)

bole je problem, ka je pomaganje med pajdaši del slovenske kulture. Si šou pajdaši pomagat, on pa kaj tebi, sta kako spila, pa malo je piknik bio, pa je blo druženje veselje in zabava, delo pa se je spotoma napravilo....
zaj pa do to dol bujli... ne zavedajo se da je to slovenska tradicija, narodna kultura... in ne samo inkasantski pogled dela na črno.

32323 (nepreverjen)

xy2 in kultura, NE. v prekrške sta samo, či to dejavnost sicer opravljata poklicno! torej nič nede prepoved dela na črno doj bujla. Kvečjeme do vsi davek plačali. Či se z davkon što ne strinja, trbej spremeniti davek, nej pa ga selektivno plačuvati, tak ka ge dan za vse državne stroške, plače, štipendije itd., sosed pa pač nej, ker se davke izogne. Či bi vsi davek plačali, bi lejko marsikeri davek znižali ali pa se o njegovoj višini nače zmejnili!

Kremenčkovi

brez tožnika ni sodnika, žal pa slovenska fovšija nima meja in prijavlja ljudi ,ki si z garanjem služijo za golo preživetje. Noben nebi delal na črno, če mu nebi bila nuja. Naj zmanjšajo dajatve, pa bodo vsi registrirani.

Šerlok (nepreverjen)

Tipičen odgovor lumpov.

In reply to by Kremenčkovi

Gost (nepreverjen)

to pa je tudi res da bi naj zmanjšali dajatve kajti te so res previsoke mogoče pa potem ne bi nihče delal na čno to pa je tudi res da je če kdor komu kaj zastonj naredi res faušarija

prekmurec1 (nepreverjen)

Naj mi samo što stopi na dvorišče, što koli z inšpekcije. Nemajo kaj odite po tvoje lastnine. Slovenske tajkune, mafijane pa lopove ka so spokradnole denar državljanov naj lovijo.

študent666 (nepreverjen)

te pa mi delodajalec raje plača na roko kot prek napotnice, profitirava oba, pa čeprav si nemore pisati stroška... novi zakon o študentskem delu podpira delo na črno... kmetje eni, namesto da bi blo delo prek servisa tolko ugodno da noben nebi razlišljal o delu na črno, ga raje podražijo ker itak nimajo pojma kaj delajo. SLOVENCI pa smo/ste take riti da ne gremo štrajkat pa zakurit parlament pa še kakšnega politika, samo se gleda da so državljana porineš v DREK in mogoče dobiš njegovo službo. FUJ NESNAGE.

Gost (nepreverjen)

kje ste inšpekcijske službe da ne hodite nadzarovat dela na čno ko pa že greste pa imejte s sabo delovni delovni nalog ker drugače ne smete vstop na tujo lastnino ali dvorišče

sandi 1 (nepreverjen)

PARLAMENT NAJ NAPIŠE NOVE ZAKONE,DA BODO TAJKUNOM IN RODBINI DO 5 KOLENA IN NJIHOVIM PRIJATELJEM VSE VZELI,(in bo takoj zadosti milijončkov v državni blagajni) SEVEDA PA TAKOJ MENJATI SODSTVO NA VRHU IN TUDI V PARLAMENTU KER VSI DRŽIJO SKUPAJ IN KAJ IMAMO OD TEGA NIČ, SAMO VEČJE DAVKE OD NAS SIROMAKOV ZA NJIHOVE VELIKE PLAČE......hčerka mi ta čas striže lase JOJ BEŽI NA WC, ker gre inšpektor in te bo kaznoval...

dedi (nepreverjen)

Ka pa sladoljedari keri ti redko dajo račun zakoj tej inšpektori ne vzemejo malo v mlin. Ednostavno zato ka se jih bogijo.

klantoš (nepreverjen)

da sosidi veter odkrije pol streje, te nede čako na krovca,ka tej takšne male stvari neščejo delati, te sosejdge pa pajdaške sami naredimo. pa te naj pride mudonja v kontrolo, da de moj sojsid mjoj deset piv v riti pa da de čemeren. te pa cigel v tikev, pa gotovo. Kot je že zgoraj omenjeno naj lovijo velike ribe ne pa nas male ljudi prekleti kur.. ci.

Gost (nepreverjen)

to pa je res da ko sosedu odkrije ne bo čakal na krovca ampak to inšpekcijske službe in tiste ki vodijo našo državo ne zanima morda bi jih zanimalo če bi njim veter odkril pol strehe na hiši

ženskar (nepreverjen)

Če sosidi pomoren pa njemi ženo vrejd zemen je to delo na čarno ,če mi una za zahvalo da sendvič?

ne seri (nepreverjen)

boštjan k., pa ti si seljačina, ka vejkše nega... Ločiš ti kaj je vzrok in kaj posledica??

Pa recimo, da se je zgodil čudež in vsi dosledno plačujejo davke, več denarja se nabere. In kaj se bo zgodilo v Slovenistanu???? Več bodo pokradli, tistih peščica gnojev pri koritu!!! Ne bo se to porazdelilo v splošno dobro (za zdravstvo, ceste, pokojnine,....).
In zato sedaj vlada logika: zakaj bi jaz dajal lopovski državi davek, da mi bo ona potem nekaj lahko dodelila nazaj (nekajkrat manj, kot si ti dal državi)!! Tako sedaj velika večina "dodeli" tisti denar sama sebi, ne bo preko lopova čakala da nekaj dobi, razumeš.

In zdaj ti moraliziraš nekaj. Vprašanje za tebe: če lopovu (oz. naši mafiji) nekaj ne plačaš, da lahko vsaj zmerno dostojanstveno preživiš, potem si ti "bad guy"??
Zato ker državo vodijo gnoji, to vsi vemo, in je to sprejemljivo, poskrbi pa, da boš ti, majhen človek, pošteno živel!!! In še naprej redil te gnusobe... Ampak glavno da si pošten. Ni važno da delaš, pa sploh ne moreš preživeti...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice