Po zadnjih podatkih o porabi ambulantno predpisanih zdravilih v državi izstopa predvsem Pomurje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pred kratkim objavil publikacijo o porabi ambulantno predpisanih zdravil v Sloveniji v letu 2018, predpisanih na zelene in bele recepte. Kot so ugotovili na osnovi podatkov, pridobljenih iz baz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kamor jih pošiljajo lekarne, je bilo v letu 2018 izdanih 18,1 milijonov receptov za zdravila v vrednosti 516,7 milijonov evrov. 

Ali povedano drugače: vsak prebivalec Slovenije je v povprečju prejel 8,63 recepta s predpisanimi zdravili v skupni vrednosti 250 evrov. Številke pa razkrivajo tudi kar nekaj – žal ne pretirano razveseljivih – zanimivosti o Pomurcih.

Največ receptov izdanih na skrajnem vzhodu države

Glede na to, da  Pomurje že dolgo zaznamuje nezavidljiva zdravstvena slika prebivalstva, najbrž ni presenetljivo, da tudi po številu predpisanih receptov na tisoč prebivalcev zasedamo prvo mesto med vsemi statističnimi regijami v državi. 

Je pa dejanska razlika, izražena v odstotkih, vendarle pretresljiva, saj je pri nas izdanih skoraj četrt več receptov v primerjavi s slovenskim povprečjem:

Najmanj receptov, 11 odstotkov manj od slovenskega povprečja, je bilo predpisanih v osrednjeslovenski regiji. Pod povprečjem pa so se znašle le še gorenjska, goriška in obalno-kraška regija. Na državni ravni povprečje sicer znaša 8.673 receptov na 1.000 prebivalcev.

Največ predpisanih zdravil za bolezni srca in ožilja

Med vsemi lani izdanimi recepti v Sloveniji je bilo sicer največ predpisanih za zdravila za bolezni srca in ožilja, zdravila z delovanjem na živčevje ter zdravila za bolezni prebavil in presnove. 

Tudi tukaj v mnogih primerih izstopamo prav Pomurci, med največjimi porabniki smo na primer pri zdravilih, ki jih uporabljajo bolniki s kroničnim srčnim popuščanjem in zdravilih za spreminjanje ravni serumskih lipidov.

Recepti za antidepresive v porastu

Zanimivi pa so še podatki o porabi zdravil z delovanjem na živčevje. Pri NIJZ namreč ugotavljajo, da trend porabe anksiolitikov, ki jih prejema 6,9 odstotkov slovenske populacije, v zadnjih 15 letih postopno pada.

Predpisovanje antidepresivov je medtem v porastu. Število receptov za slednje se je namreč v primerjavi z letom prej povišalo za 3 odstotke. 

Tudi tukaj se naša regija uvršča visoko, saj so antidepresive najpogosteje predpisovali v zasavski in goriški regiji, sledita koroška in pomurska regija. Povprečno je antidepresive prejemalo 7 odstotkov populacije. 

Sicer pa kot zanimivost omenimo še, da se je Pomurje tik pod vrhom lestvice zašlo tudi po obremenjenosti farmacevtov. Tudi lani so bili najbolj obremenjeni farmacevti v koroški regiji, kjer je en farmacevt skrbel za 1.908 oseb, in v pomurski regiji, kjer je to razmerje bilo 1:1.879.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neko (nepreverjen)

Sploj nika čudnoga, če pa je tri frtale naroda psihičof, debeleh ale hipohondrof. 1/2 prometa ali tablet pa sigurno lendafske kunec pogej.

Dündek (nepreverjen)

Jevšek? Jih maš zadosta?

(nepreverjen)

Dobil 4 vrste zdravil od tega dve napačni, kam lahko pošljem neuporabljene tablete?

Neko (nepreverjen)

Tou moreš v Ormož nazaj pelate.

In reply to by (nepreverjen)

sokrates (nepreverjen)

Itak, točno tak kak je prvi pravo. Trij frtale prekmurja je hipohondrov in manjakov keri so po več mejsecov na bolniških ka se jin ne da delati. Rajši tablete žrejo kak bi delat odli. Narod za sakši drek tableto zeme, tak ka je že ogromno ljudi tabletomanov. Te pa se bunijo gda se guči o marihuani ka bi jo legalizejrali, prej ka so tou hašišrai pa ka tou povzroča odvisnost. Teh 100 šleperov tablet ka jih pa prekmurci na leto požrejo pa je super. Eni komaj čakajo ka dobijo tablete, bilo kakšne, glavno ka te s sousidami razpravlajo keri je bole betežen pa keri ma več tablet. Če moreš samo eno tableto na den požrejti si rejden luzer. Pa zdaj lejko milijon minusov stisnete tiste ka se v mojon posti najdete ali tou nede nikaj spremenilo. Delan v bolnici pa tou sakši den cuj gledan.

luc-ifer (nepreverjen)

Pa što jih predpisuje pa mislite ka te tablete v resnici uporabljajo polovica jih je zavrženih sploh od namišljenih bolnikov, zato so krivi zdravniki, ki jih predpisujejo namesto, da bi postavili pravilno diagnozo izpišejo recept in protibolečinsko tableto?

DF (nepreverjen)

luciferu opet imaš drisku
ne smeš piti toliko Donat a,,, Bolje da piješ Jamnicu

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Tebi bi pa svetoval, da obiščeš ustanovo, ki zdravi frustracije in bolečino, ki je na zunanjosti nevidna mogoče za začetek Ormož ?

In reply to by DF (nepreverjen)

Dr. (nepreverjen)

Nič pretiranega ne izhaja iz teh ugotovitev, še posebno če gledamo povprečno starost in ustaljeno prakso zdravstva, za vsako stvar ima farmacija tabletko...
Nej pa prekmurje dol srate.

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Pa ka se zajebavlete , ges man Krkine delnice , taka lepo vsi tablete papat , ka do naslednje leto višje dividende .

. (nepreverjen)

Kdo je naroči to analizo?

hjtzjtzj (nepreverjen)

Tak kak vsi omenjate tak je tudi rejsan. Sausida kak doktorca pravla ka je to nej normalno kelko lidij sake den prijde k doktore ka ga negi neka malo bolij pa včase ščej tablete za nekoj.

Tau je samo v prekmurje ka te malo pikne v pljučaj ale pa v nogej pa že ideš na urgenco naj ti EKG delajo.

A79 (nepreverjen)

Kaj bi Toni na to povedal: "...vježbaj pi..a ti materina!!!!!"
https://www.youtube.com/watch?v=1na79fp8C-o

. (nepreverjen)

Ljudje so bole zgarani fizično in psihično kak v ljubljani, ka samo po političnih stolčkih sedijo, pa več bosancof je v ljubljani, ti že po konstituciji ne nucajo zdravil, na njivah in v okolju je več strupof ko pridejo k doktori v ljubljani, dobijo zdravilo, ki jih nucajo, pri nas se šele učijo na primerih.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice