Ste jih tudi vi opazili? Šakali, ki jih v naših krajih srečujemo vse pogosteje, povzročajo težave. Skupili so jo že tudi psi.

Lovce na območju Prekmurja, Prlekije in Slovenskih goric skrbijo šakali, ki so se močno namnožili ter ogrožajo predvsem srnjad, drugo divjad in drobnico.

Gre za mrhovinarje in plenilce, ki jih po življenjskem slogu lahko primerjamo z ameriškim kojotom. Z dolgimi nogami in ukrivljenimi pasjimi zobmi so prilagojeni za lov majhnih sesalcev, ptičev in plazilcev ter presenetljivo dobro opremljeni za življenje v našem okolju.

Na območju Slovenije se pojavljajo od sredine 1980-ih let, v zadnjem času pa jih veliko pogosteje opažamo tudi na območju Pomurja, celo na Goričkem:

"Pojavljanje šakalov so v zadnjem desetletju zaznali pravzaprav v vseh slovenskih regijah. Večinoma je šlo za posamezna opažanja, v nekaterih območjih pa so se oblikovale teritorialne družine in se tako pojavljajo v posameznih populacijah, od koder se nato mlade živali širijo v sosednja območja. Šakali so tako najpogostejši na Primorskem: na Krasu in Obali ter v Posočju. 

Poleg tega so že dlje časa prisotni na Ljubljanskem barju in okolici, v zadnjem času pa se posamezne teritorialne živali oziroma družine pojavljajo še v Beli Krajini, Posavju, Pomurju, pa tudi v Podravju. Tako so v preteklosti že zabeležili prisotnost šakala v okolici Dokleč in Kidričevega, v zadnjem obdobju pa tudi na območju med Ormožem in Središčem ob Dravi ter v okolici Podvincev ter na Goričkem," so zapisali pri Lovski zvezi Slovenije.

Pokončali tudi psa

Njihovo točno število v naših krajih še ni znano. Kot so nam pojasnili v Lovski zvezi Murska Sobota, so namreč tako LZS kot člani Zveze lovskih družin Prekmurje v letih 2018 in 2017 izvajali monitoring nad šakalom, ki je potrdil, da je ta prisoten v Prekmurju, a same številčnosti niso preverjali.

Je pa zaradi nočne živali v okolici že večkrat posredovala policija. Ormoški policisti naj bi denimo prejeli prijavo, da so neznani psi v Sodincih pokončali drobnico, a so po zbranih obvestilih ugotovili, da je najverjetneje šlo za delo šakalov. O podobnem primeru poročajo tudi v občini Podlehnik, medtem ko naj bi na eni izmed domačij v Bodkovcih, v občini Juršinci šakal napadel in pokončal privezanega psa. Obgrizenega ljubljenčka, ki se pred napadom ni mogel braniti, je pregledal veterinar, ki je potrdili domneve lovcev. 

Pogosta so tudi poročanja prebivalcev v Pomurju in Podravju, da so slišali šakala.

Nasprotujoči si predpisi

Milan Kolarič iz Lovske družine Gornja Radgona opozarja, da so se šakali namnožili in ogrožajo ne le divjad, temveč tudi drobnico. Kot pravi, ob prihodu šakalov populacija srnjadi v loviščih upade tudi za 30 do 40 odstotkov.

Za šakala je sicer znano, da odlično izkorišča prostor med urbanim in naravnim, gozdnim okoljem, torej okolje ekstenzivne kulturne krajine s prevladujočim človekovim vplivom, ki se je v zadnjih desetletjih in stoletjih v Evropi ves čas širila. A vendar so lovci nad skokovitim porastom opažanj presenečeni. 

Lovska zveza Slovenije zato budno spremlja problematiko in v ta namen že izvaja monitoring, s čimer bodo lahko ugotovili natančno velikost populacije. Pristojna ministrstva medtem pozivajo k čimprejšnjemu sprejetju ustreznih zakonskih rešitev, ki bi omogočali odstrel:

"Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) šakala ne uvršča v nobeno izmed kategorij ogroženosti v celinski Evropi. (IUCN, Red list assessment, 2018). 

Kljub temu ga je slovenska Uredba o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah iz leta 2004 uvrstila med zavarovane (a ne ogrožene) domorodne vrste. Ob izkušnjah izredno hitre (skoraj eksponentne) rasti populacij šakalov v nekaterih sosednjih državah/območjih (Madžarska, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina), kjer je rast populacij v 15–20 letih dosegla tudi do stokratno povečanje, so leta 2014 šakala uvrstili tudi na seznam lovnih vrst (Uredba o določitvi divjadi in lovnih dob).

Tako sta nastala dva vzporedna predpisa, pri čemer en predpis šakala popolnoma varuje pred kakršnimkoli poseganjem v populacijo (omogoča izjeme na podlagi odločb pristojnega ministra, podobno kot to velja za risa, volka in medveda), drugi pa omogoča trajnostno upravljanje populacije po pravilih Zakona o divjadi in lovstvu," razlagajo v Lovski zvezi Slovenije.

Šakala v Sloveniji torej obravnavata dva vzporedna predpisa, njuna navzkrižje pa trenutno onemogoča ustrezno trajnostno upravljanje s to živaljo. Na razširjenost in populacijske gostote bi po oceni lovske zveze lahko vplivali z ustreznim upravljanjem z vrsto, ki pa ga bodo morale določiti za to pristojne institucije.

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sem jih že opazio na goričkem. Tamo imam ogromno luksuzno vikendico, za ovo je goričko dobro.

STRPNEŽ (nepreverjen)

DF brezvezen butast komentar ,kaj si mislio s tem ? da samo ti imaš vikend ,....

DF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Taksnega kot imam jaz nima nihce.. Ti pa sploh ne.

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

kolega (nepreverjen)

Pa tij si čuda ?

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

moj ima celo WC ko ga ti nimaš

In reply to by DF (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Moj vikend ima WC ki ima napravo da ti avtomatsko obriše rit
sem pa to prvič videl v beogradu v hiši cvetja

In reply to by DF (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Si pa res primitiven ...

In reply to by DF (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Si pa res primitiven ...

In reply to by DF (nepreverjen)

trebušček (nepreverjen)

To ni nič. Jaz imam dva udomačena.

car (nepreverjen)

Ja res je tudi u Murski v parku so opazili celo kardelo ŠAKALOV ki se drugirajo in pijejo..Par bi jih pa naj imelo baje steklino..

edenpac

V SOBOTI !!!!!!!

In reply to by car (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Ja resan se potikaj po paru in okrog kopališča..Tam so že baje vse mačke pojedli.

In reply to by edenpac

DF (nepreverjen)

So imeli zadnič levaki --.pridniki levih stran --- piknik,
,,sem jim enega podtaknil v kevab,,,
so tako tulili ko so srali da celo noč sosedje niso mogli spati

suli (nepreverjen)

Ravnovesje prinas v naravi se je povsem podrlo. Osebno za srnjad trdim, da je na poljih katera obkrožajo vasi: Turnišče, Renkovci, Gančani, Beltinci, Lipa in Gomilica mnogo preveč živali, tako da opažam ob tropih kateri štejejo dvajset in več živali mnogo bolanih. To je pa vse vabzen a za šakale in druge zveri. Seveda edini krivci zato so lovci in naša državna politika, kateri ne premoreta poskrbeti za eno klavnico in ustrezen odstrel divjadi.

car (nepreverjen)

Ma ti imaš pamet na mesti.V sakem zimskem časi je divjat v tropi.Ampak ti si verjetno doktor na daljavo da vidis bolane živali.Malo si skuhaj metinega čaja in si doj vleži.

In reply to by suli (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Ka tij misliš, ka so migrantje zvabili šakale v naše kraje. Temu je botrovala neustrezna lovska politika, to je pa pač stanje v kakšnem trenutno živimo.

In reply to by car (nepreverjen)

car (nepreverjen)

To je vse kriv JANŠA on jih je dal pripelat sem.Zato da itak lovci so samo pijančeki pa nevijdijo streliti divjadi.Zdaj bo še baje zrihto krokodile v reko Muro in v Soboško jezero.Malo prereči ribiče,kajti ti so na istem ,kot lovci.

In reply to by suli (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Če tij misliš, da sem jaz Janšev privrženec se tij fejst motiš. Sem pa za čisto in urejeno naravo. Vkolikor so pa na naše področje prišli šakali, potem nekaj vtem prostoru ne funkcionira. Mislim,da se v naravi lahko sprehajamo tudi preprosti ljudje, ne pa samo lovci z puško in kmetje v traktorjih. Zato je pa potrebno stalež divjadi urediti tako kot je v razviti Evropi, prav tako naj se komercijalni lov uredi kot je v razvitih državah pa bo potem mir. Zato pa mora politika z strokov poskrbeti. Lp.

In reply to by car (nepreverjen)

dea (nepreverjen)

Srn je absolutno preveč tudi drugod po Prekmurju.
Tako da je dobro če bo nekdo iz narave nazaj uredil ravnovesje, ki ga je človek porušil.

In reply to by car (nepreverjen)

Statik (nepreverjen)

ajmo lovci, bojte enkrat koristni pa postrelajte to gamad šakalovo

denar (nepreverjen)

Mislim, da je namen tega članka v tem, da bi lovci dobili več denarja, kmetje pa večje odškodnine.

DF (nepreverjen)

kaj ti veš kaj je namen članka
ti se na to spoznaš kao Štefka na krivi curac

In reply to by denar (nepreverjen)

black panter

tij idiot pa razmiš,ka je namen članka

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

kaj ti veš kaj je namen članka
ti se na to spoznaš kao Štefka na krivi curac
sem slišal da se potikaš okoli javnih stranišč
in da dečke zasleduješ
ti si pravi pacek

In reply to by black panter

gostja 426 (nepreverjen)

Joj, Sobotainfo, nimate ravno znanja o živalih in naravi, kajne? Šakal je naravni plenilec, razširjen tam, kjer ni volka. In če naši kmetje jamrajo, da je preveč srnjadi in jelenjadi, ki jim vse pojé, potem bi ga morali biti veseli, mladiči srnjadi in jelenjadi so njegova naravna hrana. Oh, groza, če ena žival ubija drugo, ne, Sobotainfo? Lovci ga seveda ne marajo, ker jim konkurira pri tem, oni so vendar zaščitniki narave, ki jo morajo "upravljati" in hočejo ves plen zase, ne prenesejo konkurence, sla po pobijanju je premočna. Seveda imajo zdaj priročne izgovore za pobijanje, kot vidim, jim nasedate tudi vi.
Preden pišete o takšnih zadevah, se dajte malo izobraziti. Miha Krofel iz Biotehniške fakultete, na primer, malo vprašajte njega, da boste znali kaj napisati o tem, do takrat pa raje pustite takšne teme pri miru.

Malverzacija (nepreverjen)

Ge bi spakivo sakale na en tovornjak pa bi njin betonskin v Ljubljani usred doj sipo. Kelko narave so vnicili zabari ka so betonsko lublano gor postavili, zdaj so pa hinavci najvecji okoljevarstveniki.

čarni vrag (nepreverjen)

Milan Kolarič iz Lovske družine Gornja Radgona opozarja, da so se šakali namnožili in ogrožajo ne le divjad, temveč tudi drobnico. Kot pravi, ob prihodu šakalov populacija srnjadi v loviščih upade tudi za 30 do 40 odstotkov.

Bravo šakali! Srnjadi je toliko, da se kar v čredah pase po njivah. Ko vprašam kakšnega lovca, pove ka kavč strokovnjaki ne dovolijo večjega odstrela. Bodo pač šakali napravili red.

DF (nepreverjen)

baje šakali uporabljajo isto stranišče kot delavci na občini

black panter. (nepreverjen)

potem takem tudi uslužbenci na občini dvignejo nogo ko gredo piškit

lepec (nepreverjen)

Država, ki ima na vseh ravneh ogromno šakalov; od tistih v naravi pa do najvišje državne ravni. Tako po horizontali kot tudi po vertikali. Grrrrr, grrrrrr

- (nepreverjen)

šakali lovijo manjšo divjad in iščejo mrhovino. če bi se želeli rešiti presežka srn, bi rabili volkove. z prihodom volka bi se uravnotežilo ravnovesje divjadi in šakalov.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice