V Lendavi so pred časom zgradili nov Center za zaščito in reševanje, ki pa še vedno sameva. Razlog za to tiči v podpornem zidu, ki bi moral zaradi možnosti plazu stati v okolici objekta, a ga niso zgradili.

V Lendavi so letos dokončali gradnjo novega centra za zaščito in reševanje. Tako so se ga lendavski prostovoljni gasilci, Rdeči križ in Civilna zaščita naposled dočakali. Ampak vse od otvoritve, ki je potekala junija in se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, objekt ne služi svojemu namenu. Razlog? Podporni zid.

Občina Lendava kot investitor, Atrij kot projektant in Legartis kot izvajalec del

Gre za investicijo lendavske občine, ki je bila sprejeta in načrtovana že v mandatu prejšnjega župana Antona Balažka. Gradnjo so začeli konec lanskega leta in je bila zaključena letošnjega maja, junija pa je potekala svečana otvoritev novega objekta.

 
Kot izhaja iz investicijskega programa za Center za zašito in reševanje Lendava iz septembra 2018, je ocenjena vrednost investicije 1.486.363,13 evrov in gre za stoodstotno financiranje s strani proračuna Občine Lendava.
Za izvajalca del je bilo izbrano gradbeno podjetje Legartis iz Lendave, za projektanta pa podjetje Atrij d.o.o. iz Odrancev.

Objekt je že zdavnaj dokončan in stoji, ampak še zmeraj je »nenaseljen«, saj je bilo ugotovljeno, da bi moral biti bližnji hrib v okolici objekta zavarovan s podpornim zidom

Magyar: Zaupali smo strokovnjakom

Težave nam je za Sobotainfo potrdil tudi župan Lendave Janez Magyar, ki pravi, da je območje problematično, saj predstavlja nevarnost za plazove.

»Ob zaključku del nam je projektant rekel, da je potrebno sprojektirati podporni zid. To so ugotovili že lani novembra ali decembra, ko je geomehanik izdal svoje poročilo, ampak ne jaz, ne občinsko vodstvo o tem nismo bili takrat obveščeni,« pravi Magyar in dodaja: »V tem primeru je občina laik, tu bi morala posredovati projektant in izvajalec.«

Objekt zdaj ni varen in gasilci se še ne morejo seliti vanj, gradnja podpornega zidu bo pa sedaj še toliko bolj zahtevna, saj je otežen pristop, kar bo prineslo tudi dodatne stroške, še razloži Magyar. 

»Odgovornost bo nekdo moral prevzeti, saj so strokovnjaki na tem področju in so točno vedeli, da se ne bi smelo graditi brez podpornega zidu,« in priznava, da bo občina poskrbela za zid: »Za zid bomo morali najti finančna sredstva, koliko bo nas stal še ne vemo, najprej je potrebno to sedaj sprojektirati in bomo potem videli.«

Obenem se pa še pojavlja ena druga težava, ki ni povezana s podpornim zidom, gasilci namreč niti nimajo opreme: 

»Takrat, ko se je to začelo delati, je vodstvo zagotovilo, da dobimo sredstva za opremo z ministrstva za obrambo, ampak obljubljenega s strani Erjavca in bivšega župana, še ni,« dodaja sicer, da se je država obvezala za ureditev in bodo tako naročili opremo za civilno zaščito, gasilce in Rdeči križ, kar so tudi vključili v letošnji proračun.

Tudi projektantu naj bi zamolčali informacijo, da je podporni zid potreben

Pogovarjali smo se z lastnikom podjetja Atrij Antonom Kolaričem, ki je bil projektant pri Centru za zaščito in reševanje Lendava. Kolarič trdi, da se ne čutijo krive in se jim ne zdi pravično, da se sedaj s prstom kaže na njegovo podjetje, kar jim povzroča tudi poslovno škodo.

Kolarič trdi, da so bili izključeni iz sestankov in niti niso dobili zapisnikov, kar je najmanj nenavadno, saj so kot projektanti sestavni del tega projekta: »V pripravljalni fazi ni bilo zaznati, da bi lahko bil to takšen problem. V fazi izvedbe se je pa izkazalo, da je podporni zid nujen, ampak nas niso obvestili o tem. Niti nismo bili vabljeni na operativne sestanke ali dobili zapisnikov, zakaj, pa ne vem.« in zaupa, kako se je vse skupaj odvijalo: »V maju, ko je bil objekt dokončan so nas poklicali iz Legartisa, da naj naredimo projekt izvedenih del. Takrat sem šel na gradbišče in še takoj isti dan napisal dopis občini, da se mora ta brežina zaščititi.«

Kolarič izpostavlja, da je občina za to vedela že lani decembra, ko je bilo izdano geomehansko poročilo, ampak nihče ni odreagiral. Strinja se, da je sicer zid potreben:

»To brežino je dejansko potrebno zaščititi, ampak ne gre za takšen udor, da bi se objekt zaradi tega podiral,« in še dodal: »Objekt je zgrajen kvalitetno in dobro, zato je žalostno, da se zdaj to z njim dogaja«.

Gasilci lendavskega prostovoljnega društva tako še naprej ostajajo v dotrajanih prostorih, Rdeči križ v prostorih brez električne energije, oprema civilne zaščite pa je še zmeraj raztrošena na več lokacijah.

Dokler ne bo podpornega zidu, bo tako tudi ostalo.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bebebeta (nepreverjen)

Obljuba Erjavca je bila verjetno s figo v žepu. Predpostavljam.

Sicer pa tipični Balažkov projekt. Kot razgledni stolp, katerega dostopna infrastruktura (cesta) še dandanes ni urejena. Trpijo pa stanovalci, turisti, šoferji avtobusov, pa tudi vsi, ki tam hodijo in/ali se peljejo.

Balažekova gro… (nepreverjen)

Ta center za reševanje je bil Balažekov projekt na silo za volitve, to vsi v Lendavi vejo. A samo Balažek ve, zakaj so ga morali začeti graditi med volilnim obdobjem lani novembra in decembra. Na koncu pa je Balažek vseeno oplel in odpadel skupaj s Sučem. Skratka, sploh me ne čudi, da so to podporno steno "pozabili" zgraditi. Tudi rušenje Tito-doma in ta lokacija za nov gasilski center je bila BALAŽEKOVA NAPAKA. Nov in sodoben reševalni center ne sodi v središče mesta, tu nima smisla debatirati. Edini odgovoren za tako stanje je Balažek.
Graditev podpornega zidu za centrom novembra lani bi pomenilo, da stavbe ne bi mogli začeti graditi med volitvami, kar pa Balažeku ni bilo sprejemljivo. Torej so center MORALI začeli graditi brez varnostne stene, kar bo zdaj koštalo 3x ali 5x več zaradi nedostopnosti. Verjetno bo treba še dodatno odstraniti del brežine, če bodo hoteli betonirati.
Kar pa se opreme reševalnega centra tiče: Karl Rjavec je ob začetku gradnje centra teden dni pred županskimi volitvami lani v Lendavi obljubil desusovcu Balažeku, da bo "dal" 300.000 evrov za opremo v Lendavo. Seveda se volilna obljuba tudi tokrat ni izpolnila. Danes pa za opremo občina nima ne 300 tisoč, kaj šele 600-700 tisoč evrov, kolikor bi dejansko rabili za tak sodoben multifunkcijski objekt.
Skratka, ta center je nova grozljivka v centru mesta na Glavni ulici - ob blagovnici, nekdanji srednji šoli... in to zelo-zelo draga in nespametna Balažekova grozljivka, o katerem bodo še veliko pisali.

leooo12 (nepreverjen)

kak smo ze vajeni,glavnega krivca ni samo izgovori ,

totalka (nepreverjen)

Glavni krivec je imenovan - Balažek, ki je mislil zmagati na županskih volitvah s tem gasilsko-reševalnim centrom v samem središču mesta, pa je na koncu doživel totalko. Postal je edini občinski svetnik Desusa, zdaj pa je odstopil še s tega položaja

In reply to by leooo12 (nepreverjen)

gasilec33 (nepreverjen)

Ne vmešavajte se tisti ka nemate pojma.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

citiram
Zakaj novozgrajeni center za zaščito in reševanje še vedno sameva?
Mojemu Sulejmanu še tudi vedno stoji

polde (nepreverjen)

To so izključno politične igre. Magyar bil od začetka proti temu objektu in mu sedaj situacija odgovarja.. škoda se pa dela vsem ostalim!! fuj

norma (nepreverjen)

Ne samo župan Magyar, temveč "vsi normalni" so bili proti temu reševalnemu centru v središču Lendave, a so ga Balažekovi kljub temu sprejeli v prejšnjem občinskem svetu. Balažek je v času volitev zgradil hišo duhov, ki mu grozi nezavarovan breg in v katerem manjka za pol milijona evrov opreme. V času gradnje nadzorni niso upali zaustaviti gradnje - to samo dokazuje Balažekov odnos. E, to je to, zato pa Balažek več ni župan Lendave.

In reply to by polde (nepreverjen)

Gvišno (nepreverjen)

Jani, eno leto poslušamo samo tvoje izgovore. Odpro si dom v goricaj, odpro si gasilski center, obvesto si nas ka je konec urejanja ceste v goricah (štero si začel urejati med največjimi bratvami), odpro buš kolesarsko stezo. Tou je se načrtoval in začno že Balažek, tak ka namesto ka stunjaš, rajši gospodi povej fala lepa. O ton ka si tij napravo, o o tun bi se pa dalo. Tvoje delo je kavarna v kulturnon domi v štero še malo pa niti kelnarce več nedo hodile, lidje ti pijejo v službi, tij pa jij gledaš pa nič ne vupaš ker so ti dali podporo na volitvaj. Kasaš s tikvami je odišel kak je prišek, madžar Močnjek tudi. Zdaj te še Laj v rit brsne, šteromi si v zameno za podporo službo dal, te boš pa rejsan mel. V Čentibi si obečal asfalt, zaj da nemreš nikaj zrihtati, pa palik izgovori, pa palik Balažek. Ge so službe za nas štere si nan obečaval? Tak ka rejsan ne ven šteri je bouši, tij ali Balažek. Istiva lažova oba, pijtan se što je zaj na baušen. Mogouče pa znan. Tvoja bouta, štera s krajevnimi skupnostmi pa madžarskin kulturnin zavodon obrača gezere evrov sakši mejsec pa nišče nikaj ne pijta.

kapate (nepreverjen)

Ne brejči Gvišno, ne ven što je tebi službo obečaval? Na boušon so Lendavčanje, ka so se rešili Balažeka. Tij si očitno proti Madžaron brez pravoga razloga, ka nakladaš gluposti brez veze in relevantnih informacij. Sicer pa, Tunč je s svojo rodbino mesečno več zel s skupnoga, kak tij v celon lejti dobiš. Nan je v Lendavi fajn brez Balažeka, zaj barem mirno delamo, tij pa brejči dele san za šankom.

In reply to by Gvišno (nepreverjen)

Tonček si tij en (nepreverjen)

Kjerkoli je zraven Atrij d.o.o. iz Odrancof ( Kolarič), gre nekaj narobe...le zakaj ?!?

polde (nepreverjen)

tij si en velki buša, prešti si še enkrat

In reply to by Tonček si tij en (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Tote trake zna vsaki bedak prerezat..!
Mi rabimo človeka kateri bi prerezal tote pohlepne, lažove!

Micibici (nepreverjen)

Ges se pa samo pijtam, če Legartis nema strokofnjakof, ali so slepi do konca?? Pa še nekaj.. Ka pa nadzor, što je mel nadzor?? So meli zaprte oči??

Mura14 (nepreverjen)

Slabi projektanti pa še slabši izvajalci, pa ka nemo o ton kak se v lendavi pride do posla, fuj sramota

Svetlana Maka… (nepreverjen)

tak center je zelo koristen

1 Lendavčan (nepreverjen)

Najlažje je modrovati kdo kaj zakaj,neumnosti klatiti.Za takšnimi izjavami ni nič ampak ovčke nasedajo.

granit-kocka (nepreverjen)

To da so gasilci pod civilno zaščito je čista sramota za gasilce,gasilci delajo vse civilna zaščita pa si lasti zasluge.
CZ ima dosti opreme ki pa leži po skladiščih in propada.Na koncu akcij CZ ima govor in pobira zasluge,nevem zakaj to gasilci prenašajo.CZ je bila ustanovljena kot pravi ime za civile,sem so spadale enote CZ kot je odelek za jedrsko zaščito,za kemično in tako dalje.Ker pa je CZ bila nesposobna organizirati civile se je raje spravile na gasilce ki so že organizirani.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice