Svetniki mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so se danes sestali na 8. redni seji, ki je bila zadnja seja v letošnjem letu.

Na dnevnem redu 8. redne seje mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so svetniki obravnavali dva predloga odloka, dva predloga sklepa, dva sklepa in še nekatere kadrovske zadeve povezane z imenovanji članov sveta javnega zavoda.

Župan Aleksander Jevšek je bil zaradi bolezni odsoten, zato je sejo vodil podžupan Zoran Hoblaj

Gradnja McDonald'sa se lahko prične

Točke dnevnega reda so se obravnavale razmeroma hitro in brez zapletov, javnosti najbolj zanimiva tema je bil predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za obrtno cono Murska Sobota – sever (za območje NOVOMAT in območje BTC), saj gre za zadevo neposredno povezano s težko pričakovanim prihodom McDonald'sa v Mursko Soboto.

Mestni svetniki so predlog, ki vsebuje dejansko dve manjši spremembi obstoječega akta na dveh ločenih območjih, soglasno sprejeli. Tako bo sedaj ob spremenjenih pogojih omogočena gradnja gostinskega objekta in ovir za Mcdonald's več ni. Na območju Novomat pa bo sedaj uradno mogoča gradnja servisno-skladiščno-trgovsko-poslovne stavbe s pripadajočimi parkirišči in ostalo infrastrukturo.

V razpravi je imel komentar edino svetnik Jože Šadl iz vrst Desusa, ki sicer čez postopek ni imel nič povedati, je pa pripomnil, da ne znamo pritegniti atraktivnih ponudnikov v sam center mesta. 

Zasebnik bo obnavljal dotrajane stavbe

Na seji so ravno tako sprejeli ključen odlog za izvedbo energetske sanacije trinajstih dotrajanih objektov v Mestni občini Murska Sobota. Z njegovim sprejetjem se bo lahko izvedel javni razpis za izbiro ustreznega zasebnega partnerja, posledično pa bo lahko občina kandidirala za kohezijska sredstva, ki bodo na voljo zopet spomladi leta 2020. Izvedba energetske sanacije po modelu javno-zasebnega partnerstva naj bi bil najboljši način za občino, tako iz ekonomskega, kot tudi iz tehničnega vidika.

Zasebnik bo po tem modelu za koncesijsko obdobje petnajstih let prevzel vsa tveganja povezana z vzdrževanjem stavb in doseganjem energetskih prihrankov, ravno tako pa zasebnik prevzame pretežni del financiranja. Predvidena vrednost investicije je sicer 9,5 milijona evrov, 40 odstotkov tega bodo pokrila kohezijska sredstva, 51 odstotkov krije javno zasebni partner, občini pa ostane 9 odstotkov.

V razpravi je svetnik Marjan Gujt iz SMC opozoril na nekatere domnevno neuspešne zgodbe javno-zasebnih partnerstev v preteklosti, hkrati pa je svetnik Darko Petrijan iz vrst SDS dosegel, da se v predlog odloka zapiše, da mora pred županskim podpisom koncesijska pogodba v sprejem mestnemu svetu. Predlagani odlok je nato bil soglasno sprejet. 

NUSZ zvišan, prejemniki kulturnih nagrad znani

V nadaljevanju so z nekaj neodobravanji iz vrst SDS in Desus sprejeli še sklep, ki zvišuje vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za 1,4 odstotne točke, kar v praksi pomeni, da se bo NUSZ zvišal za okoli 0,66 evra oziroma 1,72 evra. Sklep o začasnem financiranju občine v prvih treh mesecih naslednjega leta je bil po hitrem postopku sprejet, malce se je pa zataknilo pri naslednji točki, kjer so svetniki odločali o podaji predhodnega mnenja k Strateškemu načrtu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za obdobje 2020 - 2025.

Svetnik Drago Vigali iz vrst SDS je opozoril, da je navedeni načrt kopija prejšnjega iz obdobja 2015 - 2020, ampak predsednik Odbora za družbene dejavnosti in svetnik Zoran Kos iz vrst LMŠ, kjer so predhodno podali pozitivno mnenje načrtu, mu je razložil, da se večina aktivnosti nadaljuje in odvija še naprej, zato so tudi navedene v novem strateškem načrtu. Tudi omenjeni sklep so nato mestni svetniki sprejeli.

Na seji so še odločili, kdo bo dobitnik nagrad ob kulturnem prazniku v letu 2020. Nagrado za življenjsko delo na področju kulture bo ob kulturnem prazniku prejel Ladislav Klar, Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture bo prejel Kvartet džeZZva in Priznanje Mestne občina Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti bo ob kulturnem prazniku prejela Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

Burnejša razprava ob imenovanju članov sveta zavoda Pišk

Nekaj iskric so zanetile kadrovske zadeve ob koncu seje, ko so svetniki imenovali nove člane sveta zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Precej negodovanja je bilo slišati iz vrst SDS, kjer je Petrijan povedal, da njihovi predlogi za člane sveta javnih zavodov zmeraj naletijo na gluha ušesa in je celo zahteval pet minut odmora za razmislek pred glasovanjem. Obenem je s prstom pokazal na tri kandidate, ki so bili že člani prejšnje sestave, saj naj bi vsaj enkrat ravnali nezakonito. Brigita Perhavec je v repliki odločno zanikala protizakonito ravnanje in Petrijanu svetovala naj preveri dejstva in zakonodajo.

V svet zavoda Pišk so bili vseeno brez dodatnih zapletov nato imenovani: Slavica Meglič, Brigita Perhavec, Darko Rudaš, Marko Polanšček in Martina Luteršmit. Od tega so bili Perhavec, Polanšček in Luteršmit že v prejšnji sestavi sveta zavoda Pišk.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bla bla bla (nepreverjen)

Slavica Meglič,kera je to?

someone1 (nepreverjen)

Samo resno zakoj se prenavlja cejla slovenska ulica, če pa na Slovenskoj ulici enostavno nega vsebine ...... ajo McDonalds bo pri BTC ji. V centri pa lejko odprejo kakšno drugo svetno znano restavracijo: Pizza Hut, Burger King, Subway, Dairy Queen, ...... Vzeme občina licenco pa trži po cejloj Sloveniji..... Nej pa ka se ide posla z lekarnami.

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

Naj prijde čim prle ka do šiptari šli odket so prišli !!!!!!

dreg (nepreverjen)

fala kurci?

Pohodnik (nepreverjen)

Siptare pa spacek pa zaprejti ka majo kuhinje kak štale..... nesnage!!!!

žemlja in sir (nepreverjen)

In pa do pijsali ,da smo v Pomurju najbole debeli ,ko bodo to premržnjeno svinjarijo geli perovneži .

Edo (nepreverjen)

Siptarija adijo

PIAr (nepreverjen)

Presrečni smo, ka de ta dobrota v Soboti,... Ka nemamo zadostna debelih pa sladkornih pa srčno žilnih betegov?! Domačeeeee jeaaaaaa!

Xyzkra (nepreverjen)

Bravo. Končno bodo nova delovna mesta??

kasparov

Neumnost. V Mcdonaldsi de zaposlenih 10 lidij, istočasno de pa desejt drüjgih zgüjbilo slüjžbo, zatou ka de Mcdonalds gostilnan v šterih zdaj delajo, promet kraj vzel.

In reply to by Xyzkra (nepreverjen)

kukurčnjak (nepreverjen)

Xyzkra........... Bo ja delovnih mest .Študetke

In reply to by Xyzkra (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

kukurčnjak, pozabo si
......... pa ena upokojenka, ka de smeti pa posodo vkup pakivala!
Plemenito!!

In reply to by kukurčnjak (nepreverjen)

Mrs (nepreverjen)

Siptarijos mafijos adijos

kukurčnjak (nepreverjen)

Šadlni smetajo tudi psi na povodcih pri drvarnici . Končno pa kaj pa lahko čakamo od Desusovih

Janez 78 (nepreverjen)

Meni osebno je najboljše McCountry bil. Zato pravin ka mi je bil najboljše, ker ga več ne delajo!! Banda ameriška!!!

Kapa69 (nepreverjen)

Pa kua sij tij kauri malooo...vejpa tau bi MOMS mogla gnes razglasiti kak obicinjski praznik!! Koncno mo lejko geli pomfrit pa burgere pa se ovo ka sploj ne Poznan ka majo v ameriki!!

suncemodro (nepreverjen)

Sandi je na bolniški?
Ali ga je Tjaša Kos preveč izmučila v postelji?

helij (nepreverjen)

što je tjaša kos??

In reply to by suncemodro (nepreverjen)

Stari sobočanec (nepreverjen)

Dobro ka je ova glavna močna v nadzornon sveti PIŠK, ka de pazila na direktorco !

Damir12345 (nepreverjen)

Adijo smdlivi pajdo muslin

HBojko (nepreverjen)

Jebo vas fast food. Nezdravo hrano uvažate namesto ka be ka drugo not potegnile. Samo ka de narod debele pa cukrne sce bole ... Aja pa tupaste pa naiven... Sramota!!! Z junk food te z naroda cuzale pejneze. Namesto ka be v zdrave lajf stajl vlagale pa podperale lokalne ponudnike. Sran me je ka san sobočanec.

HBojko (nepreverjen)

Prednost dan Langaš pa Spaček pred McDonald's.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice