V Domu starejših občanov Ljutomer so od prvih dveh okužb minuli petek danes zabeležili že skupno šestnajst pozitivnih primerov. Ponoči bodo znani rezultati 35 novih testiranj.

Novo žarišče koronavirusa v Pomurju je nastalo tam, kjer bi si to še najmanj želeli, v domu za ostarele. Od prvih dveh pozitivnih oskrbovancev je danes število okužb v ljutomerskem domu za ostarele naraslo že na šestnajst, po današnjih novih testiranjih pa lahko pričakujemo še dodatne primere.

Ljutomerska županja Olga Karba je sicer za zajezitev širjenja okužb v Ljutomeru zaprla oba parka, dodatno pa so tudi omejili gibanje na javnih površinah v okolici doma starejših občanov.

Ločili okužene, čakajo na nove rezultate testiranj

Po opravljenih 60 testiranj je trenutno okuženih z novim koronavirusom 14 oskrbovancev doma in 2 zaposleni, pri vseh je zdravstveno stanje stabilno, pravi direktor doma Tomislav Nemec. Danes so opravili še dodatnih 35 testiranj, med njimi tudi nekaj zaposlenih, rezultate pa pričakujejo pozno zvečer. Ob pojavu okužb so začeli iskati možnost premestitve, ampak pri tem niso bili uspešni, morda pa bo kmalu drugače, saj so posluh za to dobili na ministrstvu, ki pripravlja rešitev za več domov, ki se soočajo z okužbami. 

Da bi prekinili vez med virusom in ostalimi, ravnajo po protokolu: "Dom smo razdelili na 3 dele, na zdrav del, na del, kjer obstaja sum okužbe in na del, kjer so potrjene okužbe. Zadnja dva dela se nahajata ločena v pritličju, v karanteni za steklenimi vrati," pojasnjuje Nemec.

Vso osebje ostaja v domu in se ne vrača domov oziroma lahko gre domov izjemoma v posebnem režimu, omogočili pa so jim tudi prenočevanje v bližnjem turističnem objektu.

"Trenutno so v turističnem objektu nastanjene 3 zaposlene, ki želijo zaščititi svojce, da ne bi prenesle morebitno okužbo domov," razlaga Nemec, ki še poudarja, da so v tem trenutku naredili vse, kar je mogoče, da bi preprečili širjenje virusa.

Novi rezultati testiranj bodo tako pokazali, kakšen bo nadaljnji potek dogodkov v ljutomerskem domu starejših občanov, kjer je zaposlenih 90 oseb in 152 stanovalcev. Kot pravi direktor doma, ne želijo, da bi se virus še širil, čeprav so prognoze na podlagi izkušenj drugih domov za ostarele, kjer so se pojavile okužbe, manj optimistične. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slavko. H (nepreverjen)

Toga direktorja, bi bilo potrebno kaznovati, za vse okužene in mogoče umrle... v zatvor znjin... kak se je nej zavedo, kakšna bolezen je tou... Haloooo,... total idiot.... Prosim vlado, da kaznuje vse tej je.... e, zaradi takšnih narcisoidov mo mogoče dobil coronoviros...

čista resnica (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ge so svojci teh starostnikov ka tou mirno gledajo !

In reply to by Slavko. H (nepreverjen)

srgregerg (nepreverjen)

Svojci so v parki odle glejdat svoje dedeke pa babice ka so se v švercale. Nika ge so svojci. Svojci so beteg not prinesli.

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Vlada Janeza Janše se več kak zavzeto spopada s problemom pomanjkanja mest v domovih za ostarele. V koalicijsko pogodbo so napijsali, ka do tej problem rejšili. Evo, zdaj ga rešavlejo. Še tri kedne, pa de mesta kelko ščejš. Aleksandra Pivec, Janez Janša, Matej Tonin pa Zdravko Počivalšek do dokončno rejšili prostorsko stisko v domovih za starejše.

In reply to by Slavko. H (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne želimo, da bi se virus širil, a prognoze so lahko drugačne

Neverjeten naslov, što si lejko želi ka bi se virus še širil.

Realnoo (nepreverjen)

TAKSNI PORTALI KAK TE SI ZELIJO SIRJENJE VIRUSA, KER POTEM IMAJO NOVICE NA KROZNIKI.
VSE ZA KLIK;)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Realnoo (nepreverjen)

Drzava zahteva 2x dnevno razkuzevanje vecstanovanjskih objektov. Na potezi so upravniki kateri bodo probali cim vec iz tega strziti. Nasrali do itak stanovanjci. Hvala drzavi, da bo elektrika cca 2 eur/mejsec menje, ostali stroski pa do se lepau vrstili.
VSAKI DEN OBJAVLJATE ENI IN ISTI BULSHIT. ZAKOJ NE RAZISCETE PRI KOMUNALI, FISI, VENTI KAJ O TEM IN JAVNO OBJAVITE CEJNE STORITEV...CEJNE DO ODERUSKE, KVALITETA IZVEDBE PA VERJETNO MEJSANJCA BENCINA IN VODE:)

4bfhc (nepreverjen)

DSO je lahko leglo okužbe. Prisotnost okužbe pri stanovalcih in zaposlenih se vsekakor lahko kaže zaradi neupoštevanja pravil kot so pet trenutkov higiene, samega razkuževanja rok, neuporaba ali nepravilna uporaba zaščitne varovalne opreme, razkuževanje delovnih površin,..
Zaprtje okoliškega parka je povsem zgrešena poteza.
Že zdavnaj bi morali zaprti celoten DSO in onemogočiti vstop in izstop vsem razen stanovalcem (premestitev) ter zaposlenim ob predpostavki, da imajo urejeno nadomestno bivanje za čas potrjenih okužb..

goostt (nepreverjen)

Ja Olgica kaj delaš, razen, da imaš državno plačo, zdaj je tvoj čas, ajde da vidimo ?!

In reply to by 4bfhc (nepreverjen)

caplja (nepreverjen)

Res ne želim podajati žaljivega komentarja ampak to, kaj se je zgodilo v domu, je res prava katastrofa od odgovornih. Sprejemali kup preventivnih ukrepov na papirju, držal se jih ni nihče. Saj stanovalci so še najmanj krivi, pa četudi so se sprehajali po mestu. Kaj potem ni nikogar, ki bi jih nadziral. Lepo vas prosim. Ob lepem vremenu so jih spuščali v park, da so se sprehajali, posedali po klopcah in klepetali z mimoidočimi v parku. Halo? Je to karantena? Po drugi strani so prepovedali obiske svojcev, ob vhodnih vratih in v parku pa so se prenašale stvari od svojev v dom. In sedaj jok in stok kdo je pogrešil in kako je viruz prišel v dom. S spoštovanjem do vseh zaposlenih zdravstvenih delavcev ampak kje so bili ostali zaposleni, da tega ni nihče videl? Zagotovo so bili prepričani, da se tukaj kaj takega ne more zgoditi. In kdo bo na koncu odgovarjal? Srčno upam, da bodo vsi okuženi ozdraveli in potem bomo lahko šli dalje. Kaj, če ne bodo? Bo spet opravičilo, da so imeli že predhodno kup drugih bolezni? Res žalostno, kakšno vodstvo imamo, In tu res velja pravilo, da le čevlje sodi naj kopitar.

In reply to by goostt (nepreverjen)

ajtek (nepreverjen)

in takim prepoved gibanja ni mogoče izvajati ker se gor vužgejo; inf pooblaščenka, pa varuh ćčl pravic, pa Levica, Sd, SAB in LMŠ ipd....zaradi takih mo vsi mogli pocrkati

In reply to by caplja (nepreverjen)

Pastirček. (nepreverjen)

Beeeeeeeeeeeeeeee............

Domačin (nepreverjen)

Najhuje je to,ka je od gospoda Nemca,okužen otrok že 14.dni on pa hodo po domu,trebej ga kazniti,puščal pa je tudi varovance ven na sprehode,gdo je odgovoren zaj,sam direktor doma!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice