V Pomurju nasilje v družinah narašča. Žrtev nasilja je bilo tudi dekle danes polno življenja v otroških letih pa je doživela in preživela tepež, celo do krvi, in strah, da ne bi preživela. Razkrila nam je, kako je svoje življenje kljub grozni izkušnji obrnila na bolje. Na prošnjo avtorice njenega imena ne objavljamo, ampak ga hranimo v uredništvu, klicali pa jo bomo Nina.

»Tepež boli, še posebej, če si pretepen do krvi«

Pri Nini doma je šlo za družinsko nasilje, kjer sta oba starša bila zasvojena z alkoholom. Kot pravi, se ji je takrat zdelo, da je vse skupaj trajalo celo večnost, približno deset let je trajalo, dokler ni odšla v rejništvo.

»Z bratoma nas je bilo strah, vsak dan smo bili tepeni. Tepež pa boli, še posebej, če si pretepen do krvi. Zaupati se takrat nisi mogel nikomur oziroma vedeli smo, da to ni prav, ampak nekako živiš s tem, ker si tega vajen in niti ne razmišljaš, da bi komu povedal. Sploh kot otrok.«

Mora se je ustavila, ko so odšli vsi trije otroci od doma

Pomoči niso mogli iskati, ker kot otroci niso vedeli, kaj je to pomoč oziroma se niso zavedali, da jo potrebujejo, saj se o nasilju v tistem času ni govorilo. Tudi njihovi prijatelji niso vedeli, kaj se dogaja, so pa verjetno vedeli njihovi starši pravi Nina, saj se marsikateri otrok ni smel družiti z njimi.

»Spomnim se, da se nas je veliko otrok izogibalo, ker smo bili čudni, nevzgojeni, neurejeni in nismo imeli ničesar kot drugi otroci. Pogosto sem razmišljala, da je to le velika nočna mora, in ko se bom zbudila bo vse v redu, ampak ni bilo tako … pogosto sem razmišljala tudi o samomoru in ga nekajkrat poskušala tudi narediti.«

Tudi njena brata sta doživljala enako kot ona, na srečo oba brez večjih posledic danes, saj sta se tudi ona izvlekla in poskušata živeti normalno življenje. Nasilje, ki so ga doživljali, se je ustavilo, ko so vsi trije odšli od doma v rejniške družine. Brata sta dala starša sama vstran, Nina sem šla pozneje.

»Žalostno je, da so vedeli, kaj se je pri nas dogaja, pa ni noben ukrepal«

Nina je sama zahtevala, da jo dajo v rejniško družino in to dosegla šele z bolniškimi preiskavami, ki so pokazale podplute na njenem telesu.

»Žalostno je, da so ljudje vedeli, kaj se je pri nas doma dogajalo, vendar ni noben ukrepal. Še sama socialna delavka je hodila trikrat na teden k nam, a ni bilo efekta.«

Pravi, da posledic nasilja ne čuti 

Čeprav je Nina na začetku imela težave z zaupanjem, danes priznava, da ne čuti nobenih posledic nasilja, ki so ga doživljali, saj se je pravočasno rešila muk in dobila dobro rejnico, ki jo je prevzgojila ter jo naučila vrednot in povrnila upanje, da še obstajajo dobri ljudje.

»Danes stikov s starši nimam več, imam pa dva čudovita brata in super rejnico, ki je zame kot mama. Konec koncev mi je rešila življenje.«

Kot otrok je bila tudi posiljena

V preteklosti je Nino zaznamoval še en žalosten dogodek, pri sedmih letih je bila namreč posiljena. Takrat so se ji moški zagnusili. Sovražila jih je vse do konca srednje šole in ni hotela z njimi imeti nobenega fizičnega stika. Zdaj je šla tudi čez to in lahko ponovno zaupa.

Institucije si zatiskajo oči tam, kjer je pomoč potrebna

Hudo nasilje se pri nas pogosto ne obravnava pravočasno in je vrženo v kot, ko pa ena mamica vzgojno otroka malo po riti, bodo pa hoteli tega otroka takoj odvzeti, pravi Nina.

»Zatiskajo si pa oči tam, kjer je to potrebno. Tudi pri nas je bilo podobno. Brata sta bila na začetku v rejniški družini, kjer so ju naprej maltretirali in rešiti sta se pravzaprav morala sama, brez večje vloge centra za socialno delo. Priznam, gabijo se mi. Tam so pokvarjeni ljudje … ne rečem, da so vsi isti, ampak tisti, ki so dejansko zato, da pomagajo, se obrnejo vstran, češ »kaj pa lahko« ali »s temi pa bomo imeli probleme«.

Pogosto ne znajo rešiti težav. Za Nino je to golazen, ki državi jemlje denar. Njej namreč ni pomagal center za socialno delo, temveč psihologinja, ki jo je takrat poslušala in njena rejnica, nam še pove Nina.

Jasmina Muhič

S spleta

Komentarji (53)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
müjra (nepreverjen)

čakajte čakajte...pa nejste seljake že vnaprej obtoževale begunce ka do to delale? kak te to zdaj ide skuper z vašime teorijame?

tuncika

Müjra - bluziš, ne mešaj eno z drugim. Največji terorizem je REVŠČINA in tega je v Pomurju največ. Najprej revščina, nato zafrustriranost, nato alkohol in mamila, šele potem nasilje. Problem vsega pa je, da vladarji ne vidijo (nočejo videti)revščine, državni BIRIČI (csd in podobni zavodi)izvajajo nasilje nad siromaki in potem POČI.

müjra (nepreverjen)

aha...če bi romi bili nasilni je to zato ka so romi, če bi bili begunci nasilni je zato ka so begunci...če ste pa seljake nasilni pa so zato krive okoliščine :)

tuncika

Müjra navadi se prebirati članke in potem komentiraj. Naslov je nasilje, alkohol, revščina in Pomurje, nič drugega.
Pojdi in si pojej nekaj "pametnega", se odžejaj in potem zopet kaj piši.

plitvi potok

To je te osebek nej sposoben, je pač v svoje prepričanje vdarjeni!

In reply to by tuncika

MSHC

Praviva dva sta se oglasila. :)

In reply to by plitvi potok

müjra (nepreverjen)

kelko ges znan ste se zgražale nad begunce ka so en kontejner s smetmi gor vužgale...s prston kazale in moralizejrale ka se begunce "morejo držati vaših zakonof" in ka če bi vij to napravile bi ne ven ka bilo...

zdaj kda pa se ide za nasilje in celo posilstvo med vami, pa samo nekša opravičila...kak to? mislin kak si to sami pri sebi razlagate...meni je čista jasno zakoj je tak, samo tak me zanijmle kak si takšen osebek to dvoličnost sam pri sebi "obrazlože"?

müjra (nepreverjen)

kelko ges znan ste se zgražale nad begunce ka so en kontejner s smetmi gor vužgale...s prston kazale in moralizejrale ka se begunce "morejo držati vaših zakonof" in ka če bi vij to napravile bi ne ven ka bilo...

zdaj kda pa se ide za nasilje in celo posilstvo med vami, pa samo nekša opravičila...kak to? mislin kak si to sami pri sebi razlagate...meni je čista jasno zakoj je tak, samo tak me zanijmle kak si takšen osebek to dvoličnost sam pri sebi "obrazlože"?

zima.bella

Tak ja Mujra, po dvakrat nam napiši, ka mij samo po inouk pač ne razmimo.
Tebe pa sploj nej!!

MSHC

Za tejbe san ges tudi še nekaj časa nazaj mislo ka si vrejdi človek.

In reply to by zima.bella

plitvi potok

Daj mujra ne bluzi pa ne mejšaj dreka. Ge tij v ton članki vidiš ka narašča nasilje v določeni populaciji. Ajd pametnjakovič povej ge narašča, v romski? neromski? priseljenski? Ajd daj en relevantni vir za to tvojo tditev

plitvi potok

heheh MSHC pa mujra sta stisnola minus. Prvi ne vej za koj se sploj ide, drugi pa ma lampe zaprejte

In reply to by plitvi potok

sfera (nepreverjen)

@müjra

Ka ti sploj pišeš? Kakši begunci?
Samo resni bolniki iščejo provokacijo v sakšni stvari ...

sfera (nepreverjen)

lejko se pa idemo po tvoje štukat;

"ka so en kontejner s smetmi gor vužgale" - gor so vužigali ŠOTORE, kere so dobili ŠENKI, davkoplačevalci smo za njih plačali na STOTINE TISOČ €

"moralizejrale ka se begunce "morejo držati vaših zakonof"" - če pridejo v NAŠO državo, od NAS dobijo ŠENKI prevoz, prenočišče in gesti se MOREJO DRŽATI NAŠIH ZAKONOV. Basta. Či se ges, ka redno davke plačuvlen moren držati pravil, de se jih še telko bole en migrant za keroga ge vse plačan.

Seveda ka smo "dvolični"!
Ka naj isto obravnavamo sodržavljana,keri živi tu od nekdaj + plačuvle davke in enoga migranta keri de na naš račun tu vandalizero ?

Obsojan oboje zločine, samo v enon primere se jih lejko trudimo preprečiti, v drugon pa jih lejko preprečimo.

Gost (nepreverjen)

Pa kaj se s tem Mujro sploh pregovarjate, kaže očitne znake bolezenskega stanja, najbolje ga je ignorirati...mogoče se mu bo potem stanje izboljšalo, ko bo ugotovil, da je sam s seboj

müjra (nepreverjen)

dečke...ges samo čakan vašo razburjanje nad opisano situacijo, tak kak se razburjate za rome ali begunce...taka čakan na podobne komentare...to je vse...če jih pa nede pa je to dokaz več ka ste rasisti pa ksenofobe...

plitvi potok

Tij si eden navaden provokator pa mutibarič, osebek keri je bil v otroštvi zlorabljeni pa zdaj tu svoje travme izlivaš. Ajd najdi si prijatelje pa malo živi!

In reply to by müjra (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

tistome osebke ka bluzi ka on plačuvle begunce...niti slučajno si nej neka več vrejden samo zato ka plačuvleš davke...po toj logike je sakše ka več davkov plača kak tij od tebe več vrejden? te lejko zdaj pride en ljubljančar pa van glavo pere kak se obnašajte ker v povprečje plača dosta več davkov kak vij...betežna logika

poleg toga pa si zapominte ka vsi begunci, ka v nemčiji ali preostali evrope dobijo službo, do služile daleč več kak vij in ker so razvite države tiste ka financejrajo evropski proračun in nerazvite tiste ka iz njega v gemlejo...do tudi vas (pa preostali del slovenije) financejrale...

lauraas (nepreverjen)

Kaj pa manjka rasizmu, ali ne bi bilo boljše brez romov in drugih zajedalcev?

lauraas (nepreverjen)

V prispevku je videti, da alkohol dela dosti slabega, aktivisti bi pa zraven še legalizirali marihuano v "rekreativne" namene, torej še eno zlo zraven, namesto da bi se borili proti alkoholu.

lauraas (nepreverjen)

U stvari pa, z legalizacijo bi hašišari dosegli celoletne zaloge trave zastonj, saj bi na vskem balkonu, vrtu, sobi (laboratorij),... rasla opojna travica in če bi bilo 6 sadik na osebo, bi lahko na vse družinske člane (še na dedeka in babico), bila lepa količina (cca 40 sadik), zdaj jim pa po pol leta trave kronično primanjkuje, saj pri nas ne zraste veliko tega, ker policija uspešno zatira in lovi gojitelje in dilerje in je premalo trave v obtoku, bravo policija. Naj se raje zavzemajo za prepoved alkohola.

MSHC

Tou ka lažeš pa zavajaš maš v krvi? Glih tak kak tebi podobni glede toga referenduma ka de naslednji teden. Lažete, zavajate, prirejate.... pa sploj vas je nej sran. Ka si tij za enoga zarukanoga osebka, tou nemreš vrvati.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

... če že tako radi poudarjajo in se sklicujejo, da je alkohol večje zlo! Caka je samo v tem, da spomladi več ni trave za kupit, to pa gre zahvala policiji.

Gost (nepreverjen)

Mujra postaja vse bolj agresiven in nestrpen do drugače mislečih...vse povprek tala seljake in podobne opazke, ampak ravno za Mujro velja rek »Može seljak iz sela, a selo ne može iz seljaka«

Vipko
buldog

Vsaka čast mujri.... redno vam rejže gvinte... na žalost, nemate pravih odgovorov... pa na žalost zaradi žrtev takšnega in drugačnega nasilja. Ta portal je šolski primer nestrpnosti: do beguncev, musličov, ciganov. narkičev, homičev, šipcev in vseh, ki smo sposobni vsaj malo empatije in se zavedamo, kam takšna pot vodi. Nič vam ne zavidam; sam bi težko živel z toliko pelina v sebi. Take osebke ni težko mobilizirati, samo primerne vzvode moraš premakniti. To so vedeli mnogi v zgodovini; nenazadnje celo pokveka z malimi črnimi brčicami.

plitvi potok

Gvinte rejže, heheheheeh vedno da dobi vprašanje se izogne odgovorov. Gvinte rejže hehheheh vic dneva

In reply to by buldog

MSHC

buldog, vej pa primitivcon ka so tuncika, laurass, plitvi potok.... nej težko gvinte vrezati.:)

In reply to by buldog

plitvi potok

Še enkrat tudi tebi. Vic dneva hehehehe.

In reply to by MSHC

Gost (nepreverjen)

Buldog, nič bat za druge, svoja podstrešja zriktajte za začetek.

Vipko
buldog

Domnevam, da si ti prepričan, da je tvoje popolnoma zriktano.

In reply to by Gost (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Buldog, pa kaj manjka nestrpnosti? In še enkrat, ali ne bi bilo lepše in boljše brez vseh teh zajedalcev???

Vipko
buldog

Nič ne manjka.... vprašanje je le, kakšne vrste zajedalci smo mi in kdaj bomo prišli na vrsto. Tole verjetno poznaš:

Ko so nacisti prišli po komuniste,
sem ostal tiho;
nisem bil komunist.
Ko so zaprli socialne demokrate,
sem ostal tiho;
nisem bil socialni demokrat.
Ko so prišli po sindikaliste,
nisem spregovoril;
nisem bil član sindikalistov.
Ko so prišli po jude,
sem ostal tiho;
nisem bil jud.

Ko so prišli po mene,
ni bilo nikogar več, ki bi spregovoril.

Martin Niemoeller 1976

Na koncu vedno pridejo pote. In se bojim, da ne bo več nikogar, ki bi kaj rekel. Oni vedno najdejo razlog; ne pomaga, če si Slovenec od leta 800 naprej.... te bodo priklenili na prangel, ker si brezposelni zajedalec, pederčina, komunjar, zadrti ekolog, čudaški pesnik, težkometalec, zaposlen v javnem sektorju (to je enako, kot zajedalec)..... vseeno, oni najdejo razlog za eliminacijo.

Zaključek: Nestrpnosti nič ne manjka, le mej nima.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

Vipko
Truplo
MSHC

Ka je Truplo? Že pa ne razmiš?

In reply to by Truplo

Vipko
buldog

Ne Truplo, nisem demokrat v smislu članstva v katerikoli "demokratski" stranki. Sem komunist, tisti, ki ni nikoli vrnil knjižice. In verjamem v ljudi, kakršne koli veroizpovedi, socialnega stanja, telesnih značilnosti ali na kakršen koli način jih delijo že. Pa še nekaj: ti pišeš tu marsikaj. To mi je všeč. Dokler lahko pišemo, je vse v redu.

In reply to by Truplo

MSHC

laurass, kak bi li še lipou bilou brez tejbe!

In reply to by lauraas (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

osnova problemof, tak v zgodovine kak tude v sedanjosti, je neizobraženo prebivalstvo...samo takšne lejko vodiš kak ovce...

je pa gnes objavlene zanimive članek o pozitivnih učinkih beguncof od kerih de največ profitejralo nemško gospodarstvo:

http://manager.finance.si/8839296/Paradoks-begunske-stiske-več-jih-je-b…

eden izmed redkih člankov keri malo podrobneje obravnavla neposredne posledice krize (kratkoročne stroške) in predvsem poudarja sledeče:

"Po oceni OECD bo zaradi njih (beguncof) BDP EU letos in v prihodnjem letu večji za eno do tri desetinke odstotka."

"Tako so imeli nemški delodajalci poleti okrog 600 tisoč nezasedenih delovnih mest, je pisala revija Der Spiegel septembra v mednarodni izdaji. Sicer pa je nemško gospodarstvo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja odvisno od tako imenovanih gostujočih delavcev in to se bo nadaljevalo. To pa pomeni, da v Nemčiji ne odpira vrata beguncem samo Angela Merkel, ampak tudi delodajalci."

"Za Nemčijo, v katero prihaja največ prebežnikov, so naredili nekoliko podrobnejše izračune. Tako ocenjujejo, da se bo zaradi prihoda prebežnikov nemški BDP v letu 2016 povečal za 0,43 odstotne točke in v letu 2017 za 0,56, nato pa bo še naraščal in po pričakovanjih leta 2020 dosegel 0,72 odstotne točke."

"Tudi sama oskrba beguncev prinaša poslovne priložnosti nekaterim gospodarskim dejavnostim. Največji pospešek naj bi begunci prinesli gradbeni dejavnosti, Nizozemci, na primer, napovedujejo pravi »gradbeni bum«, nemško finančno ministrstvo pa je pred dnevi napovedalo celo davčne spodbude za gradnjo novih stanovanj za begunce."

plitvi potok

Tak je mujra BRAVO ZA NEMČIJO! Eto je Merklova izjavila ka če se v prekmurju uredi bivališče za 10000 migrantov do BMV, Mercedes pa Audi včasi tovarne zijdali ka do ljudje meli delo. Vej bi že zdaj ali prekmurci so manjaki pa zabiti, migranti pa žal neščejo ostati v Sloveniji!
Nemški delodajalci pa so v svojih brezposelnih pa v 24 miljonih brezposelnih evropejcih nej vidli potencijal, ta ka se Nemčija zahvaljuje vsem keri so sprožili vojne v arabskon svetu in spodbudili pridne marljive delavce ka idejo pa rejšijo EU. Škoda samo ka so Nemci nej organizirali letalskih linij, bi hitreje super delavci ta prišli pa ostali v EU nebi meli z njimi nikšnih stroškov pa pizdarij.

In reply to by müjra (nepreverjen)

cigejn (nepreverjen)

prokleti PAVRI deco terbej radi meti nej pa vničavati proklejti biu člove kda se je narodo ka je lejko takšen brez srčen naj se njemi mati v grobi obrača pa što de kaj nasproti pijso naj se njemi že jutri zgodij naj slapše ka je lejko možno...

Lucifer (nepreverjen)

Müjra ne boj naiven pa slejpe kak kakše papinec v nedelo v cerkve. Naj ti neka poven. Na švedskon (kera mimogrede vala za eno izmed najbogatejših pa socialno-ekonomskih premožnejših držav na svejte) se že kažejo začetki ekonomskoga kolapsa. Vse največje finančne inštitucije utemeljujejo zaj že vrsto lejt svoje ekonomske napovedi (kak tude prodajo obveznic, deleže stanovanjskih nepremičninskih skladov ter drujge finančne inštrumente)kere se niti približno nedo zgoudile na rasti same populacije. In zdaj gda jin je begunska kriza spadnila v naročje jin je istočasno na svetovnon trge pomagala uresničiti tej njihove napovedi. Večina poslovnih lujde pa industrij, firm zaj spoznavlejo ka je tou bijla ena velka napaka. In sicer predvsem velke zavarovalne družbe so že izjavile, da več nedo zavarovale ale obnavlale zavarovalnih polic stavb oz. hiš ge živejo begunci. Še več. V skrajni faze do zdignile premije do ekstremof tak ka se lastnikon več finančno nede splačalo davate v najem beguncon. Takše zavarovalne police so na 12 mesečnoj baze. Ge do živele? Si bil gda v Stockholme? Še trikrat več de jih ta ležalo po cestaj pa kriminal špilalo kak pa jih že gda ideš npr. samo na Dunaj ale pa München ka nemo gučo o kakšon Berline. Zakonodaja de se v lete 2016 drastično spremenila kak na Švedskon tak v Nemčiji. In delodajalec de se lejko lepou samo pod nouson obriso. Nemci so že javno itak priznale ka so bilej besede Angele Merkel naroube interpretejrane. Podobno so se že zasrale v devetdesetaj prejšnjoga stoletja gda so pod Schröderovof vladof odprle proste tok poceni delovne sile. Isto dela Amerika z Mehičani kere mijmo zakona pa medijov voze v svojo državo ge jih doma ekonomsko izkorišča, v tujini pa na vojaškeh misijah. Nite ena od teh držav nede zdržala teh naporov. Glih obratno. Iz te utopične ideje de gratala krvava nočna mora. Prišle do vojne.

lauraas (nepreverjen)

A bojiš se buldog, "budi jak".

lauraas (nepreverjen)

Kaj pa BDP Grčije in Italije, kjer po ulicah in postajah črni špilajo kriminal in koliko teh črnih je tam zaposleno (pri nas primer romi)? A je in bo tudi tam narasel BDP, buldog?

lauraas (nepreverjen)

Pa kako je lahko dolgoročno koristno, če 100 na uro narašča prebivalstvo nedelavnih, delavnih se pa zmanjšuja. Od kod sociali za socialne? Leta 2030 bo v Afriki čez dve milijardi ljudi (zdaj čez milijardo), lepo za Evropski BDP. Buldog, mora priti do vojn, ker izvor vsega zla je povečanje prebivalstva.

lauraas (nepreverjen)

Ali pa, za lažje razumevanje, kakšen BDP bi imela Slovenija, če bi bilo v vsej Sloveniji polovica romov? Ha, buldog.

Vipko
buldog

To je mešanje hrušk in jabolk.... do vojn ne bo prišlo zaradi priseljencev ampak zaradi narave kapitalizma. To je po naravi pogolten in izkoriščevalski sistem (to je njegovo bistvo, srž). V njegovo strukturo in delovanje je vgrajena cikličnost kriz, ki postajajo vse pogostejše in globje (o tem so vse napisali marksisti, ki jim danes vsi priznavajo izredno znanstveno vrednost). Krize povzročajo antagonizmi v kapitalizmu, ki se kažejo v odnosih: hiperprodukcija in vedno večja izropanost resursov, hiperprodukcija in zmanjšanje kupne moči kot posledica vedno manjših mezd, želja po vedno večjem bazenu poceni delovne sile in opustitev vsakršne sociale... da ne bom našteval naprej. Vse te antagonizme je do sedaj razreševala deus ex machina, imenovana vojna... Vojne so bile vedno v funkciji vladajočega razreda; narod pa je bil topovska hrana, ki nastrada... ampak ljudi je potrebno spraviti v mobilizacijo, da potrebo po vojni ponotranjijo. Potrebno jim je poiskati predmet mržnje, kakršen koli; v tej funkciji so dobri Judje, cigani, tujci, istospolno usmerjeni, muslimani,....karkoli.

Obstaja pa ena dilema, na katero kapitalizem (to ni imaginarni pojem, to so konkretne elite!) ni nikoli naletel: prvič je orožje na svetu takega značaja, da bo uničilo tudi njih! Toda: ne bodimo prepričani, da te elite niso sposobne uničiti celega sveta! Ti nagravžni stari mudonje so, če bodo zaslutili, da bodo izgubili svoje položaje in bogastvo, pripravljeni poslati k vragu celotno življenje na planetu. Tega me je strah.

Za boljše razumevanje funkcioniranja hiperkapitalizma še tole: https://www.youtube.com/watch?v=icBp41jbuMo

V modernem pravoreku se te tri države imenujejo "os zla".

müjra (nepreverjen)

jao ej kelko blesarij na kupe...ne ven zakoj samo seljake vedno kričijo ka de "vojna"...za sakšo stvar...tak ste kak papige...vse ka se po svejte dogaja skoz de na konce nekša "vojna"...glij kapitalizem preprečavle sranja med razvitime državame ker so med seof tak ekonomsko prepletene ka si nemrejo privoščite ka bi se ena izmed njih oslabila...zakoj pa nemčija rešavle na velko grčijo? se je keri že to pito? taka resno samo nekše strahove pa panika in to že poslušan od malih nog...po vaših blodnjah je skoz nekša katastrofa takoj za ovinkon...

pa ne ven ka ste obsedeni s švedsko...in ne ven ka pigete ali kadite ka mislite ka je švedska ekonomija slaba, švedska je gospodarsko ena izmed najbole stabilnih držav v eu...z malo javnoga duga in dobrin bančnin sistemon...bdp je 2014 bil +2,1%, še leta 2010, kda je večina evropskih držav mejla že velke probleme, so švede zabeležile +6 odstotno rast...

razmen ka vas je večina starih dinozavrof pa ne kapejrate sodobnoga svejta samo eno stvar si probajte zapomnite...gnes se sleherna vaša trditev, da na google preverite v 1 sekunde...zato si več nemrete samo neka zmišlavate ka te bole paše skuper z vašin osebnin mnenjon...

plitvi potok

Nemčija rešavle grčijo?? AHAHAAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAAHAHA

In reply to by müjra (nepreverjen)

Vipko
buldog

müjra, vojne so že... če jih pri tvojoj mize nega, ne pomejni, ka jih sploj nega. Ne bodi omejen. Pa na momente si stvarno žaljivi; do vseh. Strpnost in dopuščanje drugačnih razmišljanj sta osnova za debato. Kjerkoli si se naučil malo teorije o funkcioniranju sveta ( o vojnah se nisi kaj dosti, žal) bi te morali naučiti tudi to. Zdaj, ali si imel slabe učitelje ali pa si bil slab učenec. In preden začneš odgovarjati zajami sapo.... dihaj, dihaj. In razmisli. Pa še poslušaj, kaj pravijo drugi. Saj ni vse narobe. In ne očitavaj drugim google... ker ga ti največ uporabljaš.

müjra (nepreverjen)

seveda največ uporablan google...problem je ka ga drujge nič ne uporabljajo pa se ne zavedajo ka se lejko gnes sleherna izjava ka jo nešče oddavle kak fakt preveri...in to večina na forume še nej skapejrala

glede vojn pa se moteš...vojne se gnes več ne odvijajo med gospodarskimi velesilami...težko oz. skoraj nemogoče je ka bi se gnes med seof vdarile dvej razvite države in to čista iz ekonomskih interesof ker razvite države so ene od drujge odvisne...če evropa nema gospodarske rasti se to neposredno pozna v ameriški ekonomiji kera menje izvoze in obratno...zato pa gnes nišče ne napada rusije če glij si je prisvojila del ukrajine...vsi se pa spravlajo na nerazvite države bližnjoga vzhoda že ob najmenšon sume ka je kaj narobe...

taka mogoče sva se narobe razmila...vojne so del vsakdana, to pa nikak ne pomejne ka obstaja realna možnost ka bi se vdarile dvej gospodarsko razvite države...ker ekonomski interesi so razlog zakoj se je šlo npr. v irak...in isti ekonomski interesi so razlog zakoj se ne napada razvite gospodarske velesile

ka se pa tiče zastrahovanja z "vojname"...sorry ampak to je tipična prekmurska farsa kera se oddavle lejta in lejta...skoz da se je kaj dogajalo v svejte skoz so seljake tulile ka de vojna...pa te kda se nič ne zgodi idemo dale do naslednje šanse za paničarite...

pa prosen lepo nej me s tejme teorijami o funkcionejranje sveta...če je kome nej jasno kak svejt funkcionejra je to slehernome osebke ka cejle život žive na enon place...

san že 100 krat pravo ka je edina rešitev za razvoj prekmurja obvezna selitev slehernoga prekmurca, vsaj za 3 lejta, v tujino...tak kak je bilo obvezno služenje v vojske, tak bi moglo bite za prekmurce obvezen život v tujine...pa vse bi mogla krite država...samo tak bi si malo spucale pojme ker mate povsem obrnjene predstave o večini stvaraj in to neposredno vpliva na ekonomsko stanje v regije...

müjra (nepreverjen)

pa telko ka nede se pa kakšen pikno v napačno smer...o vojnaj pa podobnih temah so stvari nej black and white kak so npr. pri pozitivnon vplive beguncof na države...ka nede pa kakšen osebek skako z virame...na temo vojn pa ekonomije je ogromno napisanoga in obstaja več interpretacij dogajanja

lauraas (nepreverjen)

Kaj bomo pa z "eksplozivnim" povečanjem prebivalstva v tretjem svetu? Brez veze dogovor v Parizu, če se miljarde zraven kotijo. Če 6 milijard enkrat prdne, je to več onesnaževanja, kot vZDA. Pa koliko onesnaževalnih katastrov je zdaj samo v Siriji, kaj pa ko bo na zemlji 15 miljard ljudi???

plitvi potok

Vidi mutibariča, on bi zdaj prekmurje sprazno LOL. Ka nega mesta za migrante!? Pa ne vem ka stalno uporabljaš termin begunci!??!? To so nej begunci!!!
Ni vse zlato kaj google ponuja, tij bi to lejko znal, itak je samo to ka ti objaviš sveto! Vse drugo pa je za tebe propaganda. Dečko tudi raznorazna poročila se dajo prirediti z apotrebe pa obraz velkih ta ka ne biti tak prepričani v svoj prav!
Pa še nekaj, ne vem zakoj si se v članku o nasilju v Prekmurju zapičo v tvoje življensko poslanstvo zagovarjanje migrantov. Pa še vedno si mi nej odgovoro na vprašanje ge si zaslejdo v keri populaciji v Prekmurju se je povečalo nasilje v družini!

zima.bella

Mujra, eto ti direktni dvig BDP-ja, k šteromi so doprinesli tvoji begunci
(de pa še vekši, kda mama Merkel zreducejra štefilo Fluchtlinge, kumaj gnes je spregledala)

http://www.vecer.com/clanek/201512146168254

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice