19. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za svetovni dan stranišč. Skoraj polovica človeštva nima ustreznih toaletnih prostorov. Kar nekaj takšni

Urejene sanitarije bistveno vplivajo na izboljšanje splošnih higienskih in posledično tudi zdravstvenih razmer, saj pomembno prispevajo k zmanjšanju pojavov številnih kužnih bolezni, ki v svetu še vedno zahtevajo ogromno življenj, so zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS)

Neustrezne sanitarne razmere vzrok številnim smrtim

Neustrezne sanitarne razmere so namreč  glavni vzrok za  številne črevesne bolezni in naj bi (po ocenah) vsako leto povzročile približno 432.000 smrti. 

Pravico do vode in sanitarij je Generalna skupščina Združenih narodov priznala za eno od osnovnih človekovih pravic leta 2010, 19. november pa je za svetovni dan stranišč razglasila leta 2013. S tem je želela podpreti prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer po svetu.

Razmere v Sloveniji se izboljšujejo 

V Sloveniji se je stanje na tem področju v zadnjih desetletjih zelo izboljšalo. To po podatkih SURS-a kažejo tudi podatki iz popisov prebivalstva in stanovanj.

Leta 1981 je 75 odstotkov prebivalcev imelo stranišče v stanovanju, leta 1991 je bilo takih 98 odstotkov prebivalcev, leta 2018 pa že 98 odstotkov. 

Največ stanovanj s straniščem zunaj stanovanja v Prekmurju

Vendar pa je kljub temu v Sloveniji še vedno brez notranjega stranišča skoraj 20.000  naseljenih stanovanj. 

VIR: Statistični urad Republike Slovenije
VIR: Statistični urad Republike Slovenije

Največji delež prebivalcev, živečih v stanovanjih brez notranjega stranišča, je bil v pomurski statistični regiji, in sicer 5-odstoten ali 5.200 stanovanj.
 
Občine z najvišjimi deleži prebivalcev, ki so živeli v stanovanjih brez notranjega stranišča, so bile:

  • Hodoš (70 ali 24 %), 
  • Gornji Petrovci (240 ali 12 %) 
  • Zavrč (170 ali 12 %). 

 V gorenjski statistični regiji so bile razmere s tega vidika najugodnejše; tam  je v 2018 v stanovanjih brez notranjega stranišča živelo 2.400 ali 1 odstotek prebivalcev.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurec75 (nepreverjen)

seveda nimamo v hisi stranisca ce nas obcine goljufajo in placujemo velike druge priklope naprimer smo placali v obcini puconci za priklop vode 1800 evrov a v drugi sosednji obcini je isti priklop stal samo 800 evrov a tukaj je vecinoma financirala Evropa in nekdo si je pri vodovodu spet stavil denar v privatni žep

Karl Marx (nepreverjen)

tistemu ki je dal denar v Djep
mu je treba jebat mater

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

- (nepreverjen)

Te de tvoja mati najbole jebena.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Tou je eden velki larifari.

jdjshs (nepreverjen)

avtor clanka, ti kda prestes clanek za seuf?

KikiRiki2000 (nepreverjen)

Največja vukojebina

100-100 (nepreverjen)

Zdaj pa ščista resno. Kak dugo de še tej Sobota šinfo, širo lažne guče proti Prekmurcom. Kak dugo še. V fsen smo najslabši, da pa ideš san gledat tou državno statistiko, te pa vidiš ka se omenja Pomurska regija. Ej pa se sploj zavedate na ton kvazi portali, što je Pomurec in Prekmurec.ka fse spada pod Pomurje. Osnovna šola van fali, pa malo zdrave pameti, tou so van zgleda stariške v blokaj nej dali. Enjajte s temi bedastimi člankami, či nej mo vas tožili za klevetanje Prekmurcof. 10000 nas je. Zdaj pa dosta.

Ofeden (nepreverjen)

doj mi visi za Slovenijo, Slovence pa njuvo statistiko...drügo ne delajo kak nas doj gledajo pa vlečejo pejnaze od nas na fse možne načine...
za razvoj ne dajo nika, kda pa so kakšni svetki pa praznovanja te pa pridejo s praznimi prtljažniki pa želoudci...
te pa še mamo na ton portali admina šteri drügo ne dela kak hvali vlado pa ukrepe pa ga je sran gučate prekmursko...

100-100 (nepreverjen)

Doj mi visi za Slovenijo-tou je grdou napisano-prekmurci smo slovenci. Ostalo ti pa dan praf.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

fajn če se skoraj v fsen strinjaš... samo te ne razmin kak se maš za njuvoga, če te motijo njihove navade pa njuvo gledanje na nas Prekmurce? Ges samo pravin 1000>100!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ka bi tij zdaj rad povedo, ka si ti nej Slovenec. Prekmurci smo Slovenci, nej Vendi, nej Toti, smo samo tisti šteri smo 1000 lejt bili pod Vogrami.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Najvekši krivec za širjenje okužb so lidge šteri ne skrbijo za lastno ćistoučo. Ne müjvlejo si rok, ne nücajo dezinfekcijskoga sredstva. Da prideš v bauto bi mogo varnostnik razkužiti voziček pa fsakomi razkužiti roke. Zdaj pa si roke malo što razkožuvle, maske se pa rejsan nosijo, samo kakše, zamazane, znankar še iz meseca marca letošnjoga leta. Dajte lidge , ne odavlimo si megle, pa sami sebi povejmo ka sploj ne nosimo zaščite. V domovaj za starejše majo zaposleni skupne malice, isto v špitalaj, fabrikaj, seposedi je enako. Ne delajmo se norca s sebe.

100-100 (nepreverjen)

Poslušaj ti , či si nej sposoben sfojoga komentara napisati ne koperaj druge pa pod sfojin objavlaš. To je intelektualna lastnina.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice