Soboška občina je uresničila svojo namero. Do konca tega meseca bo na vseh ekoloških otokih umaknila zabojnike za ločeno zbiranje mešane embalaže in papirja.

Problematika ekoloških otokov ni nova, saj smo o tem letos že večkrat poročali. Ekološki otoki, ki naj bi predstavljali rešitev, so postali težava. Gore smeti na ekoloških otokih niso bili samo skrajno neprijetni prizori, ampak se je od njih širil tudi neprijeten vonj. Ob obupnem smradu pa odpadki predstavljajo tudi potencialno higiensko tveganje.

Spomnimo, da so na težave opozarjali tako občani kot tudi mestni svetniki. Svetnici Vlasta Veren in Brigita Perhavec sta opozarjali na nevzdržno stanje ekoloških otokov ob križišču Grajske ulice ter v Rožnem naselju. 

Stanje na ekoloških otokih odraz naše kulture

Zaradi kupov smeti okrog ekoloških otokov so se na soboški občini odločili, da bodo ukrepali. Mestni svetniki so sprejeli sklep, da se odstranijo zabojniki za ločeno zbiranje mešane embalaže in papirja ter tako ostanejo samo še zabojniki za zbiranje stekla in steklene embalaže. Župan Aleksander Jevšek je na seji mestnega sveta dejal, da vprašanje glede ekoloških otokov ni vprašanje investicij, ampak vprašanje kulture vseh nas in, da je potrebno na tem graditi.

Umik zabojnikov za ločeno zbiranje mešane embalaže in papirja

Do konca meseca septembra bodo tako na vseh zbirnih mestih - ekoloških otokih v Mestni občini Murska Sobota umaknili zabojniki za ločeno zbiranje mešane embalaže in papirja. Na zbirnih mestih bodo tako ostali samo zabojniki za zbiranje stekla in steklene embalaže.

Mešano embalažo bodo gospodinjstva v individualnih hišah tako kot doslej lahko prepuščala v prozornih vrečah, papir pa v zabojnikih za zbiranje papirja. 

Odvoz papirja in embalaže iz individualnih stanovanjskih hiš se bo tudi v prihodnje vršil enkrat na štiri tedne. Nespremenjen ostaja tudi način zbiranja mešane embalaže in papirja v stanovanjskih blokih. 

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Replika (nepreverjen)

Vse bi bilou praf,če bi komunala redno odvažala smeti z otokov.

krščen matiček (nepreverjen)

pa če bi ti odpad deval v pravi kontejner, ne pa na tla

In reply to by Replika (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ekološki otoki so nujno potrebni in čista budalaščina jih je odstraniti. Tou ka se lidge ne držijo reda je istina, samo tej ka se ga ne držijo pa v te kontejnere mečejo fse povprej se tudi dale, brez tej otokov toga nedo držali. Seveda občina misli ka de sfoj problem rešila, pa de ga rejsan ali de pa samo predjala svojga na sosidovoga. Zdaj do te svoj odpad vozili v šance, šume, v nejzaklenjene kontejnere pred blokami . Tou je velka napaka , ščen povedati kaje bokše meti manšo nevolo kak vekšo.

markow83 (nepreverjen)

Odvoz se bo vršil enkrat na štiri tedne? :D Te pa je svinjarija prej odraz naše kulture. Vozite 1x na keden pa nede svinjarije.

Kulturen (nepreverjen)

Na goričkon že zdaj vozijo idnouk na 4 kedne pa problema.

In reply to by markow83 (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Ljubljančani so zabojnike dali v tla, pa nega smeti. Položnice se bojo zdaj ziher znižale, smeti bojo pa vozili v šumo.

- (nepreverjen)

sproti odvažajte, pa ne bo kupov smeti!!

citroen (nepreverjen)

Najlažje je ukiniti ekološke otoke, da bi pa lahko večkrat odpeljali smeti pa na Komunali in MO niso pomislili, aja dodatni stroški, manj dobička...

miicika (nepreverjen)

PA DO ŠUME PUNE ....TO SI ZMISLIJO NORCI....ZAPOSLITE SOCIJALCE.. PA ZDIGNITE KOM. STORITVE..ČUVAJTE NARAVO.

vodka (nepreverjen)

Komunala naj več krat odpela smeti pa de vredi. Kak na komunali oziroma Saubermaheri nemajo telko pametnoga ka bi gor prišo zakoj je puno smeti. Prvič zatou ka jih proizvajamo občani drugo pa ka je preveč premalo odvozov. Na toj Lendavski je tüdi prroblem ka lokali tan odlagajo steklovino pa je vse založeno.

červek (nepreverjen)

Slika je iz getoja na Lendavski .Sramota za vse vodilne v Soboti . Smetnjaki ne sodijo pred bloke ,ker je poleti neznosen smrad .

školnik (nepreverjen)

To je odraz kulture občinarov in njihovih svetnikov. Najlažje je nekaj ukiniti in je problem rešen. Zdaj pa osnovnošolska deca naj čistijo okolico Sobote. Čestitam soboškim svetnicam, le kaj bi one izglasovale če bi postale državne poslanke ?

Sobočanec zavedno (nepreverjen)

Nej so one izglasoval, le kokodakale so

In reply to by školnik (nepreverjen)

Pufi1... (nepreverjen)

Najvecji problem je v ton ka v te zabojnike mečejo smeti tudi lidge s sosednjih občin. V Rakičanu npr mečejo notri smeti beltincari, odrancari, lendavcari ... Vsi ka se vozijo mimo. Gda komunala sprazni kontejner je že na drugi den pun. Domačini včasih sploh nemremo tam smeti notri dati.

lendavčan1 (nepreverjen)

ja kam pa naj mečemo, pri nas so zdavnaj te zadeve ukinili, med tem nas neki penziči nap* ,da iz goric v kontejnerje mesta nesmemo metati, medtem pa v goricah teh zabojnikov ni....

In reply to by Pufi1... (nepreverjen)

arek (nepreverjen)

Namesto da bi povecali frekvenco odvozov, raje ukinejo. A bodo tudi na poloznici nizji zneski? Ne, ker bi vsak imel se en kontejner doma, ali pa bo odvgel v naravo. Zelo eko, ali zelo vse za dobicek.

zola (nepreverjen)

dobro je tak vsake ma doma svoj koš za smeti, nej ka ene vozijo pune vreče smeti v tej zabojnike od doma. naj se doma večje koše nabavejo

Djdfjfkdj (nepreverjen)

Ce bi vsaki den pelali tej smeti bi bilo cisto. Te pa mo ge pac pelo v šumo ali poleg expanoja

Bu-bika (nepreverjen)

Kaj pa če bi (pač) odpeljal v Zbirni center Murska Sobota?
Zbirni center se nahaja na Obrtni ulici 40 v Murski Soboti (pri nekdanjem Merkurju, ob novi samopostrežni avtopralnici). Več na https://www.saubermacher-komunala.si/kje-zbiramo-odpadke/murska-sobota.
Za občane Mestne občine Murska Sobota je prevzem odpadkov brezplačen (pokažeš samo odrezek zadnjega plačila položnice). Zbirni center je zamenjava za nekdanje zbiranje kosovnih odpadkov po ulicah.
Bi šlo?

In reply to by Djdfjfkdj (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo 365 dni v letu

In reply to by Bu-bika (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Pozar gasimo z bencinom. Količino smeti bomo zmanjsali z umikom kontejnerjev. Genialno.

Satahovcar (nepreverjen)

Fse je to lepo pa prav.Super. Isto kak to ka so kosovne ukinili. Zaj pa mamo pac pune sume smeti! Dobro to tak..super! Etan v mejaj pa lozice lejko fsako voro znova idemo brat pa pobejrat televizije pa hladilnike pa tepihe pa gumije... Bravo!

budale saubermacher (nepreverjen)

po tujini odvazajo smeti iz taksnih otokov vsaki dan ! Prinas pa po kolendarju na teden 2 ali 3 mogoče kje celo 4

Trobenta (nepreverjen)

To s tejh smeti bi se dalo napraviti en super raziskovalni članek. Mij ločujemo papir, plastiko, steklo pa tak dale, smetarji pa s ten slujzijo ka dale predelujejo pa odavlejo. Pošteno bi bilo ka za ločevanje dobimo mense zneske na poloznicaj. Ovi do služili mij mo pa sortejrali pa od toga nič meli. Ge priznan ka doma več ali menje mecen vse v isti koš, naj si tam sortejrajo sami.

Vipko
Truplo

Kar pametno razmišljaš, razen tistega na koncu! Vendar, so kje dokazi, da je položnica dovolj za vse v zvezi z odpadki, dočim je njihova predelava čisti dobiček? Če da... bi morala v našem primeru Komunala, dobiček deliti s "proizvajalci osnovnega materiala"... Aja, "sanja svinja o kukuruzu!"

In reply to by Trobenta (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

verjetno si na to fejst ponosen

In reply to by Trobenta (nepreverjen)

ZDezele (nepreverjen)

Pri nas doma mamo vreče za embalažo pa kontejner za paper pa nan vozijo mesečno pa nega problema.... Sobočance morete biti redno nemarne :))

Ssobote (nepreverjen)

Sploh Sobočani ne mečemo notri ka je sigdar puno. Že drugi den da ga spraznijo prpela nošče 8 punih vreč pa je gotovo.

In reply to by ZDezele (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Varašanec je bil pa de osto manjak.... Tomi primerne so tudi slike....

Ja , ja , (nepreverjen)

Kot , da je to kaj novega , kaj sploh imamo davkoplačevalci od take občine , nič , ali skoraj nič , razen nekih neumnih projektov .

Ne laži (nepreverjen)

Rkološki otoki so brez veze, sakši doma plačuje odvoz odpadkov, zakoj bi mogo te se voziti.

Trobenta (nepreverjen)

Samo van dan primer tistim ka drugače razmišljate. Či pelate paper na dinos dobijte plačano. Če ga date saubermacheri dobijte vekso položnico. V razmislek, zakon bi njin ločeval papir?

čarni vrag (nepreverjen)

Odkupne cene za na Dinosu so več kak bedne. Zraven pa še nikdar sita država s svojim Fursom sili. Moraš podpisati izjavo, ka so odpadki iz tvojoga gospodinjstva. Te lejko na leto odaš za 1200 Eur, brez davka, So pa pametnejši naši ljubi sosedje Hrvati. Tan je večina steklenic in pločevink povratnih. Pri večini trgovskih hiš imajo avtomate, v katere daješ te steklenice in za vsako dobiš pol kune (cca. 7 centov) dobropisa. Pri enon žakli pivskih pločevink se že nekaj nabere. Zato pa tan skoro ne najdeš odvržene steklenice ali pločevinke. Priporočam našim občinarom izlet na Hrvaško. Lejko se z električnimi autujami pelajo

In reply to by Trobenta (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

za vse je kriva občina
za to ker njene službe in družbe ne delujejo tako kot je treba
Pa kaj mislite tepci, da bo narod nazaj peljal smeti če je polno
jasno da jih bo tam pustil
pa še to nekje sem prebral da je administrator peder
Marićka matička, meni pa je ves čas govoril, da je kuhar

čarni vrag (nepreverjen)

Nika ti ne pomaga, ki si si prisvojil moj nick. Mogo bi ti še glavo posoditi. Že od daleč se prepoznajo tvoji umotvori.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Flukiest (nepreverjen)

resitev je edino v pogostejsem odvozu smeti, stiskalnicah za plastenke, obcina bi jih lahko subvencionirala, pa naj ze enouk enjajo lafrati pa brez veze luft dodatno onesnezevat , saj pa se nejso nika napravili za zmanjsanje plastike, kak lejko cakate da do se ljudje spremenili?

Flukiest (nepreverjen)

Eouk san vido na sotinskon bregi ka je en frajer na kolovozni cesti dol zmetal stara okna vred s steklon notri, Ce se jeme je Dali gor na tiste breg pelati namesto ka bi doma steklo v skukel pa lejs gor vuzgal te njeme pa taksnim nemre nisce pamete k sebi spakivate, na te otoke pa so tak vecinoma gostilnicari vozili

Flukiest (nepreverjen)

Btw, nej jij je samo dol zmetal, se fajn jih je po vrsti sklal po poti, zaj po mi naj nesce razlozi ka je te Mel v glavi

In reply to by Flukiest (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice