Središče Murske Sobote bo dobilo novo podobo, konec meseca se bo namreč začela prenova mestnega središča.

Konec meseca se bo nadaljevala prenova mestnega središča, katere cilj je po besedah soboškega župana Aleksandra Jevška odprava degradiranosti območja in vrnitev življenja v najožje mestno jedro. 

Prvi del prenove je stekel na Trgu zmage, v tej fazi pa bo celovito urejena najpomembnejša mestna površina – južni del Slovenske ulice.

Gre za največjo investicijo soboške občine v letu 2020, njena vrednost znaša 4,3 milijona evrov. Projekt je sofinanciran iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj, tako bo za projekt namenjih tri milijone evropskih sredstev, preostanek pa bo zagotovila občina. 

Gre za popolno prenovo mestnega središča v velikosti približno 1,2 hektarja, ki bo deležno kompleksne preureditve v granitni tlak. 

Enosmerni promet z bočnim parkiranjem

Prenova bo potekala od križišča s Slomškovo ulico, kjer se bodo konec meseca tudi začela dela, do krožišča pri Hotelu Zvezda. Slovenska ulica se bo popolnoma prenovila in spremenila po njeni celotni širini od stavbe do stavbe.

Na ulici bo vzpostavljen umirjen enosmerni promet z možnostjo enostranskega bočnega parkiranja. Celotna ulica bo urejena v enem nivoju, torej brez višinskih razlik. To pomeni, da ne bo več cestnih robnikov, ki bi ločevali pas za cestišče od kolesarske steze ali prostora za pešce. 

Asfalt bodo na površinah za motorni promet nadomestile kocke iz pohorskega tonalita ter plošče iz pohorskega tonalita na ostalih površinah. S tem bo po besedah Jevška omogočeno prosto, a hkrati varno gibanje za pešce in kolesarje, ki bodo na Slovenski ulici imeli prednost. 

FOTO: Jure Banfi

Na Slovenski ulici nov drevored

Namesto obstoječih dreves, ki bodo kmalu po pričetku del v celoti presajena k Soboškemu jezeru, bo zasajen nov dvojni drevored s kar 93 drevesi. Slovenska ulica bo tako po novem imela kar sedemkrat več dreves. 

Pod krošnjami dreves bo postavljena tudi nova urbana oprema. Poskrbljeno bo tudi za ranljive skupine: s tem, ko bo celotna Slovenska ulica na istem nivoju in brez ostrih robov, bodo veliko pridobile družine z otroci, kolesarji, uporabniki skirojev ipd. ter seveda invalidi, pravijo na občini. 

S talnimi vodniki bo poskrbljeno tudi za slepe in slabovidne.

FOTO: Jure Banfi

Letni vrtovi na Slovenski ulici bodo postali veliko večji in prilagodljivi. Na občini pravijo, da naj bi z novo ureditvijo bilo zagotovljenih veliko novih možnosti za organizacijo prireditev, kar bo omogočala tudi posebna infrastruktura. Prenovila se bo komunalna, električna in telekomunikacijska infrastruktura. Povsem nova bo tudi javna razsvetljava, posodobljena pa bo tudi meteorna odvodnja Slovenske ulice. 

Pomgrad, Blisk Montaža in Atrij

Na občini še dodajajo, da je prenova mestnega središča trajnostno naravnan projekt, ki poteka po principu krožnega gospodarstva, kar pomeni, da se bodo prav vsi še uporabni materiali ponovno uporabili. 

V okviru javnega naročila so bili izbrani najugodnejši ponudniki za izvedbo del. Gradbena in druga obrtniška dela bo izvajalo podjetje Pomgrad, elektroinstalacijska dela Blisk Montaža, strokovni nadzor pa Atrij.

Dela bodo potekala po fazah in bi se naj po besedah župana Jevška zaključila v letu in pol. 

FOTO: Jure Banfi

Sicer pa spomnimo, da je bila idejna zasnova prenove izbrana na javnem natečaju, ki ga je Mestna občina Murska Sobota razpisala skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Ocenjevalna komisija je izmed pet prijavljenih projektov izbrala zmagovalno natečajno rešitev, katere avtorji so Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Primož Žitnik, Dominik Košak, Pia Kante, Katja Mali, Zala Babič, Urška Cvikl in Rok Sraka. 

Po besedah avtorjev idejne zasnove gre za sodoben pristop k prenovi odprtih javnih površin, ulic, pločnikov in površin za kolesarje. To območje bo namreč postalo kombinacija parka, odprtih javnih površin ter ceste s prednostjo pešcev in kolesarjev, s posebnim režimom za motorna vozila. 

V sklopu projekta »Sobota, kot si jo želimo« in v fazi priprave Trajnostne urbane strategije Mestne občine Murska Sobota pa je bilo zbranih tudi veliko želja ter predlogov občank in občanov, ki so bile upoštevane pri izdelavi projektne dokumentacije. 

Komentarji (51)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Horgoš (nepreverjen)

No, če bo strokovni nadzor opravljal Atrij se nimamo kaj bati, da nebi bila dela strokovno izvedena. Njihova daleč največja referenca je lendavski del pomurskega vodovoda, kjer so omogočili s svojim strokovnim nadzorom velike prihranke pri dogrevanje tople sanitarne vode v poletnem času.

BeltincarSlovenec (nepreverjen)

Tudi mene to skrbi. Nevem kje so Atrij našli. Rejsan pa je, ka jih iz enega razloga tak naročniki kak izvajalci majo fejst radi. Zakoj li?:)

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Komaj čakan (nepreverjen)

Zdaj je pa že resno biu čas ka se začne nekaj delati na ton centri mesta, keri izgledne kak nekši zabačeni trg v kakšon zabačenon Romunskon mesti. Komaj čakan ka se tou uredi. Pa če de tak kak je na slikaj de pa sploj super.

Karl Marx (nepreverjen)

Dokeč de prizidek Zvezde pofarbani na vijoličasto, blagovni a pa vö vijdla kak kakšna bolgarska zadruga, de fse sküper itak zglejdajo kmetavzarsko.

In reply to by Komaj čakan (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Ja, pa dokeč de cejla tržnica sposcana, nan boug nemre pomagati.

In reply to by Komaj čakan (nepreverjen)

Slovenska lipa (nepreverjen)

Samo denar samo beton, lipe ne damo

čarni vrag (nepreverjen)

Za to ulico se bo zapravilo 4,3 milijone in se bo spremenila v kamnito puščavo. Nekaj podobnega kot je Glavni trg v Ljutomeru. Tragikomično je videti v drevesa obdana z železnimi rešetkami.

.... (nepreverjen)

zdaj se kolesar lahko pela 5 km na uro s puno bremzanja, pa pravil se nihče ne drži, ker nišče ne pazi kje je pot za kolesarje. Bo to kaj drugače?

kanžor

V Soboti ni človeka še manj kakšnega župančka ,da bi vrnil življenje v mesto to so sanje in seveda sanje so dovoljene .

ruker (nepreverjen)

Smo pa na žalost meli pred čason enoga župančka keri je zaradi lastnih zemljiških mahinacij in lastne koristi vgasno življenje v centri mesta.

In reply to by kanžor

čarni vrag (nepreverjen)

No ta županček je zdaj izvoljeni svetnik soboške občine. Lejko de popravo lastne napake.

In reply to by ruker (nepreverjen)

askjldfhlasjd (nepreverjen)

Življenja v centru mesta ni že nekaj desetletij in ga ne bo, dokler bodo mimoidoči hodili mimo praznega šopinga in blagovnice, kitajske boute in podobnih zadev, pa če bo na tleh ne vem kakšen kamen. Verjetno eno redkih mest, kjer se vsakih nekaj let opravljajo dela v mestnem centru in je vsakič slabše!

pika nova (nepreverjen)

Malome polaniće penezge, jevšeki betonska radost, sobocancon pa povisan utrip

sunce van japansko (nepreverjen)

začetek smrti te ulice...

Keramichar (nepreverjen)

Pri partizani so pravli ka so se gradbena dela podražila za 40% pa be naj ta vložile te pejneze. zdaj do pa ponucale te pejneze za glavno ulico kera se je že 5x prenavlala v zadnjih 15letih. Če se spomnite je prejšnji župan najebo zavolo prenove ulice in pa kipcov v ms. Vüpan ka de zdajšnjemi župane tude začo stolec naraji gračüvate

Kriptoniche (nepreverjen)

Glavno ka mamo vseposedig 30km/h omejitve.

k... (nepreverjen)

Tou zatou ka se lejko razkazujejo iztrošene limuzine privlečene z dajčlanda.

In reply to by Kriptoniche (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

Ja , ja celi te zabetonirani , od zdaj naprej boste znani kot betonski sobočanci , lol .

vbchjfhd (nepreverjen)

Kaj debil zarukani? Jebo te beton v nouro glavo. Idi nazaj v šoulo, če ne vejš čitati. Ge piše ka de beton? Eni ste rejdni imbecili.

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

Betonski soboč… (nepreverjen)

ja beton , beton , to je nekaj najlepšega , dajte narodu beton , če ne pa vsaj asfalt , ko jebe zelenje .

vbchjfhd (nepreverjen)

Pa ka bi radi majmuni, vej pa že zdaj je tan samo beton pa asfalt, pa tistih par drejv. Zdaj de dale tak samo drejv de dosta več. Zdaj ti niti tou ne paše ka de več drejv? Ka bi tij rad ka vse gor zorjejo pa kukorco posejajo na Slovenski ali ka bi eni debili radi? Neje park zadosta velki pa zeleni? Pa trg zmage?

In reply to by Betonski soboč… (nepreverjen)

Ge No1 (nepreverjen)

Enoten tlak brez robnikov... bočno parkejranje.... Se bojin ka de slovenska gratala eno velko parkirišče či nede nikši ovir. Predlagan pri zvezdi pa diani potopne koločke pa dovololnice za ove ka majo tü lokale.

-2 (nepreverjen)

Se pravi, ka smo leta 2017 ta vrgli 110 tisočo evrov za rondo pri Zvezdi, namesto, ka bi ga napravili na Gregorčičevi.

smajki (nepreverjen)

Ka? Slovensko od Lendavske, pa Gregorčičovo pa Štefana Kovača do doj zaprli za promet? Samo pitan, ka če nede tak te ne ven ka neka bluziš brezveze okouli toga rondoja.

In reply to by -2 (nepreverjen)

smajki (nepreverjen)

Pa po Slovenskoj kero do zdaj prenavlali de dali šou promet, pač samo v eno smer. Tak ka ne vidin ka je poanta tvojoga pederišenja s ten rondojon.

In reply to by -2 (nepreverjen)

Zvc (nepreverjen)

Malo me edino skrbi glede varnosti. Tan se z avtojon nemo vec vozo. Ka mi kaksa kura pred avto skoci pa si avtomatsko kriv? Saj pa narod niti na prehodi ne gleda vec levo pa desno. Man prednost, idemo prek. Plej se popravi. Glava pa ostane v difekte ce je prevec velki udarec bil. Boze pomagaj.

čarni vrag (nepreverjen)

Vsak župan bo za naš denar prekopaval to ubogo ulico. Prejšnji je posadil lipe, sedanji bo te lipe preselil. Bogve kaj bo naredil naslednji? Mogoče bodo nasipali pesek in napravili puščavo. Nikoli pa več ne bo kot je bilo še pred dobrimi tridesetimi leti. Na desni strani ulice so rasle visoke platane in nudile razkošno senco. Ulica je bila polna ljudi. V Diani in Zvezdi skoraj vsak večer živa muzika in ne boste verjeli v Diani je deloval celo nočni bar s slačipuncami in spolnimi delavkami. Danes pa zapuščeno, lokali zaprti ali prazni. Menda so v lasti Šiptarjev. Izgleda že kot na Kosovu. Pa zaprite to ulico za avtomobilski promet in mirna Bosna.

...:::::::::::… (nepreverjen)

šiptarof nega v bosni.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

drotaš (nepreverjen)

Ja, samo negda je narod peški odo po varaši od baute do baute, zdaj bi se pa vsi radi not v trgovske centre odpelali pa se še med policami z avtojami vozili. Center je prazen grato gda je eden župan keri se tak fejst rad vö meče s svojimi dosežki začno s projekton mešetarjenja z gradbenimi parcelami za trgovske centre. Še ekonomsko šoulo je iz mesta med njive odselo. Mislin ka sta on in mentaliteta novodobnih potrošnikov kriviva ka nega več telko lidij v cetri. Pa tudi tou je rejsan ka so šiptari redno začnoli nepremičnine kupovati kere stojijo prazne ali pa jih davlejo v najem šund bautan ali pa sami svoje pomije not odavlejo. Bojin se ka de tudi po obnovi centra, keri na slikaj redno dobro izgledne, še dale tak kak je zaradi toga šiptarskoga lobija. Če se nede pouleg Bunkera še kakšen dober kafič ali restavracija tan napravila, ali celou več toga nan niti lepota končnoga izdelka nede pomagala. In tu je tudi občina na ton ka pomore. Dobro majo tou rešeno v določenih emških pa Avtrijskih centrih mest, ge občine ful obdavčujejo prazne poslovne prostore v centrih mest, še celou v trističnih krajih. Te lastniki rajši dajo v najem za malo najmnino kak pa ka bi velki davek plačali. Tak bi mogli tudi naši napraviti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

ghghgh (nepreverjen)

nega šanse ka de soboške center žijve. Vejpa nega ene stvari ak bi me ta vlejkla. Če se nemo mogo skauz pelate pa še niti v bunker več odo nemo

Gost13 (nepreverjen)

Ceste pa robnikov nede ka te da so nalivi te samo voda stoji pa se nevidijo .vupan ka do to zriktali prle ka de voda mejla kama tečti!

Gostka (nepreverjen)

Lejko malo razširijo pločnik tan pri Bunkeri?? ka zaj že majo mize tak na šurko ka človek mimo nemre priti!

Vipko
Truplo

Težko je povedati, kaj bi spremenilo utrip središča na bolje. Navade ljudi se spreminjajo. Res je, da smo se pomehkužili in da hočemo z avti malodane že v trgovino. Kako bo sedaj? Če ne bo dovolj parkirnih mest v okolici? Ampak, kaj bodo parkirna mesta, če ne bo trgovin, lokalov v središču? Sedaj se vsaka prireditev skoraj začne in obvezno konča pri "drvarnici", morda bi to uredili tako, da bi se to dogajalo v središču mesta. Dva, trije sejmi in razne "rašuške" so premalo za celo leto. O vsem tem vračanju utripa v središče tuhtajo učene glave na Občini že nekaj let, pa ni premika v tej smeri. Samo blišč ne bo dolgoročno povrnil utrip mestu!

joužek22 (nepreverjen)

Meni so že zdignoli utrip. Drvarnico pa trbej puniti pred zijmov, te de tan bole malo prometa.

In reply to by Truplo

Pohodnik (nepreverjen)

Cigane rajsi odselite pa dev vec mesta pa mera na trznice....

..... (nepreverjen)

Čestitke županu za to pogumno in pravilno odločitev.

MMBB (nepreverjen)

Lepo, da se najde denar za te stvari. Kaj pa sredstva za stavbe javnih ustanov, kot so šole, vrtci, zdravstveni dom, pa še kaj bi se našlo. Tam pa enostavno sredstev ni, večina teh stavb pa je staro tudi 50 let ali več, Žal. Glavno da bo cesta skozi center mesta prenovljena, že drugič očitno in tu denar ni problem. Žalostno

Fiškališ (nepreverjen)

5 miljonov do vrgli v prenovo prenovljenega dela Slovenske ulice, Vse druge ceste in kolesarske pa v katastrofalnem stanju. In posadili bodo 93 dreves za boljši zrak v mestu, ker sedanjih 60 premalo kisika nadiha. Podrli bodo pa velik del zaščitenega gozda Fazanerija za potrebe NK Mura. Sobočanci pamet v roke!

lebari

odličen komentar

In reply to by Fiškališ (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Grozno bo hoditi po tej kamniti puščavi. Ite v Ljutomer, tan so nekaj sličnoga napravili že pred lejti.

Državljan?! (nepreverjen)

Največja investicija, največji polom občine Murska Sobota.
Nekateri se bodo na ta račun lepo okoristili. Po zgledu Jankovičevih.

joco99 (nepreverjen)

kot piše čarni vrag...
S to razliko, da je Ljutomerski trg pred obnovo "živel", vse kar je bilo na trgu je "laufalo". Ko so se pa pohvalili z najlepše urejenim trgom daleč naokrog pa se je skoraj vse po spisku zaprlo. Zaprtju trga za promet je sledilo delno "odprtje" za promet, samo, da kdo pride... Vožnja po tkakovcih, ki niso za vožnjo je svoje naredila.. Vse izgleda zelo žalostno. Da ne govorim kakšno je vzdušje poleti, ko se kamen segreje...
Eno gospodje pri vrhu ne razumejo. Nismo MB in nismo LJ in v mestu ni mase ljudi ... In navade so take, da jih ne bo. Ena kamnita obnova ne bo prinesla življenja ... Upam, da ne bo ljutomerskega scenarija...

butalec (nepreverjen)

Za božo volo.......... naj se cela občinska uprava pa komunala cuj zapela na izlet - na primer v eno scerano Velenje, pa do vidli, ka je ureditev mestnoga jedra pa ureditev rondojov itd. Mij pa samo betonejramo pa tlakujemo!!
Mi (po njihovi zaslugi) še izda gejmo z lesenof žlicof.

Rikardo (nepreverjen)

Lejko bi cesto na slomškovi ulici vrejd zejli ker je katastrofa razrukana od tejh avtobusov

micikaaa (nepreverjen)

NIČ SE SEKIRAT.......MLADI ODHAJAJO ...OSTAL BO TRG ZMAGE IN ALEJA STARCEV...

Rdeča banda (nepreverjen)

Lopovi na kvadrat.pomgrad pomgrad pa vi ste besavi ali ka? Sd in njihovi ritolizniki dobijo vsa dela in stolcke v m.s.

...... (nepreverjen)

Pa upajmo do so na kanalizacijo študirali, da ne bo samo nad zemljo lepo.

Lilo (nepreverjen)

Mojstrsko ulico pa omejitev dati na 30 km ali pa radar. Eni samo besnejo po tej ulici. Zdaj pa se celo preobremenjena.

Júlia_Goncalv

Google plača 90 USD na uro, moj zadnji plačani ček je bil 8000 USD 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bilo, ko semm gaa enkrat poskusil tukaj

...... >>>>>>>>> w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Júlia_Goncalv

Google plača 90 USD na uro, moj zadnji plačani ček je bil 8000 USD 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bilo, ko semm gaa enkrat poskusil tukaj

...... >>>>>>>>> w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Seljakkkkk (nepreverjen)

Se moms sprašuje kašen izpad ma trgovina mlinopeka ob cesti???Zakaj Pojbič ne zahteva ispadu prometa??? Vala isto za frizerstvo???No mogoče de pa Pojbič za male pejneze odkujpo staro štalo od Občine.No vej nikaj ne vlaga v ambien vse iz 70 sramotno ...Grato je ujši od čočaja se starina ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice