Fotografija je simbolična
V okviru projekt DREAM ROAD je v četrtek, 17. junija 2021, v organizaciji javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan potekala spletna delavnica na temo ustvarjanja digitalnih učnih laboratorijev, namenjenih vključevanju ranljivih skupin.

Javni zavod RIS Dvorec Rakičan že skoraj leto dni vodi projektni konzorcij 15 partnerjev iz 10 držav Podonavja. Državam je skupno tudi to, da v njih živijo člani romske skupnosti. Prav njim je namenjen projekt DREAM ROAD, ki ga sofinancira program Interreg Danube Transnational Programme, in njegove številne aktivnosti, namenjene spodbujanju informacijske, digitalne in funkcionalne pismenosti med romsko populacijo.

Digitalni učni laboratoriji

Spletnega dogodka so se udeležili predstavniki vseh projektnih partnerjev, z namenom skupnega načrtovanja pričetka realizacije digitalnih učnih laboratorijev – skupnih, tehnično ustrezno opremljenih prostorov kot katalizatorjev znanja, izkustvenega učenja in digitalnega dostopa. Člani pogosto spregledanih skupnosti lahko v njih pridobijo znanja in veščine za večjo zaposljivost in aktivnejše udejstvovanje v družbi.

Projektni partnerji DREAM ROAD so v sklopu dogodka oblikovali skupne smernice za vključevanje ciljnih skupin, oblikovanje metodologije vključevanja, prav tako pa promocije, zaposlovanja v sklopu projekta, prostorske konfiguracije mobilnih in fiksnih učnih laboratorijev in možnih ovir pri vključevanju.

Projekt sofinanciran iz evropskih sredstev

Koncept učnih laboratorijev je čedalje bolj prisoten v sodobnih pedagoških procesih, formalnih in neformalnih načinih izobraževanja in na raziskovalnem področju. Prvotno je bil izoblikovan po principu zagotavljanja smernic za lokalne deležnike za razvoj produktivnega povezovanja na področju družina-šola-skupnost in oblikovanju vedenjskih podpornih sistemov, ki so kulturno odzivni na potrebe, prednosti, prakse in cilje deležnikov znotraj določene skupnosti.

Sodelovanje romskih skupnosti, javnih organov in lokalnih skupnosti pri implementaciji je ključnega pomena za doseganje uspeha pri vpeljavi tovrstnih skupnostnih ekosistemov. DREAM ROAD krepi zmogljivosti javnih organov za boljšo komunikacijo in predvsem vključevanje vseh članov družbe ter za lažje spopadanje z izzivi, s katerimi je soočena romska skupnost.

Dolgoročni cilj je ustvariti trajne procese interakcije, ki spodbujajo medsebojno odzivnost vseh družbenih akterjev. Transnacionalni okvir omogoča izvajanje prenosljivih rešitev, preizkušenih v lokalno specifičnih okoljih, ki služijo kot zgled pri oblikovanju politik. Projekt poteka v okviru programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme. Evropsko sofinanciranje projekta znaša 1.433.843,75 evra.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice