Tudi na Razkrižju zdaj stoji nov prikazovalnik hitrosti. Podatki o prometu na voljo na občinski strani.

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s podjetjema Intermatic in Sipronika konec decembra 2017 že sedmo leto zapored na podlagi javnega poziva slovenskim občinam podelila prikazovalnike hitrosti Vi vozite v brezplačni polletni najem.

Izbrane občine je na podlagi razpisnih kriterijev izbrala strokovna komisija, prednost pri izbiri pa so imele občine z nevarnimi mesti, kjer je visoka stopnja prometnih nesreč, lokacije s šolsko potjo ter lokacije s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom. 

Prikazovalniki hitrosti tudi v Pomurje

Med 31 občinami prejemnicami je bila tudi Občina Razkrižje, kjer so prikazovalnik hitrosti zdaj namestili na začetku naselja Razkrižje, za vozila iz smeri Srednje Bistrice.

Prikazovalnik hitrosti se napaja s solarnim panelom, ki ga je za čas najema prikazovalnika darovalo oziroma sponzoriralo podjetje Sunlife.

Za večjo varnost vseh

Z brezplačnim najemom prikazovalnikov hitrosti želijo na Agenciji za varnost prometa opozoriti voznike na strpnejšo vožnjo in s tem prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. 

Ob tem želijo občine tudi spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj  so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. 

»S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah in izboljšati prometno varnost na šolskih poteh.« je ob prevzemu prikazovalnikov s strani občin poudaril direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov.

Promet v številkah

S prikazovalniki hitrosti sicer zbirajo tudi podatke o izmerjenih hitrostih, na podlagi teh pa se nato lahko pripravijo analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah.

Kot zanimivost velja omeniti, da je na spletni strani Občine Razkrižje prek spletnega portala »Vi vozite« zdaj vzpostavljen tudi javni dostop do podatkov iz prikazovalnika hitrosti.

Aktualni prometni podatki o izmerjenih hitrostih so tam predstavljeni v grafični obliki, in kot kaže trenutna statistika, je v prvem dnevu prehitro vozilo 46 odstotkov voznikov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice