V kolikor ste se v zadnjem času sprehajali skozi soboški park, ste za gledališčem Park lahko opazili na novo zasajena drevesa. Ta so nadomestila stara, ki so jih zaradi nevarnosti morali posekati.

Lansko leto, konec meseca avgusta je veter v Murski Soboti ruval drevesa, nastradala so tudi nekatera v soboškem prvaku. Te so zaradi nevarnosti morali odstraniti.

»Skupina dreves, ki smo jih morali odstraniti, je bila poškodovana v vetrolomu lani avgusta. Vetrolom je drevesom polomil vrhove, tri drevesa je dvignil, jih na pol izrul in vse skupaj je nevarno viselo nad potjo in s tem ogrožalo obiskovalce,« so nam, odgovorili na soboški občini.

Zasadili približno petdeset dreves

Vsi ukrepi so bili določeni po skupnem terenskem ogledu z arboristko Tanjo Grmovšek in gospodom Krivcem iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Poškodovanih in odstranjenih je bilo osem dreves vrst gaber, hrast in bukev.

»Na novo so se zasadile iste vrste, ker na ta način ohranjamo park tak, kot je bil zasnovan, da ohranjamo drevesno pestrost, raznolikost in prvotno zasnovo. Zasajena ni bila samo ta skupina dreves, ampak smo po celotnem parku zasadili okrog petdeset dreves in grmovnic. Vsako leto na novo zasajujemo vrste dreves, ki so propadla in tudi take, ki se jim življenjska doba izteka«.

Obnavljanje in ohranjanje parka ni delo za eno sezono temveč je trajen proces, ker drevesa sadijo za naslednje generacije, tudi za petdeset let naprej, pravijo.

»V kolikor se obnavljanje in nadomestna zasaditev ne izvaja redno, potem  lahko pride ob takšnem vetrolomu, kot je bil lansko leto in neurju, ki je bilo v letu 2008, do velikega manjka dreves oziroma praznin v parku«.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Super, naj še kakšne platane posadijo.

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec či tij nebi bil socialni problem pa takši manjak kak si bi jih tij tudi lejko.

In reply to by . (nepreverjen)

Mmmjj (nepreverjen)

Lahko bi počistili grmovja in gozdove okrog teniškega igrišča in fazanerije. Dalo bi se še kaj urediti na travnatih območjih pri pomožnem murinem igrišču. Ta igrala, katera so sedaj so lepa popestritev v tem delu.

Starejše novice