Kakšno vreme nam obeta pričetek tega tedna?

Čaka nas pretežno jasen dan, vendar pa bo popoldne več spremenljive oblačnosti, nastale bodo tudi posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje.

Tudi jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več v popoldanskem času, ko bodo nastajale krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje od 24 do 28 stopinj Celzija.

Tudi sreda bo sončna z morebitnimi popoldanskimi nevihtami, medtem ko bo v četrtek na zahodu spremenljivo do pretežno oblačnost, zjutraj ali pa dopoldne pa bodo zmotile občasne krajevne padavine, deloma plohe.

Drugod bo sprva delno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno s posameznimi plohami ali nevihtami. 

Agencija Republike Slovenije za okolje

Zakaj so nevihte tako pogoste?

Za pogostost neviht je treba pogledati širšo vremensko stanje nad Evropo, saj se že večji del nahaja v območju prekomernega zračnega tlaka - izrazitejši cikloni in anticikloni so precej daleč stran od nas, razlaga Neurje.si. Ti potujejo nad severovzhodnim Atlantikom in delom zahodne Evrope, ob tem se obnavljajo jedra hladnega zraka, kar povzroča nestabilno ozračje, zlasti ob njihovem robu v šibkem grebenu nad srednjo Evropo.

Dodajajo, da močnega anticiklona, ki bi ozračje stabiliziral, ni, zaradi šibkih blokad na SV delom Atlantika pa potujejo izrazitejša ciklonska območja proti vzhodu. Tako v naši bližini v višinah ni vetrnega stržena, ki bi ciklonska območja premikal nad srednjo Evropo - ti višinski zonalni tokovi zraka potekajo trenutno nad severno Skandinavijo. 

Nad večjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Ob šibkih vetrovih se nad našimi krajih v nižjih zračnih plasteh zadržuje dokaj topel in vlažen zrak.

Neurje.si

To je shema razvoja večcelične nevihte: Zaradi stekanja hladnega zraka pri tleh, se na gust fronti pojavljajo novi vzgorniki. Tako se večcelična nevihta premika in obnavlja, pojasnjuje Neurje.si.

Pulzne in termične nevihte

Ker smo že julija, je sončno sevanje močno, zrak pa se pri tleh precej segreva, kar pa je v kombinaciji z zračno vlago ob labilnem ozračju recept za vsakodnevne nevihte. Vlažen in topel zrak se zadržuje na širšem območju, saj zaradi enakomernega zračnega tlaka ni močnejših vetrov, ki bi premešali zračne mase.

Tako so nevihte termične in večinoma pulznega značaja (eno- in večcelične), saj nastajajo brez močnejših višinskih vetrov Njihovo gibanje je brez izrazite smeri, zato se lahko nekaj časa obnavljajo nad istim območjem. Tako niso dolgožive, ne prepotujejo večjih razdalj in nastajajo večinoma nad kopnim, zlasti nad razgibanim površjem (hribovja, gorovja), še pojasnjujejo na Neurje.si.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice