Pred vami je nova rubrika medija Sobotainfo, v kateri se sprašujemo, kaj se nam je v Pomurju v zadnjem času zares posrečilo in kje smo brcnili v temo.

Ob katerih potezah in prireditvah v regiji smo navdušeno zavpili »TAO!«, katere so si prislužile naš razočaran »JAO!«?  Tako stvari vidimo pri nas, v uredništvu.

Murska Sobota si že dolgo prizadeva obuditi mestno središče in ljudi pritegniti na ulice; predvsem v večernih urah to skuša doseči z vrsto zabavnih dogodkov. Vrhunec dogajanje v mestu doseže poleti in tudi letos so nas med drugim zabavali Soboški dnevi, Skrito dvorišče ter Soboško poletje. Topli meseci se zdaj poslavljajo, a preden nas zajame praznično vzdušje, se ozrimo in pretehtajmo poletno razvedrilo v mestu.

JAO! – Soboški dnevi

Soboški dnevi so že dolgoletna stalnica, dobrodošla popestritev, ki pritegne številne obiskovalce iz širše regije. Tradicijo vsekakor velja ohranjati, a tradicionalno še ne rabi biti zastarelo – kar pa Soboški dnevi žal vse bolj so. Zdi se, da se je prireditev že rahlo izpela. V splošnem ne postreže s posebnimi novostmi in tudi sam izbor nastopajočih – pa čeprav so to velika imena – le redko preseneti. 

Minuli mesec smo v našem mediju pisali o festivalu Porcijunkolovo, ki nas je navdušil ob obisku bližnjega Čakovca. Če tega danes primerjamo s Soboškimi dnevi, razočarano ugotavljamo, da gre pri soboški prireditvi za veliko, zamujeno priložnost. 

Z odmevnim poletnim festivalom bi pravzaprav moralo dihati celo mesto, kar pa zahteva precej več kot le glasbo, hrano in pijačo. Seveda je pravo festivalsko vzdušje daleč najtežje pričarati, a ravno zato je potrebno toliko več razmisleka in truda.

Predvsem je pri nas na tem področju spregledana sama podoba dogodka. Živimo v dobi Instagrama, ki tudi v Sloveniji že kroji ponudbo turizma in gostinstva, toda po poletnem dogajanju v Murski Soboti tega nikoli ne bi sodili. 

Preprosto manjka atraktivnih prizorov, ki bi jih obiskovalci morali ovekovečiti in deliti s prijatelji; prezentacija Soboških dni žal ne presega povprečnega sejemskega dogajanja v mestu. Še zdaleč seveda ni edini dogodek v regiji s to napako, je pa kot eden odmevnejših in najbolje obiskanih gotovo prvi, od katerega bi pričakovali več.

Korak v pravo smer so bili Igrivi park in lični lampijončki, izobešeni vzdolž drevoreda. Zgovorno je torej že dejstvo, da največjo osvežitev predstavlja spremljevalni dogodek festivala, namenjen predvsem najmlajšim. Je pa to tudi dokaz, da so izboljšave možne. 

TAO! – Skrito dvorišče

Skrito dvorišče nam je medtem že tretje leto zapored postreglo z novostmi in svežino, ki jih mesto nujno potrebuje.

Glasbeni večeri za Hranilnico Prekmurskih dobrot na Slovenski ulici so se odlično prijeli in redno beležijo dober obisk. Kar je pravzaprav tudi bilo za pričakovati. Prireditev je s svojim izborom nastopajočih ponudila nekaj drugačnega in končno nagovorila publiko, ki je pri nas prepogosto spregledana.

Velik plus si je Skrito dvorišče seveda prislužilo z izborom in opremo lokacije, več kot upravičeno zastopane v samem imenu. Odmaknjeno dvorišče namreč ustvari prav posebno vzdušje, skladno s profili nastopajočih. 

Še posebej pa velja izpostaviti smisel za estetiko, s katerim se ponaša prireditev. Resda pa je še vedno prostor za izboljšave in dekoracijo, ki sploh ne terja pretiranega napora, le nekaj ustvarjalnosti ali brskanja po spletu.

V prizorišču se skriva ogromen potencial in upamo, da se organizatorji tega zavedajo. Je naravnost idealno za tradicionalni dogodek v središču mesta in pisanje nove zgodbe o uspehu v neposredni bližini stavbe z že tako bogato zgodovino. Prav s takšnimi dogodki, kot je Skrito dvorišče, se običajno ponašajo živahna, sodobna mesta s posluhom za raznolike okuse. 

V to, da si odgovorni resnično želijo popestriti naše poletne večere, sicer ne gre dvomiti. Zato naj zgornji zapis nikakor ne služi kot zlonameren očitek temveč le kot konstruktivno opažanje – ali morda celo nasvet za v prihodnje.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bregaaaa (nepreverjen)

In vi te ocenjevali kaj je uspelo in kaj nej.
GE DAN VAN Z NACELON VECNEGA STUDENTA JAO.
BUTLI

Julka (nepreverjen)

Drago urednistvo,ce že hočete pisati v prekmurščini kot je TAO naj vas nekdo enkrat že poduči : TAO je pravilno TOU....za božjo volo !!

gostja 426 (nepreverjen)

Istina. "Tao" bi mogouče izgovorili Romi.

In reply to by Julka (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Tao pomejni del (nečesa). Ena tao, dva tala, na trij tale..... trijfrtale ipd...
Kapiš?
Črka O se v prekmurščini izgovori ou, v eni izvedbaj se tou čüje bole na šürko (tao), ali, nemreš zavolo toga praviti, ka se O izgovori ao. Na te način napijsano dobij čista drüjgi pomen.

In reply to by Julka (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Tao kak del nečesa? Ges kak Sobočanka za tou ne ven in tou sigurno neje mišljeno v ton članke.
Ges ne pravin, ka se O izgovori ao, tou trdiš ti.
Malo pogledne, kak se piše prekmurščina, pa nej polpismene somišljenike, ampak prave prekmurske tekste. https://sl.wikipedia.org/wiki/Prekmursko_nare%C4%8Dje Torej - TOU, nej TAO.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

gost121212112 (nepreverjen)

JAO - sobotainfo, TAO - pomurec

gostja 426 (nepreverjen)

Soboški dnevi so zgrešeni že zaradi toga, ker glasne prireditve ne spadajo v park. Velko število obiskovalcev dokazano slabo vpliva na korenine drevja, ki se tüdi zaradi tega podera (mnenje Tanje Grmovšek, arborist.si), pa zaradi številnih zaščitenih vrst ptic. Narava pa je samo ena, žalostno je, ka je pred lejti občina ščela od Zavoda za varstvo narave, ka naj preselijo ptiče drugan ... Brezobzirno, brezčütno. Tüdi turist de pri nas bole cejno naravo kak beton, prireditve pa mamo lejko ge drugje - na betone, pa v centre, če se že idemo oživljanje centra.
V park spadajo tišje in nej množične prireditve.
Soboški dnevi so bole samopromocija občine, zgrešeni so že zaradi toga, ker občina ne razmi, ka je dobro ozvočenje, ka če je glasno, še ne pomejni, ka je dobro. Muzika hrešči, pevcev skoraj ne razmiš, fse sküp se čüje par kilometrov daleč ... Zakoj? Če iden poslüšat koncert, mo šla na koncert, nemo pričaküvala, ka mo ga poslüšala z domačoga okna par km kraj.
Trde občinske glave bi mogle marsikaj razmiti, ali kaj, če nega prepiha, isti lidje so brez znanja in na položaje že 20, 30 lejt, pomembno je, ka maš zveze, nej pa sposobnost ... Te pa cejla regija pomali propada zavolo takšne miselnosti.

Landini

Ja, definitivno. Turist bo obiskal MS zaradi narave. 15 min vožnje s kolesom pa ima narave kolikor hoče in ne neke umetne kot so parki, ampak tiste pristne.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Zaradi narave de seveda šou drugan. Ampak če de že prišo v MS, pa de prišo zavolo lejpoga parka, nej zavolo betonskih blokov, a razmiš?
Eni sploj ne vejte premišlavati, samo iztrgate nekši stavek iz celote pa ga obrnete po svoje. Ajaj.

In reply to by Landini

Ftic (nepreverjen)

Kak so te lejko sredi sume v Tolmini festivali celo poletje pa cudezno nic drevji pa fticon ne skodi? Pa vrvli ti meni ka se nisce na svejti neje v soboto priso samo zato ka bi v park sau drejve gledat. Ka se pa ozvocenja tice pa na koncerti more glasno biti. Ce ti je pa preglasno pa doma komot radijo poslusaj ka so koncerti ocitno nej za tebe.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Jaotaopao (nepreverjen)

Ka Sobotainfoncrew, ponudbo za PR storitve in prevetritev Soboških dnevov ste že poslali na občino? Ali to še sledi? Še deci je jasno kak funkcionerate: s šinfanjon v vašon “medije” do kosa pogače, te pa do Soboški dnevi naenok nenormalno uspeli!

bridki (nepreverjen)

Že pa ena čedna nabija ka je park nej za muziko pa za seks je tuj nej. Je za glasne vrane ka nan ... po glavi.

gostja 426 (nepreverjen)

Tou, če je park nej za seks, si ti pravo.
Tvoj komentar je klasika. Gda nega znanja, argumentov, se spraviš na človeka. Že dostikrat videno, pa nika bole verodostojno.

In reply to by bridki (nepreverjen)

zgodovina (nepreverjen)

gostja ti sploh kaj seksaš?

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Premetanka (nepreverjen)

Ej, stari, gda ti rejči sfalij, te pa s takšin cenenin pitanjon!

In reply to by zgodovina (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ni to ceneno vprašanje. SEKS je za normalnega človeka najpomembnejša stvar v življenju! Če imaš ljubezen in dober seks, imaš vse. Brez tega si prazen osebek.

In reply to by Premetanka (nepreverjen)

Premetanka (nepreverjen)

Torej očitno abstiniraš. Ampak to ni moj problem, kot se tebe ne tiče seksualni život drugih ljudi.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ne moreš več? To je tvoj največji problem. Tisti, ki ne seksate, ste vedno najpametnejši, v resnici ste pa zelo ubogi. Hvala bogu in sebi, ker skrbim za svoje telo, imam odličen seks.

In reply to by Premetanka (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Zgodovina - ka ma zdaj tou betežno pitanje veze z menof pa témo? Če seksan? Ti mogouče nej?
Pri takšnih san še bole srečna, ka man takšnoga moža, kak ga man. Če ga ne bi spoznala, ne bi mejla kaj zberati. Če nemajo lidje v glavej, nemajo niti spodaj ...

In reply to by zgodovina (nepreverjen)

zgodovina (nepreverjen)

Če si spodaj tak napihnjena kot si zgoraj se mi tvoj mož smili.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Premetanka (nepreverjen)

Prav maš glede parka, ki je nej primeren za nekše glasne koncerte, kak glede nekulture oz. intelektualne nesposobnosti večnih komentatorov.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Kresnise (nepreverjen)

Dečki dragi (Sobota je kmijčka vejs če nevejte tak ka mo se razmili ....tou znajo pravit naši predniki stem ka dočas de Prhavcova oblečena kak Kr..a de to dale isto )(Si se znamo samo pritožavat glasna muzika...Pri jebenem Šiptari Pajdoji pa muzika do vgojna (6:00 )tou nišče nede znal regulejrat. Inšpekcija mijmo njih ide kak manekenke sten ka vijdijo vse doj svojih kabinetov (Ščurkov kelko ščejš)..Tak dragi Sobočanci dobli ste v ten mandati vse ka ste ščeli (cona 20/30 krožni vsred sobote obnovljeni trg zmage pa dva nova objekta vrejna dostiiiiiii PEJNEZ(Pušča igrišče,gasilsko nouvi avto,kanalizacijo Sobota nouvo vodstvo v gasilski zvezi Ms (((Barbarič (čao adijo. Durič pod šef (keroga čakajo na fešti CICIBANI ) več novih spremem v Bakovcaj (velike projekte je ponucala za sejbe baba kera se izdaja za ANINO zvejzdico(samo na Občini jo je rejšo človek keri je proso naj ne dregajo dale za pakete)(Tak ka sobota če ščijmo nekaj dobrega za našo vejs de zdaj prijlika ka ustanovijmo še (en bataljon (Sobota je naša) si sposodimi na Püšči orožje(pravo nej repliko)(Pa se zgučijmo za kelko nan lejko patrijo zrijflajo te se pa v parki zberejmo 200 sobočancov pa gas na linijo med prekmurje pa štajer....zmotikami ka ne pozabimo

Stric (nepreverjen)

Soboški dnevi so kmečka veselica (Severina plus špricer plus langaš). Če se ednouk toga zavedamo je z njimi vse v redi. Narod ta pride, ka drmne pet špricerov ali tri pive, ka neka mastnoga pogej in ka se naslini na Severininih umetnih ceckaj. Pa ide domou na Goričko, Markasto ali v Soboto. Razlike tak nega nikše.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

In kdo to ocenjuje? Dva novinarčka, od katerih je eden večni študent ( kot nekateri pišete ) ??? JAO!!!

bxcxbxcxb (nepreverjen)

Soboški dnevi so namenjeni lokalnin seljakon kerin je glavno ka je alkohol mrzel pa pocejni pa čim bole plitva muzika. Glede na tou ka se izvajalci ponavlajo pa je groza tudi tou ka je nešče na občini dejansko plačani ka tou sramoto od "festvala" zadnja leta dela. Skrito dvorišče je pa namenjeno bole razgledanomi folki, keri lejko preživi nastop kakšnoga galsbenoha izvajalca tudi brez toga ka bi mogo meti 5 piv v riti.

losh (nepreverjen)
Domorodec (nepreverjen)

Bolj kot izpete in preživete Soboške dneve bi morali rešiti center Sobote, npr. Zvezdo. Zvezda s svojim vrtom je ogledalo mesta, seveda je v privatni lasti, zato lahko lastnik v mejah dovoljenega počne po svoji presoji, kar mu je volja,. Vsak prišlek v mesto trči predvsem na Zvezdo in njen vrt, saj za bisere Skritega dvorišča ne zve tako zlahka.... A kaj tam najde ob vikendih? Neznosno plehko glasbeno ponudbo, ki spravlja ob pamet celotno okoliško prebivalstvo( npr. tiste v šopingu, ki po nekaj mesecih znajo na pamet celo vrstni red komadov!). Skrajnost od Balkana, hrvaški cigu migu, predvsem dalmatinski melos, ki ga več ne furajo niti v državi izvora, samo pri nas, v dokaz našega provincializma in uspešnosti hrvatizacije prekmurske pameti. Tudi na Hrvaškem so že pogruntali, kaj vleče turiste. Mišo Kovać sgurno ne! In sem bodo prišli uživat turisti od drugod? Morda domači ljudje, ki prišparajo za pivo in ki jim je ta kulturna skromnost enkrat na teden zadosti, da potešijo svoje minimalne estetske potrebe. Pa bi se dalo, seveda s sodelovanjem, a sodelovati v Soboti ne znamo, še preproste koordinacije, da si na iste dneve ne bi hodili v zelje, ne zmoremo! Bi kdo od občine, ki ji je toliko do revitalizacije centra mesta, moral k direktorici Zvezde in se zmeniti za kak skupni projekt. Morda bi kakšna drobtinica od tistega, kar zagonimo za enkratni nastop nekih, seveda vedno uvoženih arogantnih "zvezd" na soboških dnevih, sejmih, poletjih ali dvoriščih zadoščala za kaj več domiselnega. Pa naj Zvezda ima gostinsko ponudbo, mesto pa zrihta kakšno pametno vsebino......

gostja 426 (nepreverjen)

Istina, Domorodec, tou je rejč.
Zvejzda je rejsan v privat lasti, ali takšen objekt nej vizualno nej po vsebini ne bi smel biti prepüščene samovolje lastnikof, ker je preveč pomemben za celotno mesto pa njegovo zgodovino. Drügo leto de stou lejt Murske republike, famozni balkon pa propada. Obnova je zgrešena, Trumpovska, poslovanje delno tüdi, tüj künjo bi se dalo zboukšati, pa bi lastniki naj rajši delali na ton, namesto slabe klasike dobro prekmursko künjo, ka lejko svojoga gousta pelaš na dobro prekmursko gesti, nej pa samo na sicer čisto dober burger ali pašto k rajhe ali v bunker. San čüdna, če ščen kak Prekmurka ščen kolegon z drügih koncof Slovenije poniditi prekmursko gesti?
Glij tak je problem sodelovanje, kak ga omenjaš. Sakši dela po svoje, če jin omejniš sodelovanje, te že gledajo, ka se ideš, ka ščeš od njih. Ja, prezahtevna san, gda jin predlagan dogodke, sodelovanje ...

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

domišljavka (nepreverjen)

Zopet najbolj pametna. Ne pomeniš nič, da bi tebe kdo kaj vprašal in, da bi ti lahko drugim dirigirala kaj in kako naj delajo. Kdo si ti?m Niko i ništa.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Vejpa ja. Za vikende na Zvezdin vrt Niko Zorjan, Retaše, Sončno upravo, Murka, Tivadarja - pa smo svetovni. Turisti bodo drli v Soboto kot derejo zaradi 580.000 evrov, vrženih v Red Bull. Genialno!

Veški (nepreverjen)

Skrito dvorišče pa tak skrito ka nešterni sobočani ešče gnes den nevejo ge tou dvorišče sploj je.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice