Ste se kdaj vprašali, v kakšni vodi se kopate? Preverili smo stanje vode nekaterih priljubljenih divjih kopališč.

Poleg urejenih kopališč in pestri ponudbi na področju termalnih voda, se nezanemarljivo število Pomurcev za izživljanje vodnih in obvodnih aktivnosti občasno ali redno poslužuje alternative neurejenih, t. i. divjih kopališč. Priljubljene točke brezplačnega poletnega namakanja so tako jezera, gramozne jame,  v najhujši vročini pa včasih pride prav vsak potok, mirnejša reka ali vaška mlaka. 

Nas je zanimalo zlasti vprašanje, kako kvalitetna je voda na nekaterih ključnih lokacijah tovrstnih, najbolj množično obiskanih pomurskih črnih kopališč, seveda pa tudi to, katere dejavnosti so tam dovoljene ali vsaj primerne in, ali morebiti obstajajo načrti za ureditev v javna kopališča. 

Ledavsko jezero - Krašči

Z naslova cankovske občine smo dobili pojasnilo, da se kakovost vode v Ledavskem jezeru spremlja v okviru državnega monitoringa, ki ga v okviru Ministrstva za okolje in prostor izvaja Agencija RS za okolje. Voda ni primerna za kopanje, tako da  se le-to lahko izvaja zgolj na lastno odgovornost, dovoljen pa je trenutno le ribolov. 

Ker naj bi Krajinski park Goričko imel v zvezi z upravljanjem Ledavskega jezera  že pripravljen posebni načrt, ki predvideva tudi ureditev kopališča, smo informacijo preverili tudi tam, a odgovor na dotično vprašanje ni preveč optimističen. Namreč, po zagotovilu g. Goršaka s KP Goričko, je posebni načrt upravljanja za Ledavsko jezero na nivoju osnutka in uradno kot načrt ni bil nikoli sprejet. »Načrt upravljanja za Krajinski park Goričko, kjer je tudi poglavje o vodah, je zdaj na resornem ministrstvu v pregledu in po napovedih bi naj bil sprejet še letos. Ledavskega jezera kot prostora, kjer je del tudi uradno kopališče, ne obravnava, ker kot tako ni registrirano,« je še pojasnil Goršak.

Kamenšnica ob Bakovski cesti v Murski Soboti

Podjetje SGP Pomgrad, v katerega lasti je gramoznica, kakovosti vode ne preverja, saj teh podatkov za svoje potrebe, tj. izkoriščanje gramoza, in v skladu z rudarsko zakonodajo ne potrebuje.

Glede načrtov ureditve gramozne jame so nam na Mestni občini Murska Sobota še povedali, da na tem območju velja sicer tudi občinski prostorski akt – odlok o ureditvi tega območja in ta predvideva tudi rekreacijsko rabo. Je pa res, da je izkoriščanje gramoznice v skladu z državnim lokacijskim načrtom, in sicer Uredbo o lokacijskem načrtu za smer avtoceste Maribor-slovensko-madžarska meja na odseku Vučja vas-Beltinci. Dokončna raba se tudi zaradi tega ne more opredeliti, obenem pa je večji del območja še v državni oz. drugi lasti.

Najnevarnejša so prav divja kopališča

Nekaterim tako priljubljene prekmurske poletne destinacije, kot so torej kamenšnice, jezera ali bližnji potočki so vsekakor lahko odličen kraj za razposajeno druženje, zabavo in ohladitev v vročih poletnih dneh, hkrati pa se mora vsakdo zavedati, da so to lahko, predvsem ob neprevidnem ravnanju, tudi precej nevarni kraji za osvežitev, kot opozarjajjo policisti. Po podatkih policije se je namreč lani utopilo kar 18 ljudi,  daleč najnevarnejša pa so prav divja kopališča. Na vseh divjih, neurejenih kopališčih, kjer ni organizirane reševalne službe in upravljalcev, se torej kopamo na lastno odgovornost. "Če nas zgrabi krč, iztegnemo in sprostimo mišico. Ne odzivamo se panično, ostanemo mirni in razsodni. Mahamo z roko in kličemo na pomoč," Uprava RS za zaščito in reševanje.

Občina Dobrovnik nam kljub večkratnim pozivom in opozorilom po več kot mesecu dni še vedno ni posredovala odgovorov v zvezi z Bukovniškim jezerom, čeprav Zakon o medijih določa, da morajo na vprašanja medijev odgovoriti najkasneje v roku sedmih dni. Naj povemo, da ARSO meritev kakovosti vode na Bukovniškem jezeru ne izvaja. 

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BB

Meni je voda v bakovski kamenšnici dosta boukša kak v soboškon kopališči - ne maran klora :)

mickyy

eh daj ne seri... voda v kamešnici je gnila, totalno gnila...pitanje časa gda keri dobi kakšno infekcijo. Malo pogledni ob obali kakšni fajni mehurčki se delajo, pa to so nej mehurčki od vode...

Pablo

totalno gnila voda?!?!?! infekcijo dobiš ja:)))) mehurčki se delajo? :) V kopališči tej mehurčkof pač ne vijdiš, zato ka celi čas filtrejrajo vodo...sicer pa tak pač je, kda se človik grintavi ide kaupat...:) probaj se malo mujti, te jih mogoče nede...:DDD

čriček

Dokler do v teh divjih kopališčih in gramoznicah plavale ribe , de primerna za kopanje dejansko pa je vprašljiva kompletno vsa voda v okolju kjer se izvaja kmetijska dejavnost, tu poterm nastopi problem prisotnosti teh kemikalij in gnojila ki pronica v podtalnico posledično v sama zajetja oz kamenšnice, primerna z ? je torej vsa voda iz podtalnice .

mickyy

jaaao pablo...idi malo okoli po obali pa pogledni, tej mehurčke, pa de ti jasno o kon gučin, pa nej tan pri glavnon pomoli...
saj glej bmk ka si misliš, ge znan ka je zamazano... vačik pa kontraargument lejko napišeš tudi brez kakšnih grint pa teh zadev;) nej? se da lepše..

glavno kamešnica - kopališče nega primerjave, razen tou ka je bole morji slično:)

Anubis

mislin ka ta slika zadosta pove o kamenšnici..
http://sobotainfo.com/fotogalerije/slika/3248/301820#slika_9

Če ne zadosta lehko še originalno velikost dobite...

josko

Pa tou so allge na slike ali ka??

Anubis

Tisto zeleno že mogoče.. tista rjava snov pa me niti ne zanima ka je..
Skratka, dvomin ka što koli ka naleti na takšen pogled z užitkon skoči v vodo.
Na mikrobiološki ravni pa glih tak.. vse drugo kak neoporečna.
Sicer nega "uradne" dokumentacije, oz. izvida ka je ka narobe z njo, ampak "neuradno" pa plava not vse živo.
In glede na to, ka so vse okoli njivske površine, v neposredni bližini tudi proizvodnja betona in asfalta, tude nemremo zanikati ka se v vodi najde marsikatera kemikalija, kera je prav gotovo ne zdrava za kožo.. (Ne pravin ka jih v bazenskih vodah nega, ampak tisto je pod nadzoron, in se zna ka je not)

Tu pa še zgoraj omenjena slika v originalni velikosti:
http://img707.imageshack.us/img707/7793/img0011lo.jpg

PrividSlepih

Po moje so te alge čista normalen pojav v stoječi vodej ob fejst viskih temperaturah. Polek toga pa že nekaj časa obstajajo načrti za preureditev kamešnice v kopališče in rekreacijski center, takoj kak de gotov izkop gramoza. (neka podobnoga lejko vidimo v Avstriji pred Grazon) Bi se nešče trüdo z vsemi temi papejrami in načrti, če bi znal ka je voda neprimerna za kopanje???
Kamenšnica je zaednouk še delovišče, ge se kopa in predelavle gramoz. Tan med kopalcami vsakodnevno vozijo težki kamioni in bageri, pa so verjetno tüdi zaradi toga malo razširili govorice o strupeni vodej. Po svoje jih razmin, vrvlen jin pa nej! ;)

Marduk

No, jaz se pa zutra iden kopat v Pekel. ;)

BB

No tak zamazana je nej na zahodni strani ge se ges koupan ;) Do zdaj še nejsa vido niti štuplna od plastenke tan plavati.

Ka se pa tiče čistoče vode pa je tak: v prekmurji je takalitak cejla podtalnica zelo obremenjena s raznimi pesticidi pa drüjgo navolo. Moje prepričanje je ka dokejč nedo vodo "za pipo" črpali iz kakših par sto metrov globine je to vse sküper isti šmorn kak v kamenšnicaj. Edina prednost je to, ka te ne srbi vse od klora kak v kopališči :)

Še v jajci se kakša dlaka najde, samo trbej malo poiskati ;)

samo trenutek prosim

... simple ko keks ... lansko analizo si poglednite, pa de van vse jasno ... Anus ali Anubis ali ka si že ... kelko je te vode v MS morji ? ... verjetno telko, kak na tvojon seli podtalnice ... pa ziher si nej nigdar vode z šlaufa pil, prejk interne vodne črpalke na vrti, kera črpa iz podtalnice, sousid pa je en den prle kosilnico pa avto pral ... ŠKG ( škoda guča ) ... pa tau so itak ponavadi najbole čedni tisti, ka so že na mamin mehčalec v pralnon stroji alergični ... članek so van pa dali samo telko, ka se lejko malo duvate v ton mrazi, pa ka scena ne crkne ... OVER

Anubis

@samo trenutek prosim, četrtek, 22. julij. 2010 ob 23:22

1. Anus ti na vrhi šinjeka raste
2. Man studenec, in rade vole pijen vodo iz njega, zato ka znan ka je v njej (redne analize na ZZV MS). Raje "sorazmerno" čisto studenčnico kak pa klor iz mestnega vodovoda.. Prav tak uporablan to isto vodo za kompletne sanitarije v kuče, za pranje avta in kosilnice kak si lepo poudaro, pa za punjenje bazena na vrte..
3. Če tebi mamica še vedno spodnje hlače pere, pa te ritka srbi zaradi toga, še ne pomeni ka smo vsi isti :)
4. In pa če še maš kakšno drugo stvar za pripomnit, pa mi v faco povej če maš kaj med nogami, ne pa ka smetiš po forume..

Drugo kak drugo pa.. Što se šče v takše vode kopate, njegova stvar, mi čist dol visi.. Ges samo izražan moje subjektivno mnenje pa dejstva kerih se ne da zanikati.
Bi pa zanimivo bilo ka bi se dejansko voda iz soboške kamenšnice nesla na analizo v laboratorij (Zavod za Zdravstveno varstvo Murska Sobota), pa je črno na belon ka je not za nesnage.. Žal do se pa vidle samo mikrobiološke zadeve, morebitne kemikalije pa ne.. Ampak to seveda trbej plačati, in dvomin ka de se što najšo ka bi šel to delat..

samo trenutek prosim

p.s.

1.)ena nen komentejral, ka san ti lekar na ego stoupo
2.)"redne analize na ZZV MS" pokaži prosim
3.)gate ne peremo, tržimo na bolha.com
4.)povej ge te naj počešen ... mlato te pa nen, ka nemaš za burek

"Drugo kak drugo pa" ...kak či smo pa že na peton ... "Bi pa zanimivo bilo ka bi se dejansko voda iz soboške kamenšnice nesla na analizo v laboratorij (Zavod za Zdravstveno varstvo Murska Sobota), pa je črno na belon ka je not za nesnage.. Žal do se pa vidle samo mikrobiološke zadeve, morebitne kemikalije pa ne.. Ampak to seveda trbej plačati, in dvomin ka de se što najšo ka bi šel to delat.." dan polovico, či tvoji starši dajo polovico ...

p.s. čakamo analizo vaše SORAZMERNE čiste vode ... pa ka vijdimo kakšni ph maš ... pdf dokument de čistak vredi ... pusa

miic

samo trenutek prosim, bluziš malo preveč...

samo trenutek prosim - tvoj trenutek traja predolgo. Očitno pa je, da te tvoja posrana ritka premalo srbi. Pojdi malo v gramoznico ali pa v katero drugo mlako in si jo malo bolj operi pa ne pozabi še glavice not potunkat, da ti bo malo te tvoje neumne izjave iz glave opralo. Če pa še vedno ne zaštekaš, kaj ti pišem, potem pa malo pogooglaj pomen foruma.

roxio

Rešitev je preprosta : Oglasite se na občini Tišina ,tu imamo strokovnjake za gramoznice -sigurno najdejo način kaj narediti....

dbohar

Škoda guča ka eni bluzijo,če so pač prefini naj se idejo kaopat v Moravce saki den!!!Ge se ne bom ka je malo preveč dnevno dati 15 evrov(mislin ka je karta telko)+ostale stvari,dokeč mi nikaj nede de dobro,sicer pa kelko znan je nazagnje človek mrau v Moravcaj ka se pa za kamenšnico ne spomnin!!!

spss

omenjati eni pa drujgi, kemikalije, bakterije in podobne stvari !

Tu moren omeniti samo to, ka dvomim ka je koncentracija pesticidov in ostalih kemikalij (za katere eni predvidevate ka so) v kamešnice tak velka ka bi to škodilo ljuden.

samo trenutek prosim

@Harō Kiti ... vse san napravo kak si pravla ...

... v kamenšnici so školjke ... pa tau je tudi nekšni indikator ...

dbohar - v kamenšnici so se že tudi zgodile smrti;
samo trenutek prosim - to še vedno ne pomeni, da je voda biološko neoporečna. Za školjke je splošno znano, da naravno filtrirajo vodo. Zato jih nekateri uporabljajo tudi v akvarijih za prečiščevanje vode. Pred leti je bila v kamenšnici prisotnost pesticidov - je pa še vedno verjetnost, da je tudi sedaj, možna pa je tudi prisotnost fekalij. Kakšno je dejansko stanje, bi pokazali samo mikrobiološki testi in biokemična analiza.
Lahko pa povem za sebe, da ko sem se nazadnje tam kopala, sem po stopalih in dlaneh dobila izpuščaje, pa še koža se mi je začela na tistih mestih lupiti.
Klorirana voda res ni prijetna, še sploh, če imaš občutljivo kožo, ampak tu pomaga tuširanje po kopanju v bazenu. Sicer pa so vsi mesni in vaški vodovodi oz. voda v njih klorirani. Se potem nekateri te vode tudi izogibate. Če popiješ klorirano vodo, je majnša verjetnost, da te zgrabi diareja in vročica - če pa popiješ vodo iz enega od takšnih nahajališč stoječe vode, pa je verjetnost za drisko in vročico večja, da ne govorim o ostalih problemih glede kože, sluznice itd. Ta članek je bil namenjen kot opozorilo, da premisliš dvakrat predno ravnaš, vsak pa tako ali tako dela po svoji pameti.

zizek

Ge san do zaj samo še v kopališčaj pa termaj dobivo oz. dobivan izpuščaje. V naravnih "kopališčih" jih nikdar.

zizek

Pa kak je že spss omejno - kakšne koli že te količine so, so še premale ka bi ribe spocrkale, nej pa ka bi lidan kaj blo. Niti na dugi rok nej.

samo trenutek prosim

@Harō Kiti
"Lahko pa povem za sebe, da ko sem se nazadnje tam kopala, sem po stopalih in dlaneh dobila izpuščaje, pa še koža se mi je začela na tistih mestih lupiti. "

... znaš zakoj ? ... zatau ka si se preveč odrivala v vodi ...

ja jeli, škoda ka san se, ovaček bi se utopila, pa ti nebi mogla zdaj nazaj pisate :P

gejta

ja mislite ka je morje kaj načik, san gnes prišo z portoroža, puno trave in na hipe še maš meduze. Neje gli vsaka destinacija primerna za kopanje, samo če primerjan morje pa bakovsko nega razlike.

gejta

no ge morje je slano bakovska ruda pa nej, ohladite se pa moreš nege tou je glavno.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice