Ministrski zbor je danes potrdil predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki med drugim predlaga zvišanje najnižjega denarnega nadomestila za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka.

Predlog novele zakona, ki ga je ministrstvo za delo uskladilo s socialnimi partnerji, zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530,19 evra bruto. Znesek minimalnega dohodka medtem znaša 402 evra neto, poroča STA.

Ministrstvo želi s predlagano novelo pospešiti aktivacijo starejših brezposelnih, zato posebej spreminja pogoje pri določitvi njihovega denarnega nadomestila. Za zavarovance, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, je predvideno prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev, za zavarovance, ki so starejši od 58 let in imajo zavarovalno dobo več kot 28 let, pa prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev.

Po novem denarnega nadomestila ne bodo mogli uveljavljati zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno in starostno upokojitev. Ob tem predlog novele ukinja finančno sankcijo za osebe, ki se po vročitvi odpovedi pogodbe o zaposlitvi v roku treh dni ne prijavijo v evidenco iskalcev zaposlitve. Po veljavni ureditvi se namreč tem osebam denarno nadomestilo namesto v višini 80 odstotkov povprečja plač odmeri le v višini 60 odstotkov povprečja plač.

Sprememba tudi za tuje državljane

Spremembe se obetajo tudi upokojencem, ki opravljajo občasna in začasna dela, saj lahko ti po veljavnem zakonu opravijo največ 60 ur teh del v koledarskem mesecu. Po novem bo mogoča izjema, s katero bo določeno, da lahko opravijo največ 90 ur. Toda toliko ur dela bo posamezen upokojenec lahko opravil največ trikrat v koledarskem letu, seštevek ur pa ne bo smel preseči 720 ur.

Novosti pa čakajo tudi tuje državljane. Za učinkovitejšo integracijo brezposelnih tujcev iz tretjih držav na trg dela naj bi namreč prišlo do uvedbe zahteve po osnovnem znanju slovenskega jezika oz. raven A1. Ta pogoj bodo morali izpolnjevati vsi, ki se bodo želeli vpisati v evidenco brezposelnih. Brezposelni državljani EU, Švice in držav evropskega gospodarskega prostora pa se bodo morali v okviru aktivnega iskanja zaposlitve vključiti v tečaj in pristopiti k izpitu iz osnovnega znanja slovenskega jezika, še piše STA.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rile (nepreverjen)

Pa taka mi je plača,pa vsako jutro moram delat ???

DELO JE KAZEN (nepreverjen)

Vse se povečuje razen plače. Tako, da v tej jebeni državi se več ne splača delati. GOTOVI SMO

Glas ljudstva (nepreverjen)

samo tak naprej le podpirati manjost pa nedelo, za vse ki pa delajo pa samo inšpektorje da lahko jemlejo denar poštenim, ne rečem da tisti ki ne morejo delat se jim naj pomaga to je pač naša Slovenija "sramota za državo"

zoro05

Sem bil na denarnem nadomestilu 13 po 38 letih dela- Povem ti ni lepo. Upam, da boš nekoč sam izkusil in menjal mišljenje.

In reply to by Glas ljudstva (nepreverjen)

partijserka. (nepreverjen)

minimalna placa pa 625 eur neto. Zivelo delovno ljudstvo, zivel proletariat. Delu cast in oblast. in podobna sranja, hujskacev ki so pri koritu.

Xjdjdjd (nepreverjen)

Kak je nori tisti ka dela!! Ampak to je cena ce scejs meti 100 evrov vec od tistega ka celi den spi pa vcasi ide kaj na crno delat

Bill (nepreverjen)

Tau je nej nadomestilo za brezposelne ka dobijo socialno pomoč.. Tau je bole za sezonske delavce keri delajo 9 mescev neprekinjeno pa morejo pozimi biti na zavodi ka se ene stvarij pozimi pač nedajo delati.. Na spomlad pa te pa nazaj na tau delavno mesto.. Žal je tak da zidari, krovci, in ostala sezonska dela se pač pozimi nedajo izvajat.. Odvisno seveda od zime.. To je pa že spet rizik za delodejalca.. Lp

Müja (nepreverjen)

Najboukše je poleti meti slastičarno ali pa bife na morju, feeejst mafnoti pozimi pa državo cecati!!!!

In reply to by Bill (nepreverjen)

Istina2019 (nepreverjen)
teta pehta (nepreverjen)

Primitivci eni neizobraženi. Nekaj natolcujete in pljuvate pa sploh ne ločite nadomestila za brezposelnost in denarnega soscialnega nadomestila. Sta dve povsem različni zadevi. Tisti, ki jamrate, da ste na minmalcu pa se zamislite. Mogoče bi vas kje drugje plačali več? Seveda, čes te sposobni, da lahko pokažete svojo uspešnost in si višjo plačo tudi zaslužite. So tudi podjetja, kjer imajo zaposleni bistveno večje plače, kot je minimalec.

Gees (nepreverjen)

Se strinjan , nadomestilo mora biti tako da clovek lahko prezivi dokler ne najde druge sluzbe Z visjimi nadomestili se bo mogoce prisililo delodajalce da dajo delavcem koncmo vecje place, saj so sedaj imeli nekateri, poglejte nase tekstilce, samo potuho, kakor koli se gospodje izgovarjajo na državo, kao delavci nocejp delati etc, dejstvo je da niso spremenili nacina poslovanja, isti primer je sedaj pri adriji, ne pozabimo da so tile sedaj samo pogrebci, zavozili so jo ze leta nazaj dobro placani “”strokovnjaki””

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Marlyegh (nepreverjen)

Meni je prav. V drugih drzavah majo na socialni vec kak je povprecna placa v Slo.

klantoš (nepreverjen)

Večinoma, so to mestni manjaki. Takšnih je 30.000tisoč v SLO. In če ščej država meti mir, mora takšne podpirati, ovak de nevola. In to glih zdaj pred 10.10.2019. Za starce, pa poskrbijo svojci in tako gre karavana naprej.

Gees (nepreverjen)

Sto to je neven pa me niti ne zanima, za to mamo dolocene sluzbe da to preverjajo, samo znan ka je nej fajn da firma ide v stecaj, par mesecev ni bilo place, te je fajn ce ka pejnez dobis, kak si si lejko zgoraj presto, majo na zahodi vekse nadomestila, pa posledicno tuj vekse place, samo tan se delodajalci brigajo za delo, nej pa samo stonjajo, ce scejo mete dobicek se pac Morajo prekleto truditi pa iti s casom naprej

In reply to by klantoš (nepreverjen)

slave (nepreverjen)

pa neje vredno biti na socialni za te 500 pa te drka pa pošila saki den nekan

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice