Zakaj je morala mladoletnica sama podati prijavo policiji, ko jo je družinski zdravnik Davorin Kolarić otipaval, in ne pristojni v javnem zdravstvu, ki naj bi skrbeli za varstvo pacientovih pravic?

Varuhinja pacientovih pravic, ki je primer obravnavala, prijave ni podala, ker tega naj ne bi želel dekličin oče, takratni zastopnik mladoletnice. 

Družinski zdravnik je namreč 16-letnico med pregledom otipaval po prsih in spolovilu. Sodišče mu je izreklo 18 mesecev pogojne zaporne kazni, a delo zdravnika lahko opravlja naprej.

Vodstvo zdravstvenega doma pa se za prijavo ni odločilo, ker takrat naj krivda ne bi bila dokazana. Sodišče pa meni prav nasprotno, saj je zdravniku izreklo leto dni in pol pogojne zaporne kazni, ki pa sicer še ni pravnomočna.

Izpovedalo se je dva dni po pregledu ...

Dva dni po zanjo neprijetnem pregledu se je dekle v pisarni varuhinje pacientovih pravic v solzah izpovedalo o zdravniku, ki se je s prsti dotikal njenih sramnih ustnic. Varuhinja ji je razložila, da lahko na podlagi zakona sproži tako imenovano prvo obravnavo.

»Prvo obravnavo smo tudi izvedli, na kateri je bil tudi sklenjen dogovor in ker je bil dogovor sklenjen, se zadeva tudi zaključi tudi po zakonu o pacientovih pravicah,« pojasnjuje zastopnica pacientovih pravic Vlasta Cafnik.

Spolnega delikta takrat nihče ni prijavil policiji, dogovorili so se le za zamenjavo osebnega zdravnika. Davorin Kolarić je nekaj mesecev po tem zapustil Lenart in zdaj že dve leti dela na Razkrižju kot koncesionar, a nam danes z njim ni uspelo govoriti.

Ob dogovoru z dekletom, njenim očetom, zdravnikom in varuhinjo je bil tudi direktor lenarškega zdravstvenega doma Jožef Kramberger, ki tako prebira del zapisnika: »Z dogovorom so se strinjali vsi udeleženci.«

Kot pravi sam, takrat ni mogel sklepati, da je šlo za spolni delikt. »Kadar vidim, da je kaznivo dejanje, definitivno to naredim, tudi na policiji se lahko to preveri, v tem trenutku pa tega res nisem videl,« dodaja direktor Zdravstvenega doma Lenart.

Prijavo podalo dekle samo

Prijavo je nato podalo dekle samo, šele ko so bili vsi postopki pri varuhinji zaključeni. Ta je ugotavljala le kršitve pacientovih pravic in zadeve ni predala policiji.

»Zato ker mislim, da ni primerno, da jaz z neko tako zadevo pacienta potem presenetim, morda se on niti ne bi odločil za prijavo, bi mogoče zadevo drugače reševal,« razmišlja Cafova.

So pa v Zdravstvenem domu Lenart nesporno ugotovili, da je bil pregled opravljen nestrokovno, brez ustreznih razlag o poteku postopka. Zato je direktor vsem zaposlenim kmalu po dogodku dal posebna navodila.

»V primeru pregleda mladoletnih oseb mora biti prisotna medicinska sestra ali zdravstveni tehnik, če z mladoletno osebo ne pride oče ali mati.«

Kolariću zdaj na Razkrižju teh posebnih pravil ni več treba upoštevati, saj si jih kot zasebnik postavlja sam.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pacijent (nepreverjen)

Gospod Kolarič je odličen zdravnik mogoče da je naredil napako vendar sem prepričan ne tako hudo kot se mu očita .

per (nepreverjen)

Saj mu nihče ne očita izobrazbe ampak gnusno dejanje, da na pacientih izpolnjuje svoje frustracije in zadovoljevanje gledati in otipavati otroško oz mladostno telo? Mnogo dobrih ekonomistov je istočasno lopovsko nastrojeno in so navadni kradljivci.

In reply to by Pacijent (nepreverjen)

Pacijent (nepreverjen)

Si bil mogoče prisoten ka si tak prepričan .

In reply to by per (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Vi, ki zagovarjate takšna nagnusna pedofilska dejanja ali se istovetite ali ste iz krogov, ki so ga v Vatikanu obravnavali in obsodili?

In reply to by Pacijent (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Na žalost velja pravilo, kjer ni tožnika ni sodnika. Ljudje smo navadno takšne sorte, da vsi vidimo, da nekaj ni prav a večina bo raje tiho, kot bi se potegnila za tisto pravico. Posebej če so na grešni strani naši bližnji ali znanci.
Čestitka dekletu za pogum. Ostalim pa graja, ker so gledali stran.

Lidijakos (nepreverjen)

Ubogo dekle. Kje je zdaj naša nicelna toleranca?

§ (nepreverjen)

Tale "dohtar" ma srečo, da ni v tokratnem primeru nabasal na kakšnega ornk očeta, ki bi ga spravil najmanj na invalidski voziček.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ovaj dohtar pa ima jajca
leiko bi bil minister za zdravlje

Matejko (nepreverjen)

Sajbpa po opravicilo je prisla za telovadbo in ker njoj nej nic bilo doktor ni hotel napisati opravicila. Potem jo je prregledal in seveda ni bilo nic, zato je dekle dalo ovadbo. Gnusno dejanje dekleta, sedaj ze zdravniki ne bodo smeli pregledovati pacientov?! Ko je ona bila zdrava pri zdravniku, je mogoce kdo umrl ki bi oskrbo rabil, a jp zaradi hipohondrov ni dobil.

per (nepreverjen)

Od kdaj pa lahko doktor slači 16 letne punce in jim gleda v mednožje kakšen je specialist ali je omenjeni ginekolog?

In reply to by Matejko (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

sem prečital izjavo župana, ki ga zelo hvali in brani.....doktor pa je dobil pogojno kazen ojoj naše sodišče.....NE RAZUMEM ZAKAJ BI ZA NAPISATI OPRAVIČILO MORAL ŠLATATI PO SPOLOVILU....če bi to bila moja hčerka, bi si on dolgo časa šlatal svoja jajca.......(jaz nisem zdravnik, ampak bi tudi rad šlatal mlade lulike........škoda da se nisem učil za zdravnika)....zdaj pa navalite talati minuse.

Starejše novice