Glavnina padavin bo padla do sredine petkovega dopoldneva, nato bodo padavine slabele in od severa kar hitro ponehale.

Vremenska slika nad Evropo se je v preteklih dneh temeljito spremenila. »Odprl« se je »zahodni« tip vremena, zonalna smer višinskih vetrov, tako da bodo vremenske motnje potovale predvsem v smeri zahod - vzhod. Vreme nad Evropo bo spremenljivo, ne bo stacionarne situacije, ki bi prinašala padavine vedno le bolj ali manj istemu območju in drugod vzdrževala dolgotrajno suho vreme, napovedujejo vremenoslovci iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Vremensko spremembo je po besedah meteorologov pri nas oznanil predfrontalni jugozahodnik, ki je najmočnejši danes, ko po nižinah piha s sunki tudi nad 50 kilometrov na uro, v hribih in gorah pa do okoli 100 kilometrov na uro. 

Snežiti bo začelo kmalu po polnoči

Hladna fronta se danes od zahoda bliža Alpam, naše kraje bo dosegla jutri zgodaj zjutraj in nas dopoldne prešla. Prinesla nam bo hitro in izrazito ohladitev, zato se bo ob padavinah meja sneženja hitro spuščala. V zaprtih dolinah severozahodne Slovenije, kot je, na primer, Zgornjesavska dolina, bodo že danes, ko bomo še v predfrontalni topli zračni masi, padavine krajevno že lahko toliko ohladile zrak, da bo snežilo nižje kot drugod v sicer prevetrenih krajih.

Kmalu po polnoči bo predvidoma začelo snežiti v nekoliko višjih legah Gorenjske, nekje do 4. ure zjutraj tudi na Koroškem in v delu Štajerske, napovedujejo, do 7. ure pa verjetno še ne bo snežilo le na Primorskem in v Beli Krajini. Glavnina padavin bo padla do sredine petkovega dopoldneva, nato bodo padavine slabele in od severa kar hitro ponehale.

Na Gorenjskem in Koroškem bo tako do jutra že lahko zapadlo od 5 do 20 centimetrov snega. V osrednji Sloveniji bo med 6. in 12. uro zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, na vzhodu pa nekaj manj. 

Verjetnost, da bo do jutri popoldne padlo več kakor 5 centimetrov snega. Ob upoštevanju, da 1 milimeter padavin predstavlja 1 centimeter snega. Napoved je izračun modela ECMWF (vir: ARSO).

Najmanj snega v Prekmurju

Največ snega vremenoslovci pričakujejo v višjih legah Gorenjske in Notranjske, do okoli 25 centimetrov, v Prekmurju pa le do okoli 5 centimetrov. Ob sneženju se bo hladilo, a temperatura se po nižinah v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo, zato bo sneg moker, kar ne govori v prid debelejši snežni odeji. Višje bo seveda zaradi nižje temperature drugače.

Napoved dežurnega prognostika. Snežilo bo ravno v času jutranje prometne konice, zato bodo vozne razmere marsikje otežene in se bo promet odvijal počasneje. Na Postojnskem bo vozne razmere poslabšala tudi burja (vir: ARSO).

Zjutraj pravočasno od doma!

Snežilo bo torej ravno v času jutranje prometne konice, zato bodo vozne razmere marsikje otežene in se bo promet odvijal počasneje. Na Postojnskem bo vozne razmere poslabšala tudi burja. Popoldne bo že suho in najbrž večjih težav v prometu ne bo več.

Popoldne bo v glavnem brez padavin in najbrž večjih težav v prometu ne bo več (vir: ARSO).

V noči na soboto bo nastala megla ali pa nizka oblačnost, zmrzovalo bo. Sobota, nedelja in ponedeljek bodo mrzli dnevi, tudi čez dan bo marsikje v notranjosti Slovenije temperatura ostala pod ničlo. Hladni zrak bo preplavil tudi Primorsko.

Nov ciklon se nam bo približal v torek in takrat bi, ob morebitnih padavinah lahko snežilo tudi na Primorskem, celo ob morju. Prihodnji teden bo torej vreme povsem zimsko. Sneg, ki bo obležal, bo še nekoliko povečal učinek hladnejše zračne mase, ki bo nad nami.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
miicika (nepreverjen)

OBČINA PRODAJA SNEŽNI TOP......licitacija,ko bodo splužene ceste.....

Vipko
buldog

Samo brez panike. V Prekmurju tla sploh niso zmrznjena in T ob sneženju bo pozitivna. To v prenesenem smislu pomeni, da se v nižinah ne bo obdržal, na Goričkem pa ga bo 2 cm... Thats all Folks! Aja, pa ne bi odpovedali šole, kot neko leto, ko ga je zapadlo celih 20 cm?

Gggg (nepreverjen)

Dva metra dvajstipet centi sniga je, samo doma ostante

Starejše novice