Te dni se v Pomurju pričenja glavna žetev pšenice. A iz leta v leto vse manj slovenske pšenice pristane tudi v slovenskem kruhu.

Mlinarji in peki namreč niso pripravljeni zanjo plačati toliko kot zahtevajo kmetje. Vse več pšenice se zato prodaja na tuje trge. Pekovska podjetja naj bi zdaj celo predlagala, da se bo za slovensko izbrano kakovost štel tudi kruh, ki mu bodo primešali moko iz hrvaške ali madžarske pšenice.

"Pričakujemo eno povprečno letino, čeprav na prvi pogled pšenice zgledajo dokaj dobro, vendar vsled vremenskim pogojem verjetno ne bodo dale tisto kar smo pričakovali," pravi Franc Vitez, ki ima pešnico na dobrih 23 hektarjih.

Nekaj manj kot so pričakovali

Pridelali bodo približno 150 ton, kar je vsaj 10 manj kot so pričakovali. Kmetje so zaradi slabih vremenskih razmer na pogajanjih zahtevali višje cene, a jih slovenski mlinarji ne želijo plačati.

"Vsakdo, ki nekaj dela, mora tudi spodobno preživeti. V kolikor tega ne bo, potem zastonj slovenska zavest. Ta trenutek, če na tujih trgih dosegamo boljšo ceno, bomo prodali pšenico na tuje trge," pravi predsednik komisije za prodajo prešnice Franc Küčan.

Ponujajo dobrih 170 evrov

Zahtevali so 180 evrov za tono najboljše pšenice, v murskosoboškem Mlinopeku ponujajo dobrih 170 evrov. Odkupili pa nameravajo 15 tisoč ton pšenice. Za vse slovenske mlinarje je pšenice že zdaj premalo.

"Imamo premalo zasejanih površin. Slovenija potrebuje nekje od 130.000 do 150.000 ton, mi pa je maksimalno zberemo okrog 70.000 ton," pravi Karel Pojbič, direktor Mlinopeka.

Vsaj še enkrat toliko se je proda v tujino. Slovenska pekovska podjetja zato iščejo nove načine, kako doseči izbrano kakovost slovenskega kruha.

"Slovenski mlinarji še vedno računajo, da bi kar nekaj, se pravi dvajset ali trideset odstotkov pšenice malo pomešali z madžarsko ali pa hrvaško. Na koncu pa naj bi bil to potem zaščitni znak izbrane kakovosti."

Prodali bodo najboljšemu ponudniku

Večina kmetov se bo ne glede na pogajanja o ceni enostavno ravnala po zdravi kmečki pameti in pešnico enostavno prodala najboljšemu ponudniku.

"Pač nekako se poskušamo znajti na tržišču, oziroma prodamo pšenico kupcu, ki pač ponudi najboljšo ceno," še pravi Vitez.

In večinoma najboljše cene ponudijo preprodajalci, ki pšenico izvozijo na tuje.

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Kdo vam bo pa za ta denar še prideloval pšenico? S to ceno in tako letino si ne moreš pokriti niti stroškov. Že tako jih težko.
Sicer bo pa drugo leto še slabše, pšenice je čedalje manj ker enostavno ni dobičkonosna. Tudi kmet ni tako zabit da bi delal zastonj, časi se spreminjajo.

Če se gremo izbrano kakovost pa naj to pomeni 100% slovenske pšenice, ne pa da bodo mlinarji lahko špekulirali in na trgu kupovali poceni pšenico od drugod.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kdo te sili, da kmetuješ ? Nihče ! Prodaj kmetijo in pojdi delat za minimalno plačo ! Si pozabil pri ceni pšenice koliko subvencije dobi kmet za hektar pšenice, ugodnosti pri nakupu pogonskega goriva, nepovratnih sredstev, .......... ? Namenoma ????? Kmet domišljavi !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Pa kaj ti srbijanc se še vedno sliniš na tem portalu? Še nisi riknil?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Što pa tebej sili, ka gejš pridelke kmetov, če jih pa tak sovražiš? Rajši kritizejraj našo vlado pa vse lidij, šteri dopuščajo, ka je stanje takšno kakšno je (ka kmet lejko preživi samo zaradi subvencij pa nepovratnih sredstev in nej od samoga poljedelstva, živinoreje itd.), nej pa ka se spravlaš na kmete...

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ne sovražim kmetov, sovražim pa požeruhe, ki bi radi z malo ali nič dela postali v nekaj letih bogataši ! Če zapišem resnico o kmetih, s tem ne sovražim kmetov in se ne spravljam nanje ! Kot sem zapisal, če se jim kot kmetom slabo godi, naj prodajo kmetijo in živijo v mestu in delajo za minimalno plačo. Takrat bodo šele spoznali kaj je " jebeni život ", ker zdaj tega ne vedo. Tudi, če bi dobili za kilo pšenice 15 centov več, bi še vedno jokali, da je to premalo ! Če bi bilo kmetijstvo res tako nedonosno, ne bi bilo nekaj kmetov med najbogatejšimi Slovenci. Ta Kučan pa tako samo povsod joče. Bilo bi zanimivo, če bi se kak novinar pobrigal o njegovem premoženju, čeprav je to njegova osebna stvar. A že star pregovor pravi: Vzemi tistemu, ki joče, da nič nima in da slabo živi ................... Od resničnega reveža tega ne boš pogosto slišal, od bogataša večkrat !

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Kaj pa drugo delaš kot jih sovražiš ker dobijo subvencije, ... To kar ti pišeš pa se za odraslo/umsko doraslo osebo ne spodobi, se pričakuje vsaj nek osnovni nivo.
Spravi se na kmetijo delat pa boš videl kaj je to jebeni život. Veš, niso samo delavci ubogi, eni smo pa v obeh čolnih.

Ja kaj pa misliš da se dogaja, male kmetije se zapirajo in to že dolgo. Nismo kmetje zabiti, mogoče malo preveč navezani na svojo zemljo in način življenja, zabiti pa sigurno ne.

Tudi s subvencijo, ki te tako moti, letos pri tej letini in ceni ne prideš na zeleno vejo.

Tale Kučan pa svinjski minister (Židan) sta pa itak največja gnoja, vsak se bori za svojo rit in tu se zgodba konča. Šele ko bosta dobila konkretne brce v rit se bo mogoče stanje kaj spremenilo, samo kaj ko bo prepozno.
Posledice dejanj politikov pa bodo vidne v roku 10 ali 20 let, ko bomo odvisni od uvoza, od multinacionalk, ... Že zdaj smo.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Brez veze tebi kaj pisati, ker tako nočeš razumeti. Samo to te bom vprašal: " Kaj da država kmetu in kaj da država delavcu ???????????????????? " Ko boš odgovoril na to vprašanje, se lahko dalje pogovarjava. Če zapišem resnico, me za to ni potrebno žaliti ! Ali te pa resnica premočno boli ?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Jurij (nepreverjen)

Dokler bodo Ti strici govorili eno delajo pa drugo...pogajajo se imenu kmetov za svoj zep... Strajkajo z ministrom proti politiki ki so jo napisali z ministrom..ki je pokopal slovenskega kmeta...ki je bil mali z velikim srcem...in cenjen tudi drugot...in tedaj je cena dosegala skoraj blizu dvajset centov preracunano z tedanjih tolarjev..in ni so bili vazni hektarji za podporo ...subvencijo...ampak koliko pozanjes.

u-pokojni (nepreverjen)

Družinski mlinar pa kradne pa kradne nega konca pa nej kraja dobro je edino ka si zdravja nemre prisvojiti pa ka narava napravi svoje eni do sebof nesli.Na konci vsa moka in pekovski izdelki slovenski in domači samo surovina pitaj boga od kec se pravi ka nas redno vo norijo sicer se pa s Tujcon stinjan ma praf.

bono1

Pravilno prodaš tja, kjer več dobiš.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

TOČNO ?????? Slovenija ti da nepovratna sredstva, subvencije, ugodnosti, ......... ti pa pridelke, proizvode, .... prodaš v Avstrijo ali v Italijo. Kakšna logika je to ?

In reply to by bono1

Hmmmm (nepreverjen)

Evropska?!?! Prost pretok blaga in kapitala? Že čul za to?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ni to tak kot si laik predstavljaš in pišeš ! Kmetje vedno zavajajo, da subvencije dobijo zato, da lahko Slovenci,ki prispevamo denar za te subvencije, ceneje kupimo njihove pridelke, proizvode,..... Kako bomo kupili, če oni prodajajo v Avstrijo ali v Italijo. Kaj potem oni lažejo ? Potem naj subvencije in nepovratna sredstva prosijo tam kamor prodajajo. Ceno pšenice določa trg in ne slovenski kmetje. Že čul za to ?

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Pa tij strokovnjak znaš, kelko kruja slovenskih podjetij je dejansko iz slovenske mele pa kama vse skuper izvažajo pa s kejc zadeve uvažajo? Pa znaš, ka k Mlinopeki s sredino julija, kda se tista glavna sezona konča, odijo šleperi pa to našo pšenico vozijo v Italijo? Pa ka se uvaža puno pšenice z Madžarske tudi ne veš? Ges tej besed kmetov še nejsan čul. Ker znan, ka do izdelki točno te falejši, če jih uvozijo z raznih Madžarsk in nej te, če jih kmeti odajo k nan. Nikdar na ton sveti še nejso naši produkti bili falejši, če so s Slovenije. Izjemno redko. Vejpa človek malo premisli, kakšno korist ma srednje velki kmet samo od pšenice. Fejst malo. Moreš kupiti seme, moreš stvar gnojiti, škropiti (seveda škropiva pa dizel pa to tudi košta in to nej malo), moreš plačati kombanj za žetev, te pa še vaganje Mlinopeki (cena odvisna od količine pšenice), sušenje (če je vlaga previsika)... In ostane prekleto malo za preživeti (ob ceni 160€ za tono). In te logično, ka do ikan izvažali. Saj pa so nej nori ka bi se odavali pod ceno. Zakoj tu ne šinfaš politike? Mogoče zato, ker je ona glavni krivec in je bila leva? Pa san liberalen človek (torej levi), ampak za vsako stvar ovačik notri vlačiš Janšo. A Židana pa je fejst škoda kritizejrati, ker je nej nika napravo?!?!?! Če pa bi bil Janša 20 let v vladi, bi bila pa vlada glavni krivec za stanje in bi bili slovenski kmetje žrtve politike... Majster, šten te kak knjigo... Aja, pa kmetje dobijo tudi kar neka subvencij, predvsem za nakup traktorov in kmetijske mehanizacije, tudi od EUja, torej je tvoja teza (palik) napačna...

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ko boš ti napisano, narisano in naslikano razumel, se lahko dalje pogovarjava ! Mlatiš prazno slamo ! Kdo daje denar EU ??????? Vsaka članica !!!!!! Potem je v bistvu to zopet naš denar ! Kapiš ali je prežmetno zate ? Malo razmisli o tem kaj da država kmetu in kaj da delavcu !!!!!!!!!!!!!!! Dobi delavec nepovratna sredstva, subvencije, razne bonuse in ugodnosti, popuste, zavarovanja, ...........??????? Malo morgen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Z tujcem se nima smisla ukvarjati, je kot pokvarjena plošča, vedno daje enak napačen ton.
Pijanček, če gre kmetu tako dobro pa tudi sam začni, v glavi si že kmet, zdaj pa bodi še na zemlji. Pa da te vidimo junaka kako dolgo boš delal. Za tipkovnico si junak, pa bodi še za motiko.

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Bedaček, imam vsega za pet življenj. Ti pa delat hodiš in še kmetuješ. Delavcu odžiraš kruh. Pa še ti ni dovolj. Grabiš in grabiš. Na internetu obstajajo podatki koliko nepovratnih sredstev in subvencij je kakšen kmet dobil. Zato kmetje ne morete več lagati o tem. In to vas boli. Jebi se in delaj cele dneve, če si tako nor. ŠE NIHČE NI IN NE BO S SABO V ZEMLJO NESEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

pijanček prdec (nepreverjen)

Zdaj se njemi je pa redno odpelalo :D

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Kaj je pijandura, se ti je do konca odpelalo? Dvakrat se zaženi v zid, mogoče prideš k pameti. Pa spravi tole svojo leno rit na svež zrak.

Še enkrat, spravi se kmetovat pa boš tudi ti imel denarja kot blata, pa nepovratna sredstva, pa nov traktor, ..., če bi le bila taka realnost. Kaj ko vi zaslepljenci vidite samo to. Da te vidimo junaka, pokaži da te je kaj v hlačah, ne pa da sereš po tipkovnici.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Še nekaj, če imaš vsega za pet življenj pomeni to, da do tega nisi prišel po normalni poti. Ti je to prinesla partijska knjižica, sumljivi posli, morda izkoriščanje sistema, subvencije. Si sp, ki ima delavce na minimalcu od države pa pobira subvencije? Morda utaja davkov. Si v politiki in na veliko žanjaš (jaz tebi - ti meni)Mogoče pa samo velika dediščina in se celotno življenje samo čohaš po jajcih in sereš po drugih.

No da te vidimo junaka , povej kako si prišel do tega premoženja. Po pravični poti sicurno ne. Mi navadni državljani moramo delati celotno življenje, da si zaslužimo za eno življenje, pa še tu moramo šparati. Ti si jih pa za pet.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ko si me že vprašal, ti bom odgovoril po resnici. Samo ne bodi mi favš kot mi je busybee ( upam, da nisi on ). Do svojega ( in ženinega ) premoženja sem prišel povsem zakonito. Politika me nikoli ni zanimala ( če kaj pišem, pišem zato, da vam desničarjem natočim čistega vina. Da si desničar, dokazuješ s tem, da omenjaš partijsko knjižico in ostale nebuloze ). Delal sem kot vodja proizvodnje v dobrem podjetju - imam 42 let delovne dobe in sem že nekaj časa v penziji - zato imam okoli 1.300 evrov penzije ( k sreči sem se upokojil pred Janševim ZPIZ - 2 ! ) . Tudi žena ima okoli 1.000 evrov pokojnine, ker je opravljala odgovorno delo. Nekaj sva podedovala po ženinih starših in sorodnikih, nekaj po mojih ( dve hiši z zemljiščem in tri stanovanja ). Če si starejši, poznaš Markovičev tečaj med dinarjem, marko in šilingom. Poceni sem kupil večjo količino mark in šilingov in ob primernem času to drago prodal - povsem zakonito !!!!! Ko je DEMOS sprejel Jazbinškov zakon, sem z malo iznajdljivosti in sreče odkupil skoraj nova stanovanja v Soboti in Moravskih toplicah v današnji protivrednosti za približno 5.000 evrov do 7.000 evrov. Povsem zakonito - po zakonu ! Ta stanovanja že dalj časa oddajam v najem - imam vse prijavljeno in plačujem vse dajatve - vse zakonito ! Imam tudi malo večji vinograd, kjer pridelujemo vino - sam v tem vinogradu ne delam, za vsa dela najamem delavce. Še to - nikoli nisem bil član partije in nikoli nisem imel rdeče knjižice ! Moj moto je : ČLOVEK JE ROJEN ZATO, DA UŽIVA, NE ZATO, DA DELA ! Ko boš ti to upošteval, bo tudi tebi lepše v življenju. Če si inženir, kot sem nekje prebral, ti to ne bo težko uresničiti. Enostavno: moraš živeti v pravem času in se znajti !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Revše (nepreverjen)

Kaj ti pomagajo vsi ti tvoji ojri , bajte, stanovanja, gorice in bog ve kaj še (resnično ali najverjetneje izmišljeno, me ne zanima), če pa s tabo nekaj krepko ne štima. Zelo blag izraz za osebo na pragu starosti, ki ure in ure preživi na sobotainfo pod najrazličnejšimi vzdevki, se pogovarja sama s sabo in ji je edino veselje izzivati druge ljudi ter pisati traparije! Žarčiš toliko negativne energije, da je to prav neverjetno in žal mi je za tvoje bližnje, ki bi te morali že zdavnaj brcniti v rit in skozi vrata.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tvoji domači so te porinili skozi vrata in v rit brcnili ? To pa res boli. Kriv je pa bil alkohol. Zakaj si pa toliko pil. Sam si kriv. Uničil si pa družino in družinsko srečo. Nisi vreden, da sonce na tebe posije.

In reply to by Revše (nepreverjen)

Revše (nepreverjen)

Se potrjuje, kar sem zapisala včeraj.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Imaš čisto pravi vzdevek. Kot napisan zate.

In reply to by Revše (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

No vidiš, si izkoristil sistem in poceni kupil stanovanja, devize. Tega z lastnim delom nikoli ne bi mogel po normalni poti kupiti. Če si res bil vodja poizvodnje pomeni, da si v tistih časih moral imeti veze, ni vsak prišel do te pozicije.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Si kdaj pomislil, da lahko poklicno napreduješ s svojim znanjem in delom ? V Jugoslaviji ni bilo strank kot so danes, ko se vsaka stranka pobriga za svoje člane, da pridejo do dobro plačanih služb ne glede na znanje in izobrazbo. Pri tem vidno prednjači SDS. Pri prejšnjem komentarju sem pozabil še na certifikate in delnice ! Če si imel veliko družinskih članov, glavo in iznajdljivost na pravem mestu, si ................. MORAL SI ŽIVETI V PRAVEM ČASU IN NA PRAVEM KRAJU, SE ZNAJTI, IN VSE JE ENOSTAVNO K TEBI LETELO. Lep dan in opravljaj svoje delo z ljubeznijo.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Packo12345 (nepreverjen)

Bo že minister za kmetijstvo zriktal , kot vedno do sedaj .

esp (nepreverjen)

Kucan je verjetno vsako leto imel psenico v A klasi, pa bo verjetno tudi sedaj. Ta glasne predstavnike kmetov podkupis z A klaso ostalim pa C, in je vse tiho.

Packo12345 (nepreverjen)

Brez uvoza pšenice iz Kanade se iz te naše opevane pšenice niti kruh ne da speči , tak je to .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice