https://4d.rtvslo.si
Letos je leto, ko bomo praznovali 100. obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

Ob tej priložnosti bodo v Prekmurju potekale različne slovesnosti, obletnica pa je pritegnila pozornost tudi drugod po Sloveniji. Tako so v oddaji Kalejdoskop na RTV Slovenija pred kratkim objavili prispevek iz decembra 1970, pri čemer so se spomnili Prekmurja izpred petdesetih let.

Tako so se spomnili tudi Mirka Baligača iz Beltincev, ki je tragično utonil v reki Muri. Poleg njega je umrl še en deček, brodar Martin Graj pa je uspel rešiti življenje Baligačevima hčerkama in enemu fantu.

Baligača so v Beltincih poznali predvsem po tem, da je bil velik ljubitelj planin. S soprogo sta že kot fant in dekle zahajala v planine, kot je povedala Baligačeva pa ju je vedno znova vleklo v gore. 

Na Triglav z otrokom starim tri mesece

Od leta 1952 naprej so se vsako leto podali na Triglav, tudi ko sta dobila prvorojenko s tem nista prenehala. Njuna hči Lizika je bila stara šele tri mesece ko je prvič obiskala Triglav. Vsako leto so se sicer s kolesi iz Beltincev najprej odpravili do Aljaževega doma in nato pot peš nadaljevali proti Triglavu.

Čeprav so jim to odsvetovali, težav niso imeli, obenem pa so bili po koncu podviga zelo zadovoljni. "Plenice smo morali sušiti kar na nahrbtniku," se je pošalila Baligačeva, ki je bila poznana tudi kot planinska mama.

Vsak četrtek so imeli pri njih planinske sestanke, na dvorišču so imeli tudi planinsko zavetišče, kjer so se planinci in pohodniki lahko zaustavili. 

Drevored od Murske Sobote do Črenšovcev

Med drugim je bilo v prispevku govora tudi o drevoredu topolov med Mursko Soboto in Rakičanom. Ta je v preteklosti namreč segal kar od Murske Sobote do Črenšovec, dolg pa je bil 23 kilometrov. 

Celoten prispevek z zanimivostmi iz dogajanja v Prekmurju pred petedesetimi leti pa si oglejte TUKAJ.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čika-pajo (nepreverjen)

Bravo sobota info za objavljeno. Še posebej je fascinanten podatek od 23 km drevoreda. Moje mnenje je da bi drevored morali ponovno zasaditi. Dal bi dušo našim krajem ter vrnil naravi vsaj nekaj ukradenega. Samo kaj če je res lažje sekati kot saditi. Dajmo prekmurski župani, pokažite nekaj dobre volje ter naredite nekaj za prihodnost.

Nogomet50 (nepreverjen)

Podatek je še toliko bolj fascinanten, če ga damo v kontekst podatka, da je nadaljši drevored na svetu dolg 35.5km in stoji na Japonskem (Cedar Avenue of Nikkō).

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čarnobejli (nepreverjen)

Absolutno bi drevored mogle nazaj zasadite ob glavne ceste rakičan beltince odrance. ma sigurno kakšne evropske pejneze se najdejo za to, tude med rakičanon in soboto na obema kraja bi mogel bite drevored,... isto pri toj novoj obvoznice

Vipko
Truplo

Nekaj se je v zadnjih dveh, enem desetletju vseeno naredilo. Zasadilo se je nekaj drevja med Soboto proti Černelavcem, mislim, da nekaj raste proti Bakovcem, proti Rakičanu vemo, izven glavne ceste je drevored še med Melinci in Bistrico... pa morda še kje.

Ne sanja se mi, koliko bi stalo zasajanje novih dreves, ampak vsaj na eni strani bi naj bila drevesa na vseh vpadnicah proti Soboti... Če se že najde denar za vse mogoče bedarije (kot npr. za drvarnico), bi se moral tudi za drevored.

Mogoče bi se spet vrnilo... nekaj nekdanje prekmurske duše?

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Če se bo pisalo od nogometa ali pa recimo od kakšne kriminalke bo 1000 komentarjev. Od drevoredov pa mogoče tu in tam kak komentar. Izredno nepomembno, koga pa briga narava, naravne nesreče itd.

Vajz (nepreverjen)

Gda te se ne Sobotainfo enjali spaküvati okouli sklanjanja imen krajof? Pravilno je rodilnik Beltinec (Odranec, Bakovec, Stanjevec .....). Dopüstna je "pravilna" oblika, ali samo za tiste, šteri te "posebnosti" ne poznajo. Pa nej mi praviti, ka "novinari" Sobote info tej "posebnosti" ne poznajo. S ten spaküvanjon ste že dosegnoli, ka dosta lüjdi mijsli, ka je tak praf. Pa je nej. Glij tak, kak dosta lüjdi, kda prešaltajo na "slovenščino" Soboto prevede v Murska..... Zavedajte se že idnouk, ka s svojin neodgovornin ravnanjon delate geziki škodo. Zavedajte se malo svojoga poslanstva!

kolega (nepreverjen)

Zarad toga si nej razmo članek nej?

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Starejše novice