Segrevanje poleti kliče po pogostejših izpiranjih vodovoda in hišnih inštalacij, segreva se namreč lahko tudi voda v vodovodnem omrežju.

Po razmeroma kislem začetku poletja se živo srebro zdaj vendarle vzpenja in z vse toplejšim ozračjem narašča tudi temperatura tal. Ta je eden od pokazatelj sprememb v okolju, vpliva pa tudi na oskrbo s pitno vodo oziroma na zagotavljanje njene neoporečnosti.

Temperatura vode tudi do 25 stopinj Celzija

Pri Vodovodu sistema B navajajo leta 2015 objavljeno magistrsko delo Mateje Kopar z naslovom Časovne in prostorske značilnosti temperature tal v Sloveniji, iz katerega je razvidno, da povprečna letna temperatura zraka v Murski Soboti znaša 10 stopinj Celzija, najvišje mesečno povprečje pa z 20,6 stopinj Celzija zasledimo meseca julija. 

Povprečne mesečne temperature tal, izmerjene v Murski Soboti na globini 100 centimetrov (1980-2014), so medtem: 

Vir: vodovod-b.si

Kot je razvidno iz grafa, se temperatura tal 100 centimetrov globoko v najtoplejših poletnih mesecih dvigne nad 20 stopinj Celzija. 

Prav na globini 80-100 centimetrov pa so običajno položeni tudi sekundarni cevovodi in priključki, zaradi česar lahko na delih vodovodnega omrežja z manjšo porabo temperatura vode občutno naraste - tudi do 25 stopinj Celzija. 

Mejnih vrednosti za temperaturo vode na pipi uporabnika Pravilnik o pitni vodi sicer ne določa, a Svetovna zdravstvena organizacija priporoča temperaturo pitne vode do 25 stopinj Celzija, da bi omejili rast mikroorganizmov.

Ob dezinfekciji poleti še izpiranja

Kot pojasnjujejo pri Vodovodu sistema B, upravljavci vodovodnega omrežja zagotavljajo kvaliteto pitne vode z dezinfekcijo s klorovimi preparati, v poletnem obdobju pa vršijo tudi pogostejša izpiranja tistih delov vodovodnega omrežja, kjer ugotovijo zastajanje in pregrevanje vode

Monterji med pregledi hišnih vodovodnih inštalacij sicer ugotavljajo, da k pregrevanju vode velikokrat prispeva še vrsta drugih napak. Uporabnikom tako najpogosteje svetujejo izpiranje hišne inštalacije, predvsem poleti in po daljši odsotnosti.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zavedni (nepreverjen)

KOLIKO KLORA DO SIPALE, DA VODA NA GORIČKON NEDE OKUŽENA TISTA GNOJ...PO 50 KILOMETRIH..

NA GORIČJEM PA VRTINE Z NEKAJKRAT BOLŠO VODO SAMEVAJO- TISTE, KI SO JIH OBČANI PLAČALI.
VSE Z MANOPOLISTIČNIM ~ MAFISKIM ~DIKTATORSKIM~IZKORIŠČEVALSKIM NANENOM...LEKARNE.ITD

horgoš (nepreverjen)

In kaj na to pravi strokovnjak iz Odranec?

goostt (nepreverjen)

Zanima me naročnik in plačnik članka, da si dovoli pisati take neumnosti vključno z navedbo magistrske naloge, ki je tudi objavljeno v soboških novinah!?

In reply to by horgoš (nepreverjen)

Posranecf (nepreverjen)

Pomali de vroča voda vo tekla z pipe. Na konci mo davkoplačevalci vračali nazaj peneze EU, ka so naši občinski veljaki in projektanti dobro naredili vodovod, keri je še nej dokončani v celoti. Za te vodovod so si nekateri napunili žepke, ka so sodelovali pri projekti. vse odgovorne kazensko preganjati.

Glavno ka so se župani pri podpisi pogodbe fajn nažrli pa znapili, napunili bleke pa eno lopato zemle vrgli v grabo kot znak začetek projekta.

V sloveniji ovčereja cveti. Pred par mesci se je brilo, zdaj do volitve za župane in ovce že čakajo na ponovno britje, ka de te pa 4 leta mer.

vrtan3k (nepreverjen)

najbokše pa ka zdaj ko vlada sušno obdobje ka mo še tratili vodo...

Starejše novice