Po svetu se na današnji dan obeležuje svetovni dan sepse. Ob tej priložnosti se tako zvrsti večje število strokovnih in družabnih dogodkov, katerih namen je ozaveščati splošno in strokovno javnost o tej infekcijski bolezni.

Infekcijsko obolenje letno prizadene približno 30 milijonov ljudi, osem milijonov pa jih umre. Med ljudmi je sepsa zelo slabo poznana bolezen.

Sepsa je infekcijska bolezen, ki pomeni vdor mikrobov in njihovih strupov v kri. Bolnika neposredno življenjsko ogroža, kaže pa se z motnjo v delovanju posameznih organov in neustreznim odzivom bolnika na okužbo so zapisali na STA.

Svetovni dan sepse je na pobudo Svetovne zveze bolnikov s sepso nastal leta 2012, z namenom ozaveščanja tako splošno kot strokovno javnost o tej bolezni. Prizadevajo si, da bi do leta 2020 zmanjšali število obolelih za 20 odstotkov.

Zelo malo ljudi je seznanjenih tudi s tem, da se lahko sepsa prepreči denimo s cepljenjem in ustrezno higieno.

Izjemno pomembno je pravočasno prepoznavanje bolezni, kar posledično pomeni tudi hitrejše zdravljenje. Pazljivost lahko zmanjša smrtnost zaradi sepse za polovico. To infekcijsko obolenje je zaradi pomanjkanja znanja med vodilnimi, pri kateri bi lahko preprečili smrtne žrtve še dodajajo na STA.
 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Če že pišete članek o tem, napišite članek kot se šika. Znaki te smrtonosne bolezni, več o možnostih cepljenja - podatke, ki so za človeka pomembni!

11111111111 (nepreverjen)

Tudi če nemaš sepse pa slučajno ideš na infekcijski oddelek v Rakičansko bolnico si v bistvi že mrtev. Katastrofalni oddelek doktori nesposobni po večini čafuri osebje pa nesramno.Katastrofa

Starejše novice