V Zdravilišču Radenci, Domu starejših občanov Radenci (DOSOR) in Puppa Designu iz Murske Sobote od nekdaj prisegajo na srčnost, navdihujoče in pozitivne zgodbe ter drugačnost. To so konec tedna dokazali tudi s prav posebnim modnim dogodkom.

Družno v razbijanje stereotipov

V avli hotela Izvir v Zdravilišču Radenci so minulo soboto na edinstveni in drzni Srčni modni reviji, razbijali stereotipe o starosti, dolgočasnih poklicih, nesodelovanju in apatiji.

Ideje za dogodek in za njegovo izvedbo so prispevali sodelavci, gostje in stanovalci treh sodelujočih organizacij: Zdravilišče Radenci, Dom starejših občanov Radenci (DOSOR) in Puppa Design iz Murske Sobote, ki oblikuje ter izdeluje modna in okolju prijazna ženska oblačila. 

Modna revija, ki sta jo povezovala pisateljica Norma Bale ter nekdanji maneken Rok Lassan, je bila zastavljena v treh sklopih:

1.    Vsakdanja oblačila za starejše

V prvem izhodu so predstavili oblačila in modne dodatke za stanovalce DOSOR-ja, v vlogi manekenov pa so nastopili kar stanovalci doma sami. 

»Ponosni smo na to, da je naš dom postal pravi center kulturnega življenja v kraju. Naši stanovalci so zelo aktivni, sodelujejo pri najrazličnejših dejavnostih, od peke piškotov, do priprave in izvedbe različnih predstav in nastopov, ki jih pripravljamo v sodelovanju z različnimi partnerji, največkrat v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci. V našem domu se tako zmeraj dogaja kaj veselega in igrivega in to bodo naši stanovalci kot manekeni pokazali tudi na modni reviji. Predstavili se bodo v oblačilih, ki jih je po njihovih idejah in skozi druženje z njimi izdelala Renata Radman iz DOSOR-ja s pomočjo še šestih sodelavcev,« je povedala Mateja Hauser, direktorica Doma za starejše občane Radenci (DOSOR).

2.    Uniforme

V drugem izhodu so bile predstavljene uniforme za zaposlene v DOSOR-ju in Zdravilišču Radenci. Predstavili so jih receptorji, animatorji, sobarice in strežno osebje.

»V Zdravilišču Radenci pri izvedbi številnih dejavnosti in programov za naše goste sodelujemo z lokalnim okoljem in lokalnimi partnerji. Z DOSOR-jem sodelujemo pri številnih projektih, tokrat so se naši zaposleni povezali z njihovimi zaposlenimi in skupaj pripravili ideje in zamisli za delovne obleke. Vsi smo enakega mnenja, namreč, da je zelo pomembno, da se na delovnem mestu počutimo udobno in lepo. Le tako se lahko tudi v celoti posvetimo vsak svojim strankam – v DOSORJU stanovalcem, v Zdravilišču Radenci pa gostom in obiskovalcem. Delovne obleke bodo predstavili zaposleni v obeh organizacijah, želimo si, da je ta predstavitev tudi neke vrste poklon njihovemu nesebičnemu in predanemu delu,« je dejala Vesna Maučec, direktorica hotelov v Zdravilišču Radenci.

3.    Modna oblačila Puppa Design

V zadnjem izhodu so bila predstavljena inovativna oblačila podjetja Puppa Design iz okolju prijazne proizvodnje z nič odpadki. Predstavili so jih manekeni in manekenke manekenske šole Tadeje Ternar, nekdanje Miss Slovenije. 

»V našem podjetju se zavedamo, da je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec na svetu, hkrati pa so tekstilni odpadki najhitreje rastoča vrsta odpadkov v Evropski uniji. Oblačila, ki jih trgovci ne prodajo, večinoma končajo na odpadu. Zato je naše poslanstvo preprečiti, da bi neprodana oblačila sploh postala odpad. Tako iščemo in odkupujemo neprodano zalogo iz preteklih kolekcij pri proizvajalcih in veletrgovcih. Te materiale in oblačila nato s postopkom up-cyclinga predelamo v edinstvena in trendovska ter okolju prijazna oblačila. Vsa naša oblačila so torej izdelana iz že obstoječih, vendar nerabljenih in neprodanih oblačil iz prejšnjih sezon. S svojimi kreacijami želimo dokazati, da so tudi trajnostna in okolju prijazna oblačila lahko modna in všečna. Naša oblačila ročno izdelujejo visoko usposobljene šivilje v Murski Soboti, s čimer želimo prispevati k ohranitvi tekstilne tradicije v Pomurju,« pojasnjuje Tomaž Šiftar, direktor Puppe Design.

Več pa v fotogaleriji.

Foto: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice