Že danes bomo počasi prešli pod vpliv manjše vremenske motnje. Predvsem zvečer in v noči na petek se bodo že pojavljale manjše padavine.

V preteklih dneh je nad naše kraje dotekala hladnejša zračna masa s severa Evrope. Vremenska situacija se počasi spreminja. Ciklonsko območje se bo iznad severnega Atlantika spustilo nad srednjo Evropo. 
Manjši, a globok, ciklon bo nastal tudi nad severnim Sredozemljem in bo jutri izrazito vplival na vreme pri nas. Tudi blizu tal se bo sprva še zadrževal hladen zrak, ki ga bo v petek čez dan od juga počasi začel izpodrivati toplejši. Ob umikanju ciklona proti vzhodu pa bo zvečer za krajši čas zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter. Z vetrom bo prišla tudi manjša ohladitev, ki pa ne bo trajala prav dolgo.  

Sneg do nižin?

V petek zjutraj in večji del dopoldneva padavin ni pričakovati. Bo pa nad naše kraje z vetrovi južnih smeri postopno že začel dotekati toplejši zrak. Sredi dneva se bodo nad zahodno Slovenijo začele pojavljati rahle do zmerne padavine, ki se bodo popoldne širile v notranjost, so zapisali na Arsu.

Bolj intenzivno dogajanje se pričakuje v večernem času, ko bo nad Slovenijo izrazitejša fronta, ki se pa bo dokaj hitro pomaknila preko naših krajev. Padavine bodo v prvem delu noči na soboto najprej ponehale na zahodu, v drugem delu pa tudi na vzhodu in jugu države.

Napovedovanje količine snega po nižinah je, kot pravijo na Arsu, tudi tokrat težavno delo. Že manjše spremembe v legi ciklona nad Jadranom namreč lahko vplivajo na jakost padavin, kako daleč proti severu se bo razširila topla zračna masa in tudi kako dolgo bodo vztrajale padavine. 

Predvsem v višje ležečih krajih na severu bo zelo verjetno večinoma snežilo, medtem ko drugje po Sloveniji pričakujemo deloma dež, deloma sneg. Padavine bodo šibkejše na severovzhodu, zato bo tam po nižinah večinoma deževalo. Nad osrednjo Slovenijo bo verjetno večina padavin padla v snegu. Skupna količina padavin bo najvišja na jugu. Sprva bo tam deževalo, zvečer pa bo dež prehajal v sneg. Največ snega bo predvidoma padlo v nekoliko višjih legah na Notranjskem in Kočevskem.

V prvem delu noči na soboto bo za nekaj ur zapihala zmerna do močna burja, drugje po Sloveniji pa okrepljen severnik. Tudi napoved vetra se zaradi negotovosti poti ciklona lahko spremeni.

Sneg se ne bo dolgo obdržal

Ohladitev bo le kratkotrajna. Že v soboto, še bolj občutno pa v nedeljo in prihodnji teden, bo nad naše kraje z jugozahodnikom dotekala zelo topla in spet bolj vlažna zračna masa. 

Na zahodu oblaki in rahel dež, na vzhodu pa nekaj sonca in večinoma suho. 

V naslednjem tednu bo jutranja temperatura precej nad lediščem, najvišja dnevna pa med 10 in 15 °C, predvsem v vzhodnih krajih pa bo še topleje. Snežna odeja se bo tudi precej visoko v hribih hitro tanjšala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice