Med mladimi v Pomurju naj bi bilo prisotnih vedno več trdih drog, pogosto posegajo tudi po heroinu.

V zadnjih desetletjih je zloraba nedovoljenih drog v Pomurju dosegla raven z manjšimi nihanji v številu uporabnikov. Kar pomeni, da ni zaznanih upadanj števila tistih, ki droge zlorabljajo in so postali odvisniki.

Že 17-letniki odvisni od heroina

Nenad Petrović iz Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Zdravstvenem domu Murska Sobota pravi, da je poročanje o številu odvisnikov marketinška usluga dilerjem.

Izločitev kakšnega dilerja z lokalne scene za krajši čas sproži nekaj zmešnjave na trgu, vsaj dokler ga ne nadomesti drugi ali pa se vrne prejšnji. Takrat v centru spoznajo nove - mlajše odvisnike, ki se ne znajdejo v nabavi drog pri drugih dilerjih, in zato zaradi odtegnitvenih simptomov iščejo pomoč.

“Žal se nam to od časa do časa vedno znova dogaja, ko že pomislimo, da je mladih v uživanju trdih drog manj se po zgoraj omenjenem vzorcu, pojavijo 17-, 18-, 19-letniki, ki so odvisni od heroina, tako tudi v letu 2019. Govorimo za eno izmed okolij v Pomurju,” razlaga Petrović.  

Spremenil pa se je način uživanja droge, kar po besedah Petrovića nekoliko zmanjša posledice rizičnega vedenja odvisnikov.

Največ konoplje, veliko tudi heroina

Med mladimi in splošno populacijo je daleč najpogostejša uporaba konoplje, ponovno tudi heroin, kokain že več let ni nobena izjema, včasih je v naših krajih zaradi cene bil, najrazličnejše dizajnerske droge in kombinacije, ki so včasih smrtno nevarne zaradi neprimerne uporabe substance same in stranskih učinkov ter kombinacije z drugimi psihoaktivnimi substancami.

“Ob tem je treba poudariti, da mladi in odvisniki sicer le redko zlorabljajo samo eno substanco, kar pomeni, da so odvisni od več drog. Velik problem je tudi sočasna zloraba alkohola, ki je večinoma prisoten pri odvisnikih od nedovoljenih drog, pojasnjuje Peterović.

V programih zdravljenja od nedovoljenih drog je alkohol prepovedan.

Odvisniki med mladimi se pojavljajo konstantno, vendar ne tako masovno kot v začetku devetdesetih let, kar Petrović pripisuje uvedbi primernih varnostnikov na osnovne in srednje šole.

Mladi odvisni tudi od zdravil

Problematika odvisnosti med mladimi v Pomurju zahteva kontinuirano izobraževanje mladih o posledicah zlorabe drog, saj se pojavljajo nove droge - predvsem kombinacije že znanih substanc, ki so sicer aktualne krajši čas, a zaradi nepredvidljivih učinkov zelo nevarne. Gre tudi za substance, ki jih ustreznim službam še ni uspelo razvrstiti na nedovoljeno listo, ob pojavu novih substanc opozarjata lokalni NIJZ in policija.

“Med drugim pa je treba poudariti tudi zlorabo psihoaktivnih zdravil in njihove zlorabe, izsiljevanja v predpisovanju le teh in njihove prodaje,” dodaja Petrović.

Zdravila v kombinaciji lahko smrtno nevarna

Najpogosteje gre za zdravila Lexaurin, Apaurin, različna uspavala in zdravilo Lyrica, ki je v kombinaciji z nekaterimi drugimi psihoaktivnimi snovmi lahko smrto nevarna.

Petrović še poudarja, da zloraba drog in odvisnost zaradi rizičnega vedenja za sabo potegneta vrsto drugih hudih problemov, zdravstvenih, socialnih, družbenih, propad posameznika, družine in nazadovanje družbe.      

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BB

Čestitke staršem ka majo deca preveč penez...

..če bi si jih mogli sami slüjžiti, bi se penezi ponücali za koj drüjgoga :(

Konion (nepreverjen)

Nemres za vse kriviti starše.

In reply to by BB

Pistekveliki (nepreverjen)

se strinjam. namesto ka bi jih zdravil, jim predpisuje in s tem dovoli vse še več zdravil in višjih odmerkov, da se ja fajn zadevajo. naj bi vodil zdravljenje, ne pa zadevanje oz. naj bi jim pomagal z uporabo zdravil, ne pa z zlorabo. če dovoli več zdravil in višje odmerke, je jasno da bodo to zlorabljali in ne uporabljali.

In reply to by Konion (nepreverjen)

Simon J (nepreverjen)

....presenecen bi bil, ce ti recem, da so nedovoljene droge dostikrat cenejse kot dovoljene droge. Ce se hoces napit na zabavi porabis bistveno vec denarja kot ce vzames nedovoljeno substanco na zabavi. Verjamem, da uzivanje drog ni pogojeno z prevec denarja mladostnikov ampak prej z tem, da imajo premalo denarja in potem iscejo odklop v poceni ter mocnejsih substancah.

In reply to by BB

Mimobežni (nepreverjen)

Nej rejsan. Kda san bil v srednjoj šoli mi je nej terbelo centa dati pa san travo kadil kda san scel. Tak ka neven ka so tu starski krivi ker pejnez san tak nej mel.

In reply to by BB

kja (nepreverjen)

dr petrovič nima pojma o pojmu. on sploh ne bi smel voditi te ambulante ker je pediater, torej se ne razume najbolje na odrasle. ali pa bi moral psihiater voditi to. sicer pa, da so mladoletniki odvisni od česa, čisto nobena novost ni, to ste spet mimo vdarili, sobotainfo. spet ne vete o čem pisati in blatite te bolnike. o ja, da je tudi odvisnost isto tako bolezen kot vse drugo. če ne paziš na svoje zdravje, zboliš, tudi umreš lahko zaradi posledic-npr. cuker, kap ipd. absolutno pa je lahko tudi podeovana zadeva. ampak kljub temu na odvisnike vsi gledajo postrani. zakaj potem izjavljajo nektgari zdravniki da je to isto taka bolezen kot vse drugo?! raje naj napravijo analizo koliko drugih ljudi, zlasti starejši jemljejo kaka pomirjevala in na veselo vozijo pod vplivom tega, medtem ko pilicija jim da samo pihati. še zdaleč ni fer to! povrhu poznam zdravnike, ki tudi jemljejo pomirjevala. narkomani imajo vsaj tolko v glavi ka ne vozijo.

Pistekveliki (nepreverjen)

In kaj si ti torej za strokovnjaka? Najbaukse ka de policaj se mojo zdravstveno glejdo kda tableto zemen ka me glava bolij... S keroga sveta si tij??

In reply to by kja (nepreverjen)

makuk (nepreverjen)

se strinjam. namesto ka bi jih zdravil, jim predpisuje in s tem dovoli vse še več zdravil in višjih odmerkov, da se ja fajn zadevajo. naj bi vodil zdravljenje, ne pa zadevanje oz. naj bi jim pomagal z uporabo zdravil, ne pa z zlorabo. če dovoli več zdravil in višje odmerke, je jasno da bodo to zlorabljali in ne uporabljali.

In reply to by kja (nepreverjen)

Žužo (nepreverjen)

Prvo, se navči pijsati smiselno povezane stavke. Pa te nan napiši v kero skupino odklonskega vzorca tij spadaš.

In reply to by kja (nepreverjen)

NAPAČNA VZGOJA (nepreverjen)

Vse ustanove od vrtca do fakultete, so pri vzgoji pogrnili na celi črti, že teh staršev od te mlade generacije in seveda tudi to generacijo ki zdaj odrašča. Družina več ni vrednota, starši so z otroci skupaj edino med spanjem, čez dan pa so zaposleni upravičeno ali pa tudi z izgovorom in svojih otrok ne vzgajajo, vzgaja jih socialistično - komunistična družba po nekih čudnih metodah, ne ve se več kaj je moško in kaj žensko, dva moška ali dve ženski skupaj naj bi bila družina, vprašanje kako dva moška ali dve ženski "napravita" otroka več ni relevantno. Pri takih zmešanih pojmih pa kaj imate drugo pričakovati od mladine kot to kar delajo.

. (nepreverjen)

V začetke 90-ih je blao doste več heroina, ka si jih direkt vido v parke najstnike kak se šus v žilo davlejo podneve kda so družine odile tan. Seprave letnike iz 70-ih so mele veče nevaole, nej zaj....

In reply to by NAPAČNA VZGOJA (nepreverjen)

operd (nepreverjen)

permesivna vzgoja in starši, ki bi bili brez odgovornosti in žurali.

Konion (nepreverjen)

ne motijo,ka so nej za vse samo starši krivi. Tej stavek je tak neksen avtomatski,to za takšne lidi,ker nevejo z svojo glavo razmislate.

In reply to by operd (nepreverjen)

debeliDF (nepreverjen)

Praviš ka je bilou pod Vogrami -oziroma Avstro-Ogrsko bokše. Kak si tou mislo, malo napiši ka mo tüj mi znali šteri smo nej živeli v toj klejti narodov , či je rejsan te bilou bokše. Kelko ges gledan stare slike, tou glij vö ne vidi tak. Nejsan Janšist pa itak ne ven ka zdaj mejšaš JJ tü notrik. Sploj ne razmin. Si klasičen primer skrajnoga levonje šteri sploj (isto kak skrajni desnjak ) ne vej več realno misliti.

In reply to by Konion (nepreverjen)

troll. (nepreverjen)

Eh, kakšen heroin kakšne droge..... tou je sploj nej nevarno.... korona je nevarna, od korone mo vsi mrli. Nema veze, če se drogejrate.... paziti morete edino ka se ne prehladite, ka te ste gotovi. Pa ka se nete slučajno drogejrali brez maske na obrazi, ka tou je lejko nevarno za vaše zdravje.

obv (nepreverjen)

Očitno imajo preveč evrov na voljo. Siromaki niso na dragig drogah.

troll. (nepreverjen)

Točno tak, siromaki si nemrejo privoščiti heroina. Zato pa je med njimi največji procent alkoholikov. Vino v kanistraj iz Eurošprina je zakon. #drogajedroga

In reply to by obv (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Represivni organi zbudite se. Droga se prodaja pred vami in tudi pred osnovnimi šolami. V mestnem parku pa konzumacija droge, se pravi na poti domov. Dilerji pa se vsem v brk smejijo. Če to uživajo že osnovnošolci ne 17 letniki. Malo ste v zaostanku s tekočim dogajanjem.

Tinka13 (nepreverjen)

Dokler otroci nebodo spet otroci,ampak sončki, princi, krofki,... bo tako.Starši že dojenčkom kupujejo in rinejo v roke stvari, ki so kao “prestiž in moderno” in ti potem že rastejo s tem, da oni so več oz lahko vse. Otrokom namesto omejitev,popuščajo na vseh področjih, jim z dobrinami(el skiroji, rolke,iphoni, razne fejk firme oblačil,...) kupujejo naklonjenost.Otroci pa potem postavljenje in preseravanje in s tem tudi “probanje” trave, pa ekstazy in tako naprej do heroina.Vendar starši še vedno ne priznajo, da je njihova vzgoja kriva za to, ampak je vedno nekdo drug-družba, šola,...Halo!? Vi ste tisti,ki ste pogrnili na celi črti!
Potem pa še potuha z metadonskimi ambulantami! To je zame samo legalno fiksaje!
KOMUNA-to je rešitev in delo!!

debeliDF (nepreverjen)

Praviš ka je bilou pod Vogrami -oziroma Avstro-Ogrsko bokše. Kak si tou mislo, malo napiši ka mo tüj mi znali šteri smo nej živeli v toj klejti narodov , či je rejsan te bilou bokše. Kelko ges gledan stare slike, tou glij vö ne vidi tak. Nejsan Janšist pa itak ne ven ka zdaj mejšaš JJ tü notrik. Sploj ne razmin. Si klasičen primer skrajnoga levonje šteri sploj (isto kak skrajni desnjak ) ne vej več realno misliti.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

gost4321 (nepreverjen)

Jaz pa vidim problem, da so otroci premalo podučeni o njih... seveda se jim vse predstavi kot neki "bav-bav" in so potem radovedni, če je temu res tako...
recimo MDMA (kar je tudi v ekstaziju) in ketamine se zadnje čase uporabljata za zdravljenje depresij in PTSD... seveda v malih dozah... poleg tega se človek bolj "odpre" in lažje govori o problemih...
sicer so droge nasploh že vedno bile prodajane kak zdravilo (konoplja, metadon, PcP,...)
poglejte si na youtube podcast Joe Rogan in Hamilton Morris... je dolg skoraj 3h, vendar bo vam dovolj da pogledate prvih 30 minut... naredite svojo presojo potem..

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

heroj (nepreverjen)

heroin se sploh ne uživa več tak kak nekoč. brezvezni članek, absolutno nič novega

More (nepreverjen)

Pa še Metadon vsakodnevno in brezplačno dobijo, vgojno odijo kak zombiji, za resne bolezni si pa moremo zdravila plačati ali odplačati.

Tinka13 (nepreverjen)

Točno tako!

In reply to by More (nepreverjen)

Pistekveliki (nepreverjen)

presenecen bi bil, ce ti recem, da so nedovoljene droge dostikrat cenejse kot dovoljene droge. Ce se hoces napit na zabavi porabis bistveno vec denarja kot ce vzames nedovoljeno substanco na zabavi. Verjamem, da uzivanje drog ni pogojeno z prevec denarja mladostnikov ampak prej z tem, da imajo premalo denarja in potem iscejo odklop v poceni ter mocnejsih substancah.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Temu se pravi Tradicija v pomurju!

Grinta e (nepreverjen)

Boli me johnson

Heroinas (nepreverjen)

Glavno ka je radar na sakon ovinki

gost12123415 (nepreverjen)

droge nejso problem... problem je ka jih ljudje ne uporabljajo odgovorno... če boš si tij spil deci vijna ali pa liter je razlika... isto je pri drogah.... sicer pa alkohol bi mogel biti tudi prepovedani, ker je tak največ smrti od njega...
zdravila so pa tudi droge... zato jih pa ljudje izkoriščajo, ker so lažje dostopna... posebej, če so na recept....

Pep23 (nepreverjen)

Tej doktor ima pravo da šuti! On sidi v ambulanti pa dva nahorsaniva klica prideta in da v statistiko, model idi malo za vikend vö, ka boš vido ka vse mladina žrej pa v sejbe meče....križo bi se! Sram te bilo tou službo bi že davno drugi mogo meti.

Pistekveliki (nepreverjen)

Mrliški oglednik v domi obnemoglih
to ni tak slaba stvar

In reply to by Pep23 (nepreverjen)

Koks (nepreverjen)

Če pa v vseh večjih firmah mešajo drogo

Bestarbeto (nepreverjen)

V začetke 90'ih je horsa bilou dosta več pa tude kvalitetnejše je bil zatou ka je bilo konec Jugoslavije in granice so se odprle. Tude takrat so se 18 letne dečke pikale kerih polovica gnesden na žalost nite več nega. Sakse posameznik kere se odloče za to drogo se more zavedate ka si sam pomale grob kopa in ka poti najverjetneje nazaj nite več nede. Tu nema nobeden vpliva, nej starše, nej doktor pa nej partner. Ci nekome život smrdi de se odloco sam ka de pomale šau z toga sveta. Žalostno ampak resnično.

Pep23 (nepreverjen)

Tou sploj nema veze kda je bil hors kvalitetnejši, škodo dela cejli familija. Koksgli tak ker je še ujše odvisnost od psihoze dale.

In reply to by Bestarbeto (nepreverjen)

gorbacivec (nepreverjen)

jaz pa poznam ljudi ko že več let čisto fajn funkcionirajp če vzamejo kaj. to tak ka se sploh ne opazi. verjemite mi da je puno takih. in kot je nekdo omenil tudi starejši keri so na pomirjevalih so dejansk skoraj na istem-kar se tiče nevarnosti v prometu ziher na istem.

In reply to by Bestarbeto (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Pa dobro kaj mi te komentare brišete???
Eh niti sobotainfo več ni to kar je včasih bila....

debeliDF (nepreverjen)

zakaj to pišeš se raje pitaj

In reply to by czd (nepreverjen)

Svetloba na ko… (nepreverjen)

Upajmo da cim prej pride slaba roba pa vsi spocrkajo v mukah ❤️

.. (nepreverjen)

nimaš pojma.- slaba roba je že več let na sceni, zato pa raje posegajo po psihoaktivnih zdravilih. dobro jutro! sicer pa upam da ko boš betežen in boš rabil zdravilo, da ti ne dajo pravega ali v pravi dozi, da bošp ja sam crkaval ure in ure.

In reply to by Svetloba na ko… (nepreverjen)

Svetloba na ko… (nepreverjen)

Kaksna scena??? Debil,obicni narkomani pa nic vrednezi,prle krepne de baukse za vse

In reply to by .. (nepreverjen)

Primitiveeverywhere (nepreverjen)

Ka ti se zajebavleš? Ka nekome smrt želiš. Droge majo več oblik, kda tan masne base, sireka pa mekič ješ, tisto je super pa vredi, ker je legalno.. jaaa... Pazi ka kome želiš, ka se vse v kroge vrti.

In reply to by Svetloba na ko… (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice