Slika je simbolična.
Dijaki srednje Biotehniške šole iz Rakičana so sodelovali pri postavljanju lovnih prež za pomoč pticam pri lovu na Goričkem.

Dijaki so s postavljanjem lovnih prež pomagali pri izboljšanju življenjskega prostora za velikega skovika v okviru projekta Gorička krajina, ki ga vodi Javni zavod Krajinski park Goričko.

Postavili kar 72 lovnih prež

Veliki skovik je ena od dveh ciljnih vrst ptic v projektu. Za izboljšanje življenjskega prostora te vrste so na območju Natura 2000 Goričko izvedli številne ukrepe, od sklepanja pogodb o varstvu zasebnih travnikov s košnjo travnikov in puščanjem nepokošenih pasov trave do sajenja mejic in visokodebelnih sadovnjakov, pojasnjujejo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko.

Skupaj z dijaki srednje Biotehniške šole v Rakičanu pa so na robovih travnikov postavili tudi 72 lovnih prež. To so robinijeve okroglice, z vrha katerih travniške vrste ptic, kot je veliki skovik, lovijo žuželke, manjše sesalce in plazilce.

Preža deloma nadomešča naravne elemente

S prežami deloma nadomeščajo naravne elemente v kmetijski krajini, na primer drevesno-grmovne pasove ali mejice in posamična drevesa. Postavili so jih na robovih travnikov v upravljanju Javnega zavoda Krajinski park Goričko in na zasebnih travnikih.

Na robovih travnikov so lovne preže najmanj moteče ob košnji, hkrati pa se tam pojavlja največ velikih kobilic, s katerimi se prehranjuje veliki skovik. S tem so izboljšali življenjski prostor oziroma habitat velikega skovika v Budincih, Dolencih, Neradnovcih, Lončarovcih in Fokovcih, so še dodali v zavodu.

Postavili že 400 lovnih prež

Pred postavitvijo lovnih prež so se dijaki tudi seznanili z ekologijo velikega skovika, pomenom ohranjanja te vrste in postavljanja lovnih prež, ki so se v preteklih dveh letih izkazale za učinkovite.

V okviru projekta Gorička krajina so skupaj postavili že 400 lovnih prež.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pitamose (nepreverjen)

Zakoj pa se na Gorickon dovoli telko crnoga lova? Nega vasi ge se nebi znalo in tudi odkrito gucalo o crnon lovi! Ale to nema veze?

Czd (nepreverjen)

Za Italijane...

Starejše novice