V projektu "Hrana ni za tjavendan" sodelujejo tudi pomurske šole in vrtci.

Program Ekošola v sodelovanju z Lidl Slovenija v okviru trajnostne pobude "Ustvarimo boljši svet" v letošnjem šolskem letu nadaljuje s projektom Hrana ni za tjavendan. S projektom želita partnerja ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Vključene tudi pomurske izobraževalne ustanove

V projekt se je vključilo 87 izobraževalnih ustanov, od tega 50 osnovnih šol, 25 vrtcev in 12 srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola. Med prijavljenimi je tudi deset izobraževalnih ustanov iz Pomurja.

Srednja Šola za gostinstvo in turizem Radenci, pet osnovnih šol: OŠ Cankova, OŠ Kajetana Koviča Radenci, OŠ I Murska Sobota, OŠ Šalovci, OŠ Turnišče, OŠ Beltinci in štirje vrtci VVE pri OŠ Turnišče, Vrtec Radenci – Radenski mehurčki, VVE Jurček, Vrtec Murska Sobota.

Posameznik zavrže okoli 72 kilogramov hrane

S projektom želita Lidl Slovenija in Ekošola prispevati k večji ozaveščenosti o problematiki, saj vsak prebivalec Slovenije letno zavrže povprečno 72 kilogramov hrane. V lanskem letu je v projektu sodelovalo več kot devet tisoč otrok in pet tisoč staršev. Takrat so sprejeli učinkovite ukrepe, s katerimi so pripomogli k zmanjšanju količine zavržene hrane.

V iskanju uporabnih rešitev

Osrednja naloga sodelujočih ustanov bo v letošnjem projektu oblikovanje skupin otrok in mladostnikov, ki bodo s podporo mentorja zastavili uporabne rešitve tako na ozaveščevalni kot na sistemski ravni s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane.

 »Hrana ni in ne sme biti odpadek, zato nas veseli, da smo našli Ekošolo, partnerja, s katerim uspešno izvajamo izobraževalni projekt na temo zmanjševanja količin zavržene hrane,« pravi Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje iz Lidla Slovenija.

Poudarjajo še, da je veliko število prijavljenih organizacij dokaz, kako pomembno je omenjeno področje. "Ozaveščanje se mora začeti že pri najmlajših in prepričani smo, da bodo otroci in mladostniki pridobljeno znanje in izkušnje prenesli tudi na svoje starše, babice, dedke in širšo okolico," pravijo organizatorji.

Šole, vrtci in osnovne šole so v lanskem letu sprejeli vrsto učinkovitih ukrepov na različnih ravneh s skupnim ciljem osveščati otroke in njihove starši o pomenu zavržene hrane ter zmanjševati njeno količino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice