Osebe, ki so bile v stiku z obolelim, morajo preventivno uživati antibiotik

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer je včeraj zvečer umrl 18-letni bolnik, so sporočili, da je ta umrl za posledicami bakterijskega meningitisa, natančneje za bakterijo meningokok. Potek bolezni je bil hiter in agresiven s krvavitvami in odpovedjo večih organov. 

Največkrat za meningokoknim meningitisom v hladnih mesecih obolijo otroci in mladostniki v starosti od 5 do 15 let. Inkubacijska doba traja od 2 do 7 dni, v tem času se meningokoki naselijo na možganskih ovojnicah, na katerih povzročajo gnojno vnetje. Osebe, ki so v stiku z obolelim, morajo preventivno uživati antibiotik. Zaradi nevarnosti okužbe najbližjih Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota že opravlja epidemiološko poizvedovanje, saj se bakterije meningokoka prenašajo kapljično preko zraka, na primer z govorom ali kihanjem.

Z bakterijo meningokok se je leta 2008 okužilo dekle, ki se je pred tem zabavala v bližnji diskoteki, zato so vse tam prisotne pozvali, naj se zglasijo v zdravstvenem domu. V konkretnem primeru takšnega poziva s strani odgovornih še ni bilo moč zaslediti, čeprav naj bi se po neuradnih informacijah prijatelji umrlega morali zglasiti v murskosoboški bolnišnici. 

Aleš naj bi bil na torkovem treningu, na Facebooku pa se je zadnjič oglasil v sredo ob 21.13, ko je prijateljem sporočil, da je v bolnišnici. Včeraj okoli pete ure pa so se že začeli pojavljati komentarji o njegovi smrti. 

Na spletni strani NK Nafte so že objavili sožalno vest o izgubi svojega kolega iz ekipe U-18. Športni direktor kluba Marjan Dominko je za nek drugi spletni medij o preminulem nogometašu povedal: "Bil je zelo priden, deloven. Imel je veliko voljo do nogometa. S soigralci se je dobro razumel. Bili so dobra klapa. To je res velika izguba. Bil je zelo dober v mladinski ekipi." Tekmo v Mariboru, katero bi morala odigrati mladinska ekipa Nafte ta vikend, je odpovedana, tekma prve ekipe pa se bo odigrala z velikim obžalovanjem, je še povedal Dominko. 

 

S spleta

Komentarji (64)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cJEgan

Sošolec počivaj v miru! LEGENDA!

Smiley-SS

Groza, ko mora tak mlad oditi... RIP!

ktj100

počivaj v miru

RX7

Sožalje svojcem in prijateljem ....prerano se je končala pot mladega človeka polnega ambicij in zastavljenih ciljev,katerih nebo mogel uresničiti.

Počivaj v miru

roxio

Gre za VIRUSNO okužbo pomoje ne bakterijsko tako da spremenite naslov!
Če se motim se iskreno opravičujem ,drugače pa tudi sožalje iz moje strani vsem njegovim.

warioth

:(

lara_croft

Počivaj v miru:(

rothausclub

ALEŠ KAJ NAJ NAPIŠEM.TOTALNI BED.BIL SI DOBER FANT, POŠTEN IN VESEL.
MA ŽIVLJENJE JE RES ŽALOSTNO IN KRUTO. ALEŠ R.I.P

VSI IZ ROTHAUS KLUBA.

Dejcha

On je mel bakterijski meningitis, kak gor piše!

Počivaj v miru :/

andreja`

Počivaj v miru Aleš :(

malicka_

Aleš počivai v miru:'(

GOTHA

R.I.P.
lahko pa bi tudi napisali kako je sploh do te okuzbe prislo

zmagovalec

R.I.P

Pilot

Eh, pa tako mlad :(
Bil je bratov prijatelj, sam ga osebno nisem poznal.
Aleš Antolin, počivaj v miru! :(

Mile_Z

Zakaj je življenje tako kruto, odgovora na to verjetno ni! :(
Iskreno sožalje vsem ki ste ga imeli radi. Naj počiva v miru.

ales92

Šelestenje trav v vetru,
ptičje petje in šepet mladosti,
žuborenje neukročenega potoka in brnenje hrošča -

včeraj oda radosti, danes žalostinka.
...
Nikoli te ne bom pozabil! Počivaj v miru! :(
Iskrene sožalje vsem bližnjim.

hehe

počivaj v miru :/

Ianyth_Buxom

Aleš, počivaj v miru.. :(
Bili smo prijatlji in občasni sosedje v rosni mladosti, špilali nogomet, se pri vas na podstrešje vlekli pa pozabljali na čas..
Nemo te pozabili!!

čriček

Aleš, na svetu mnogo je poti, a samo ena vodi tja kjer boš ti, po tej poti za teboj pridemo mi vsi.Počivaj v miru .

AnaLiza

Tak hitro se lahko zgodi - si in te ni več. Mi pa se včasih brez smisla prerekamo in sekiramo za neke malenkosti. Škoda ga je, čeprav ga nisem poznala.

1411

ja zgleda kak fejst dober,perspektiven dečko pa nogometaš.
moje sožalje vsen ka ste ga poznale. počivaj v miru. shit :(

Vipko
tinka78

Ubogi fant in njegovi svojci. Upam, da je našel svoj mir!

mikalg

R.I.P my friend :(:( Nigdar te nemo pozabo sošolecc dragee.. :/:/

skriti

Ales bili smo dobra klapa na igrisce in ob njem! Nazalost nas je tvoja prehitra smrt oddaljila! Počivaj v miru kolega!

fridayislove

R.I.P

McLaud

Zelo žalostna vest.Počivaj v miru!
Se pa pri ton postavla vprašanje zdravniške oskrbe, v gnešnjem času se pozdravijo, več ali menje okužbe take vrste, tu pa je na mesti pijtanje kak je bil fant obravnavani v rokaj të gospode v belij mantlinaj? So sploj znali ka jemi je?

joco

nejsan pozno ali žalostno je to... počivaj v miru!!!

sasa1000

Pocivaj v miru ALES .Po mojem spet ena od napak BOLNIŠNIC.

kjhgfd

Joj, Saša ti si pa resno malo čudna. Mene je tudi fejst žal da vidin ka nega več mladoga človeka. Ampak kakšna napaka bolnišnic? Tij sploj znaš ka je tau za betega? Tu ti rešitve nega. Najleže je za vse obsoditi bolnišnico. Zdaj si me resno raz.....

McLaud

Kelko se jes v te stvarij spoznan dragi moji, tu JE rešitev, samo pravo zdravljenje ob pravon časi more biti!!!! Nebi zaj tu o tem, bi pa bilou dobro ka se pristojni malo zamislijo, pa nekj začnejo delati!!!

GOTHA

lejko po podatkih od enega zanesljivega vira poven ka je delno napaka bolnisnice...nebi pa detajle.

(: tamara

R.I.P

Vipko
tinka78

Kakšna pa naj bi bila napaka bolnišnice? Javnost ima pravico zvedeti.

GOTHA

te boste zvedeli, kda do to sami javno priznali, kar pa je zelo mala verjetnost

Black_panter

R.I.P.

_cebelica_

kjhgfd....če bi v bolnici pravočasno ukrepali do njegove smrti nebi prišlo!!!ampak bi ga prle začali zdravite že kak pa bi do toga prišlo.

Frenk

_cebelica_ in ti si zaposlena kot zdravnik kje že? Isto vprašanje strokovne kompetence za Gotho Tinko78. Bi se rad za naslednji pregled naročil k vam namesto k ljudem ki se trudijo za vaše bedno zdravje.

GOTHA

Frenk - moje zdravje je odlicno, zato pa mi ni treba na zdravljenje k nasim bednim zdravnikom...sem pa rekla, da je bolnica kriva po podatkih od zanesljivega vira, ne pomeni pa, da sem tam tudi zaposlena. in ce bi pri njih vse stimalo kot treba, potem bi ta fant verjetno imel tudi vec moznosti, da se pozdravi - ampak na zalost ni bilo tako. Ce si pa ti zadovoljen z delom nasih "sposobnih" zdravnikov, pa si ocitno eden izmed srecnih ali pa mas pre*lemansko dobre veze pri njih.

M4LiCk4

Če se za koj do konca borijo zdravniki, je to za (takšna) mlada življenja!
Kak lejko nešče ob takšni hudi tragediji, zdravstvo krivi ... Krivično je to.

Frenk

gotha. Zaneslivo je edino to da bomo šli tja kamor je šel ubogi mladenič. Eni prej drugi kasneje. Upam in želim ti da ti ne bo treba k našim "bednim" zdravnikom ker ko ti bodo pomagali ti bo redno bedno. Najbolje da zaviješ kar k avtomehaniku. Ti bo za pregled zaračunal 60 € pa še opere te.

GOTHA

aha bomo pa krivili njegove starse, keri ga niso pravocasno poslali na pregled??? bomo krivili njega samega, ker ni opazil pravocasno simptomov??? kriv je splet okoliscin, med katere spada tudi povrsnost bolnice. malo povprasaj, kaj se je zgodilo z njegovo hemokulturo, ki bi se isti dan morala biti na pregledu v laboratoriju, pa se je tam znasla komaj drugi dan, ko je umrl - po panicnem iskanju po bolnisnici, kjer se je "zgubila"...

Frenk

Gotha in tvoj vir je verjetno...? Kakšna mlada praktikantka ki je na vija vlekla ko je ubogi fant preminil. Ziher so zdravniki šli na zdravljat ko so enega spet "fentali"

GOTHA

ne bluzi Frenk

Frenk

Bluziš in to na kubik ti. Laiki si vedno vse malo po svoje predstavljamo zdravljenje in potek zdravljenja. ena amreiška serija malo nakaže (malo da ne bo pomote) kakšna je internistična diagnostika. Jebiga človek pač ni avto da ga priklošiš dandanes na računalnik in ti pove kaj ti je.

veteran1

Aleš počivaj v miru
Spoštovani!Aleš ni umrl zgolj zaradi navadnega meningokoka,ampak zaradi fulminantne meningogkokne sepse,najhujše oblike meningitisa,ki je kljub najsodobnejšemu zdravljenju, smrtnost po novih medicinskih spoznanj tudi do 90%.Gre za multiorgansko odpoved organov,,ki se kljub hitremu posredovanju -zdravljenju z močnimi antibiotiki konča klavrno-v tem primeru je pač Aleš imel nesrečo da je zbolel za to obliko.Če vemo,da je še v torek igral nogomet,v četrtek ob 14 pa umrl,potem nam ta podatek pove vse kako hitro bolezen napreduje.Tako da natolcevanja z preverjenimi informacijami,da je "spet"kriva bolnišnica in nepravilno ravnanje so za lase privlečene.

nimfa

Ta bakterija pri enih napreduje fejst počasi, pri njemu pa je agresivno napredovala, tak da ni od nikogar krivda,ker so v bolnici MS naredili vse za njega,doktor, ki ga je zdravil,je še vedno fejst pretresen,ker je takšna oblika te bakterije fejst redka in okuženo osebo lejko v nekaj urah porazi,zdravniki pa ostanejo nemočni. Aleš, počivaj v miru.

zizek

RIP. Izredno naključje, kero povej ka je tudi on sam mogo biti neka posebnoga, čigli san ga nej pozno.

skriti

zizek rejsan je bil nekaj posebnega! nimfa se strinjam s teboj

_cebelica_

Frenk ti si verjetno laik, vendar JAZ NISEM LAIK IZ TEGA PODROČJA!!!!!in zaradi takših (se pravi zaradi prevelike površnosti naše bolnišnice) ter podobnih in drugih razlogov niti nebi nikoli delala v naši bolnišnici!žalostno toda resnično! ko me kdo kaj povpraša za nasvet nikoli ne dam nasveta pojdi k temu in temu zdravniku v NAŠO bolnico, vendar dam nasvet pojdi k temu in temu zdravniku v UKC MB oz. LJ. in tudi iz osebnih izkušenj lahko povem, da naša bolnišnica ni dovolj sposobna.....

sasa1000

Problem je da ene ne opravlajo svojega dela (kakovostno)ampak bluzijo tam glavno ka vra ide(cul sem komentare sester voj stare da be ber crkno ka se mantras brezveze) TAKO DA ... NO COMENT ALES POCIVAJ V MIRU R.I.P

sasa1000

Problem je da ene ne opravlajo svojega dela (kakovostno)ampak bluzijo tam glavno ka vra ide(cul sem komentare sester voj stare da be ber crkno ka se mantras brezveze) TAKO DA ... NO COMENT ALES POCIVAJ V MIRU R.I.P

I-OWN-YOUR-MOM

Ziher so to pravile, ja. ZIHER!

nimfa

Ojoj, kakšna nevednost..če ste že tak pametni, ka se zdravniki nejso potrudili zadosti, očitno niti nevejte kak deluje tam sistem. Resno mislite ka oni vse sami naredijo (po svoje),brez posvetovanja pa ka so nej nonstop na zvezi z ostalimi takšnimi in drugačnimi specialisti? Naši doktori so se povezali z ljubljanskimi in mariborskimi, kot se vedno, kda ide za tak hude primere. Glede toga, ka bi pa naj sestre takšne izustile, mogoče je rejsan, mogoče nej, bistvo je, ka to nič ne bi pomagalo Alešu. Vedno se eni ljudje zmrdujejo nad zdravstvom, dejstvo pa je ka je drugje dosti slabše..

ena_

_cebelica_
Če sama delaš v zdravstvi, te je lehko telko bole sran, saj v svojij postaj v lastno skledo pluvleš, se pravi, ka si vse vore etike gladko prešpricala.
Tudi UKC MB in LJ si lehko pripijšeta kakšno žrtev zaradi malomarnosti, ne dogaja so to samo v Soboti. Me pa raztogoti to, ka zaj tak šinfate sob. bolnico, čiglij je kristalno jasno, ka je sepsa dostakrat še vedno dosta močnejša od antibiotikof, še cilou, če je v takšoj difuznoj fazi, kak pri pokojnon Aleši, za šteroga je tudi meni fejst žal. Zato te vljudno prosinm, ka henjaš blatiti. Pa nej, jes ne delan v sob. bolnici, niti san nikoli nej, so mi pa življenje rejšili, pa mojemi deteti tudi...
Ka či bi probali ednouk hvaliti? Žmetno nej?

veteran1

@ena odlično napisano
@cebelica,če nisi laik,me vseeno skrbi tvoje znanje.Sam sem v zdravstvu zaposlen 17 let.poglej kaj si napisala: če bi v bolnici pravočasno ukrepali do njegove smrti nebi prišlo!!!ampak bi ga prle začali zdravite že kak pa bi do toga prišlo.
če si prečitala moj post zgoraj,vupan ka razmiš ka pomeni fulminantna meningokokna sepsa.človek je špilo v torek fusbal popoldneve,v četrtek okrog 14 ure je umrl.Te znaš kakšna bolezen je tou ka menje kak v 48 urah te pobere,če še špilaš fusbal dva dni nazaj.Odpoved organov ide tak hitro,ka antibiotik enostavno ne prijmejo,če pa slučajno bi prijale,bi je mi pa mogli davate okrog nedele že antibiotike,što pa zna ka je mel on bakterijo v sebi.Inkubacija je od 2 - 10 dni,najpogosteje med 3-4 dnevom je izbruh.Sasa1000 ne guči na pamet,ka bedarije gučiš...

pepek

@GOTHA
"moje zdravje je odlicno, zato pa mi ni treba na zdravljenje k nasim bednim zdravnikom..."
take bedne pripombe raje obdrži zase!!!!!!!!!!!!!!
da se ti slučajno ne bi zgodilo, da boš jih potrebovala (Bog ne daj) že v naslednjih dneh!!!

McLaud

Eni tu samo nekaj nakladate pa minuse davlete. Pa sploj što zna kda je bila diagnoza postavlena, pa kak je potekalo zdravljenje, nemamo pojma, tou samo znajo tisti ka so ga zdravili, obudo ga nede niti eden komentar pa nej minus ali plus, pa se nej tu trbej delati nekaj pametne, zato pustimo naj počivle v miru!

miic

Ge mislin ka je ta debata zaj pod tem člankom neprimerna. Resno se ne spodobi ka tu zdaj eni ka nemate pojma nekaj natolcuvlete za kritizirate vse po vrsti (predvsem doktore). Premislite če se spodobi štukati pod novico kak je ta...

jasmin

kak ste smejšne. kak znate skos blatiti soboško bolnico. Vejpa van nej trbej oditi se.lejko idete v mb, lj. kama ščejte. v kon van je fora narod, ka skos neka šinfate sami pa sploj ne vejte o kon se ide. @GOTHA ti ka si tak pametna.misliš ka bi ga v mb-lj rejšili?? če ne veš kakša bolezen je tou, rajše tuv boj. rejsan boug ne daj ka bi kaj blou pa bi te pri nas zdravili!

GOTHA

@pepek - ka naj to zemen kak groznjo??
ja fala bouge ka san zdrava, bi me pa pred enin leton skoron v soboski bolnice zapravile..zaradi napacne diagnoze in tudi zaradi dajanja antibiotika, keri ni prijel in na keroga san gratala alergicna.
Ta bolezen, kero je mel, je resno agresivna, ali je ob takojsnjem zdravljenju z mocnimi antibiotiki smrtnost "samo" 50 % in ne 90 % (to je mogoce samo prinas). Takojsnje zdravljenje pa bi lejko poteklo ob prepoznavnih simptomih, kere je mogo kazate ze prej. Lahko se je tudi sam kriv, ker ni sel takoj k zdravniku. Ziher pa je to nej osamljeni primer, je pa telko bole odmeven, ker je fant bil pac bolj poznani.
@jasmin - se ne delan pametna, ampak poznam dejstva, kera so ziher pripomogla k prepoznemu zdravljenju oz. k neuspesnem poskusu, ka bi resili njegovo zivljenje, lahko pa, ka ga tudi nebi.
In s temi minusami nete resno napravile nic, niti nete zakrili dejstva, ka tudi soboska bolnica dela napake. kda de se enome od vas zgodilo kaj takega(pa ne gucin konkretno o tej bolezni), pa do van tu kaj narobe napravile, me zanima, ce bote te tude tak zaverovane trdili, kak so nasi preplacani zdravniki sposobni. Vsak ma svoje izkusnje - ampak na zalost (ali pa tudi na sreco) san ges mela slabe in zato tudi rajsi grem v drugo bolnisnico.

jasmin

ja vejpa fala bouge idi drugan. drugje je vse super.lepo in praf. Tou tij misliš, ker pojma nemaš ka se drugje dogaja. ges osebno znan malo več ka je tu pa ka je drugje ...

daddy

nej san vsega prečito,
je pa istina,
ka so v sbms večinoma koršmiti,
pa nej doktori.
ne pravin, ka so vsi,
ampak večina se obnaša tak fejst arogantno,
ka je vse hudo.
san odo negda v mb,
pa je odnos personal-pacijent na dosta višjon nivoji.
v avstriji pa tak ali tak;)

Frenk

gotha priporočam ti ka si vzameš v roke Interno Medicino. Če jo začaš šteti gnes boš do božiča glih skouz prišla. Vprašanje je kelko boš od toga ka boš štela razmila. No mogoče pa boš in boš dojela ka ima lahko "diagnoza" sto in en obraz.

Pablo

bedniki enjajte se štukati, pa njajte človeka na mejri...
Mel je redno nesrečo, tej betek je fejst rejdki in kda ti poženej svoje nukleotide po krvi je gotovo. Ka zaj mate vij tu za razglablati, što je krijf pa što nej? Lejko bi meli vesoljsko tehnologijo pa toga nebi mogli staviti...:/ Počivaj v MIRU.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice