Zaradi prepolnih oddelkov so primorani spati na hodnikih ali v skupnih prostorih. V prenatrpanih prostorih pogosteje nastajajo konfliktne situacije, spori, zlorabe oziroma nasilno vedenje med stanovalci oziroma med stanovalci in zaposlenimi.

Varuh človekovih pravic opozarja, da je nastanitev oseb z duševnimi motnjami v varovanih oddelkih v socialnovarstvenih zavodih (SVZ) nevzdržna. V Sloveniji so štirje posebni zavodi, eden od njih je tudi v Pomurju, in sicer Dom Lukavci v Križevcih pri Ljutomeru, kjer se prav tako soočajo s prezasedenostjo in posledicami, ki zaradi tega nastanejo. 

V posebnem poročilu varuha človekovih pravic so predstavili tudi nekaj konkretnih skrb zbujajočih primerov, eden od njih je ravno iz Doma Lukavci. 

Nasilen do sostanovalcev

V Domu Lukavci, kjer imajo tri varovane oddelke, so se v začetku letošnjega leta obrnili na varuha s prošnjo pri pomoči reševanja stiske stanovalcev in zaposlenih zaradi nasilnega stanovalca. 

Konec meseca oktobra je policija namreč k njim prisilno privedla stanovalca, ki so ga morali na podlagi sklepa sodišča sprejeti v varovani oddelek kljub temu, da so jih obvestili, da so prezasedeni, in da morajo stanovalce že nastanjevati v jedilnici. Nedolgo po njegovem prihodu so se začele prve težave.

"Po nastanitvi so bili s strani Psihiatrične bolnišnice Ormož obveščeni o zelo nasilnih napadih izpostavljenega stanovalca na sobolnike. Lani je bil tako izpostavljeni stanovalec fizično nasilen do drugega stanovalca, ki je pri tem utrpel poškodbo roke. Dejanje je bilo impulzivno, nadaljnje fizično nasilje so stanovalcu preprečili zaposleni. Nasilen je bil tudi do stanovalke, ki ima moten stik z realnostjo. Ni trajalo dolgo, ko je ponovno prišlo do hujšega izbruha jeze in neobvladljive agresije stanovalca, ko je potisnil drugega stanovalca, da je padel po tleh," piše v poročilu.

Noben ukrep ni zalegel

Ker je stanovalec še naprej ogrožal svoje zdravje in zdravje drugih so se odločili za poseben varovalni ukrep in mu omejili gibanje znotraj enega prostora. Toda tudi to ni zaleglo, saj je stanovalec dodobra poškodoval sobo, v vratih pa je celo naredil veliko luknjo. Zaradi nasilnega vedenja so morali posredovati policisti, reševalna služba in zdravnik. Do prihoda omenjenih so stanovalca komajda obvladali štirje zaposleni, nato pa je bil še isti dan hospitaliziran v Psihiatrični bolnišnici Ormož. 

V Lukavce se je vrnil v sredini decembra in čez dva tedna so se napadi nadaljevali. Zaradi slabih izkušenj in prestrašenosti so v zavodu izvedli okrepitev službe v nočnem času, poostreno so nadzorovali vedenje in počutje stanovalca, dopolnili so njegov urnik za aktivnosti in animacijo, a se je njegovo obremenjujoče vedenje nadaljevalo in znova izbruhnilo kot nasilje. 

“Zaradi neodzivnosti računalnika je stanovalec prevrnil mizo z računalnikom, tolkel z računalniškim ekranom po mizi, uničil televizor, ki je bil v bližini, nato pa odšel še na varovano dvorišče, kjer je razbijal s stoli in prevrnil mizo za namizni tenis. Poleg tega je grozil zaposlenim, da jih bo vse ubil s pištolo."

Po novi intervenciji je bil stanovalec ponovno hospitaliziran, zavod pa je poudaril, da tovrstne osebe ne morejo bivati v varovanih oddelkih socialnovarstvenih zavodov, saj osebje ni dovolj usposobljeno za obvladovanje tako hudega nasilja. Stanje se je nato nekoliko umirilo, težave s prezasedenostjo so se uredile, ponovno pa so na plan udarile konec letošnjega julija.

Ponovno prezasedenost in neupoštavenje zavoda

Konec letošnjega julija je Dom Lukavci varuha seznanil, da je zaradi prezasedenosti varovanega oddelka znova primoran nastaniti dve osebi z duševno motnjo v skupnem dnevnem prostoru varovanega oddelka. Sodišče je v obeh primerih odločilo o nastanitvi kljub negativnemu mnenju zavoda. Zavod je zoper oba sklepa vložil pritožbo ter Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in socialno inšpekcijo obvestil o ponovni prezasedenosti varovanega oddelka.

Dom Lukavci ima tri varovane oddelke, v katerih so nastanjene osebe z motnjami v duševnem razvoju in osebe z več motnjami, osebe s težavami v duševnem zdravju. V Domu Lukavci ugotavljajo, da osebe, ki jih sodišče nastanjuje v varovane oddelke, niso vedno ustrezne glede na siceršnjo strukturo stanovalcev.

Država naj poskrbi za ustrezno obravnavo

Varuh človekovih pravic opozarja, da, če je država že brez njihove privolitve zakonsko predpisala nastanjevanje oseb z duševno motnjo v varovane oddelke SVZ, da je potem dolžna zanje zagotoviti dovolj ustreznih zmogljivosti in ustrezno obravnavo.

Saj sedanje stanje, ko se osebe z duševno motnjo zavračajo oziroma nastanjujejo v prepolne sobe, jedilnice, dnevne prostore in na hodnike, ni sprejemljivo ter pomeni kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

gerebere (nepreverjen)

vlada kupuje luksuzne avte...za te socialne pa nemajo sob...sramota.
glavno ka nam perejo možgane o jebnom piransk.zaliv..

Tujec 2 (nepreverjen)

Glih so me malo ven pustili, takoj pizdarije..... Tak moram v ponedeljek nazaj.

Tujec 2

Ti, ki uporabljaš moje ime ( nick ), pazi, da te ne bom našel ! Potem sam sebi prepiši tisto, kar se bo dogajalo s tabo. Nisi tako skrit kot misliš !

Starejše novice