Mineva 80 let odkar je prvi vlak pripeljal sovjetske vojne ujetnike v Maribor. Originalni vagon, ki je prevažal ujetnike, se je zdaj vrnil v Maribor. V sklopu projekta 'Zamolčane žrtve holokavsta' bo v Melju potekala svečana otvoritev vagona z razstavo.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor praznuje 80. obletnico prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v taborišče Stalag XVIII-D v Melju.

V Maribor bodo ob tej priložnosti pripeljali vlak spomina. Gre za primer originalnega vagona, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Vagon je restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železni ter opremljen z razstavo. 

Ob prihodu obnovljenega vagona v Maribor bo ob nekdanjem taborišču v Melju potekala sklepna slovesnost. Slavnostna otvoritev vlaka spomina bo v četrtek, 30. septembra, ob 12.00. Vagon bo kot razstavni eksponat nato ostal v Melju.

Otvoritev vagona bo spremljala otvoritev dveh razstav v muzejskih prostorih taborišča, in sicer »Življenje sovjetskih vojnih ujetnikov« ter »Življenje zavezniških vojnih ujetnikov - Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Židov«, ki  so bili zajeti v Grčiji.

Obujanje spomina na dogodke, ki jih ne smemo nikoli pozabiti

»S tem projektom želimo hkrati obujati in potrjevati vrednote, ki jih je Evropa utrdila ob koncu druge svetovne vojne in na katere ne smemo nikoli pozabiti,« sporočajo iz Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor. 

Častni pokrovitelj projekta »Vlak spomina« je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Partnerji projekta so Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani, Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani, Spominski center Bergen-Belsen, Nemško-ruski muzej v Berlinu in Muzej zmage iz Moskve ter Slovenske železnice. 

Skupaj s predstavniki veteranskih organizacij iz zavezniških držav, diplomati, politiki in kulturniki, se bodo poklonili spominu zavezništva in tragedijam druge svetovne vojne. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IvanJanči (nepreverjen)

Desni črni tajijo.

EU driver (nepreverjen)

Prvo ti moreš razumeti kdo so bili partizani sigurno niso bili komunisti!!! Ker komunisti so bili izdajalci (pakt Molotov-Ribbentrop) (poboj 20000 častnikov, oficirov, vojakov v Katovicah iz strani ruskih komunistov) razdelitev Poljske do operacije Barbarossa!!! Nimaš pojma opranko!!!

In reply to by IvanJanči (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Te pa videš KUL-ovce kak se klanjajo komunističnan kipan. Že san mislo,ka do na kolena šli.

Talibanci so n… (nepreverjen)

holokosti od svakog Kristjana kad su muslomanski teroristi

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Starejše novice