V Ljutomeru je potekalo prvo spomladansko srečanje motoristov, na katerem se je zbralo več kot sto motoristov iz Pomurja.

Težko pričakovano sončno vreme privablja na ceste vse večje število motoristov, ki pa so na začetku sezone izpostavljeni večjim tveganjem kot skozi preostalo leto. V Ljutomeru so se tako pod okriljem organizatorja srečanja Avtotest d.o.o. zbrali motoristi, ki so se želeli seznaniti z vsemi nevarnostmi, ki med sezono prežijo na njih.

Policisti pripravili poučne aktivnosti za motoriste

Srečanje je ponujalo številne aktivnosti in informativne nasvete. Pod vodstvom predstavnikov prometne policije Policijske uprave Murska Sobota so se motoristi lahko sami preizkusili v vožnji motorja v izrednih situacijah na priložnostnem poligonu ali občutili motoristične užitke na simulatorju motoristične vožnje. Posebno opozorilo so policisti podali tudi o previdnosti motoristov na cestiščih spomladi, ko so ceste po obilnem snegu v veliko slabšem stanju kot sicer. Opozorilo pa velja še vsem ostalim voznikom v prometu, ki naj se z lepim vremenom pripravijo in privadijo na motoriste, saj jih med zimo niso srečevali na cestah.

Javnodostopni defibrilatorji na območju Prlekije

Osebje iz Zdravstvenega doma Ljutomer je prisotnim prikazalo potek snemanja čelade s ponesrečenega motorista in pravilen pristop k ponesrečencu. Obiskovalce so seznanili tudi z lokacijami javnodostopnih avtomatskih defibrilatorjev na področju UE Ljutomer, ki se nahajajo pri bankomatu v Križevcih, v Biotermah Mala Nedelja, v osnovni šoli na Cvenu, gasilskem domu na Razkrižju in pri Rdečem križu v Ljutomeru.

Maja Nemec

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
theused

Kaj vozniki pozor, češ da prihajajo motoristi? Motoristi lahko z zmerno vožnjo največ naredijo sami zase.Vprašajte se koliko je na leto mrtvih mopedistov in koliko motoristov? Ni sedlo za kravo, tako ni vsak za na motor, žal pa ga lahko vsak zakompleksanec vozi danes.
To da nas avtomobilistične šoferje opozarjate češ da prihajajo motoristi, se mi zdi enako ko me opozarjajo šoferji z nalepkami na svojih avtomobilih..baby on board..potem pa me tak s to nalepko prehiteva s 160 na uro po avtocesti, pa se vprašam komu hurcu lepi to nalepko, za svojega otroka bo največ sam naredil s tem ko bo previden. Enako je z motoristi, vozite zmerno, ne pa da pol berem bedarije, kot, voznik avtomobila izsilil prednost motoristu, a na koncu se nikoli ne govori o tem koliko hitro je motorist peljal? zato pa sprašuejm, kolikokrat ima izsiljeno prednost mopedist ;) ?

Vipko
Truplo

V trenutku mojega pisanje ima Theused popularnost 0. Ker začneš z ena se samo sprašujem, kateri "bedak" mu je dal minus, ko je vse, kar je napisal, hudikamamo res.

Danes sem se peljal s kolesom proti Goričkemu, nad Cankovo in proti Kraščam pripeljeva s sotrpinom do kupa sveč, manjšega spomenika ob cesti. Ja, tu je preminil tisti mogorist, kateri je udaril v avto, kateri mu je po svoje res vzel prednost, vendar... od hriba dol pa do mesta nesreče je vsaj 150 do 200 m, morda več. Samo sprašujemo se lahko, s kakšno hitrostjo se je tisti motorist "prinesel" čez hupko, da ni mogel ustaviti. Za lažje razumevanje, če deliš hitrost s 3,6 dobiš, koliko m na sekundo prevoziš...

Sam kot kolesar sicer z motoristi nimam problemov, nekako se naj izogibajo, več ali manj so "nekulturni" avtomobilisti, kateri pač mislijo, da so ceste samo za avte. In hupajo, prehitevajo na tesno, dobesedno dirkajo velikorat takšni osebki, kateri te prihitijo, a jih čez pet minut vidiš, da so ustavili pred gostilno.

bajs01

Ob prvi piložnosti ti v obraz povem , da si bedak. In ne zaradi tega , ker si mi ti to povedal , ampak zato , ker vnaprej kritiziraš enega motorista , istočasno pa govoriš o avtomobilistih. Pospravi svoje podstrešje in znebi se kompleksov.Theused je dobil minus tudi od mene , pa to samo iz razloga , ker posplošuje.

theused

Truplo..hvala za podporo ;) .

bajs01..morda sem zares posploševal, to o čemer govorim se v veliki večini nanaša predvsem na tiste, ki voizijo cestne dirkalnike ;) .
S choperjem niti ne moreš glih divjat in v večini tudi niso choperisti udeleženi v prometnih nesrečah s smrtnim izidom.

theused

..čeprav bi se pa o mnogih choperistih dalo tudi kaj podebatirat..pa spet,. ne o vseh..

Vipko
Truplo

Bajs01, to o posploševanju sicer tudi pije vodo, v globalu pa ima Tehusand čisto prav! In minusa si ni zaslužil. Tebi pa jaz enega pripnem!

Vipko
Truplo

Vidim, da Theusand pridobiva na "popularnosti"... In tako je prav. Treba je prebrati, ne samo dajati pluse in minuse glede na ime "nicka"!!!

kapalin

vi se samo štukajte što ma prav pa što nej ali ge van poven ka se na motori uživa sto na vor.pa či van paše ali pa nej.

Vipko
Truplo

Kapalin, problem je edino v tem, da vas je vsako lete preveč v krstah, ker vam vsepreveč nekaj paše! Zaradi mene... sicer pa sem napisal, da nekako kolesarji z motoristi ravno nimamo večjih problemov. Prej z avtomobilisti!!!

Vipko
Wizeman

Rejsan ogromno - preveč motoristof vozi objestno. kelko se vas, prosin lipou pela 50 skous ves? Ka o odprejti cestaj sploj ne gučijmo.
je pa tüdi rejsanm, ka nemreš posloševati. Motorista dostikrat mimogrede spregledneš, pa njemi tak odvzemeš prednost. zatou so fsi pozijvi na mesti. Prle, kak zaviješ v križišči ali iz stranske na glavno cesto, prkarat pogledni lejvo desno, mogouče ga kumaj trečič fpamet zemeš. motorist lejko buje tüdi osebo v autoji, zatou naj nišče ne skomigvle z ramof, jebiga, ges san na gvüšnon.
Pa šče tou: ešče izdak vijdin preveč motoristof brez posvejtof. Tou te ljeko košta glave. Či se ne spotiš san, ka bi prklopo posvejt, te si daj naštelati, ka de se ti automatski vužgo. Ges osebno san nej motorist, se pa fčasi vozin s kakšin sposojenin. Sigdar man podnevi DUGE posvejte vužgane. Nej je telko moteče, kak je lejko korsitno.

Vipko
Truplo

Wizeman, še to in potem naj kaj drugi, kateri so motoristi in seveda vejo svetlobna leta več od mene: čisto simpl, če avtomobilist nekje zavija, ne ravno najhitreje na neko poljsko, stransko cesto... pogleda, vidi 100 m in ni nikogar. Zavije, medtem pa preko hupsla dobesedno prileti motorist s 150 na uro, kar verjetno za vas motoriste tudi ni neka nedosegljiva hitrost. V slabih 2,5 sekunde je v tistem avtu. In kdo je potem kriv, ne glede na izsiljevanje prednosti. Pa imel ti dolge ali nobenih luči bi rekel.

Z nekako vseeno dvigom življenjskega standarda ljudje tudi lažnje pridejo, si kupijo motorje, kakor nekoč. In veliko, predvsem mladih ima motor bolj za dirkanje in posledično spravlja v nevarnost tudi druge. Število nesreč, njihovi vzroki in število krst pove svoje. Tu ni napake.

Koliko motoristov pa doživi starost, tudi tako, da tekom let nimajo neke težje nesreče ali sploh ne? Verjetno kar veliko, veliko in to tudi pove, da se da... voziti preudarno, varno in uživati pri vožnji.

Kiri

Wizeman reskiraj še tistih 30 evrov za odsevni brezrokavnik. Je dosti bole opazen kak dugi posvejt.

Vipko
tinka78

Sicer nisem motoristka, ampak sem precej vključena v promet, kot kolesarka. Ne samo po mestu, ampak dostikrat kolesarim kam ven iz Murske Sobote, proti Goričkem. No, kot kolesarka imam dosti slabih izkušenj z avtomobilisti, ki izsiljujejo prednost, ne glede na to, da vidijo, da se jim v križišču približuješ in imaš prednost pred njimi. Avtomobilisti so res pogosto nestrpni v prometu in ignorantski do kolesarjev, ki smo pač šibkejši udeleženec v prometu.

picek

Ka še ges malo pokomenteran :D

Motoristi: eni mislijo ka so bogovi na cesti( živin v bloke, kar visko in dostakrat čujen oglašanje motorov kak brnijo na cesti med MS in Rakičanon, če je tu nej divjanje ka tak motor zategneš te san pa tude adolf. Eni pa se vozijo normalno.

Avtoji: Eni se vozijo normalno, drugi pa tudi divjajo. Ampak v avtoji si malenkostno bole varen kak na motore.

Vozte pametno pa pomislite na vse tiste kere vas radi majo :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice